by шумидер-модер Wed Feb 25, 2015 11:32 am
Meni zao sto danasnji kriticari socijalizma i Jugoslavije i socijalisticke Jugoslavije nisu mogli da prisustvuju bilo kojoj blazoj raspravi o manama socijalizma u bilo kojoj prosecnoj kancelariji/pogonu onih vremena.
OK, to nije bila demokratija, barem ne onakva kakvoj nas danas uce, znale su se granice, pa se tako, na primer - nije smelo na druga Tita iako sam na podosta javnih mesta/kafana imao prilike da cujem glasno izrecene tvrdnje u kojima se isti uporedjuje sa Frankom, onim generalisimusom i to kako od poprilicno eminentnih takozvanih javnih radnika, tako i od pripadnika fukare koja se tu muvala.
Dal provokacija, dal nesto drugo, tek se ne secam da su prisutne hapsili: najsmesnije od svega je sto sam siguran da je zaobilazenje druga Tita bilo poprilicno spontano - to, naime, dokazuje broj iskreno ozaloscenih i zabrinutih ljudi koje sam imao prilike da posmatram kako za vreme ceremonija tokom njegove bolesti i cekanja zdravstvenog biltena u podne, tako i tokom same sahrane i takozvane narodne zalosti koja je potom usledila.
Ne secam se takodje ni nekog znacajnog Pokreta otpora, demonstracija i slicnih oblika protesta danasnjih zakletih kriticara i mrzitelja svega jugoslovenskog: slusajuci ih danas, covek ima utisak da su isti pucali od muke sve trpeci nedace sistema.
Jesu, skoro svi pripadnici one cuvene i danas aktivne srpske opozicije, sedeli su udobno udomljeni po naucnim institutima i kritikovali rezim sve u 16 za pozamasnje plate.
Danas u biografijama pisu da su na te institute bili sklonjeni po kazni, a zaboravljaju da napomenu da je stroza kazna od te bila ribanje kod sekretara komiteta u trajanju od pola sata i uz kafu.
Naravno da je bilo sranja, onoliko, ali da mi danas mladi i napaljeni demokapitalistickotrzisno nastrojeni liberalcici pricaju da nije bilo kako je bilo - nece moci.
Kao krunski argument za kritiku levice i njenih nepodopstina uzvikuju pobedonosno da je jedan od najvecih dokaza za njenu nepodobnost to sto se i Miloseviceva partija zvala socijalisticka, dakle socijalizam = Milosevic, a Mirina bila Jugoslovenska levica, dakle socijalizam = Mira...
Ma daj, Паће, muka mi je od toga, sa sve cetnikovanjem, djeneralima od cijih nepronadjenih kostiju ne mozemo da spavamo dok ih ne pronadjemo, od svake bube koja je izmilela ispod kamena i krenula da nas ubedjuje da su generacije ljudi u koje spadaju i njihovi roditelji bili zrtve manipulacije i da su im zivoti bili promaseni.
Da su ziveli, radili, decu pravili i radjali nizasta, a sve krivicom zemlje koje vise nema.