No Country for Old Man wrote:Немогуће је не опажати pattern-e, наш је мозак тако устројен. Видим да си прочитао Павлицу на Пешчанику, а баш сам дошао да ти оставим линк:zastitnik gotama wrote:Bila dva svetska rata izmedju , jedna socijalisticka revolucija i radikalna emancipacija, al ono da linearno je.
Istinito zbori fernoux dobar srpski liberal oce da "rascara" srpsku istoriju, da je demitologizuje, a onda mu damjan pavlica okaci dva odlomka na Pescanik i upadne u skroz kafanski "istorija se uvek ponavlja" moud.
Е сад ти мени кажи: шта је овде погрешно? Једино Косово са ким је српска политика (и српска политичка митологија, а у случају Косова та два се уопште не разликују, што и јесте проблем) икада рачунала је оно где су Албанци сведени на северноамеричке Индијанце: по резерватима, и више фолклорно-туристичког значаја. А у међувремену су их "Индијанци" популационо а богами и политички сасвим надјачали, а што због нечег није ни најмање утицало на горњи мит. Јербо је таква природа мита: да је отпоран на стварност.
Коначно, оће све то и да удари на стомак, мора негде - збиља, можда није требало да те прекоревам? Више ми је засметао извесни entitlement у том твом "сере ми се", као да имаш неко генско право да будеш такав сероња?
Faktori (osobito nacionalisticki, imperalani i militaristicki faktori) daleko prevazilaze Srbe, Albance (a bogami i Bugare). Dosta je jednostrano meriti ovo vreme onim arsinima. Tucovic bi zelim da verujem podjednako razumeo trenutak na jebiga potpuno razlicit nacin od Damjana Pavlice jer nije bio liberalcic nego dosta dosledan socijalista.
To je sve.
Osim toga populaciono i politicko nadjacavanje Srba je pomalo u nesaglsju s tezom da je zivot Albanaca u Srbiji i Jugoslavijama bio samo istorija represije. Srbija, sa starom i SHS jesu zloscrecne drzave po danasnjim kriterijima ali su ujedno bile kraj jedne srednjevekovne imperije koja je svom stanovnistvu nudila uglavnom nista. Socijalisticka Jugoslavija je u nacelu zlo, ali je ujedno nudila jednu vrstu autoritarne emancipacije. Albanci su kao i svi drugi stanovnici tih drzava u izvesnom meru prosperirali onim aspektima u kojma su te drzave svojim stanovnicima omogucile.
Gargantua wrote:Masakr u Baru.
Video sam sinoć u autobusu, vraćajući se kući, čoveka koji plače i ne krije svoje suze. Znao sam da je umro Tito: on nas je naučio da ništa ne krijemo. Za njim, čovek plače bez stida. Sa njim, čovek je na samom vrelu otvorene jednostavnosti. Ko je, stvarno, govorio kao on jednostavno i smireno, i u najsloženijoj situaciji, kao da ne želi ni za jedan jedincati stepen suvišne rečitosti i intenzivnijega tona da se odvoji od stvarnosti?(...). Ta je otvorenost tako veličanstveno otelotvorena u onome čoveku, sinoć, u autobusu, koji plače i ne krije svoje suze, i koga sad pozdravljam: plači samo, čoveče, svaka tvoja suza je dragocena kap u sjaju slobode, sve veće, za tebe samoga: za Tita. Plači i gledaj nas. Mi te gledamo. Mi se vidimo: mi smo zajedno»
No Country for Old Man wrote:Можеш да почнеш од тога што ћешVeletin wrote:Svima vama kojima su Draža, Nedić i Ljotić zločinci, a njihovi pandani među kosovskim Albancima borci za slobodu, svima vama kojima ne smeta proterivanje i genocid nad dunavskim Švabama posle kojih nije od njih ostalo ni traga ni glasa, a lijete suze nad aparthejdom, proterivanjem i ostalim zlodelima nad kosovskim Albancima koji su učetvorostručili svoju brojnost za to vreme ne vredi prezentirati bilo kakve činjenice.
а) навести ко су пандани Дражи, Недићу и Љотићу међу косовским Албанцима, поименце, и
б) где их ја то називам борцима за слободу, или, алтернативно:
в) ко их и где назива борцима за слободу.
А свима вама којима Дража, Недић и Љотић нису злочинци - имам да поручим само једно.
a) Mustafa Merlika Kruja, Sefket Verlaci, Malik Mushati
v) ko god relativizuje saradnju sa okupatorom, pa makar i polozajem albanca u kraljevini Jugoslaviji.
Last edited by zastitnik gotama on Tue Jun 21, 2016 7:18 am; edited 1 time in total