Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Nektivni Ugnelj

Rat u Ukrajini - Page 23 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 12:35 am

To bi svakako bila potpuno drugacija situacija.
    kondo

Post by kondo Thu May 05, 2022 12:38 am

boomer crook wrote:mislim ovo je kao da napises zasto ameri nisu bacili jednu takticku na nas ili tako nesto.

zašto bi? el smo im ubili makar 1 soldata?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    kondo

Post by kondo Thu May 05, 2022 12:39 am

Filipenko wrote:
    Sto naravno ne znaci da Rusi trebaju da bace nuklearke, nego govorim objektivnosti radi Rat u Ukrajini - Page 23 2952840586

Na kraju ti je žena uzela tastaturu...

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu May 05, 2022 1:14 am

kondo wrote:
    Filipenko wrote:
    Sto naravno ne znaci da Rusi trebaju da bace nuklearke, nego govorim objektivnosti radi Rat u Ukrajini - Page 23 2952840586

Na kraju ti je žena uzela tastaturu...

Da se nadjemo na sredini - nuklearke baciti na Finsku i Svedsku?
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu May 05, 2022 5:41 am

Bacaju se nuklearke na Kijev, Švedsku, Finsku...Ne znam da li sam ba Burundiju ili u studiju kod Solovljeva u Simonijan Rat u Ukrajini - Page 23 2304934895

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu May 05, 2022 5:47 am

Putin pitjka, u 100 marke da nema muda da baci ne 5 nego jednu nuklearku.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 05, 2022 6:33 am

Mór Thököly wrote:
    Erős Pista wrote:

Slazem se. To je ubedljivo najslabiji deo intervjua.

Povezan problem je olaka procena da ce Rusija svakako izgubiti, pa cemu ponizavanje i saterivanje u cosak. Ali ja uopeste nisam siguran da ce Rusija izgubiti  - dugorocno verovatno hoce, ali koliko ce to kostati i sta ce sve u medjuvremenu napraviti?

Kontraargument je kod Milera u onom tekstu koji sam okacio na Madjarsku temu. Autoritarizmi se nece sami urusiti, cak i ako zaista brljaju i prave stetu sosptvenim zemljama.

Naravno da neće osim možda in the loooong run, ali za to vreme...mislim, ok, on gleda iz drugog ugla, 100 batina po tuđem turu ne boli. Ukrajinci će već istrpeti 20-30-40 godina (a ko zna i ko još), ali daj da svetskom krizom, hrane na primer, ne sjebavamo globalizaciju koja "radi" za global south sasvim dobro već 20-30 godina (with caveats, ofc, but still). Jbg, ne radi više za zapad, a pogotovu ne za Rusiju...a o njihovoj/našoj koži se radi. I sad ti možeš da pozivaš na razum do prekosutra, ali interesi (nacionalni, pa čak i klasni) su stvarni. "Radnička klasa" na zapadu ne želi više globalizaciju. Sad je samo pitanje hoće li se deglobalizacija zaustaviti na tvorevinama kao što je EU ili će ići u totalno rastakanje svega. I tu, negde između, se nalazi neizrečen, nedefinisan, "neovaploćen" zajednički interes i liberalnih krugova i širih masa. Suštinski njegov intervju je krik za neodustajanjem od globalizacije zarad nekog tamo Donbasa, Hersona... Problem je što to pola EU doživljava kao egzistencijalno pitanje, a pola EU doživljava malo kao bačenu rukavicu u lice ipak još uvek dominirajućem delu sveta (na koju se mora odgovoriti), a malo kao šansu za homogenizaciju "našeg dela sveta". Da li će to sve imati verovatno katastrofalne posledice po global south? Imaće. Da li će se te psoledice vratiti kao bumerang upravo zapadu, a pogotovu Evropi? Postoji lepa šansa da hoće. To je tragedija, nepatvorena tragedija, ali iz koje se teško izlazi.

Taj deo intervjua je najbolji - kada sve stavlja u siri kontekst, narocito odnosa prema globalnom jugu. Ovo za Indiju je ocigledno sve u pravu i taj hladni tus za zapad se vec desio pre neki dan kad ih je Modi odjebao za sankcije.

Mislim, zaista ima neceg ozbiljo kratkovidog u fokusu na evropske sulobe kao na jedino bitnu ili najbitniju stvar. Narocito u interconnected globalnom svetu. Ovako zbog kaznjavanja 1 Putina, mozes da napravis jos bar 3 Putina.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 05, 2022 6:42 am

U sustini u pravu je da se Zapad nije suocio sa nasledjem kolonijalizma i generalno sa globalnom nejednakoscu, a bez toga pretenzije na univerzalnost zvuce suplje. Danas je to problem zbog Putina, sutra (i prekosutra i nakosutra) ce biti zbog klimatskih promena.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

boomer crook

Post by boomer crook Thu May 05, 2022 7:34 am

fikret selimbašić wrote:Bacaju se nuklearke na Kijev, Švedsku, Finsku...Ne znam da li sam ba Burundiju ili u studiju kod Solovljeva u Simonijan Rat u Ukrajini - Page 23 2304934895

burundi after midnight

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 05, 2022 7:49 am

Rat u Ukrajini - Page 23 3579118792

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 8:23 am

Erős Pista wrote:
    Mór Thököly wrote:

Naravno da neće osim možda in the loooong run, ali za to vreme...mislim, ok, on gleda iz drugog ugla, 100 batina po tuđem turu ne boli. Ukrajinci će već istrpeti 20-30-40 godina (a ko zna i ko još), ali daj da svetskom krizom, hrane na primer, ne sjebavamo globalizaciju koja "radi" za global south sasvim dobro već 20-30 godina (with caveats, ofc, but still). Jbg, ne radi više za zapad, a pogotovu ne za Rusiju...a o njihovoj/našoj koži se radi. I sad ti možeš da pozivaš na razum do prekosutra, ali interesi (nacionalni, pa čak i klasni) su stvarni. "Radnička klasa" na zapadu ne želi više globalizaciju. Sad je samo pitanje hoće li se deglobalizacija zaustaviti na tvorevinama kao što je EU ili će ići u totalno rastakanje svega. I tu, negde između, se nalazi neizrečen, nedefinisan, "neovaploćen" zajednički interes i liberalnih krugova i širih masa. Suštinski njegov intervju je krik za neodustajanjem od globalizacije zarad nekog tamo Donbasa, Hersona... Problem je što to pola EU doživljava kao egzistencijalno pitanje, a pola EU doživljava malo kao bačenu rukavicu u lice ipak još uvek dominirajućem delu sveta (na koju se mora odgovoriti), a malo kao šansu za homogenizaciju "našeg dela sveta". Da li će to sve imati verovatno katastrofalne posledice po global south? Imaće. Da li će se te psoledice vratiti kao bumerang upravo zapadu, a pogotovu Evropi? Postoji lepa šansa da hoće. To je tragedija, nepatvorena tragedija, ali iz koje se teško izlazi.

Taj deo intervjua je najbolji - kada sve stavlja u siri kontekst, narocito odnosa prema globalnom jugu. Ovo za Indiju je ocigledno sve u pravu i taj hladni tus za zapad se vec desio pre neki dan kad ih je Modi odjebao za sankcije.

Mislim, zaista ima neceg ozbiljo kratkovidog u fokusu na evropske sulobe kao na jedino bitnu ili najbitniju stvar. Narocito u interconnected globalnom svetu. Ovako zbog kaznjavanja 1 Putina, mozes da napravis jos bar 3 Putina.

Da, ali ne u Rusiji. Ne kazem ja uopste da je utom smislu u krivu. Samo kazem da jednom kad je dosao 24.02...realno su opcije jako suzene i krecu se generalno izmedju ovoga i rizikovanja apokalipse. Naravno da u teoriji postoje druge opcije, ali nisu politicki realne, kao sto nije bilo realno da Putin posto se saterao ultimatumom u cosak, kaze - ok, nema veze, al ste se prepali ha ha ha. Ne biva to sa tim velikim i mocnim drzavama. Na zalost, naravno.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 8:25 am

Erős Pista wrote:U sustini u pravu je da se Zapad nije suocio sa nasledjem kolonijalizma i generalno sa globalnom nejednakoscu, a bez toga pretenzije na univerzalnost zvuce suplje. Danas je to problem zbog Putina, sutra (i prekosutra i nakosutra) ce biti zbog klimatskih promena.

Da, ali ne bi on (posto je pametan, obrazovan, ume da "gleda") toliko kukao da idu stvari lose toliko po global south (posebno u Aziji) ovako kako idu. Afrika je vec sarenija prica.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 05, 2022 8:30 am

Mór Thököly wrote:
    Erős Pista wrote:

Da, ali ne u Rusiji. Ne kazem ja uopste da je utom smislu u krivu. Samo kazem da jednom kad je dosao 24.02...realno su opcije jako suzene i krecu se generalno izmedju ovoga i rizikovanja apokalipse. Naravno da u teoriji postoje druge opcije, ali nisu politicki realne, kao sto nije bilo realno da Putin posto se saterao ultimatumom u cosak, kaze - ok, nema veze, al ste se prepali ha ha ha. Ne biva to sa tim velikim i mocnim drzavama. Na zalost, naravno.

Istina.

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 8:30 am

Mislim...prosto se ne vidi gledajuci odakle on gleda da su problemi istocne evrope takodje problemi nasledja kolonijalizma i to visestrukog, ne razume prostor (sto nije cudno, samo kazem). Nije sve (ja bih cak rekao nije ni glavno) sirenje Natoa.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 05, 2022 8:38 am

Mislim da je iz poslednjeg pasusa jasno da on to vidi, samo misli da moralizam nije dobar nacin da se sa tim suocavamo.

It is important to look how we arrived here and what we can learn from that. To simply look at the present and assume a highly moralistic position is dangerous. All of the big and small powers today, whether early arrivals to modernity or latecomers, have been guilty of appalling crimes; from slavery, imperialism, and genocide to wars of aggression. Let’s not start pretending to be innocent at this late and crucial stage in the history of the modern world.

_____

Post by MNE Thu May 05, 2022 9:10 am

nije bilo nikakve potrebe da gađa Kijev nuklearnom, samo jedan test na nekoj sibirskoj ledini bi bio dovoljan da zapad ustukne i da danas ne bude poginulo ovih 100.000 i raseljeno 5 miliona ljudi, osim ako zapad ne bi krenuo da izgubi mnogo više od onoga što Rusi imaju da izgube

ali je zapad ispravno procijenio da Putin nema muda jer je pod broj jedan 8 godina čekao sa intervencijom
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu May 05, 2022 9:12 am

Ne znaci da nece sada da drmne test na sibirskoj ledini. Cenim da mu je to sledeci potez.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Sotir

Post by Sotir Thu May 05, 2022 9:28 am

Какав тест атомске, то је за прошли век. Сад се раде симулације на рачунару. Велики играчи знају да направе оружје, то сви знају.

Испорука атомског оружја је друга ствар. Ту су Руси већ довољно демонстрирали ракета средњег домета да их озбиљно схвате.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 9:30 am

Erős Pista wrote:Mislim da je iz poslednjeg pasusa jasno da on to vidi, samo misli da moralizam nije dobar nacin da se sa tim suocavamo.

It is important to look how we arrived here and what we can learn from that. To simply look at the present and assume a highly moralistic position is dangerous. All of the big and small powers today, whether early arrivals to modernity or latecomers, have been guilty of appalling crimes; from slavery, imperialism, and genocide to wars of aggression. Let’s not start pretending to be innocent at this late and crucial stage in the history of the modern world.

Pa nekako mi nije bas najjasnije kome prigovara. Ako prigovara Americi, Engleskoj onda ok. Ali nekako nisam siguran.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 9:45 am

Mislim, pogledajmo malo sta je alternativa. Alternativa.je da se US i Rusija / Šarlemanj i Rusija "dogovore" preko glave Ukrajinaca (ili bilo koga drugog, recimo Srbije ili Bosne) da Ukrajini nema mesta ovde ili onde. Meni to na sve liči osim na nešto "novo", "nekolonijalno" i "neimperijalističko"
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 05, 2022 9:51 am

Me ne, slažem se. Ne vidim ni je u ovom trenutku neke naročito bolje varijante od ovih koje su na snazi. Samo, što bi reko Kush, don't be an asshole about it Rat u Ukrajini - Page 23 1143415371

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 10:06 am

Rat u Ukrajini - Page 23 1399639816

Dobro, kažem, Mišra je well-meaning, eventualne greške pravi iz najbolje namere. Sigurno je i pod uticajem ovih luđačkih temperatura u Indiji u smislu dok se biju XIX i XX vek poješće nas toplotni talasi. U tom smislu je u pravu.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu May 05, 2022 10:07 am

apropo 9. maja, slutim da je jedini cilj Rusije u ovom trenutku da zatvori priču oko Azovstalja. ne očekujem apsolutno ništa bitno tog dana.

Post by MNE Thu May 05, 2022 10:33 am

Sotir wrote:Какав тест атомске, то је за прошли век. Сад се раде симулације на рачунару. Велики играчи знају да направе оружје, то сви знају.

Испорука атомског оружја је друга ствар. Ту су Руси већ довољно демонстрирали ракета средњег домета да их озбиљно схвате.
    pa neće oni testirati atomsku da vide kako radi nego da pokažu spremnost da je iskoriste, još ako natempiraju povoljan vjetar da radioaktivnost ode malo prema Finskoj
    Notxor

Post by Notxor Thu May 05, 2022 10:38 am

Ako će da testira, testiraće u Kalinjingradu, tj. negde dalje od grada, na granici. 
    Mislim da je udaljenost slična kao od Las Vegasa do test-sita u Nevadi, a mislim i da sam to već negde napisao.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  

Post by Sponsored content

Current date/time is Sun Nov 17, 2024 9:50 pm