Rakijo rako, ja te volim jako
- Guest
- Post n°126
Re: Rakijo rako, ja te volim jako
Rakije koje sam pravio su bile u opsegu 43% do 48% etanola. Do sada sam pravio jabuku, krušku, dunju, razne šljive, grožđe, kajsiju, breskvu i kleku. Ponešto od bobičastog voća sam probao da pravim, ali mi nije uspelo kako sam mislio, pa sam batalio. Pravio sam bez dodatih šećera, što je naročito teško za dunju južniju od Beograda. Više ne pravim ništa, nemam ni vremena ni volje. Radio sam po pravilima struke uz neke eksperimente pri destilaciji. Sve sam čuvao u staklu, nikada nisam želeo dodatne ukuse koji se dobijaju odležavanjem u kojekakvim bačvama. Pored toga radio sam neke destilacije vodenom paro da bih dobio neka etarska ulja, koja sam potom mešao sa određenim rakijama, ali tu nisam postigao neke senzacionalne uspehe, pa sam batalio. Sada znam više o tome, ali me ne zanima kao pre.
- Post n°127
znalci na šta se odnosi oznaka litraže kod kazana za rakiju? recimo 35 litara na ovoj koja me mami za ostrvo
http://www.kazanizarakiju.rs/kazani-za-rakiju/kazani-za-rakiju-model-hobby/kazan-za-rakiju-od-35l-na-plin-sa-mesalicom
cenim da je to za kazan za kljuk ali ajde neko da potvrdi.
koliko bi se litara loze dobilo iz 35 litara kljuka?
http://www.kazanizarakiju.rs/kazani-za-rakiju/kazani-za-rakiju-model-hobby/kazan-za-rakiju-od-35l-na-plin-sa-mesalicom
cenim da je to za kazan za kljuk ali ajde neko da potvrdi.
koliko bi se litara loze dobilo iz 35 litara kljuka?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°128
Терамо на 49% па колико испадне кад се слегне, некад остане толико, некад падне за 1-2%. То што кажу да се укус не осети преко 42% или 45%, нисмо приметили, нити смо имали примедби.
Мада, једном сам пио, код даљег рода у Гардиновцима, кајсију од 63%, нит удара јаче, нит нешто експрес брзо шамути, пријатна ракија, и имала и шмек. Наравно, пустио је нешто на сунцу сушеног воћа да одлежи у готовој ракији, иначе не би имало тог укуса... питам га што пече такву изувачу, каже ови по селу не' да пију слабију.
Нека слично рађена дуња, што је после донео, издржала три године и две веће журке и опет је остало. Негде се зајебо и имао додатак погрешног шмека, и није то то.
Мада, једном сам пио, код даљег рода у Гардиновцима, кајсију од 63%, нит удара јаче, нит нешто експрес брзо шамути, пријатна ракија, и имала и шмек. Наравно, пустио је нешто на сунцу сушеног воћа да одлежи у готовој ракији, иначе не би имало тог укуса... питам га што пече такву изувачу, каже ови по селу не' да пију слабију.
Нека слично рађена дуња, што је после донео, издржала три године и две веће журке и опет је остало. Негде се зајебо и имао додатак погрешног шмека, и није то то.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°129
kljuk
zavisi od šećera, ali bih normalno očekivao negde oko 4 do 5l na 35l kljuka, ovako napamet
edit ovo za grožđe kažem, ostale rakije bih očekivao manji prinos
zavisi od šećera, ali bih normalno očekivao negde oko 4 do 5l na 35l kljuka, ovako napamet
edit ovo za grožđe kažem, ostale rakije bih očekivao manji prinos
- Guest
- Post n°130
Glupom greškom sam svrstao dunju u neobojene rakije, a i sam volim dunju iz Kovilja, žutu kao dukat.
35 litara kljuka, dabome.
Randman grožđa je oko 15%, kazan se ne puni do kraja, dakle u jednoj turi dobićeš balonče rakije.
35 litara kljuka, dabome.
Randman grožđa je oko 15%, kazan se ne puni do kraja, dakle u jednoj turi dobićeš balonče rakije.
- Post n°131
zahvaljujem, pa to je odlicno
100 kila grozdja da se kupi tamo je mozda 30-35e
100 kila grozdja da se kupi tamo je mozda 30-35e
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°134
Тј гњило је ок, алкохолно врење ионако почиње гњиљењем, може чак и понеки црв, али буђ никако, то квари укус.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°135
ne, nije ok gnjilo i to ne kažem da bih se forumski svađao iako nisam daleko od tog raspoloženja
želiš ujednačen raspad svega što imaš, da bi smanjio neželjene aldehide, ketone i estre, kao i neke adicione proizvode
samo potpuno zdravo voće, bez peteljki, u mom slučaju i bez koštica, onda ne moraš da se zezaš sa adsorpcionom destilacijom i imaćeš minimum patoke
želiš ujednačen raspad svega što imaš, da bi smanjio neželjene aldehide, ketone i estre, kao i neke adicione proizvode
samo potpuno zdravo voće, bez peteljki, u mom slučaju i bez koštica, onda ne moraš da se zezaš sa adsorpcionom destilacijom i imaćeš minimum patoke
- Post n°136
Ја пазим на своје алдехиде и кетоне, мазим их, пазим и зовем их Ђорђе. Договорим се са бактеријама и готово .
Тј дотеривали смо поступак док нисмо били задовољни резултатом. Сад јесмо... а ако се уприличи згода, биће и дегустација, па да видимо.
Тј дотеривали смо поступак док нисмо били задовољни резултатом. Сад јесмо... а ако се уприличи згода, биће и дегустација, па да видимо.
_____
- Guest
- Post n°138
postoji i organoleptički momenat kod koštica - neki se kunu u tu gorku cijanovodoničnu, bademastu komponentu koja kao fora daje šmek rakiji ako se ostavi u malim količinama, ali ja to smatram tehničkom greškom, da ne upotrebim težu reč.
- Guest
- Post n°139
postoje načini da se eliminišu neželjeni ukusi
kod jednog ženinog rođaka iz kondovog kraja sam imao svađa i svađa na tu temu, oni tako peku oduvek i šta ja koji kurac mislim da sam svu pamet sveta posisao što imam fakultet
i kad smo već bili fino pijani nateram čoveka da u kofu za prihvat postavi teglu sa vodom na neko panjče
tegla puna vode i kaplje u nju i preliva u kantu
kad se završilo, naterao sam ga da miriše teglu, skoro se ispovraćao
kod jednog ženinog rođaka iz kondovog kraja sam imao svađa i svađa na tu temu, oni tako peku oduvek i šta ja koji kurac mislim da sam svu pamet sveta posisao što imam fakultet
i kad smo već bili fino pijani nateram čoveka da u kofu za prihvat postavi teglu sa vodom na neko panjče
tegla puna vode i kaplje u nju i preliva u kantu
kad se završilo, naterao sam ga da miriše teglu, skoro se ispovraćao
- Post n°140
čekaj kako u slučaju grožđa da nemam peteljke?
_____
#FreeFacu
- Post n°142
Kirko Skaddeng wrote:postoji i organoleptički momenat kod koštica - neki se kunu u tu gorku cijanovodoničnu, bademastu komponentu koja kao fora daje šmek rakiji ako se ostavi u malim količinama, ali ja to smatram tehničkom greškom, da ne upotrebim težu reč.
Зато су се они (Шапчани беше?) прославили са екселенцијом, јер су терали без коштица.
(ово на основу ћалетове приче, мада је и он, пред крај, волео да се зајебава и вади коштице ) Прц је што ће сељак да направи брљу од шљиве јер ће да је запечати кад прође врење, па оде да ради нешто друго, то је у јеку сезоне. Негде октобра-новембра, кад већ нема друга посла, сети се да најзад испече. За то време је алкохол извлачио најбоље из коштице.
У ствари, са коштицом печемо само шљиву и вишњу; кајсија и бресква се цепају (цео дан измишљам вицеве, не питај).
Другачије је кад се пече одмах, коштица не стигне да пусти ничега довољно да се осети. А и кад се пуни казан, коштица, бар код шљиве, углавном остане на дну каце, тако да се не искувава.
Last edited by паће on Fri Dec 11, 2020 11:35 am; edited 1 time in total
_____
- Guest
- Post n°143
@marius
Čeprkaš zrno po zrno ili daš nekim babama da to rade.
Čeprkaš zrno po zrno ili daš nekim babama da to rade.
- Guest
- Post n°144
ima ona sprava sa vitlom za odvajanje zrna, svaki bolji vinar je imA
- Post n°145
dobro, radim na tome da se upoznam za dobrim lozadžijama na ostrvu
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°146
Da, carski je ako se sa njima povežeš, onda ćeš stvarno moći da dobro pripremiš grožđe (bez maltretiranja baba da čupkaju zrna )
- Guest
- Post n°147
dok sam se zajebavao sa rakijama, stalno sam bio izujedan od zlih pčelarovih saveznika
- Guest
- Post n°148
inače, tamo negde u vreme kad je bracika kertes bio zvezda, u ovome smo destilovali kljukove razne svaki dan, pa nam posle malo pobegne pH rastvora za infuziju ili sjebemo ortofosfornu za kokakolu, sankcije ftw
- Post n°149
Pio sam rakiju od breskve Poljoprivrednog fakulteta, vrlo je lepa.
- Post n°150
ta moda rakija od breskve je nešto novo, barem za mene. ranije se pričalo da voće nema dovoljno šećera.
_____
#FreeFacu