Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Sotir

Rat u Ukrajini - Page 22 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Sotir Wed May 04, 2022 9:50 pm

kondo wrote:Što civile, što ne vojsku?
    Тражиш логику у пропагандном уратку? 

Елем, у оваквим борбама - бранилац добро опремљен и укопан, град пун цивила - очекивано је да у борбама погине исто цивила колико и војника бранилаца. И то у условима да нападач не користи прекомерну силу.
    Број погинулих украјинских војника може бити око пет хиљада (засновано на процену да их је било 8 хиљада по окружењу, предало се преко хиљаду, и остало још две). 
    Број који дају у тексту да је сахрањено скоро девет хиљада људи је вероватно претерана (очекивано за овакав текст да дају горњу процену). Међутим, чак и тако видимо да је број страдалих цивила мањи од броја погинулих војника.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Wed May 04, 2022 10:30 pm

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    kondo

Post by kondo Wed May 04, 2022 10:34 pm

sere mi se od ovakvih tvitova. nekad je bio samo rokenrol i čovek je trebalo da nauči neke akorde i da vežba ispred ogledala. danas se svaki mentol ogrebe za pičku, prosto je prenaseljena planeta i više se ne zahteva trud kao nekada. braćo i sestre danas se svako jebe ili je jebana, i rošavi, i glupavi, i bubuljičavi sa iscetkom, i masnokosi, i sa perutninom, bukvalno svako. e zato ovakvi tvitovi.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 10:59 pm

Del Cap wrote:Dobar Mišra

https://www.spiegel.de/international/world/indian-author-pankaj-mishra-on-the-war-in-ukraine-have-you-really-thought-this-through-a-83885b19-1fb0-43ae-a0f8-f60f4b61577e

Imam toliko primedbi na tekst da me mrzi da sve pisem Rat u Ukrajini - Page 22 1399639816

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:02 pm

Osim sto se slazem sa naslovom donekle. Da li su sve promislili? Ne verujem. Ali kad postoji moranje onda nije ni bitno, odnosno bitno je, ali malo sta menja. Prosto nema izbora tj vrlo je skučen.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed May 04, 2022 11:09 pm

Poredjenje sa 1917je zanimljivo i mislim da nije bzvz, ali jedna znacajna razlika ipak postoji. Nema Lenjina. U tom smislu, neki intelektualci ti jesu potrebni, bumpkinse neko mora da organizuje i obeca im ono stoin je Lenjin obecao - ratu je kraj. Takvog trenutno u Rusiji nema, niti postoji organizacija koja bi bila u stanju da organizuje te ljude.

Ali da bi bilo ozbiljnih otpora mobilizaciji, pa i oruzanih pobuna protiv odlaska u Ukrajinu, u to sam uveren. U najgorem slucaju, bice velikog nezadovoljstva medju narodom. Mislim da taj rizik, izmedju ostalog, cini mobilizaciju preskupom za Putina. Ali sta ja znam, mozda i prelomi.

Pisem za Galejeva.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Wed May 04, 2022 11:12 pm

Galejev je u stvari napravio case za Putina da proglasi rat, ali ne i mobilizaciju. Moze da izvede vojnike po ugovoru na sud ako hoce da napuste vojsku, sto do sada nije mogao.

Last edited by Vilmos Tehenészfiú on Wed May 04, 2022 11:15 pm; edited 1 time in total

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:14 pm

Problem je alternativa mobilizaciji ako se rat oduzi i ukrqjinci osposobe za kontraofanzive. Ona je jeziva.

Mišra je dobronameran, ali čini mi se da ne poznaje dovoljno ovaj deo sveta ni njegovu istoriju da bi iz nje izvodio zaključke. Poredjenje 1 Rusije i Al-Kaide je downright sumanuto.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Wed May 04, 2022 11:16 pm

Pa ne, Putin moze da posalje redovnu vojsku, ove regrute, u Ukrajinu bez dodatne mobilizacije. Mislim ne moze po zakonu da ih salje preko, ali sto ne bi mogao ruski parlament to da usvoji po hitnom postupku?

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:19 pm

Pa ro je vec rizik. A rizik je zato sto oni znaju koliko ih strada tamo u prcim redovima. Ok, mozda ne bi slao u prve redove, ali ni drugi nisu bas najsigurniji, plus tokom ofanzive prvi redovi se "tanje". Zajebano.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:20 pm

Drugo, ne moze bas skroz da napusti granice prema raznim drugim drzavama, teece koliko je tih regruta obuceno za tacno ono sto treba na frontu.
    kondo

Post by kondo Wed May 04, 2022 11:23 pm

Mór Thököly wrote:
    Del Cap wrote:Dobar Mišra

https://www.spiegel.de/international/world/indian-author-pankaj-mishra-on-the-war-in-ukraine-have-you-really-thought-this-through-a-83885b19-1fb0-43ae-a0f8-f60f4b61577e

Imam toliko primedbi na tekst da me mrzi da sve pisem Rat u Ukrajini - Page 22 1399639816

imaš možda onaj drugi od tramp/nixonovog think tanka više po volji

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Wed May 04, 2022 11:25 pm

Mór Thököly wrote:Pa ro je vec rizik. A rizik je zato sto oni znaju koliko ih strada tamo u prcim redovima. Ok, mozda ne bi slao u prve redove, ali ni drugi nisu bas najsigurniji, plus tokom ofanzive prvi redovi se "tanje". Zajebano.
    Pa sto se kaze, alternativa je odvratna. Uostalom, znas ko je 1991 do vezao picgauer sa fronta u istocnoj Slavoniji pred skupstinu - mobilisani Valjevac, a ne redovna JNA.

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:27 pm

To nisam stigao ni da procitam Rat u Ukrajini - Page 22 1399639816. Ok je Mišra generalno, well-meaning što kaže naš narod, ali vuče malo totalno bezvezne paralele koje baš ne stoje
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:28 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Mór Thököly wrote:Pa ro je vec rizik. A rizik je zato sto oni znaju koliko ih strada tamo u prcim redovima. Ok, mozda ne bi slao u prve redove, ali ni drugi nisu bas najsigurniji, plus tokom ofanzive prvi redovi se "tanje". Zajebano.
    Pa sto se kaze, alternativa je odvratna. Uostalom, znas ko je 1991 do vezao picgauer sa fronta u istocnoj Slavoniji pred skupstinu - mobilisani Valjevac, a ne redovna JNA.

Ma naravno, rezervisti su pakao u svakom smislu, i za komandu i za civile protivnika. Zna Putin zasto bezi od toga.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed May 04, 2022 11:32 pm

Mór Thököly wrote:Problem je alternativa mobilizaciji ako se rat oduzi i ukrqjinci osposobe za kontraofanzive. Ona je jeziva.

Mišra je dobronameran, ali čini mi se da ne poznaje dovoljno ovaj deo sveta ni njegovu istoriju da bi iz nje izvodio zaključke. Poredjenje 1 Rusije i Al-Kaide je downright sumanuto.

Slazem se. To je ubedljivo najslabiji deo intervjua.

Povezan problem je olaka procena da ce Rusija svakako izgubiti, pa cemu ponizavanje i saterivanje u cosak. Ali ja uopeste nisam siguran da ce Rusija izgubiti - dugorocno verovatno hoce, ali koliko ce to kostati i sta ce sve u medjuvremenu napraviti?

Kontraargument je kod Milera u onom tekstu koji sam okacio na Madjarsku temu. Autoritarizmi se nece sami urusiti, cak i ako zaista brljaju i prave stetu sosptvenim zemljama.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Notxor

Post by Notxor Wed May 04, 2022 11:35 pm

Rat u Ukrajini - Page 22 OmNJvev

nije

Rat u Ukrajini - Page 22 BDl0R2X

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed May 04, 2022 11:38 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:

Pa zato Amerima posle Vijetnama vise ne pada na pamet da mobilisu vojsku za prekomorske ratove. Samo profesionalci i Blackwater.

_____

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed May 04, 2022 11:49 pm

Erős Pista wrote:
    Mór Thököly wrote:Problem je alternativa mobilizaciji ako se rat oduzi i ukrqjinci osposobe za kontraofanzive. Ona je jeziva.

Slazem se. To je ubedljivo najslabiji deo intervjua.

Povezan problem je olaka procena da ce Rusija svakako izgubiti, pa cemu ponizavanje i saterivanje u cosak. Ali ja uopeste nisam siguran da ce Rusija izgubiti  - dugorocno verovatno hoce, ali koliko ce to kostati i sta ce sve u medjuvremenu napraviti?

Kontraargument je kod Milera u onom tekstu koji sam okacio na Madjarsku temu. Autoritarizmi se nece sami urusiti, cak i ako zaista brljaju i prave stetu sosptvenim zemljama.

Naravno da neće osim možda in the loooong run, ali za to vreme...mislim, ok, on gleda iz drugog ugla, 100 batina po tuđem turu ne boli. Ukrajinci će već istrpeti 20-30-40 godina (a ko zna i ko još), ali daj da svetskom krizom, hrane na primer, ne sjebavamo globalizaciju koja "radi" za global south sasvim dobro već 20-30 godina (with caveats, ofc, but still). Jbg, ne radi više za zapad, a pogotovu ne za Rusiju...a o njihovoj/našoj koži se radi. I sad ti možeš da pozivaš na razum do prekosutra, ali interesi (nacionalni, pa čak i klasni) su stvarni. "Radnička klasa" na zapadu ne želi više globalizaciju. Sad je samo pitanje hoće li se deglobalizacija zaustaviti na tvorevinama kao što je EU ili će ići u totalno rastakanje svega. I tu, negde između, se nalazi neizrečen, nedefinisan, "neovaploćen" zajednički interes i liberalnih krugova i širih masa. Suštinski njegov intervju je krik za neodustajanjem od globalizacije zarad nekog tamo Donbasa, Hersona... Problem je što to pola EU doživljava kao egzistencijalno pitanje, a pola EU doživljava malo kao bačenu rukavicu u lice ipak još uvek dominirajućem delu sveta (na koju se mora odgovoriti), a malo kao šansu za homogenizaciju "našeg dela sveta". Da li će to sve imati verovatno katastrofalne posledice po global south? Imaće. Da li će se te psoledice vratiti kao bumerang upravo zapadu, a pogotovu Evropi? Postoji lepa šansa da hoće. To je tragedija, nepatvorena tragedija, ali iz koje se teško izlazi.
    kondo

Post by kondo Thu May 05, 2022 12:23 am

brte ovo rusi mogu da završe u roku od odmah
    naravno da ništa ne zavisi od ukrajinske trpeljivosti nego od odsustva bilo kakve strategije u ruskom performansu
    5 taktickih malih bombica po raznim delovima kijeva bi promenilo tacno sta u zapadnom odgovoru? doduse zelenski bi malo svetleo ako mu promase bunker.

_____
    #FreeFacu

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 12:27 am

5?

Bome... Posle - PET: minimum minimuma je da bi NATO usao u Ukrajinu. To je apsolutni minimum odgovora.
    boomer crook

Post by boomer crook Thu May 05, 2022 12:28 am

doslovce bi ga se i lukasenko odrekao preko novina

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Thu May 05, 2022 12:29 am

mislim ovo je kao da napises zasto ameri nisu bacili jednu takticku na nas ili tako nesto.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu May 05, 2022 12:31 am

Ono, Finska bi usla u NATO u roku od sat i po, nordijske zemlje bi rasporedile kompletne vojske na granice Rusije i hiljadu drugih stvari, to bi bio rub ruba katakluzme.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu May 05, 2022 12:34 am

Docim Finska nece uci u Nato ovako, onih 60+ milijardi na 36 aviona F35 su potrosili za svaki slucaj, kao ne znaju sve da li ce ili nece, javice naknadno...

Sto naravno ne znaci da Rusi trebaju da bace nuklearke, nego govorim objektivnosti radi Rat u Ukrajini - Page 22 2952840586

Post by Sponsored content

Current date/time is Sun Nov 17, 2024 7:28 pm