Rat u Ukrajini
- Post n°751
Re: Rat u Ukrajini
kao eto sada ce neke lujke da kukaju a ono nije to problem? mislim moguce je da ti zaista ne razumes sta piskaras u nekom cinicnom gladjenju splovila kojim mases po forumu.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°752
Јанош Винету wrote:Ово ми је запало за око, за све остало се не слажем. Заболе ме за занемаривање руских или кинеских интереса, али овде има нечега - нуклеарна сила од 140 милиона људи није у стању да оствари елементарне интересе мирним путем.
У Русији се од Светске економске кризе 2008, тј. неколико година касније, од 2012, привредни раст жестоко смањио и уследила је деценија стагнације и престанка раста. Друштво је престало да се развија, неки процеси који су се десили на Западу тамо не постоје. Не постоји друштвена и економска база да се друштво даље либерализује, да изађе из режима феудалног вођства и личне власти.
Са друге стране, Кина јаше на таласу свеопштег развоја, они су почели не од нуле него из минуса, срећни што су догурали до овде и што су нашли начин да тргују на своју корист.
Русија тај начин није нашла, сва њена привреда осим војне је пропала а сулудо је очекивати да ће неко други то да ради уместо њих и да им реформише привреду. А кад немаш другу привреду осим извоза сировина и војно-индустријског комплекса, само је питање времена кад ће тај војно-индустријски комплекс да буде употребљен.
Дословно она чувена Слобина изјава - ”не знамо да радимо али знамо да се бијемо”.
Врло слична ствар се догодила са Србијом па и са Босном у којој су биле концентрисане војне индустрије.
Украјина и Русија могу да ратују до прекосутра ако производе оружје и муницију, само је питање кад ће да им досади.
Da reformisu privredu Rusi? Da umesto raketa recimo proizvode ves masine? Pa bili su na dobrom putu da rasprodaju i rasparcaju sve. Ne znam sta im se desilo. Mozda Kina? KGBovac? NATO?
Ko ce ga znati.
Sto se tice ostvarivanja interesa mirnim putem. Punili su oni dzepove kome i gde treba. Mozda su bili cak i darezljiviji od Amerikanaca u tom smislu, jer te Amer veze dolarom, a ovaj ti izruci par tona zlata ili uranijuma na kucnu adresu.
Sta su od toga napravili? Od toga su napravili farmu i organizovali turisticke ture po rezidencijama za mase. Meni je to genijalno. Ja bih pre obilazio gajbe ovdasnje elite nego Uffizi.
Last edited by Pozovi.Luku.na+375 on Thu Aug 17, 2023 11:44 am; edited 1 time in total
- Post n°753
MNE wrote:SRJ to 1999. nije bila?Mór Thököly wrote:Ponovo, ono sto rade prvi put u Evropi od 45 je krenuli su da osvajaju teritoriju nezavisne drzave, clanice UN (od 45 ako je bitno).
Complicated
- Post n°754
Mene sokira kako je moguce da sva ta liberalizacija i reforme nisu dali efekat i da Rusija ne proizvodi vise stvari i luksuzne robe, sto za sebe, sto za izvoz.
- Post n°755
Dok ne razvlaste kgb kastu mogu da sprovode kakve oce reforme uvek ce se zavrsiti u svinjcu.
- Post n°756
Mór Thököly wrote:MNE wrote:
SRJ to 1999. nije bila?
Complicated
Ma nije. SRJ nije bila drzava nego knjizevno i guslarsko vece na Zabljaku.
- Post n°757
u kom smislu? NATO je napao Srbiju oteo trećinu teritorije i dao njhovim vazalima na upravljanje, nema tu ništa komplikovano. To što su se paravojne formacije iživljavale nad albanskim stanovništvom ne može da bude validan razlog za oduzimanje teritorije(između ostalog i što bi se isto to oduzimanje desilo i da nije bilo toga).Mór Thököly wrote:MNE wrote:
SRJ to 1999. nije bila?
Complicated
- Post n°758
MNE wrote:u kom smislu? NATO je napao Srbiju oteo trećinu teritorije i dao njhovim vazalima na upravljanje, nema tu ništa komplikovano. To što su se paravojne formacije iživljavale nad albanskim stanovništvom ne može da bude validan razlog za oduzimanje teritorije(između ostalog i što bi se isto to oduzimanje desilo i da nije bilo toga).Mór Thököly wrote:
Complicated
a kako ovo znas tacno?
btw, VJ & MUP nisu paravojne formacije.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°759
Кина не би издржала економски притисак под којим је изложена Русија. Довољно је самода им неко исече прилив нафте па да се нађу у огромним проблемима. То са Русијом није могуће. Штавише, Русија је успела да изазове рецесију у бројним државама запада.
- Post n°760
Prvo, nije trecinu nego 15%. Elementary.
Drugo, Albanci tamo vecinski zive, ne znam kakvi vazali.
Sta bi se desilo da nije bilo toga ne znamo, tek masovnim gazenjem sopstvenih zakona Srbija je samo pomogla stvar.
Za kraj - nijedna clanica UN se ne prijavljuje za clanstvo u UN (kao sto je to SRJ ucinila). Sam izvedi zakljucak da li je bila ili nije clanica UN.
Sta bi se desilo da nije bilo toga ne znamo, tek masovnim gazenjem sopstvenih zakona Srbija je samo pomogla stvar.
Za kraj - nijedna clanica UN se ne prijavljuje za clanstvo u UN (kao sto je to SRJ ucinila). Sam izvedi zakljucak da li je bila ili nije clanica UN.
- Post n°761
Mór Thököly wrote:Prvo, Avganistan nisu bili "Rusi", drugo nije prvi put od tada.
Nije to "moralno" sablaznjavanje. Ponovo, ono sto rade prvi put u Evropi od 45 je krenuli su da osvajaju teritoriju nezavisne drzave, clanice UN (od 45 ako je bitno).
Ovo sve drugo ti je za Happy TV. Rusija je napala Ukrajinu, ne Ameriku ili Nato. Da je napala Nato, to bi bilo nesto sasvim drugo. Tu bi smo onda mogli da vodimo ovakve razgovore kao sto ti pokusavas.
На страну што си заборавио СРЈ и Кипар мене интересује зашто инсистираш на Европи. Зашто је битно да је то баш Европа па се наглашава?
У Србији већ годину дана траје све јача антируска кампања. Она већ данас поприма сасвим нескривене облике кроз пинк, телеграф, блиц итд. Али је припрема потуњено кренула значајно раније. Она се данас још одржава на нпр. РТС или Политици, иако умеју да некада повуку на руску страну, већина садржаја је пузајућа антируска прича. Остале су Новости и Актуелности. При чему Марић отворено заговара да је за Нато итд. Дакле не комплет порграм хепија.
- Post n°762
Ko sto rekoh, ta aktuelna NATo mantra koju sada poturaju se svodi na sledece: nema SRJ nema problema. Za par godina ce ubedjivati ljude da to nikada nije ni postojalo.
Meni SRJ realnija od SFRJ.
- Post n°763
Ma ne mogu da pricam o tome da li je nebo danju plavo ako nema oblaka, sorry, Srbija vrišti od putinovske propagande, ne od juče. Bukvalno pakao od izvrtanja istine i relativizacije bukvalno svega.
- Post n°764
Pozovi.Luku.na+375 wrote:Ko sto rekoh, ta aktuelna NATo mantra koju sada poturaju se svodi na sledece: nema SRJ nema problema. Za par godina ce ubedjivati ljude da to nikada nije ni postojalo.
SFRJ je bila drzava sa velikim D za SRJ, sta god ja mislio o ovome ili onome u njoj. SRJ je bila jedan poluprovizorijum sa stanovista medjunarodnog prava.
- Post n°765
Pozovi.Luku.na+375 wrote:Ko sto rekoh, ta aktuelna NATo mantra koju sada poturaju se svodi na sledece: nema SRJ nema problema. Za par godina ce ubedjivati ljude da to nikada nije ni postojalo.
Ta mantra je u stvari SRJ proizvod, tako se branila od bosanske tužbe za agresiju i genocid. Ne možemo biti odgovorni kad nismo ni bili članica UN.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°766
Sreca pa medjunarodno pravo ne postoji vise, pa samim time ni prepreka za renesansu tog prrojekta.
- Post n°767
Mór Thököly wrote:Ma ne mogu da pricam o tome da li je nebo danju plavo ako nema oblaka, sorry, Srbija vrišti od putinovske propagande, ne od juče. Bukvalno pakao od izvrtanja istine i relativizacije bukvalno svega.
Било некада, сада остају само трагови тога. Жекс ће вештачком да потврди.
Али ме занима зашто наглашаваш Европа. Зар у Африци мање значи ако се промене границе ратом од Европе?
- Post n°768
Улични ходач wrote:Mór Thököly wrote:Ma ne mogu da pricam o tome da li je nebo danju plavo ako nema oblaka, sorry, Srbija vrišti od putinovske propagande, ne od juče. Bukvalno pakao od izvrtanja istine i relativizacije bukvalno svega.
Али ме занима зашто наглашаваш Европа. Зар у Африци мање значи ако се промене границе ратом од Европе?
a tebi afrika na srcu samo tako. ovde je poenta da je u relativno stabilnom poretku do toga doslo a ne u nekom hinjenom trecesvetaskom moralizatorstvu.
_____
- Post n°769
fikret selimbašić wrote:Pozovi.Luku.na+375 wrote:Ko sto rekoh, ta aktuelna NATo mantra koju sada poturaju se svodi na sledece: nema SRJ nema problema. Za par godina ce ubedjivati ljude da to nikada nije ni postojalo.
Ta mantra je u stvari SRJ proizvod, tako se branila od bosanske tužbe za agresiju i genocid. Ne možemo biti odgovorni kad nismo ni bili članica UN.
Da, tacno, lol
- Post n°770
boomer crook wrote:Улични ходач wrote:
a tebi afrika na srcu samo tako. ovde je poenta da je u relativno stabilnom poretku do toga doslo a ne u nekom hinjenom trecesvetaskom moralizatorstvu.
Ne samo to nego je i Srbija tu gde je. U Evropi.
- Post n°771
Dobro to, a Afrika?
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°772
SRJ nije bila članica UN do novembra 2001, svojom voljom odnosno zbog zvaničnog tadašnjeg državnog stava da je SRJ jedini pravni naslednik SFRJ a ne nova država (na čemu su stajali prvo Evropska zajednica, pa SAD i ostale evro/zapadne zemlje pa na kraju i SB i GS UN). Milošević iz nekog svog principa nije hteo da traži članstvo na tim osnovama.
- Post n°773
prvo, OK procentualno jeste ali sam mislio trećinu u smislu Vojvodine Centr. Srbije i KosovaMór Thököly wrote:Prvo, nije trecinu nego 15%. Elementary.
drugo, to što žive većinski ne znači da ne mogu da budu vazali, to nema veze jedno sa drugim, USA je pokrenula intervenciju kako bi stavila teritoriju Kosova pod svoju kontrolu(isto kao što su i RUsi pokrenuli specopearciju da bi vratili Ukrajinu pod svoju kontrolu a ne što im je stvarno smetao Azov i ostali nacisti)
znamo šta bi se desilo jer su Albanci i za vrijeme SFRJ tražili da se otcijepe (što je sasvim legitimna težnja, da se razumijemo), jedini način da se to spriječi je bio da je YU ušla odmah u EU i NATO(kamo sreće)
SRJ je pravna nasljednica SFRJ i bila je suspendovana ali je i dalje po pravu nasljedstva bila član
- Post n°774
A smeju se putinistima. Gledaj kako se skupili. Ko pimpek na dezurstvu i strazi.
- Post n°775
MNE wrote:prvo, OK procentualno jeste ali sam mislio trećinu u smislu Vojvodine Centr. Srbije i KosovaMór Thököly wrote:Prvo, nije trecinu nego 15%. Elementary.
drugo, to što žive većinski ne znači da ne mogu da budu vazali, to nema veze jedno sa drugim, USA je pokrenula intervenciju kako bi stavila teritoriju Kosova pod svoju kontrolu(isto kao što su i RUsi pokrenuli specopearciju da bi vratili Ukrajinu pod svoju kontrolu a ne što im je stvarno smetao Azov i ostali nacisti)
znamo šta bi se desilo jer su Albanci i za vrijeme SFRJ tražili da se otcijepe (što je sasvim legitimna težnja, da se razumijemo), jedini način da se to spriječi je bio da je YU ušla odmah u EU i NATO(kamo sreće)
SRJ je pravna nasljednica SFRJ i bila je suspendovana ali je i dalje po pravu nasljedstva bila član
Ajmo realno. Kakvu perspektivu ima zemlja u srcu Srbije? Tj. kakvu perspektivu moze da ima bez izlaska na more i u takvom okruzenju. Nikakvu.
Ukrajina ce biti to sve pa na kvadrat.