Prošetaj u njenim cipelama
Biljana 77
/ 29.04.2015. u 15:07
Š'a je? Žulja.
Ja nisam žena sa sela.
Moja majka je dete sa sela. Ostala bez oca pre nego što se rodila. Odgajana je pažljivo i sa ljubavlju u najvećoj sirotinji prvo kao dete samohrane majke, a onda srećom uz najboljeg očuha na svetu. Odgajana je sa idejom da mora da radi, da uči, da se obrazuje i da ode sa sela. Ili makar sa njive. Otišla je.
Moja Slavka je žena sa sela. Moja baba. Mamina majka. Ona samohrana. Što je ostala udovica u 5. mesecu trudnoće. Terana da pobaci od strane svoje i porodice pokojnog muža. Da bi se lakše preudala. Kako je izgledalo biti mlada, samohrana majka na selu, sredinom pedesetih, odbačena od svih, sa detetom koje osim nje niko nije želeo, pa još ženskim, to mi ne možemo da zamislimo. Od udaje za Iliju, valjda najboljeg čoveka kojeg sam srela, proživela je sreću. Radila mnogo. Na selu mora da se radi mnogo da bi se bilo samo malo više od siromašnog. Odškolovala ćerku. Dočekala unuke. Umrla je od raka, sa nepunih 60 godina.
Gledam žene po selima celog života. Ogrubele, pre vremena ostarele, koje barabar sa muškarcima rade na njivi, u plasteniku, u štali. A onda i sve ono po kući, oko dece, ručka, veša .. you name it. Umiru od raka dojke ili grlića materice u četrdesetim jer ne idu kod ginekologa.
Pre dve godine pročitala sam jedan tekst,
jezivo napisan o trendu da se sklapaju dogovoreni brakovi između neženja iz srpskih sela i mladih Albanki. O tome koliko može biti srećan jedan takav brak u kojem se dvoje ljudi ne ne poznaju, ne ne vole, nego ni ne govore istim jezikom, o tome koliko može biti srećna žena istrgnuta iz svoje sredine, odvojena od rodbine, prijatelja, u tuđoj zemlji nema mesta diskusiji. I neću o tome. O tome da tu postoje elementi trgovine ženama, takođe neću. Sve je to posledica. Ja hoću o uzrocima.
Uzroci su "jednostavni". Po našim selima mnogo je neženja jer nema devojaka. Devojaka nema jer odlaze sa sela.
Uzmeš tablet ili telefon, wi-fi šifru od konobara, pijuckaš nešto toplo ili hladno. Čitaš tekst, brineš za majčicu Srbiju, srpsko selo i srpstvo vaskoliko. I kuckaš komentar:
1. Beograd je veliki krivac za migraciju stanovnistva, a naravno i majke koje svoje devojke vaspitavaju da se udaju samo bogato kako se nebi mucile kao one sto se muce. Odvratno!2. jasna stvar, za propadenje Srbije su krive srpske devojke i oni koji su ih tako "vaspitali" da ne postuju muskarce
3.Problem postoji u glavama srpskih devojaka/žena....4. svaka im cast, moracu i ja tim stopama, zivim u inostranstvu, radim,
solidno zaradjujem, imam dosta toga ali ove nase cure samo misle na
bjesno auto i provod, ne interesuje ih kuca, kuhanje, djeca, vec samo
spavanje i schoping...5. Ili u prevodu, kako se to vaspitaju srpske djevojke, kada nece da se udaju za Srbe sa sela, ali sve vise i iz grada ukoliko nisu dobrostojeci.6. Већина наших српкиња су размажене спонзоруше, част изузецима....7. u Makedoniji se albanke udavaju za makedonske seljake , uglavnom se ljudi hvale od njih , vaspitavane su u tradicionalnom patrijarhalnom duhu i postuju domacina i roditelje .
Kod makedonke to nisu vrednosti koje neguju , one uglavnom su urbane svojeglave i zavidljive , cast izuzecima , sacuvaj boze da se neka uda na selu...nema sanse !8. Mora se takođe raditi na promovisanju hrišćanskih vrednosti jer se samo tako može istisnuti naopak pristup savremenom životu koji takođe utiče da devojke napuštaju sela.9. Ja sam Srbin sumadinac i veruj mi Sofija da sam pre pet godina svojim sinovima /koji sada ne zive vise u ovoj zemlji/rekao da ako mogu da biraju da se nikako ne zene Srpkinjama.Za informaciju nisam nikakav zatucani Srbin, vec covek koji je duzi period zivota proveo vani sa suprugom koja je takodje fakultetski obrazovana.Na nasu zalost najveci deo mlade zenske populacije, emancipaciju je sticao gledajuci serije i filmove sa zapada a to sto su videle u apsolutnoj vecini postoji samo na filmovimu i u serijama.10. Pa bolje te nego ove naše šoperke opterećene svojim izgledom. Snijma će biti srećniji11. ja ne zivim u srbiji i licno nikad nisam imao vezu sa devojkom iz srbije i upravo ove devojke, koje nisu posebno obrazovane i kultivisane predstavljaju ubedljivo najveci problem, je znam takve devojke iz drugih zemalja i nisam imao problema sa njima, ali takve devojke iz srbije ne razumem uopste. obrazovanije zene iz srbije su ok.12.Vecina devojaka zele lak zivot, novcano obezbedjen, i skoro nijedna ne zeli da ide na selo.13. Jok, oće li splavaruša da gazi šenicu bjelicu u jutarnjoj rosi? Oće li da djubri kuruz balama? Hoće li da siri? More takva ti neće pustiti vodu za sobom.
Bree, ova Albanka ima da ti se porodi u šumi, i još da ti u povratku nacepa drva******
Ima tome dosta vremena odgledala sam neku emisiju, može biti i da je bila Kvadratura kruga. Tri – četiri sestre, negde na Pešteru, stare već. Roditelji nisu imali sinova, one su ostale da održe imanje i vode brigu o roditeljima. Sad već stare, nisu se udavale, bez dece i unuka, imaju samo jedna drugu. Iza njih je život teškog fizičkog rada. I skoro ničeg drugog.
-I možeš li da zamisliš neku drugačiji život? Da si se odselila? Udala? Školovala?Razmišljala je nekoliko trenutaka i onda rekla samo jedno:
–Ne. Ni srećno, ni tužno. Ni ljuto, ni razočarano. Pomireno, sa potpunom sigurnošću, ne.
Ja bih ako može mali eksperiment – da se autori komentara diskonektuju sa wi-fi, preobuju i polako u neko selo u Srbiji. Ako može planinsko još bolje. Na nedelju dana. Da rade sve što radi jedna žena sa sela. I da nacepaju ta drva, bez da moraju da se porađaju u šumi. Pa kad počnu da plaču mami i tati da bi nazad na wi-fi i espresso, na druženje sa prijateljima i posao u zatvorenom, da im kažem da se izgleda ne može zamisliti život drugačiji od onog koji živiš. Neko zato što mu je život uzeo svaku mogućnost, a neko zato što je stoka neempatična i nadobudna.Jer ok je praviti naslovne o mladim ljudima koje odlaze iz Srbije jer hoće bolje za sebe. Oni će dobiti ovacije na mrežema od ovih iz kafića… Čak i ako su žene. Ali ne daj bože da neka žena sa sela kaže: Ja ne želim da živim ovde i ovako. Na selu. Želim bolje. Lakše. Izbor. U redu je ne želeti da živiš u Srbiji, ali nije u redu ne želeti da živiš na selu u Srbiji. Ako si žena.
- More Sharing Servicespostavite na | Share on facebook Share on twitter Share on digg Share on delicious
Komentari (26)
Sakrij replike | Pošaljite komentar
Biljana 77 15:10 29.04.2015
Dodatak i disklejmer
Pošto sam nekoliko puta brisala tekst jer iz nekog razloga nije postovan ceo, već samo deo, evo u komnetaru nečeg što je bio integralni deo teksta:
Nekada su pravljene ovakve emisije:
Ja, žena sa sela. Na žalost nema više linka za video, ali može i da se pročita. Poučno štivo o tome šta je za žene na selu u Srbiji pravo na obrazovanje, na slobodu kretanja, na slobodu izbora partnera, slobodu rađanja, finansijsku nezavisnost...
Sada se prave ovakve:
Žene, u čemu je problem? Ni u čemu, stvarno. Samo skoro svaki kafić ima wi-fi pa ne smem da otvorim komentare.
I disklejmer za one koji bi se pravili ludi ili glupi: Život na selu je težak. Za muškarce. I za žene.