Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NINova nagrada

boomer crook

NINova nagrada - Page 5 Empty Re: NINova nagrada

Post by boomer crook Tue Jan 20, 2015 12:28 am

pazi ja sam davno citao u potpalublju ali zar to nije porodicna drama, roman o sudbinama u losem vremenu i o prelamanju istorije kroz gradjansku porodicu? takodje formalno konzervativan, previse utegnut i bas po ukusu zirija koji to maltne cita kao savremenog selenica. nije cudo sto arsenijevic kako vreme prolazi ide sve dalje od te matrice u zanr (let i predator), strip (ishmail - saradnja sa zografom) i dnevnicku prozu (meksiko).

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Lucky908

Post by Lucky908 Tue Jan 20, 2015 12:36 am

I ja sam Potpalublje davno čitao, ali ga pamtim drugačije, znam da sam sebi tada rekao: ovo je ko neki (izvini za blasfemiju) beogradski Kami! Ali, krhko je pamćenje...
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Jan 20, 2015 12:41 am

Lucky908 wrote:I ja sam Potpalublje davno čitao, ali ga pamtim drugačije, znam da sam sebi tada rekao: ovo je ko neki (izvini za blasfemiju) beogradski Kami! Ali, krhko je pamćenje...

ali i kami je bio gotovo cetri decenije mrtav u trenutku kada je vlajsa dobio nagradu.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Jan 20, 2015 12:42 am

a verovatno i ja kenjam NINova nagrada - Page 5 1399639816

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Lucky908

Post by Lucky908 Tue Jan 20, 2015 1:04 am

Samo se sećam da je bilo mnogo usamljenosti i otuđenosti među likovima, duvanja, drugare mu prinudno mobilišu za front, žena trudna i komplikovana… generacija bez šansi. 

Btw, još nisam stigao da pročitam Predatora i Meksiko koje si mi preporučio.
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Thu Jan 22, 2015 7:31 pm

ja sam letos cito horvatov roman i nikom ga ne bi preporucio. pomalo neverovatno bled dosadan i konzervativan roman. kao da je svaki domaci pisac u poslednjih 20 godina napisao taj kratki fragementaran roman i da su mnogi bolji od horvatovog. klasican srpski postjugoslovenski roman poraza, generacijski - poludnevnik, poluleksikon - jergovicu najlepsi roman njegove generacije: slomljeni junak sabo stoji posle smrti svoje zene, stoji jer nema snage nit da pise nit da misli, nego pati za zenom, svojim roditeljima i naravno jugoslavijom. arsenic u kritici mrtav ladan prizvao prustovski postupak, a roman antiprust: nema ovde nikakvog pronalazenja izgubljenog vremena kroz jurenje, ozivljavanje i produkciju znakova, naprotiv, roman nije o vremenu vec o mrtvoj proslosti, koja se predstavlja kroz dva postupka. prvo kroz sturu i dosadnu katalogizaciju evropskih gradova koje su posetili, kompozitora koje su voleli i knjiga koje su citali, jutarnjih kafa koje se pili, ljubimaca koje su u detinjstvu voleli... drugo, kroz sabove dnevnicke zapise u kojima se u sadasnjosti, zatvoren u sobi, krivi i pati. taj deo verovatno predstavlja autentican izraz depresije ali bas zato je knjizevno nezanimljiv.

zbog cega je privuko paznju kritike i zirija? ja mislim zato sto je ovde, za razliku od recimo tasicevog  oprostajnog dara gde je smrt voljene osobe nacin da se pise o zivotu posle jugoslavije, pisac zaista preziveo smrt supruge i napisao roman da bi se s tim izborio.

ako me neko pita, problem je s nasom kao progresivnom knjizevnom misli sto su joj u potpalublju i sabo je stao nekakvi svetionici u bari postjugoslovenske knjizevnosti.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jan 22, 2015 8:33 pm

Hvala na izveštaju, Zvezdo.

Stvarno ima previše toga u srpskoj prozi. Tog ekv-ovskog "u sebe, u sebe, u sebe, i nikako spolja". Dosta be.

Ne mogu da se otmem utisku da ljude prosto mrzi da rade - ali ne ono k'o Gatalica, da čitaju mudrijačke istorijke knjige - nego ih mrzi da pokušaju da razumeju i opišu svet u kome žive. Zato svi i pišu samo o sebi i svojim jadima. Ili, alternativno, o "velikim" istorijskim temama. Pa ovde su velike teme - pokušajte da kažete nešto o njima! Nešto vam se pred nosevima dešava - privatizacija, raslojavanje, cela jedna nova institucionalna realnost i vi ne umete nikako književno da je obuhvatite. Nekakav pokušaj tako nečega je Novakovićkin "Tito je umro" - samo što je to trapav i laguninski nedorađen i zbrzan roman, ali postoji iskren napor da nešto pokuša da se razume, da se opiše, nažalost opet laguninski trapavo upakovano u nekakav pokušaj žanra.

Pogledaj samo poslednjih par dobitnika

• 2004. Владимир Тасић - „Киша и хартија“ - postmoderna, naš čovek u velikom svetu, nostalgija
    • 2005. Миро Вуксановић - „Семољ земља“ - epsko drandanje, postmoderna, Pavić za one sa jeftinijim ulaznicama
    • 2006. Светислав Басара - „Успон и пад Паркинсонове болести"Postmoderna, smaranje, kvazistorije

• 2007. Драган Великић - „Руски прозор“ - naš čovek u velikom svetu, nostalgija
    • 2008. Владимир Пиштало - „Тесла, портрет међу маскама" - postmoderna, kvaziistorija, velike teme
    • 2009. Гроздана Олујић - „Гласови у ветру" porodična istorija, velike teme, nostalgija
    • 2010. Гордана Ћирјанић - „Оно што одувек желиш" - solipsizam, usamljeni junak u sobi tuguje
    • 2011. Слободан Тишма - „Бернардијева соба“ - nadrealistički eksperiment
    • 2012. Александар Гаталица - „Велики рат" - velike teme, Pavić za one sa još jeftinijim ulaznicama
    • 2013. Горан Гоцић - „Таи" - eskapizam, naš junak u velikom svetu
    • 2014. Филип Давид - „Кућа сећања и заборава" - porodična istorija, velike teme

Argh!

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    boomer crook

Post by boomer crook Thu Jan 22, 2015 8:51 pm

zvezda je zivot wrote:ja sam letos cito horvatov roman i nikom ga ne bi preporucio. pomalo neverovatno bled dosadan i konzervativan roman. kao da je svaki domaci pisac u poslednjih 20 godina napisao taj kratki fragementaran roman i da su mnogi bolji od horvatovog. klasican srpski postjugoslovenski roman poraza, generacijski - poludnevnik, poluleksikon - jergovicu najlepsi roman njegove generacije: slomljeni junak sabo stoji posle smrti svoje zene, stoji jer nema snage nit da pise nit da misli, nego pati za zenom, svojim roditeljima i naravno jugoslavijom. arsenic u kritici mrtav ladan prizvao prustovski postupak, a roman antiprust: nema ovde nikakvog pronalazenja izgubljenog vremena kroz jurenje, ozivljavanje i produkciju znakova, naprotiv, roman nije o vremenu vec o mrtvoj proslosti, koja se predstavlja kroz dva postupka. prvo kroz sturu i dosadnu katalogizaciju evropskih gradova koje su posetili, kompozitora koje su voleli i knjiga koje su citali, jutarnjih kafa koje se pili, ljubimaca koje su u detinjstvu voleli... drugo, kroz sabove dnevnicke zapise u kojima se u sadasnjosti, zatvoren u sobi, krivi i pati. taj deo verovatno predstavlja autentican izraz depresije ali bas zato je knjizevno nezanimljiv.

zbog cega je privuko paznju kritike i zirija? ja mislim zato sto je ovde, za razliku od recimo tasicevog  oprostajnog dara gde je smrt voljene osobe nacin da se pise o zivotu posle jugoslavije, pisac zaista preziveo smrt supruge i napisao roman da bi se s tim izborio.

ako me neko pita, problem je s nasom kao progresivnom knjizevnom misli sto su joj u potpalublju i sabo je stao nekakvi svetionici u bari postjugoslovenske knjizevnosti.

znaci losa recepcija kisa po ko zna koji put?
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jan 22, 2015 11:10 pm

Evo i jedan prikaz..  Bilo bi lepo kad bi oni nekad nesto pisali, a da ujedno ne spletkare i denuciraju, ali dobro...Ne deluje mi mnogo odusevljeno

http://www.elektrobeton.net/cement/sta-ce-biti-s-kucom/
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Fri Jan 23, 2015 12:59 pm

timur chevket wrote:
    zvezda je zivot wrote:ja sam letos cito horvatov roman i nikom ga ne bi preporucio. pomalo neverovatno bled dosadan i konzervativan roman. kao da je svaki domaci pisac u poslednjih 20 godina napisao taj kratki fragementaran roman i da su mnogi bolji od horvatovog. klasican srpski postjugoslovenski roman poraza, generacijski - poludnevnik, poluleksikon - jergovicu najlepsi roman njegove generacije: slomljeni junak sabo stoji posle smrti svoje zene, stoji jer nema snage nit da pise nit da misli, nego pati za zenom, svojim roditeljima i naravno jugoslavijom. arsenic u kritici mrtav ladan prizvao prustovski postupak, a roman antiprust: nema ovde nikakvog pronalazenja izgubljenog vremena kroz jurenje, ozivljavanje i produkciju znakova, naprotiv, roman nije o vremenu vec o mrtvoj proslosti, koja se predstavlja kroz dva postupka. prvo kroz sturu i dosadnu katalogizaciju evropskih gradova koje su posetili, kompozitora koje su voleli i knjiga koje su citali, jutarnjih kafa koje se pili, ljubimaca koje su u detinjstvu voleli... drugo, kroz sabove dnevnicke zapise u kojima se u sadasnjosti, zatvoren u sobi, krivi i pati. taj deo verovatno predstavlja autentican izraz depresije ali bas zato je knjizevno nezanimljiv.

znaci losa recepcija kisa po ko zna koji put?

pa zanimljivo je da meni kis nije pao na pamet dok sam citao knjigu. iz ovoga sto sam napisao roman izgleda kisovskije nego sto jeste. misim nema nista od kisove vere u to da opis (ili detalj ili dokument) ako vec ne spasava junaka ni svet spasava istinu. ovde nema nikakve eshatologije objekta. prilicno je depresivna knjiga, nekako toliko privatna da ne mogu da je posmatram kao artefakt.

(a imam i svoje sumnje u kisovu recepciju francuskog novog romana.)
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Jan 23, 2015 1:14 pm

hvala.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jan 13, 2016 12:35 pm

1.      Милисав Савић, LA SANS PAREILLE – Агора
    2.      Драган Великић, ИСЛЕДНИК – Лагуна
    3.      Светислав Басара, АНЂЕО АТЕНТАТА – Лагуна
    4.      Дана Тодоровић, ПАРК ЛОГОВСКОЈ – Геопоетика
    5.      Вуле Журић, РЕПУБЛИКА ЋОПИЋ – Службени гласник
    6.      Љубица Арсић, РАЈСКА ВРАТА – Лагуна
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jan 13, 2016 12:47 pm

O, jebo ih Basara više.

DObija Vule za pišanje po Ćopićevom grobu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Margit Savović

Post by Margit Savović Wed Jan 13, 2016 12:52 pm

Božo Koprivica je imao moždani udar u subotu. Ništa nemam konkretnije da prenesem kakvo mu je stanje. :-/
    plachkica

Post by plachkica Wed Jan 13, 2016 12:52 pm

Basara?
    Javlja mi se ™ da će on dobiti.

Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jan 13, 2016 1:00 pm

Mau wrote:Božo Koprivica je imao moždani udar u subotu. Ništa nemam konkretnije da prenesem kakvo mu je stanje. :-/

NINova nagrada - Page 5 1949538119
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jan 13, 2016 1:00 pm

Au, ovo za Božu je baš strašno.

Nadam se da će Basaru ovaj put zaobići i mislim da će mi se nadanja obistiniti. Vule, pazi šta ti kažem.

NIN je odraz odnosa moći u knjževnoj čaršiji. Vule je predsednik UKS_a i trenutno vedri i oblači domaćom književnom scenom, a nije do sad dobio nijednog NIN-a.

Ne ide.

_____

zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Wed Jan 13, 2016 1:07 pm

ja misim da je najbolje i za nas i za sve da nin nastavi u pravcu korupcije u svakom smislu te reci. tj. da nagradu uzme vule. prosle godine piso knjigu s bozom, s panticem radio iljadu projekata, napiso knjigu o copicu na copicevu godisnjicu, izdaje za sluzbeni glasnik... i kozna sta jos.

i jebo vas basara vise. ne ninov ziri, nego forumase, ko da nam basara najveci problem. misim da on nema sanse, ni velikic ni savic. al sta ja znam.

_____
    ova zemlja to je to
    plachkica

Post by plachkica Wed Jan 13, 2016 1:17 pm

Videćemo.

Moj hejt prema Basari je izazvan ponovnim čitanjem Svetlane Slapšak.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jan 13, 2016 1:21 pm

zvezda je zivot wrote:ja misim da je najbolje i za nas i za sve da nin nastavi u pravcu korupcije u svakom smislu te reci. tj. da nagradu uzme vule. prosle godine piso knjigu s bozom, s panticem radio iljadu projekata, napiso knjigu o copicu na copicevu godisnjicu, izdaje za sluzbeni glasnik... i kozna sta jos.

i jebo vas basara vise. ne ninov ziri, nego forumase, ko da nam basara najveci problem. misim da on nema sanse, ni velikic ni savic. al sta ja znam.

Pa nije najveći problem, to i kažem, ali dokle više jbt. On ne piše književnost više, nego ukoričenu kolumnistiku.

Ali što kažeš, who cares, što brže ta nagrada totalno propadne, to bolje.

Nisam znap da je Vule sarađivao s Božom. Mada, premala je ovo bara, svi su nekad sarađivali sa svima, tako da je tu teško naći čistu situaciju.

_____

zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Wed Jan 13, 2016 1:26 pm

inace ninov ziri ko institucija korumpira. mozes da stavis pristojne ljude, a ovaj ziri je dosta pristojan za ninove standarde, i ponasace se koruptivno. ko sto katolicka crkva pravi pedofile.

edit:  debil, editovo post, izbriso sadrzaj starog, umesto da napisem nov. ne znam kako mi uspelo NINova nagrada - Page 5 3274312807

Last edited by zvezda je zivot on Wed Jan 13, 2016 1:34 pm; edited 3 times in total

_____
    ova zemlja to je to
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jan 13, 2016 1:29 pm

Ortega i Gaset  NINova nagrada - Page 5 2348298330
    boomer crook

Post by boomer crook Wed Jan 13, 2016 1:31 pm

bedak za druga grobara. mozdani udar je posledica gledanja kk partizan ove godine verovatno.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jan 13, 2016 1:31 pm

Ne bih znao, ali sam, što reko Houra, za slobodnu mušku ljubav. NINova nagrada - Page 5 1143415371

_____

паће

Post by паће Wed Jan 13, 2016 1:44 pm

zvezda je zivot wrote:inace ninov ziri ko institucija korumpira. mozes da stavis pristojne ljude, a ovaj ziri je dosta pristojan za ninove standarde, i ponasace se koruptivno. ko sto katolicka crkva pravi pedofile.

Мени синуло кад је трећа ћерка имала нешто ситно година, па видела неко гологузо дете и рекла "гле види му се анђел". Пази стварно, они друго и немају где да виде, а та гологуза крилата клинчадија им је вазда пред очима, и то у идеализовано стилизованом формату, никад усрано. Па нека 1% побрка лончиће...

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 2:42 pm