Језичарење
- Post n°251
Re: Језичарење
ne, nisam to rekla. rekla sam da su to znanja razlicitih obima. ne mozes da ne znas svoj jezik, svako govori, odnosno svi govorimo.
- Post n°252
Мислио сам посебно на случајеве кад неко потегне израз из енглеског, оставља утисак да му није баш најјаснији, а очигледно не зна да имамо реч за то. Или је, ако зна, избегава.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°254
Ех, да сам неко злопамтило, имао бих сачуване примере, овако је све релативно.
До неке наредне прилике, онда.
До неке наредне прилике, онда.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°255
Meni jeste iritantno kada neko evadeuje domaće expressione za stručni ili scientific lingo, ali manje kada taj mixglish deliveruje u everyday lifeu iz čiste lenjosti.
- Post n°256
Ето, каквих све људи има. Тск, тск...
_____
- Post n°257
Ево 1. Труизам се попишао по гробу таутологије.
_____
- Post n°258
Инсајдер... нека им неко јави да је Уникод измишљен пре доооста година и да стварно сјашу већ са пенџерске кодне стране 1250
Tužilaštvo je nakon toga najavilo krivične postupke protiv Pućdemona i drugih članova katalonske vlade
_____
- Guest
- Post n°259
Puigdemont u originalu
Koliko sam čuo, uglavnom se izgovara "Pujćdemont", malo ređe bez "t" na kraju. Može i "i" umesto "j".
Koliko sam čuo, uglavnom se izgovara "Pujćdemont", malo ređe bez "t" na kraju. Može i "i" umesto "j".
- Post n°260
А, ја мислио да је она класика да ћ испадне е́... у ствари, хм, не, то ч испадне е́, ћ испадне æ.
Иначе већ рекох негде да ми се каталонски свиђа више него шпански.
Иначе већ рекох негде да ми се каталонски свиђа више него шпански.
_____
- Post n°261
Нешто сам се пробудио размишљајући о члану, неодређеном. У ствари га имамо, али. У свим језицима за које знам да га имају (германски редом, романски, мађарски) то је или изведено из речи за 1 или је баш 1. Међутим, као у македонском, где одређени члан дође као наставак (оно -та или -ва на крају речи), код нас много природније дође после речи. Нпр "он је 1 коњ" звучи сувише германски; "он је коњ 1" већ много боље лежи, више је у духу језика.
_____
- Post n°262
Srbin, Srbijanac ...
http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/2902683/put-u-reci.html
http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/2902683/put-u-reci.html
- Post n°264
паће wrote:А сад нешто скроз другачије.
Хоћу да направим списак речи за једноструку употребу, дакле оно скроз специјализованих и уско стручних, које се не могу употребити ни у ком другом контексту осим у том једном што има. Дакле, слепа црева.
Засад наватао:
цик - не мож да буде ништа друго осим цик зоре. Ако неко нађе цик нечег другог, нека јави.
цича - зима и ништа друго.
грохот - алатка за смејање, неупотребљива у остатку радионице.
Nikom ponikose.
Sta to uopste tacno znaci?
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°265
Размишљао сам о томе и мислим да је то мало песнички изведено од "падоше ничице" (што је супротно од наузнак). Дакле нема везе са ницањем.
_____
- Post n°266
Шврљам по неком списку, неки Пољаци, и наиђем скроз на дну на презиме Ziółkowski. Одем на јандекс да видим шта би му то значило, кад се сведе на корен... и ziółko му дође криминалац.
Дакле сеобом кроз немачки па руски, испаде да је отац астронаутике некакав Циолковски... а оно Зликовски . Па кад су од Желазног успели да направе Зелазнија, може и ово.
Дакле сеобом кроз немачки па руски, испаде да је отац астронаутике некакав Циолковски... а оно Зликовски . Па кад су од Желазног успели да направе Зелазнија, може и ово.
_____
- Post n°267
O ovde tvrde drugo:
Polish (Ziólkowski): habitational name for someone from Ziólków in Lublin voivodeship or Ziólkowo in Leszno and Wloclawek voivodeships, named with Polish ziólko ‘herb’ (diminutive form). This surname is also found in Germany.
https://www.ancestry.com/name-origin?surname=ziolkowski
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°268
Па нисам тврдио да је директно тог порекла, ал онда... одакле том месту назив .
Ил' се јандекс зајебо. Нема везе, освежио ме на пет минута, баш ми је требало.
Ил' се јандекс зајебо. Нема везе, освежио ме на пет минута, баш ми је требало.
_____
- Post n°269
When you speak two languages but start losing vocabulary in both of them: byelingual.
_____
- Post n°270
Ћирилица за почетнике (а и целе четнике):
Ћирилицом се пише фонетски, јер је по дефиницији фонетско писмо, дакле "фин де сиекл". Мада се садашњи накот лингвиста труди да релативизује начело "пиши као што говориш, читај како је написано", па измишљају неке изузетке, нпр да треба писати "стејшон" јер је тако ближе изворном писању :челоклеп: - ајде нек се јави неко ко је у глави ово чуо без о. Писаћу га без о јер урођеници то о не изговарају. Не чује се, не пише се. Јел у цитираном треба да се чује ц? Не? Нећу га писати са ц, готово.
Да не испадне еВау.
----
Хм... да није можда ипак "фан де..."? Јебо Французе, ни два самогласника не изговарају како пише, а тек што су заразили Енглеску ноблештину с тим, и то у две смене, куку.
је био мајстор тог фин де сиецле штимунга
Ћирилицом се пише фонетски, јер је по дефиницији фонетско писмо, дакле "фин де сиекл". Мада се садашњи накот лингвиста труди да релативизује начело "пиши као што говориш, читај како је написано", па измишљају неке изузетке, нпр да треба писати "стејшон" јер је тако ближе изворном писању :челоклеп: - ајде нек се јави неко ко је у глави ово чуо без о. Писаћу га без о јер урођеници то о не изговарају. Не чује се, не пише се. Јел у цитираном треба да се чује ц? Не? Нећу га писати са ц, готово.
Да не испадне еВау.
----
Хм... да није можда ипак "фан де..."? Јебо Французе, ни два самогласника не изговарају како пише, а тек што су заразили Енглеску ноблештину с тим, и то у две смене, куку.
_____
- Post n°271
A dangling participle walks into a bar. Enjoying a cocktail and chatting with the bartender, the evening passes pleasantly.
A bar was walked into by the passive voice.
An oxymoron walked into a bar, and the silence was deafening.
Two quotation marks walk into a “bar.”
A malapropism walks into a bar, looking for all intensive purposes like a wolf in cheap clothing, muttering epitaphs and casting dispersions on his magnificent other, who takes him for granite.
Hyperbole totally rips into this insane bar and absolutely destroys everything.
A question mark walks into a bar?
A non sequitur walks into a bar. In a strong wind, even turkeys can fly.
Papyrus and Comic Sans walk into a bar. The bartender says, "Get out -- we don't serve your type."
A mixed metaphor walks into a bar, seeing the handwriting on the wall but hoping to nip it in the bud.
A comma splice walks into a bar, it has a drink and then leaves.
Three intransitive verbs walk into a bar. They sit. They converse. They depart.
A synonym strolls into a tavern.
At the end of the day, a cliché walks into a bar -- fresh as a daisy, cute as a button, and sharp as a tack.
A run-on sentence walks into a bar it starts flirting. With a cute little sentence fragment.
Falling slowly, softly falling, the chiasmus collapses to the bar floor.
A figure of speech literally walks into a bar and ends up getting figuratively hammered.
An allusion walks into a bar, despite the fact that alcohol is its Achilles heel.
The subjunctive would have walked into a bar, had it only known.
A misplaced modifier walks into a bar owned a man with a glass eye named Ralph.
The past, present, and future walked into a bar. It was tense.
A dyslexic walks into a bra.
A verb walks into a bar, sees a beautiful noun, and suggests they conjugate. The noun declines.
An Oxford comma walks into a bar, where it spends the evening watching the television getting drunk and smoking cigars.
A simile walks into a bar, as parched as a desert.
A gerund and an infinitive walk into a bar, drinking to forget.
A hyphenated word and a non-hyphenated word walk into a bar and the bartender nearly chokes on the irony.
*(I can’t take credit for these, but the malapropism is my favorite. Enjoy!)
A bar was walked into by the passive voice.
An oxymoron walked into a bar, and the silence was deafening.
Two quotation marks walk into a “bar.”
A malapropism walks into a bar, looking for all intensive purposes like a wolf in cheap clothing, muttering epitaphs and casting dispersions on his magnificent other, who takes him for granite.
Hyperbole totally rips into this insane bar and absolutely destroys everything.
A question mark walks into a bar?
A non sequitur walks into a bar. In a strong wind, even turkeys can fly.
Papyrus and Comic Sans walk into a bar. The bartender says, "Get out -- we don't serve your type."
A mixed metaphor walks into a bar, seeing the handwriting on the wall but hoping to nip it in the bud.
A comma splice walks into a bar, it has a drink and then leaves.
Three intransitive verbs walk into a bar. They sit. They converse. They depart.
A synonym strolls into a tavern.
At the end of the day, a cliché walks into a bar -- fresh as a daisy, cute as a button, and sharp as a tack.
A run-on sentence walks into a bar it starts flirting. With a cute little sentence fragment.
Falling slowly, softly falling, the chiasmus collapses to the bar floor.
A figure of speech literally walks into a bar and ends up getting figuratively hammered.
An allusion walks into a bar, despite the fact that alcohol is its Achilles heel.
The subjunctive would have walked into a bar, had it only known.
A misplaced modifier walks into a bar owned a man with a glass eye named Ralph.
The past, present, and future walked into a bar. It was tense.
A dyslexic walks into a bra.
A verb walks into a bar, sees a beautiful noun, and suggests they conjugate. The noun declines.
An Oxford comma walks into a bar, where it spends the evening watching the television getting drunk and smoking cigars.
A simile walks into a bar, as parched as a desert.
A gerund and an infinitive walk into a bar, drinking to forget.
A hyphenated word and a non-hyphenated word walk into a bar and the bartender nearly chokes on the irony.
*(I can’t take credit for these, but the malapropism is my favorite. Enjoy!)
_____
- Post n°273
Благодарим, нашло се 7-8 нових, а и неке старе сам мало поправио.
_____
- Post n°274
[url=Tuchel odbio Bayern, Braco ima novo ime: Salihamid%C5%BEi%C4%87 na%C5%A1ao zamjenu za Heynckesa][/url]
Tuchel odbio Bayern, Braco ima novo ime: Salihamidžić našao zamjenu za Heynckesa
Otvorio gornji naslov razumjevši da Braco, tj. Salihamidžić ima novi nadimak. Ne, to njegovo novo ime je novi trener kojeg je našao.
Tuchel odbio Bayern, Braco ima novo ime: Salihamidžić našao zamjenu za Heynckesa
Otvorio gornji naslov razumjevši da Braco, tj. Salihamidžić ima novi nadimak. Ne, to njegovo novo ime je novi trener kojeg je našao.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°275
А па нема га на себи да га носи, него га има... на списку. Сам добро схватио? Новинарска непрецизност.
_____