ok spoiler alert here, ko oce da gleda film u miru bolje da ne cita.
disident wrote:ok u ovom filmu ja ne znam. bukvalno ne zna se ko je veći hipster. od lika koji je sa dorćola ali se stidi jer je sa dorćola jer onda neko pomisli da je on iz kruga dvojke (!)
jeste, malesevic (dorcolac) ima pis momenat - prvo o cemu krece je kako ga nervira odrednica krug dvojke (pa cekaj, stani, odkud sad to, ko uopste spomenu bilo kakav krug dvojke
). ali pazi ne znam dal si provalio - zapravo ih ima dvojica koji u prvih 10 minuta prijavljuju nelagodu zbog svoje beograckosti. prvo mangulica FM to ucini i zapravo mnogo jako otvara dokumentarac sa prijavom 'odrastao sam u juznom bulevaru, ali rodio sam se u vrbasu tako da hvala bogu, nisam rodjeni beogradjanin' (kao da ga to cini ista manje beogradjaninom, ali ocito mu uzasno znaci da kaze pa mu propistalo na lakat). no, kao i kod malesevica, to je ta opterecenost percipiranim kulturnim kapitalom srpske unutrasnjosti i prigradskih naselja nasuprot valjda kulturnom ogoljenoscu urbane sredine od koje imaju podsvesan refleksni odmak - a koja je bukvalno mirror image 1990s 'b92' urbanoidskog prezira prema narodnjacima. njih dvojica se proklamuju kao pripadnici mladje generacije koja je kulturno i psiholoski neopterecena kulturnim ratom drugosrbijanaca iz 1990-ih protiv prigradskog proleterijata u nefasadiranim kucama ali su i dalje nepogresivo optereceni idejom kulturnog kapitala i u potpunosti su interiorizorvali njegovu logiku, samo su za razliku od 1990-h invertovali projekciju i izmestili njegovu lokaciju sa grada na selo i predgradje i ka prigradskim populacijama. takodje super je momenat kako na pocetku mangulica FM valja spiku - valjda najopstije mesto svakog srpskog gastosa u nemackoj - kako mu je mnogo mracno tamo i kako su ljudi hladni (opet u pokusaju apropriacije / interiorizovanja / prizivanja tog nekog duha obicnog naroda
)
disident wrote:i koji hoće da skida tabu sa „našeg“ kulturnog nasleđa, koji želi da ljudima dokaže da nema poveznice između ratova, kriminala i turbo-folka (što misli „većina ljudi“ – mislim se kamo sreće)
da, to je jebeni vrh sto si primetio. taj momenat u potpunosti sazima a) koji je zapravo stepen njihove mikro-socioloske izolovanosti unutar urbanih sfera u BG, te totalno odsustvo njihovog odnosa sa srbijom at large (sa kojom si ti, cenjeni disidente, u dnevnom kontaktu) i b) pokazuje sa kime se oni zapravo nalaze u dijalogu (urbanoidima koji preziru narodnjake). dakle oni nisu neoptereceni kako kazu nego su zapravo reakcija na nesto a ta neka sinteza i zdrava koegzistencija dva kulturoloska modela je i dalje podjednako nemoguca kao sto je bila 1990-ih (drugim recima, satan panonski je i dalje futur drugi, iako mrtav skoro 30 godina). mangulica kaze da pravi pank (po meni to je nije bas istina jer on je crowdpleaser, ali nema veze) i nema razloga za ne verovati mu, ali ne postoji nista manje pank od nacina na koji je posramljen svojim beograckoscu.
e sad - ono sto se ne vidi u filmu - ja mogu privatno da prijavim da lenhart tapes zivi i dise tu sintezu, ali ceo dokumentarac je tako 'opoziciono' postavljen da to nije imalo sanse da ispliva.
disident wrote:preko hipsterki iz rima koje su kao protiv te egzotizacije balkana, i smatraju da zapadnoevropljani imaju predsrasude u vezi sa balkanom – kriminal, prostitucija itd – a onda ove uzmu to i spakuju ga u spot – kao, šale se hahahaah - onda kasnije kažu – kako su htele da pokažu ko su i odakle su, kako su ponosne na svoju kulturu, i kako ta njihova kultura uopšte nije inferiorna u odnosu na tu njihovu, zapadnjačku kulturu;
ovde se jedino ne slazemo - iva i jonida su zapravo napravile kondenzovanu, hipertrofiranu predstavu tih zapadnoevropskih predrasuda i time ih u sustini amortizovale. mislim nisu bezale od njih ili pravile se da ne postoje, nego ih adresirale. niti su nastupale sa pozicije neke izmastane balkanske visoke kulture. tako da, nemoj dami diras ivu i jonidu esi cuo !
disident wrote:najsmisleniji, po mom mišljenju – ekipa iz zaječara – jedan deo neki koji organizuju zalet festival i drugi deo, neka rendom ekipa. msm, ne znam ko su, ali su bez nekog preteranog foliranja, bez neke velike pozadinske filozofije za koju se tvrdi da je nema, pa nekako pak ispliva, kao u slučaju drugih. Ovaj jedan (iz te druge ekipe) isporučuje neku politički najnormalniju priču – ja sam ateista, ne verujem u boga, ne verujem u državu, koji je izigran os svih tih. al mora čovek da ima neku veru u nešto (...) to je neko zajedništvo, to je mahala.“ Ali to kako oni pričaju o bilo čemu, nije nategnuto.
jeste, zajecarci su tu 'normalni' i nemaju sve te nagomilane kulturoloske slojeve koji se trigeruju na spomen folk muzike niti to nasladjivanje percipiranom subverzivnoscu i perverznoscu folk muzike. i molim te, denic isto tako nema ni naznaku bilo kakvog sloj toga. a verovatno ni mega denke mada ne smem da garantujem (ono kad kaze denicu za lose otpevanu deonicu -
ma nista, brt, samo slusam i mislim na to sta bi ti rekla viki miljkovic )
sto se bombi tice, ti si tu zakljucao. zastrasujuci je taj strah od negubljenja kontakta sa narodom i uopste taj diskurs o narodu, za narod, sa narodom i tako. tu niti ima ikakvog panka niti get rich or die tryin' duha srpskog turbofolka 1990-ih. mislim, tuzno je da neko tako misli i ko covek, a kamoli ko umetnik.
inace veliki minus filmu jeste izostanak jedne od najznacajnijih pojava sa scene a to su nike eyes, koji rehabilituju dizelaski dens na mega-konceptualan nacion. oni su fenomenoloski ubedljivo najinteresantnija pojava u bg, in recent times.
Last edited by Daï Djakman Faré on Wed Oct 04, 2017 1:12 am; edited 1 time in total