Kazakhstan seized the property of Roscosmos of Russia
— Giorgi Revishvili (@revishvilig) March 13, 2023
The Kazakh authorities seized the property of the main operator of Russian spaceports - the Center for the Operation of Ground-Based Space Infrastructure (TsENKI). A formal reason is a debt of 2 billion rubles. pic.twitter.com/SQgVKPZQav
Rat u Ukrajini
- Post n°776
Re: Rat u Ukrajini
- Post n°779
To bi bila ogromna zajebancija. U davna pradavna vremena (pre godinu dana) to bi glat mogao da bude razlog za neku oruzanu intervenciju.
- Post n°780
izvinjavam se ako sam prenela fejknjuz
- Guest
- Post n°781
Ovo je izvor vesti, star nedelju dana. Nije posredi ništa dramatično već još jedan simptom hlađenja odnosa Moskve i Astane.
https://kz24.news/news/ekonomika/arest-rossiyskogo-imuschestva-na-baykonure-nevesomost-dlya-proekta-soyuz-5.html
https://kz24.news/news/ekonomika/arest-rossiyskogo-imuschestva-na-baykonure-nevesomost-dlya-proekta-soyuz-5.html
- Guest
- Post n°782
plachkica wrote:izvinjavam se ako sam prenela fejknjuz
Nije fejknjuz uopšte, samo to što piše nije tako dramatično kao što deluje na prvi pogled. Uvek primenim scrutiny kad pročitam vest kao što je ova: proverim da li ju je odjednom prevelo više desetina razičitih izvora bez retvitovanja. Ako se to ne dogodi u roku od pola sata-sat, po svoj prilici je to nešto preuveličano. Trik mi ne uspe uvek, jer je nekim vestima potrebno duže vreme za "detonaciju".
- Post n°783
pa ono razlog je i sad samo što sad nemaju čime jer su sve bacili na UkrajinuMór Thököly wrote:To bi bila ogromna zajebancija. U davna pradavna vremena (pre godinu dana) to bi glat mogao da bude razlog za neku oruzanu intervenciju.
- Post n°784
https://archive.is/nUYah
Pesimističan izvještaj Washington Posta, možda čak i 'told you so' s američke strane po pitanju Bahmuta
Pesimističan izvještaj Washington Posta, možda čak i 'told you so' s američke strane po pitanju Bahmuta
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°785
Ne bih verovao nicemu sto decidno govori o borbama u Donbasu. Prekosutra ce da ispadne da je prica o deficitu trupa bio vest manevar da se Rusi i proruski internet trolovi (!?) zavaraju jer je pocela velika (kontra)ofanziva kroz Zaporozje ili ka Lugansku za koju su takve trupe okupljane na drugom mestu, a ovde ce masovno da se cestita Andurilu na uspesnoj maskirovki.
- Post n°786
Ja sam video dosta pouzdan opis linije fronta kod Bahmuta...kotlić samo što se nije zatvorio
- Guest
- Post n°789
Znam kako ti koristiš...nego inače. Već neko vreme me to gricka. Paće me omađijao.
- Post n°790
Cousin Billy wrote:E da otkad se obruč zove kotlom?
Ruski izraz, usvojen (zajedno sa još desetak sličnih, rabotaje, suška, sapjori, partnjori itd.) i široko prihvaćen ovde još '14. i prvih kotlova u koje je ukrajinska vojska upadala na početku rata. Ponovo je masovno koriišten početkom invazije. Prvih mjesec-dva se crtali pravci zatvaranja kompletne ukrajinske grupacije u Donbasu. Strelice napredovanja se pružale od Harkova na jug a sa Krima na sjever pa da se kotao zatvori negdje kod Dnipra. Naročito postalo popularno nakon zatvaranja Mariupolja. Izgubilo se negdje krajem ljeta i sve do prije par dana vrlo rijetko pomnjao. Stidljvo se ponovo javlja u zadnjih mjesec dana, napredak oko Bahmuta ga je vratio u upotrebu. Mada jeste izgubio na popularnosti, sad je u modi kljucanje jer je izglasano da Rusiji odgovara dugotrajni i iscrpljujući rat i taktika kljucanja. Neki čak i kokoške stavljaju na avatar.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Guest
- Post n°791
Naleteo sam na to da kljuca kvočka ali nisam znao da se taj kopijum raširio. To bi u svakom slučaju bio presedan, da sili koja osvaja odgovara što duži i krvaviji rat, ono, trošimo se mi ali se troši i neprijatelj.
Sećam se toga. Prvih tristapetsto armijskih grupa će ići na sever, drugih osamstopetsto na jug, pa se nađu na Dnjepru, dajte mi veći flomaster.
Strelice napredovanja se pružale od Harkova na jug a sa Krima na sjever pa da se kotao zatvori negdje kod Dnipra. Naročito postalo popularno nakon zatvaranja Mariupolja
Sećam se toga. Prvih tristapetsto armijskih grupa će ići na sever, drugih osamstopetsto na jug, pa se nađu na Dnjepru, dajte mi veći flomaster.
- Post n°792
Cousin Billy wrote:Naleteo sam na to da kljuca kvočka ali nisam znao da se taj kopijum raširio. To bi u svakom slučaju bio presedan, da sili koja osvaja odgovara što duži i krvaviji rat, ono, trošimo se mi ali se troši i neprijatelj.
Nakon propasti blickriga i shvatanja da će se i pršut i vino za oslobodioce ukvariti dok oni stignu, novi copium je postalo kljucanje i rat iscrpljivanja, a Rusija ima snage i moći da ga vodi bar deceniju. Malo ga skrnavi prosto pitanje, ako im je već do kljucanja i što dužeg rata, zašto onda ne pomjere linije na Dnjepar ili negdje u zapadnu Ukrajinu pa neka tamo kljucaju i crpe Ukrajince i kompletan NATo umjesto da bar minibacače udalje od Donjecka.
Uporedivo sa povlačenjem sa sjevera. Nakn povlačenja pojavilo se popularno tumačenje da cilj upada na sjever nije bio zauzimanje Kijeva, ko bi sa onako malo vojske krenup na onoliki grad. Upad na sjever je bio varka da tu veže što više ukrajinske vojske koja je potrebna na istoku. Iako bi to vezivanje uspjelo i bez upada, dovljno je bilo da se jedna veća grupa ruske vojske mota uz granicu i da djeluje kao prijetnja koja traži povoljno mjesto za upad, metak nisu morali da ispale da bi držali Ukrajince uz granicu.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°793
Cousin Billy wrote:Naleteo sam na to da kljuca kvočka ali nisam znao da se taj kopijum raširio. To bi u svakom slučaju bio presedan, da sili koja osvaja odgovara što duži i krvaviji rat, ono, trošimo se mi ali se troši i neprijatelj.
Strelice napredovanja se pružale od Harkova na jug a sa Krima na sjever pa da se kotao zatvori negdje kod Dnipra. Naročito postalo popularno nakon zatvaranja Mariupolja
Be te geova. BTG je riječ koja se takođe izgubila u međuvremenu. Inovacija koja se raspala u Ukrajini i od koje je ruska vojska odustala.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Guest
- Post n°794
Ma namerno sam napisao armijske grupe, da pokažem da su u pitanju hiljade milijardi vojnika koje prave obruče na pravcima od hiljadu kilometara.
- Post n°795
Znam, već koristim povod pa dodajem još jedan davni i već zaboravljeni pojam vezan za ovaj rat SVO
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Guest
- Post n°796
Iskreno nisam znao da su to potpuno napustili, već sam mislio da je to malo stavljeno ad akta u današnjim "seci uši krpi dupe" uslovima ratovanja.
- Post n°797
Cousin Billy wrote:Iskreno nisam znao da su to potpuno napustili, već sam mislio da je to malo stavljeno ad akta u današnjim "seci uši krpi dupe" uslovima ratovanja.
Uvedeno prije par godina u sklopu sklopu reformi profi vojske. Same BTG su gurale dok su mogle i djelimično i obavile svoj zadatak, ispostavilo da je zakazalo ono što treba da ih prati i pokriva, od logistike i veze do vazdušne poptore kišobrana.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°798
#NewsMap
— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) March 14, 2023
The next Ukrainian defense line in Bakhmut collapsed, and Russian invasion forces entered the northern industrial quarter.
Wagner forces are in the "Vostokmash" plant where Zelenskyy honored Ukrainian troops, defending Bakhmut, in December. pic.twitter.com/xpvR4H7Dzn
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°799
- Post n°800
Oruzje sigurno ne dolazi dovoljno brzo