Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vučićeva Srbija

ficfiric

Vučićeva Srbija - Page 18 Empty Re: Vučićeva Srbija

Post by ficfiric Sat Jan 02, 2021 11:35 am

Zasto cuti opozicija? Vučićeva Srbija - Page 18 3402243210

Da nije ovo u pitanju? A?

Btw, lepo je videti da Sule o opoziciji prica u trecem licu

_____

Uprava napolje!

rumbeando

Post by rumbeando Sat Jan 02, 2021 1:29 pm

Vučićeva Srbija - Page 18 2a47d0288bd2d71d0f226d0b3a265b08
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 02, 2021 3:10 pm

A kako da se sve ekipe ugrade bez tog "srpsko-ruskog" dila, m? Patriotizam, pre svega.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 03, 2021 10:36 am

Предраг Колувија, власник плантаже "Јовањица" коме се суди пошто је новембра 2019. на његовом газдинству пронађено више од четири тоне марихуане, тврди да му је високи државни функционер истог дана кад је ухапшен рекао да за све треба да оптужи Андреја Вучића, рођеног брата председника Србије, открива Информер!?!
    Колувија је ово, како сазнајемо, рекао својим адвокатима приликом припрема за одбрану, чији је први део у понедељак и уторак изнео пред Специјалним судом у Београду.Vučićeva Srbija - Page 18 298003_printsc_f
    "Окриви Андреја"
    Наши одлично обавештени извори тврде да је Колувија својим браниоцима испричао да се током хапшења телефоном чуо са "моћним човеком из врха државе".
    - Колувија је рекао да му је током хапшења један од полицајаца пружио свој мобилни телефон и рекао му да се јави јер неко има нешто важно да му каже. Испричао је да је са друге стране жице био један од најутицајнијих људи, високи државни функционер. Тај човек му је казао да каже све што има и да "слободно оптужи Андреја Вучића". Одмах потом је прекинуо везу. Колувија је телефон одмах вратио полицајцу, који се одмах ужурбано удаљио одатле... Након привођења у полицију, како је већ испричао у суду, начелник оперативе МУП Душан Митић наговарао га је да уради исто и да лажно оптужи Андреја - преноси Инфомеров извор.
    Колувија је у Специјалном суду испричао да су га након хапшења у новембру прошле године наговарали да лажно оптужи Андреја Вучица и бизнисмена Звонка Веселиновића, на шта, како је рекао, није пристао. Према његовим речима, ова "понуда" стигла је од начелника оперативе у МУП Душана Матића. Колувија је у Специјалном суду рекао и да су га терали да каже да је паре од продаје марихуане носио директору БИА Братиславу Гашићу за "црне, државне фондове", што је такође одбио да уради.
    Тихи државни удар
    Коментаришући све ове наводе, бивши обавештајац Божидар Спасић оцењује да Колувијино сведочење ствара озбиљну сумњу да су се у истрагу умешале политичке структуре.
    - Мора да се спроведе детаљна истрага о томе са ким су комуницирали полицајци, по чијем налогу су поступали и зашто све то раније није проверено. Очигледно постоје политичке структуре које су покушале да подметну Вучићевом брату са циљем да нашкоде председнику државе. Ово је био покушај тихог државног удара и зато је потребна темељна и професионална истрага, посебно међу полицајцима који су присуствовали хапшењу и саслушању Колувије, како би се утврдило ко је та особа која звала Колувију и по чијем налогу је то урађено - наглашава Спасић.
    (Информер)

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jan 06, 2021 9:33 am

https://www.novosti.rs/vesti/politika/951851/intervju-aleksandar-vucic-mene-hoce-naprave-milosevica-svaku-cenu

INTERVJU Aleksandar Vučić: Od mene hoće da naprave Miloševića po svaku cenu
    Dušica R. ĐORĐEVIĆ - Milan BABOVIĆ

06. 01. 2021. u 08:38

NEKI ljudi sa kojima obično razgovaram o fudbalu, bukvalno o tome ko kako šutira loptu, označeni su da imaju veze sa drogom, da bi mogli da budu prisluškivani, a zapravo su slušani moji razgovori sa njima.

Ti ljudi, naravno da nemaju veze sa drogom, niti za njih postoji optužni predlog. Oni koji su učestvovali u ovom poslu koristili su ovaj metod da bi se tobož zakonski pokrili, ali su pravili krupne faulove. Za to sada postoje dokazi i svedoci koji potvrđuju da se sve radilo bez zavođenja i da se arhiviralo, misleći valjda da će time nekoga moći da ucenjuju.

Ovako predsednik Aleksandar Vučić, uoči Božića, priča za "Novosti" kako je u praksi izvedeno da bude prisluškivan duže od godinu dana. Kaže da veruje u nadležne organe i unutrašnju kontrolu MUP. Na spekulacije da su u ovu aferu upleteni i ljudi iz samog vrha vlasti, uzvraća:

- Sve ćemo da saznamo. Pustite da to ispitaju državni organi. Zakoni moraju da se poštuju i uveren sam da će svi koji su umešani morati da odgovaraju. Kao čovek trudim se da razumem svačije porive. Namicanje zakona da biste mogli da ostvarite svoje prljave ciljeve, i to neretko razumem. Ne zato što polazim od sebe, već zato što razumem i slabije ljudske strane i to da neko može da pomisli da može da učini sve. Međutim, kada slušate predsednika ili, kako bi neki rekli "upecate ga", onda o tome morate da ga obavestite istog sekunda i da to sklonite iz arhive, a ne da nešto arhivirate godinu i po.

* To što je arhivirano, da li je curilo dalje?

- Kao prvo, niko nema pravo da arhivira razgovore predsednika Republike. A drugo, evo procurilo je do mene jer je bilo časnih policajaca koji su mi to doneli.

* Dostavljeni su vam diskovi. Ima li na snimcima razgovora sa porodicom?

- Da, i sa ocem, sinom... Traženi su ljudi sa kojima bih mogao da budem u kontaktu, kako bi "uhvatili" mene. Neću da ulazim u to iz kojih je sve razloga to rađeno. Ne mislim da je ovo najveći problem Srbije, to govori da neki ljudi ne razumeju šta je država.

* Da li je tačno da u MUP postoji paralelna struktura čija ste žrtva čak i vi?

- Nisam neko ko dobro poznaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, bolje poznajem Vojsku i Ministarstvo odbrane, gde sam bio ministar. Ali kada počnete da uvezujete ko je sve i kako tražio da neko govori protiv mene i moje porodice, onda shvatite da tu postoji i širi politički kontekst. To su vam priče poput one da je Andrej Vučić kupio "Franš" i hektare i hektare u Vojvodini, a na kraju niti jednog ara, ni restorana, ni pekare. Za sve to je potrebno vreme da ljudi uvide koliko je to neistina, ali je neko to namerno uradio sa ciljem mog političkog urušavanja, pravljenja paralela sa pokojnim predsednikom Miloševićem po svaku cenu, tamo gde ih nema. Sve to, međutim, ne sme da odvuče fokus sa onoga što je vaš posao i zato na to reagujem mnogo mirnije nego većina ljudi. Vremenom sve dođe na svoje.

* Ako neko prisluškuje šefa države, jesmo li mi bezbednosno "izbušena zemlja", kako to kažu stručnjaci koji se time bave?

- Ne. Smatram da smo jedna od retkih zemalja koja nije u tom smislu uništena.
    Siguran sam da je Srbija po tom pitanju mnogo snažnija od većine zemalja u našem okruženju, pa i nekih koje su u EU i koje defakto nemaju svoj bezbednosni sistem. Nije, međutim, lako odupreti se različitim spoljnim uticajima, zato što svi u nekom trenutku postaju političari i trguju.

* Možda ste prisluškivani sa ciljem da to posluži nekima izvan zemlje za pritisak na vas?

- Nemam sumnje da je i deo stranog faktora upleten. Ali da ne krivim strance, kada su pre svega zamešali naši. Izaći ćemo i iz toga.

* A, hoćemo li i kada izaći iz korone? Evo, Bil Gejts predviđa još goru pandemiju...

- Za nas je važno da budemo pripremljeni - da imamo sve vrste lekova, različite vrste vakcina, bolnice koje su u stanju da prime sada već više od 10.000 ljudi. U Hrvatskoj, koja se odlično bori sa koronom, oko 2.600 ljudi je u bolnicama, a nisu oni četiri puta manji od nas. Zatim, u Nemačkoj od jedan do četiri odsto zaraženih ide u bolnicu, a kod nas između 12 i 38 odsto. To je jedan od razloga za nižu stopu smrtnosti kod nas.

* Rekli ste da dok ste predsednik, do izbora 2022, neće biti priznavanja Kosova. Ako predsednik budete i nadalje, ostaje li taj stav na snazi?

- Ne znam šta bi moralo da se desi, pa da se to promeni. Mi smo dali sve od sebe. Vodili smo pametnu politiku, sačuvali smo Srbiju od sukoba, ne junačeći se sačuvali živote onih koji žele da ostanu na KiM. Ulagali smo u njihov opstanak, ne ugrožavajući mir. Znam hiljade ljudi koji jedva čekaju neki novi sukob i našli bi bezbroj razloga zarad pravde i pravičnosti zbog čega bi to voleli. A kada bi ih upitali da li bi da se njihov brat ili dete sutra vrati u kovčegu, onda je to drugačije. Vodili smo tešku politiku, srpsku politiku, štitili nacionalne interese i vodili računa da ne uđemo u skukob sa celim svetom i da ne dođe do bilo kakvog oružanog sukoba. Ne zato što smo slabiji već zato što nam to nije potrebno. Srbiji je potreban razvoj i ona će napredovati brže od drugih.

* Kako izgledaju pregovori sa predstavnicima Prištine?

- Teško je sa Albancima i razgovarati. Sve što vidite je kampanja na dnevnom nivou protiv Srba, Srbije i njenog predsednika. Srbi bi bili dobri ukoliko bi priznali nezavisnost Kosova, a samo dan posle bi krenuli zahtevi za naplatu ratne štete, dva dana kasnije bi bilo: priznajte da ste počinili genocid. I onda vidite da razgovarate sa ljudima koji ne žele da vas ubede da možemo nešto zajednički da radimo. Nijednog sekunda kod njih nisam osetio želju da razumeju da moraju da naprave neki kompromis da bismo mogli da živimo zajedno. Njihovi svi razgovori se svode samo na "međusobno priznavanje". Sto puta sam im rekao da me to ne interesuje. Šta Srbija time dobija? Kod njihovog rukovodstva mora da dođe do promene svesti, kao što je potreban i pritisak iz Evropske unije da se ispuni ono što je potpisano, a za šta je garant upravo EU. Dok se to ne ispuni, ne verujem da će bilo ko imati veliko poverenje u verodostojnost naših razgovora, u ozbiljnost, odgovornost i moguću isporuku bilo kakvih ozbiljnijih rezultata.

* Strahujete li od ojačavanja osovine Berlin - Vašington posle pobede Bajdena i da će oni biti na liniji: ili priznavanje Kosova ili ništa od EU?

- To je njihova linija bila i ranije i nemam sumnju da će sada biti izraženija. Opet, moram da kažem da sam imao veoma dobar razgovor sa predsednikom Makronom i fer razgovor sa kancelarkom Merkel. Pred nama nisu laki dani, ali to neće biti prvi put.

* Kako doživljavate optužbe da ste osam godina na vlasti da biste "skuvali žabu" i u jednom momentu potpisali nezavisnost Kosova?

- Za tih osam godina nismo imali pogrom ni progon našeg naroda nigde. Sa druge strane, Kosovo je pre toga bilo stavljeno ad akta, posebno posle presude Međunarodnog suda pravde, a posle toga su postavljeni granični prelazi na Jarinju i Brnjaku. Onda je neko uspeo da celu priču vrati na međunarodnu scenu. Da li je izdajnik onaj za čije vreme 90 zemalja prizna nezavisnost Kosova ili onaj za čije vreme 18 zemalja povuče priznavanje? Gde su to plate uvećane za gotovo 60 odsto? Kada je Srbija imala isti kurs prema evru osam godina? Kada smo izgradili više auto-puteva, pruga... Srbija se mnogo promenila. Nemci kažu: semafor pokazuje sve rezultate.

* Kakav će na kraju biti rezultat što se tiče RS? Da li se iza učestalih poziva za reformu "Dejtona" krije želja za njenom demontažom?

- Da. I ne bih dalje ništa obrazlagao.

* Hoće li Beograd imati problema u odnosima sa SAD zbog početka rada "Balkanskog toka"?

- Nadam se ne toliki. Mi dobijamo jeftin i dobar ruski gas. Maksimalna cena je 155 dolara. Ako ima jeftinije, ponudite. Spremni smo da primimo svaku vrstu gasa. Amerika ulaže u Krk, ali ja neću da se obavezujem da kupujem neki gas dok ne čujem cenu. Ne ponašamo se ideološko-politički već tržišno, kupovaćemo najjeftinije. Ove godine smo kupili gasa sa zapada više nego ikada, zbog povoljnije cene u nekom trenutku.

* U obračunu ljudi iz vaše stranke sa opozicijom dežurna tema je Dragan Đilas. Zašto on ne odgovara ako je zaista stekao enormno bogatstvo pod sumnjivim okolnostima, kako se tvrdi?

- Da prihodi nečijih kompanija tokom obavljanja vlasti budu više od 600 miliona evra, i to samo oni koji su dostupni, ne računajući ćerke kompanije, toliko je nemoralno da nemam reči. Neki postupci se vode, a zašto po različitim stvarima tužioci nisu podizali optužnice, to je pitanje za njih. To je i pitanje reformi pravosuđa i tužilačkog sistema izvedenih 2009.

* Proizilazi da je najveću štetu državi naneo bivši ministar Saša Dragin, jer je jedini u zatvoru...

- Svakako da nije tako. Tu postoji licemerje, jer kada dirnete u bilo koga od njih, kaže se da to radite samo zato što su to vaši politički protivnici. Drugo licemerje je spoljnog faktora koji vrši pritisak na tužilačke organe da se ne gone oni iz prethodnog režima, već oni iz sadašnjeg. Pogledajte, recimo, čime se hvali predsednik Višeg suda u Beogradu. Time čime se on ponosi, kao čovek bih se stideo. To je slika i prilika onih koji do danas odlučuju u našem pravosuđu i nema tu velike filozofije.

* Hoćete li se obračunati sa oligarsima bliskim vašoj stranci?

- Svako ko je počinio krivično delo neće biti zaštićen. Ovo što je urađeno u proteklim mesecima, i to što su se iza rešetaka našla opasna imena od Vlade Japanca do Eleza i drugih, novo je i ohrabrujuće za državu i građane.

* Jeste li svesni da postoji krug ljudi koji se krije iza vašeg imena da bi završio "kombinacije"?

- To je veliki krug i ima ih u celoj Srbiji. Na dnevnom nivou, odlaze kod nekog i kažu: ovo je Vučić rekao, a ja ih nisam čuo ni video jedno tri godine. Da se ubijem zbog toga ne mogu, osim da zamolim ljude da ne veruju nikome i da sve rade po zakonu.

* Prosečna plata u Srbiji je 60.300 dinara, šta mislite kako porodica sa dvoje dece živi od takvih primanja?

- Sa dve takve plate može da živi pristojno. Nisam ja neko ko živi mimo sveta i dobro znam da nije lako ako porodica ima samo jednu platu i kada je ona 80.000. Ali mora da se ima u vidu da smo u prošlosti imali stopu nezaposlenosti od 26 odsto, a da je ona danas između osam i devet odsto. To znači da u najvećem broju porodica imamo više od jedne plate. Mislite li da bih predlagao da svima isplatimo po 100 evra da ne znam koliko to ljudima znači? Naravno da je teško, ali ne može Srbija da za šest godina sustigne Nemačku. Polako se približavamo tom standardu i to će da traje. Plate će na kraju 2025. biti blizu 900 evra, mada sve zavisi i od korone koja nas je prošle godine upropastila. Ni tada to neće biti dovoljno dobro, ali će biti tri puta više nego 2014. To pokazuje da se krećemo u dobrom pravcu. Ako neko kaže da može da poveća platu za 150 evra na godišnjem nivou, taj je notorni lažov jer bi nam za to bila potrebna stopa rasta koja ne postoji ni u Aziji, a kamoli u Evropi.

* Na osnovu ovoga, vaša poruka generacijama koje dolaze je...

- Oni treba da se koncentrišu na ostanak ovde jer se drastično smanjuje razlika između onoga kako je napolju i onoga što imaju u svojoj zemlji. Vratio se Stefan Milenković, vraćaju se inženjeri, drugi uspešni ljudi, koji ovde imaju visoku platu. Ali zato moramo da vodimo računa da im ne ostavimo visok javni dug i da imaju posao.

* A, hoćete li im vratiti obavezni vojni rok?

- Treba da razgovaramo, nemamo konačnu odluku. To svakako ne bi bio rok od godinu, već četiri, pet, meseci, ali treba sagledati možemo li to da priuštimo pošto bi se kasarne pravile u Negotinu, Zaječaru, Pirotu, Bajinoj Bašti, Loznici..., što bi pomoglo ekonomskom napretku tih gradova. Jer, svakog dana neko bi tamo morao da kupi 2.000 jaja, 1.000 litara mleka... ljudi koji bi služili vojsku trošili bi u ovim gradovima. Ovo je samo jedna od stvari, da ne govorili o značaju za borbenu gotovost naše zemlje.

LAŽIMA O LONČARU NEKOG KRIJU

* ŠEŠELj tvrdi da je Lončar indirektno preko Bibe Šekularac odavao tajne crnogorskoj službi. Ima li istine u tome?

- Znam da je to neistina jer je zapravo prikrivan neko drugi. Ne govorim ovde o ljubavnim odnosima, niti me te stvari zanimaju, već o obaveštajnim. Postoje neki drugi iz vrha države koji su u tom smislu povezani sa pomenutom gospođom i nekim drugim ljudima koji su vezani za crnogorsku službu. Znam i ko je javio Šešelju, želeći da on to po svaku cenu kaže. Reč je o čoveku iz političkih struktura. Računali su na Šešeljevu netrpeljivost prema Lončaru, a razlog je bio da se prikriju neki drugi. Šešelj je, s razlogom imajući poverenje u čoveka koji mu je tu informaciju doneo, izašao u javnost i izgovorio nešto što nije istinito. Mada, nije tajna da je nama crnogorska služba držala pola MUP, pola BIA, značajne pozicije u Ministartsvu odbrane. Sada se to dramatično smanjilo.

FANTASTIČNA "DARA IZ JASENOVCA"

* GLEDALI ste film "Dara iz Jasenovca" na posebnoj projekciji. Utisci?

- Glumci su fantastični. Veoma je važno što je takav film napravljen i ponosan sam što je država u njega uložila ozbiljan novac. Niko nije hteo, a ni smeo, da pravi film o Jasenovcu, i hvala Gagi Antonijeviću što je ovo uradio hrabro i otvoreno i što ga nije sramota da i u Holivudu pokaže: ovo smo mi Srbi stradalni. Sve je verno prikazano. Jeziva slika. Više je nego jasno na kom mestu se radnja dešava. Uveren sam da će i Antonijeviću i nama koji smo pomagali taj projekat suditi deo ovdašnje antisrpske javnosti, a u regionu i u svetu da ne govorim. Srećan sam što će naša deca koja u školama ne uče dovoljno o Jasenovcu, makar kroz jedan film moći da vide kolika je bila tragedija našeg naroda.

OTAC ŽELI SAMO RUSKU VAKCINU

* OTAC vam je 31. decembra morao u bolnicu zbog korone Kako je sada? Kako se majka nosi sa virusom?

- Otac ima obostranu upalu pluća, prima terapiju. Znate kako je kada se neko sa 80 godina ne javi na vreme lekaru, nego čeka pet, šest dana sa temperaturom, a to nije znao niko od dece. Sada je bolje, ali sa ovom opakom bolešću se nikada ne zna. Još brinemo. Radovao sam se za patrijarha Irineja kada su rekli da je bolje i da su mu zapaljenski parametri niži. Odlično se osećao, a onda se sve okrenulo naopačke. Majka je dobro.

* Poznato je da vam je otac rusofil. Da li zaista čeka rusku vakcinu i ne želi da primi drugu?

- Hoće samo rusku. On spada u grupu 80.000 ljudi koji prvi treba da prime vakcinu jer je stariji od 75 godina. Inače, niko od nas Vučića nije primio nijednu vakcinu. Toliko o onima koji govore da smo krali vakcine.

ČEKA ME KLUPA "MLADOSTI"

* DA li vam je teža nemačka ili ruska gramatika?

- Ne mučim se toliko sa nemačkom gramatikom koliko sa rečima, a čak mislim da je ruska gramatika nešto teža. Ruski sam učio u školi i bio sam među najboljima, ali mi je posebno teška promena akcenata.

* Kako stojite sa ispitima na Visokoj trenerskoj školi?

- Položio sam kolokvijume i stvarno sam se mučio sa antropomotorikom i anatomijom. U januaru imam pet ispita. Shvatio sam da sad gledam košarkaške utakmice mnogo više nego fudbalske.

* U kom klubu biste voleli da radite?

- Kao mladić najviše vremena sam proveo u zemunskoj "Mladosti". Tamo se šale i kažu mi da me čeka mesto za pionire ili kadete, a meni ne bi ništa bilo lepše nego da ih treniram ispred "Pinkija".

PRETERIVANjE O DEMOKRATIJI

* NA stolu vam stoji zbornik radova "O demokratiji". Kako biste od 1 do 10 ocenili stanje demokratije kod nas?

- Ne mogu ja da dajem ocene, ali u Srbiji je svakome dozvoljeno da govori, piše i javno iskazuje stavove.

* Da li je Aleksandar Vučić autokrata?

- Ne znam, neki bi rekli gore od toga, neke to ne zanima, a neki treći bi rekli da nikada nismo imali više sloboda i neodgovornosti u izgovaranju najodvratnijih mogućih gadosti protiv ljudi iz vlasti. Svakako da ima i stvari koje moramo da popravljamo, kao što ima i preterivanja u priči o nepostojanju demokratije, zarad političkih pritisaka.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Jan 06, 2021 9:47 am

studentske muke dobrog sina kao državno pitanje
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jan 06, 2021 10:47 am

lolz

Vučićeva Srbija - Page 18 ErCeVMmXUAEcxUI?format=jpg&name=large
    Notxor

Post by Notxor Wed Jan 06, 2021 11:15 am

buffalo bill wrote:INTERVJU Aleksandar Vučić: Od mene hoće da naprave Miloševića po svaku cenu

Pa ovo je hit!
    Vučića će DEA da hapsi - Srpski Noriega.
    A Dr. Death prca bivšu ribu Dušana Spasojevića Šiptara, koja sve javlja Milu.
    Kakva je ovo komedija od vlasti.
    Za njega je Milošević gospodin, a Šešelj intelektualac.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jan 06, 2021 12:44 pm

Ti ljudi, naravno da nemaju veze sa drogom

NaRaVnO.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jan 06, 2021 1:07 pm

Poznato je da vam je otac rusofil.

PoZnaTo jE

_____

Notxor

Post by Notxor Wed Jan 06, 2021 4:09 pm

Nego, Saša Vujisić, onaj iz Jovanjice, oficir Vojno-bezbednosne agencije, što je pobegao u Ameriku i tražio politički azil, njega ništa nisu pitali ovi iz DEA u vezi sa najvećom plantažom u Evropi?

"Ti ljudi, naravno da nemaju veze sa drogom"

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jan 07, 2021 6:04 pm

Novi državni udar
    VLADIMIR BELJANSKI
    07/01/2021

Vesti koje ovih dana privlače najviše pažnje su da je u Srbiji ponovo pokušan državni udar i da je prisluškivan predsednik Republike. Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje je krivično delo iz člana 143 Krivičnog zakonika (KZ), a za službena lica kao učinioce predviđena je kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina. Postoji, međutim, i prisluškivanje koje je zakonito. U zakonu se to naziva tajnim nadzorom komunikacije.

Kada postoje osnovi sumnje da je neko lice izvršilo krivično delo za koje je nadležno (između ostalog) Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali i brojna druga teška krivična dela, od ubistva, pranja novca, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, napada na ustavno uređenje do trgovine uticajem, primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i drugog (član 162 Zakonika o krivičnom postupku, ZKP) – tužilaštvo podnosi predlog sudu za nadzor i snimanje komunikacije. Sud o tome donosi naredbu. Prisluškivanje sprovode policija, BIA ili VBA. Po završetku prisluškivanja, snimci komunikacije se dostavljaju sudiji za prethodni postupak.

Ako u roku od 6 meseci od upoznavanja sa prisluškivanim razgovorima tužilac ne pokrene krivični postupak, sudija za prethodni postupak donosi rešenje o uništenju materijala pribavljenog prisluškivanjem. Sudija može da obavesti lice koje je bilo prisluškivano o uništenju snimljenih razgovora, ali to ne mora da učini. Ako su razgovori prisluškivani i snimani protivno zakonu, oni se ne mogu koristiti kao dokaz u sudskom postupku.

Ukratko i pojednostavljeno, ovo su zakonske odredbe koje su relevantne za aktuelna zbivanja u vezi sa navodnim prisluškivanjem predsednika. Prema podacima koje je Vučić izneo u intervjuu Večernjim novostima, nije on bio „na merama“, nego je vodio telefonske razgovore sa licima za koje je doneta naredba o tajnom nadzoru komunikacije. Njemu su diskove sa prisluškivanim razgovorima doneli, kako je izjavio, časni policajci. Obavestio je javnost da je razgovore vodio sa licima koja nemaju veze sa drogom i da su pričali o fudbalu. Objasnio je i da, ako se prilikom prisluškivanja slučajno snimi razgovor sa predsednikom, predsednik o tome mora da bude odmah obavešten.

Vladimir Đukanović je gostujući na Pinku izjavio da je u pitanju pokušaj državnog udara, te da je sistem prisluškivanja bio takav da su neke državne službe pronalazile članove SNS-a koje su lažno sumnjičili za dilovanje drogom, pa da su onda preko njih zapravo prisluškivali predsednika. Đukanović je, podsećanja radi, narodni poslanik, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, član Visokog saveta sudstva (VSS), član Državnog veća tužilaca (DVT), advokat i branilac u slučaju „Jovanjica“ (to je sam naglasio u gostovanju), a prema medijskim napisima angažovan je kao advokat i u drugim predmetima koji privlače pažnju.

U celoj ovoj priči o državnom udaru nismo mogli saznati najvažnije podatke. Da li je sud doneo naredbu o nadzoru komunikacije? Ako jeste, da li je to urađeno u skladu sa zakonom? Koje lice je bilo predmet prisluškivanja i za koje krivično delo? Da li su snimljeni razgovor korišćeni u krivičnom postupku i da li je prošao propisani rok od upoznavanja tužioca sa snimljenim razgovorima, da bi sud morao da ih uništi? Da li su telefonski razgovori snimljeni od strane neovlašćenih službi, mimo zakonite procedure? Zašto Vučić i Đukanović smatraju da je predsednik morao da bude obavešten o tome da su njegovi razgovori snimljeni, ako je to urađeno u skladu sa zakonom i ako ih je vodio sa licem koje je bilo osnovano sumnjivo za izvršenje nekog teškog krivičnog dela?

Mnogo je pitanja na koja nema odgovora, niti bi ih moglo biti ako je izvršenje legalno preduzete mere u toku. Međutim, u svemu ovome se možda zanemaruje druga strana slučaja – „državni udar“. Policajci koji su dostavili predsedniku diskove sa snimljenim razgovorima i obavestili ga o detaljima ovih posebnih dokaznih radnji su možda sada osnovano sumnjivi za izvršenje krivičnog dela odavanje službene tajne iz člana 369 KZ. Službeno lice koje neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu kazniće se zatvorom do 5 odnosno do 8 godina. Izuzetak je ako je dostavljena službena tajna bila upravljena na teške povrede osnovnih prava čoveka ili na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije.

I ovde dolazimo do mogućeg odgovora na pitanje zašto se o prisluškivanju priča kao o državnom udaru. Iako državni udar ne postoji kao krivično delo pod tim nazivom, njegovo ubacivanje u kontekst poslužilo bi kao sredstvo za sprečavanje krivičnog postupka protiv policajaca koji su obavestili predsednika o prisluškivanju. Naravno, pod uslovom da je prisluškivanje bilo nezakonito i da je bilo usmereno na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti države. Međutim, onda opet dolazimo do pitanja zašto su ti policajci predali diskove i obavestili o tome predsednika, a ne tužilaštvo. Ako je ugrožena bezbednost države, ako je predsednik nezakonito prisluškivan, onda je adresa za obaveštavanje o tome tužilaštvo, a ne sam predsednik. To policajci svakako znaju. Drugačijim postupanjem dovode u sumnju ne samo svoju dobru nameru, nego otvaraju mogućnost za brojne spekulacije o pravim razlozima predavanja diskova. Naravno, jedno od nagađanja je i mogućnost da do tog materijala nisu došli na zakonit način, jer je postupanje sa takvim snimljenim razgovorima strogo i jasno propisano u ZKP.

Da se na kratko vratimo na tvrdnju da je pokušan državni udar. Državni udar ili puč je protivustavna smena vlasti. To može biti učinjeno nasilnim ili mirnim putem, ali svakako nezakonito i mimo izbora. To su u prošlosti činili Franko u Španiji, Batista na Kubi, Gadafi u Libiji, Pinoče u Čileu itd. Ko je u Srbiji pre nekoliko dana pokušao da izvrši državni udar i da dođe na vlast? Taj koji je hteo da neustavno preuzme vlast je određena osoba, koja oko sebe ima grupu pomagača. Prisluškivanjem predsednika koji razgovara o fudbalskim utakmicama je dosta teško izvršiti puč. Dakle, nije državni udar, ali zašto je bilo potrebno da se vodi kampanja i da se građani ubeđuju u tako nešto?

Državni udar, preveden na krivičnopravne termine, je krivično delo napada na ustavno uređenje iz člana 308 KZ, a može da bude i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 309, ubistvo predstavnika najviših državnih organa iz člana 310 i oružana pobuna iz člana 311 KZ. Ne verujem da će bilo ko biti optužen za neko od ovih krivičnih dela.

Pitanja koja nisu pravna, ali se nameću kao značajna jesu kako je došlo do toga da predsednik Srbije bude u kontaktu sa licima za koja postoji osnovana sumnja o izvršenom teškom krivičnom delu i kako predsednik zna da ta lica nisu i dalje predmet tužilačke i policijske operativne istrage, to jest prikupljanja dokaza. Na osnovu čega tvrdi da „ti ljudi nemaju veze sa drogom“? Kako to zna Vladimir Đukanović koji o ovom slučaju govori kao o aktivnostima odmetnutih državnih službi, zanemarujući da on sam učestvuje u najvišim telima koja istovremeno razmatraju pitanja u vezi sa pravosuđem i zakonodavstvom. Dalje, da li nam je predsednik saopštio da on, za razliku od ostalih građana, ne sme da bude ni posredno prisluškivan, čak i ako vodi razgovore sa potencijalnim izvršiocem krivičnog dela? I da li smo zaista čuli da ako su ga već prisluškivali, tada su službe o tome morale odmah da ga obaveste? Predsednik nije izvan važenja zakona, može da bude prisluškivan i ne mora o tome da bude obavešten.

Ako postoje „odmetnuti delovi službe“, ko je za to odgovoran? Stefanović kao ministar odbrane, Vulin kao ministar unutrašnjih poslova, Gašić kao direktor BIA? I ko ce snositi odgovornost? Ministarstvo pravde prvi put predvodi dojučerašnja službenica BIA, a Đukanović je najvažnija veza između zakonodavstva i pravosuđa. Sve službe, sva ministarstva i sve institucije su u rukama predsednika i njegovih najbližih saradnika. Ako neko treba da snosi odgovornost za eventualne propuste, onda su to čelni ljudi bliski predsedniku. Ne isključujem mogućnost da je tako nešto cilj ove afere, to jest da se radi o čišćenju sopstvenih redova, za koje je bila potrebna pažnja javnosti i skandal koji će do toga dovesti.

Što se tiče Đukanovića i njegovih funkcija neophodno je ukazati i na izostanak aktivnosti Agencije za borbu protiv korupcije, koja se bavi i sukobom interesa. Đukanović je javni funkcioner po više osnova, shodno odredbi člana 2 stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije. Sukob interesa, prema članu 41 istog zakona jeste situacija u kojoj javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče, ili izgleda kao da utiče na obavljanje njegove funkcije. Đukanović učestvuje u radu Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), odlučuje o imenovanju i napredovanju sudija i tužilaca, a istovremeno se bavi advokaturom, to jest zastupa i brani u predmetima u kojima kao sudije i tužioci postupaju oni o čijoj će daljoj karijeri možda upravo on odlučivati. On istovremeno ima uticaj i na zakone od kojih može zavisiti ishod postupaka njegovih klijenata, jer je i poslanik i predsednik odbora za pravosuđe. Ovo nije pitanje za advokatsku komoru, jer prema Zakonu o advokaturi (član 40), on to može da radi ako ne zasniva radni odnos, ali ne može prema Zakonu o sprečavanju korupcije. Đukanović svojim javnim nastupima degradira advokaturu, a ponižava tužioce i sudije. Iz njegovih obraćanja je jasno da on raspolaže upitnim pravničkim znanjem, dok se čak hvali svojim angažovanjem u predmetu „Jovanjica“. Upravo ovakvim izjavama i angažovanjem Đukanović stvara sumnju u vezu između vrha vlasti i ovog slučaja. Korišćenje tvrdnji u vezi sa prisluškivanjem, da je tužilaštvo „izmislilo da neko diluje drogu“, da se zahtev za prisluškivanje šalje sudu od „nekog tužioca koji je pristao da radi i ovakve stvari“, sa mesta visokog državnog funkcionera predstavlja neozbiljan amaterski pristup posebnim dokaznim radnjama koje su u savremenoj borbi protiv kriminaliteta nezamenjiv dokaz za otkrivanje krivičnih dela i učinilaca.

Ministar Vulin nam je saopštio da je Vučić prisluškivan iz političkih razloga, a da sada moramo da vidimo kojih. Ako se pođe od takve tvrdnje, a da ne postoji objašnjenje, verovatno ćemo doći do iznuđenih i neverodostojnih dokaza. Kao kada bi sud nekog osudio na početku postupka, pa objavio da ćemo vremenom doći i do dokaza. Čuli smo i da se ne može prisluškivati Vučić, a da u tome nema zle namere. Ako nam to kaže prvi čovek policije, onda je jasno da postoje ljudi koji su van zakona. Ko se još ne može prisluškivati? Samo prvi čovek Srbije ili i njegova šira porodica? Da li se mogu prisluškivati ministri? Da li mogu direktori javnih preduzeća? I ko odlučuje da li postoji „zla namera“?

Naravno da se tajni nadzor komunikacije može zloupotrebiti i zloupotrebljava se. Kada službe nekoga prisluškuju ne rade to uvek na osnovu naredbe sudije za prethodni postupak. Bilo bi dobro da čujemo od predstavnika vlasti da će u svim bezbednosnim službama biti sprovedena detaljna kontrola zbog ovog slučaja i da će protiv odgovornih biti pokrenuti postupci. Moguće je i da je Vučić bio nezakonito prisluškivan, ali ovakvo javno istupanje sa poluinformacijama ostavlja utisak o neozbiljnosti bezbednosnih službi i o pravosuđu koje mora da trpi poniženja od političara.

Zanimljivo je i da su Vučić, Vulin i Đukanović završili pravni fakultet. Pretpostavljam da im je poznata praksa Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa komentarisanjem aktivnih predmeta od strane javnih funkcionera. Takvi komentari su pritisak na tužilaštvo i sud, a političko pozorište za građane. Ovo nema veze sa političkim stavovima. Prateći razvijanje ove afere poslednjih nekoliko dana, osetio sam poniženje, jer sam stekao utisak da ljudi koji vode državu omalovažavaju moju inteligenciju, ali i moje obrazovanje i pravničko znanje. Pretpostavljam da se tako osećaju i mnogi drugi advokati, tužioci i sudije. Svaka afera ove vrste je do sada umanjivala poverenje građana u pravosuđe. Ako postoji namera da se tu stvari promene nabolje, neophodno je promeniti i političku kulturu. Neka se krivična dela istražuju od strane nadležnih organa, ali ne posle pritiska na organe gonjenja, višednevne parade i zaluđivanja građana.
    ♏

Post by ♏ Thu Jan 07, 2021 7:43 pm

Dopada mi se kako ležerno i usput naduva Đuku da je neznalica i poluinteligent, eh, te neke male radosti...
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Jan 11, 2021 9:34 am

Vučićeva Srbija - Page 18 Eraaby10

_____

Uprava napolje!

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 11, 2021 9:35 am

Mađari nas hvale!

_____

ficfiric

Post by ficfiric Mon Jan 11, 2021 9:41 am

Predlog za razglednicu: Srbin se macuje sa dva Hrvata, Madjar ga podrzava a Bugarin sa logom EPP sunja se i zabija noz u ledja

_____

Uprava napolje!

Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Jan 11, 2021 9:40 pm

Ali ne baš pravi, veliki nož nego neki tupi kratki perorez, samo da zajebava.

Nego, ko bi rekao da se do sad sve svodi na Vučićeve intrige

Vučićeva Srbija - Page 18 ErenNM5XAAM-sMI?format=png&name=small

Post by MNE Mon Jan 11, 2021 9:44 pm

pa naravno kad radi puno mora nešto da zaboravi
    disident

Post by disident Mon Jan 11, 2021 10:15 pm

„Ovo je fotografija na kojoj se Koluvija sa pripadnicima SAJ-a nalazi na prijemu kod blaženopočivšeg patrijarha Irineja, niko danas na greh ne stavlja SAJ ili BIA, to što su bili možda sponzorisani od Koluvije, ovde imate je ministar Vulin napredovao posle obilaska imanja na Jovanjici i druženja sa Koluvijom“, kazao je Aleksić.
    Inače, imanje Jovanjica obezbeđivali su naoružani, bivši pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. Koluvija je pred sudijama rekao da ih je unajmio pošto mu je Romkinja sa dvoje dece nekoliko puta ukrala povrće. Nekadašnje pripadnike SAJ Koluviji je preporučio rođak i policajac za obezbeđenje štićenih ličnosti Milan Kendija. On je, zajedno sa još dvojicom policajaca i dvojicom pripadnika BIA, osumnjičen da je bio Koluvijin prsten zaštite, uhapšen u julu.

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    kondo

Post by kondo Mon Jan 11, 2021 10:30 pm

Pa ovo je spektakl. Dvorska proizvodnja marihuane u tonama. Ne znam da li to baš imaju svi ovi Vučićevi evropski i drugi ortaci  mada kapiram pre zato što im ne treba nego zato što ne mogu.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Jan 11, 2021 10:45 pm

Romkinja mu ukrala povrce pa je angazovao SAJ? Dobro je da ne prodaje robu na pijaci, ne bi se moglo prici od snajpera

_____

Uprava napolje!

Janko Suvar

Post by Janko Suvar Thu Jan 14, 2021 11:21 am

Ali sve to ne bi bitno uticalo na potrebu obnavljanje služenje vojnog roka, koliko utiče osipanje rezervnog kadra. Mi svake godine praktično gubimo dve generacije - jedna generacija koja nije upućena, a druga koja je prestarela. Za ovih deset godina izgubili smo 10 generacija koje nisu otišle na služenje, oko 30.000 godišnje, a istovremeno izgubili smo 10 generacija ljudi koji su prestali da budu vojni obveznici", objašnjava Miladinović.
    Što se tiče mogućnosti dobrovoljnog služenja, navodi da se ne prijavljuje dovoljno ljudi.
    "Ne prijavljuje se dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na predviđen broj", navodi Miladinović i ocenjuje kao apsurd to što se u anketama pokazuje zainteresovanost.
    Kada je reč o profesionalnim vojnicima, dodaje general, relativno su malo plaćeni, pa i tu postoji postoji određena nezainteresovanost.
    "Nažalost, ima i osipanja, pre svega zbog uslova života - novčanih primanja i obaveza koje treba da izvrše", kaže Miladinović i ističe da je zainteresovanost na jugu Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti veća nego u Beogradu. "Slobodnih mesta u kasarnama već ima"
    Ističe da se o vojsci i troškovima vezanim za nju mora razmišljati dugoročno. "Novac koji se ulaže u vojsku, neko će reći 'bačen u bunar', ali vojska nije za danas ili sutra već za narednih 15 ili 20 godina", naglašava Miladinović.
    Saglasan je da je cifra od 50 miliona evra nešto što je realno da bi se stvorili uslovi za služenje vojnog roka, ali ističe da pouzdano zna da u kasarnama u Somboru, Požarevcu, Valjevu, Leskovcu i Vranju ima slobodnih mesta zbog nepopunjenosti mesta za vojnike po ugovoru i vojnike na dobrovoljnom služenju.
    "U početku možemo da popunimo ta formacijska mesta u navedenim kasarnama", smatra Miladinović i podseća da se ne radi o početku već o odmrzavanju služenja vojnog roka.
    Što se tiče prigovora savesti, Miladinović smatra da je broj ljudi koji se na to poziva zanemarljiv.
    Ocenjuje da bi bilo sasvim dovoljno da služenje roka traje od tri do šest meseci, i ističe da bi ispod tri meseca bilo beznačajno, jer ništa ne može da se nauči za to vreme.
    Upitan koliko je ozbiljna ova priča i da li novi ministar odbrane podržava ponovno uvođenje vojnog roka i da li Ministarstvo radi na izradi elaborata, Miladinović ističe da je povodom Dana vojnih veterana 4. decembra bio na prijemu kod sadašnjeg ministra Stefanovića i da su razgovarali na tu temu.
    "Tvrdim otvoreno da ministar Stefanović jeste za obnavljanje vojnog roka i u tom smislu se vrše odgovarajuće pripreme", navodi Miladinović i ukazuje da nema potrebe za nekim velikim promenama i inovacijama, samo bi se povećalo brojno stanje, što bi bio veći garant mira.

_____
    ????
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jan 14, 2021 2:03 pm

http://www.politika.rs/scc/clanak/470772/Sima-Avramovic-ambasador-u-Vatikanu

_____

Летећи Полип

Post by Летећи Полип Thu Jan 14, 2021 2:10 pm

Ama pa čekaj, boktejebo. Jel on ovo napravio superspreader event da bi otvorio gondolu?  Vučićeva Srbija - Page 18 286371741

PS: Dobar je Sima. Da je Žiki Bujukliću dato nešto, bilo bi mi krivo.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jan 14, 2021 2:20 pm

Летећи Полип wrote:Ama pa čekaj, boktejebo. Jel on ovo napravio superspreader event da bi otvorio gondolu?  Vučićeva Srbija - Page 18 286371741

Da. Da bi otvorio ŽIČARU. Gondola je jedna kabina unutar žičare.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 4:26 am