by disident Thu Oct 12, 2023 2:16 pm
Erős Pista wrote:Ma dobro, mislim da se svadjate malo i bzvz. Uzorak jeste mali, ali bi svakako valjalo videti ceo tekst. Intuitivno, teza zvuci truthy, sto naravno ne znaci da je true. Srbija je zemlja sa gomilom naoruzanja, nelecenom ratnom traumom i nasiljem kao jednim od glavnih vidova resavanja svakodnevnih konflikata.
Srbija zivi jedan potpuno nakaradan sistem za koji tek treba da se osmisli definicja.
Al na stranu to, ja nisam siguran da ovde postoji gomila naoruzanja, iako je to teza koja se cuje decenijama, sa svih strana, mup, nvo, drzava, novinari itd, svi kazu da Srbija ima tone nelegalnog oruzija.
Iako je to svakako bio slucaj tokom ratova 90tih, ja mogu samo da nagadjam da se ta planina oruzija smanjivala iz godine u godinu, nesto otkupom tj predajom policiji nesto prirodom, ljudi koji su isli kao rezervisti ili dobrovoljci u ratove 91-95, sa npr 40godina, sada imaju 70, pitanje ko je tu ziv, ko je gde sta zakopavao, pa umro ili zaboravio na to, sta je propalo itd.
Sto se tice legalnog oruzija, tu smo vec pisali o tome kako i pored strogog zakona, mup ima poslednju rec i da ocigledno postoji nepisana direktiva da se nove dozvole izdaju u minimalnom broju, iako ljudi ispunjavaju zakonske uslove.