Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Erős Pista

Rat u Ukrajini - Page 16 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 6:10 pm

Filipenku je jedino stalo do mira. Do mira i do tomosa.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Jan 23, 2023 6:13 pm

Imam razumijveanja (druga je stvar što ih zbog toga smatram govnarima) zašto se Nijemci pokušavju izmigoljiti od ozbiljnijeg angažmana u Ukrajini i da bi najsretniji bili da je Putin završio tu priču za par sedmica. Ne računajući ono što se deilo i što će se desiti Ukrajini, Njemačka je ta koja od ovog rata najviiše štetuje, naročito ako dođe do ozbiljnijeg i dugotrajnog razlaza sa Rusijom.

Što je suština tog, kako kažete, njemačkog obećanja SAD-u?

Ona se svodi na to da je era ionako slabašnih pokušaja vlade Angele Merkel da vodi autonomnu vanjsku politiku gotova. Odsada, Njemačka će djelovati onako kako joj se kaže umjesto da pruža pasivni otpor kao što je to činila u pogledu pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji i NATO savezu, ili u pogledu energetske politike, posebno plinovoda Sjeverni tok 2, a da ne spominjemo neposlušnost kao u slučajevima Iraka, Sirije i Libije, gdje je odbila poslati svoje vojnike. U tom smislu, Zeitenwende govor bio je reakcija na već raniji intenzivirajući pritisak, ne samo SAD-a već i demokršćanske opozicije, ali i Zelenih u vladi, da se Njemačka uskladi s vanjskom politikom američke vlade. Istovremeno, Bob Dylan je u pravu kada kaže da se vremena uvijek mijenjaju. Otvoreno je pitanje koliko dugo će Njemačka moći biti podčinjena SAD-u s obzirom na rizike koje nosi njezina teritorijalna blizina ukrajinskom ratištu, što je rizik koji SAD ne dijeli. Postoji i pritisak Francuske da njemačka vanjska politika bude više evropska, a manje transatlanska. Također, moguće je da će SAD u nekom trenutku pokušati "evropeizirati" rat i povući se iz njega, kao što je to učinio s vijetnamskim ratom sedamdesetih, nadajući se da će post-Zeitenwende Njemačka preuzeti teret sponzoriranja tog proxy rata umjesto njih. Ostaje za vidjeti hoće li Nijemci biti voljni i u stanju to učiniti sada kada je vlada upumpala 100 milijardi eura u vojni proračun.

Boldovanog se plašim ali me istovremeno i cinično zaboli kurac ako dođe do toga, zaiskali ste, eto vam ga.

Erős Pista wrote:

Filipenku je jedino stalo do mira. Do mira i do tomosa.

Drugi put u dva dana ovo pominješ. O čemu se radi?

Last edited by fikret selimbašić on Mon Jan 23, 2023 6:17 pm; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    kondo

Post by kondo Mon Jan 23, 2023 6:17 pm

ma nemačka je kriva, i za rat a i za ovo što je nastupilo češkanje po glavi. barem oko krivca nema zbora.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Jan 23, 2023 6:19 pm

kondo wrote:ma nemačka je kriva, i za rat a i za ovo što je nastupilo češkanje po glavi. barem oko krivca nema zbora.

Kondo, pročitaj intervju sa nemačkim profesorom koji sam okačio, mislim da vam se stavovi bar 90% poklapaju.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 6:20 pm

Pa sto rekose Del i Mor, Nemacka je imala sansu da se odvoji od Amerike kada je postala evropski hegemon, ali umesto da postane lider u konsolidaciji EU i njenom unapredjivanju u cvrscu i solidarniju zajednicu, svoj polozaj je iskoristila za podizanje BDP. Eto im ga sad BDP, nek se ubrisu njime.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 6:23 pm

fikret selimbašić wrote:

Mislis za mir ili za tomos?

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Jan 23, 2023 6:25 pm

Pomenuo je i da se brine za nemački narod. A kinder, gentler Filipenko?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Mon Jan 23, 2023 6:26 pm

Erős Pista wrote:Pa sto rekose Del i Mor, Nemacka je imala sansu da se odvoji od Amerike kada je postala evropski hegemon, ali umesto da postane lider u konsolidaciji EU i njenom unapredjivanju u cvrscu i solidarniju zajednicu, svoj polozaj je iskoristila za podizanje BDP. Eto im ga sad BDP, nek se ubrisu njime.

Kako ti uživaš u ovim švapskim mukama...

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Jan 23, 2023 6:28 pm

Erős Pista wrote:
    fikret selimbašić wrote:

Tomos.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 6:29 pm

Летећи Полип wrote:
    Erős Pista wrote:Pa sto rekose Del i Mor, Nemacka je imala sansu da se odvoji od Amerike kada je postala evropski hegemon, ali umesto da postane lider u konsolidaciji EU i njenom unapredjivanju u cvrscu i solidarniju zajednicu, svoj polozaj je iskoristila za podizanje BDP. Eto im ga sad BDP, nek se ubrisu njime.

Kako ti uživaš u ovim švapskim mukama...

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 6:31 pm

fikret selimbašić wrote:
    Erős Pista wrote:

Tomos.

Lol, pa kako ti je to promaklo. Filipenko se onomad strasno zabrinuo kad je SPC dala tomos MPCu, pa je to meni postalo simbol za ove takticke ciljeve oko kojih se povremeno strasno uzbudi, kao da mu je stvarno stalo do njih.

_____

fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Jan 23, 2023 6:34 pm

Erős Pista wrote:
    fikret selimbašić wrote:

Tomos.

Lol, pa kako ti je to promaklo. Filipenko se onomad strasno zabrinuo kad je SPC dala tomos MPCu, pa je to meni postalo simbol za ove taticke ciljeve oko kojih se povremeno strasno uzbudi, kao da mu je stvarno stalo do njih.

A, da, sad se sjećam, u stvari, zbunila mi riječ tomos, mislio sam da se Filip zbog nečega zabrinuo za sudbinu slovenačke inustrije motora.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    паће

Post by паће Mon Jan 23, 2023 7:14 pm

fikret selimbašić wrote:
    Erős Pista wrote:

Lol, pa kako ti je to promaklo. Filipenko se onomad strasno zabrinuo kad je SPC dala tomos MPCu, pa je to meni postalo simbol za ove taticke ciljeve oko kojih se povremeno strasno uzbudi, kao da mu je stvarno stalo do njih.

A, da, sad se sjećam, u stvari, zbunila mi riječ tomos, mislio sam da se Filip zbog nečega zabrinuo za sudbinu slovenačke inustrije motora.

Мора да је начуо да су у Копру решили да исправе историјску неправду и прекрсте то у Томок. Јер стварно није фазон да има то 1 слово од Сежане.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Jan 23, 2023 8:39 pm

Вучић у обраћању јавности.

"Брине ме што не постоји више рационалан приступ решавању проблема"

Председник указује да га брине то што не постоји више никакав рационалан приступ решавању проблема.
    "То је нешто што сам видео и у разговору са представницима најмоћнијих земаља света. Шта год да сам изгиворио засновано на чињеницама и папирима, схватио сам да је истекло време за разум, нико не жели да ме слуша. Они имају своју агенду, то је пораз Русије и тој агенди све што се нађе на путу биће почишћено", рекао је Вучић.
    Када им кажем мора да иде прво ЗСО, они кажу јесте, али видите да није реално, додаје Вучић.
    "Видите да никакви објективни и рационални аргументи више не пролазе", поручује Вучић.
    "Обе стране морају да чине уступке, али је проблем у томе када видите да једна страна може да чини шта хоће и да у томе буде награђена", истакао је Вучић.

Da li laže?

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    kondo

Post by kondo Mon Jan 23, 2023 9:11 pm

pa ne.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    disident

Post by disident Mon Jan 23, 2023 9:18 pm

ficfiric wrote:
    disident wrote:Ogranicim sebi net na pola sata dnevno i 24h kasnije forum se zauflao po svim temama  Rat u Ukrajini - Page 16 3579118792

Burundi:

Rat u Ukrajini - Page 16 Images?q=tbn:ANd9GcQBdjJPn6F9YpxUlay485GpgAg6293QkBmP7w&usqp=CAU

Burundi kad disi sebi ogranici net:

Rat u Ukrajini - Page 16 Happy-new
    Rat u Ukrajini - Page 16 3579118792
    Ne stignem ni da otvorim sve teme a alarm zazvoni...

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    kondo

Post by kondo Mon Jan 23, 2023 9:53 pm

fikret selimbašić
    kondoma nemačka je kriva, i za rat a i za ovo što je nastupilo češkanje po glavi. barem oko krivca nema zbora.

Kondo, pročitaj intervju sa nemačkim profesorom koji sam okačio, mislim da vam se stavovi bar 90% poklapaju.

Da, hvala, to je to.

Jedino što nemački profesor misli nešto što je težak tabu u Nemačkoj a i generalno.

Zato ću da ga prenesem ovde:

Svakoga tko ponašanje Putinovog režima pokuša objasniti na način koji ne uključuje kliničko ludilo ili genocidne opsesije proglašava se Putinversteherom (putinovac), što za mlade novinare početnike ili politologe može predstavljati kraj njihove karijere. Ni obični ljudi ne žele da ih se čuje kako zazivaju bilo što drugo osim ukrajinske pobjede kako je definira tamošnja vlada. S druge strane, rizik od prelijevanja nuklearnog rata izvan Ukrajine uopće se ne spominje. Niti se vodi politička debata o tome kako će izgledati evropski ili euroazijski svijet nakon rata, iako sve upućuje na scenarij u kojemu Krim i druge okupirane oblasti neće biti vraćene Ukrajini. Ukoliko se uskoro i dogodi nešto nalik mirovnom sporazumu, na terenu će vjerojatno biti uspostavljena neka vrsta međunarodne uprave i neka vrsta neutralnosti Ukrajine. Izglednije je, međutim, da će SAD preferirati prolongirani lažni rat sa sporadičnim borbama duž postojeće linije fronta i objema stranama duboko ukopanima na trenutnim pozicijama. Ovime bi se omogućilo trajno slabljenje Rusije i stabilna obnova američke hegemonije u zapadnoj Evropi, što je sve u interesu SAD-a dok se priprema za pravi rat s Kinom. Što se tiče Evrope, SAD se vjerojatno neće protiviti nastojanjima Njemačke, Poljske i drugih da ukrajinskoj vladi nastave pomagati da ostvari svoj san o konačnom porazu Rusije, ali na svoj vlastiti trošak i rizik. S Njemačkom i Evropskom unijom koje su svoje vlastito rasuđivanje prepustili onome Zelenskog i Bidena, dok je ozbiljna rasprava o ciljevima rata de facto zabranjena, ovaj se scenarij čini prilično zastrašujućim.

Moralni univerzalizam uvijek sa sobom nosi napast da se svijet popravlja silom, naročito kod generacije koja ne zna što je rat; klaonica koja postaje sve besmislenija što duže traje i koja se hrani strahom, mržnjom i željom za osvetom ugrožavajući time sve strane. Što rat duže traje teže se vratiti miru jer su veće i žrtve i brutalnosti koje se događaju. Samo iz tog razloga ratovi traju duže nego što su planirani, daleko nakon točke u kojoj njihovi troškovi počinju premašivati koristi zbog kojih se vode. Izgleda da mnogi Zeleni danas vjeruju u mogućnost vođenja pravednog rata kao kliničke operacije opravdane moralno superiornom svrhom. Na isti su način i idealistični Amerikanci uvjeravani da američka vojska postoji kako bi širila slobodu i demokraciju. Čini se da je taj američki mesijanizam migrirao u Evropu, primjerice kao kada se njemačka ministrica vanjskih poslova poziva na Hillary Clinton smatrajući da se ženama u Iranu najbolje može pomoći tako da se ne obnovi sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, koji je poništio Donald Trump. U slučaju Ukrajine ovaj novootkriveni heroizam Zelenih je jeftin, jer nismo mi ti koji se tamo bore, a još manje Zeleni koji su djeca bogate srednje klase. I naravno, s obzirom na to da ne žele da im budućnost zauvijek ovisi o koalicijama sa socijaldemokratima, moraju naći i neke zajedničke točke s desnim centrom, koji je ne samo proamerički već i u strastvenom zagrljaju s industrijom oružja, jednako kao i liberali iz FPD-a.

U ratu neke stvari ne smijete govoriti jer će vas se optužiti da stajete na stranu neprijatelja. Spominjanje nuklearnog rata neka je vrsta praznovjernog tabua; ako spomenemo vraga on će i doći. S druge strane, primjetna je dramatična razlika kada se govori o nuklearnim elektranama; tu je svaki rizik, ma kako malen i neizgledan bio, neprihvatljiv. Trebalo bi biti evidentno da će rizik od nuklearnog rata rasti ako se režim kakav je Putinov nađe stjeran u kut. Već samo to trebalo bi biti dovoljan razlog za primirje, i to što prije. No budući da se ukrajinska i američka vlada protive primirju, ni njemačka vlada ne usuđuje se istražiti mogućnosti diplomacije, koju se ovih dana doživljava istovjetnom izdaji. Postoji i strah da bi otvorena rasprava o riziku od nuklearnog rata dovela do toga da bi se javnost počela pitati i o samim ciljevima rata i o tome može li se on završiti a da se ne ispune sve želje ukrajinske vlade. Jer u tom slučaju bi se možda ispostavilo da je broj ljudi u Njemačkoj i u Evropi koji su voljni poginuti za Sevastopolj vrlo malen.

_____
    #FreeFacu

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Jan 23, 2023 9:59 pm

fikret selimbašić wrote:
    Вучић у обраћању јавности.

"Брине ме што не постоји више рационалан приступ решавању проблема"

Председник указује да га брине то што не постоји више никакав рационалан приступ решавању проблема.
    "То је нешто што сам видео и у разговору са представницима најмоћнијих земаља света. Шта год да сам изгиворио засновано на чињеницама и папирима, схватио сам да је истекло време за разум, нико не жели да ме слуша. Они имају своју агенду, то је пораз Русије и тој агенди све што се нађе на путу биће почишћено", рекао је Вучић.
    Када им кажем мора да иде прво ЗСО, они кажу јесте, али видите да није реално, додаје Вучић.
    "Видите да никакви објективни и рационални аргументи више не пролазе", поручује Вучић.
    "Обе стране морају да чине уступке, али је проблем у томе када видите да једна страна може да чини шта хоће и да у томе буде награђена", истакао је Вучић.

Da li laže?

Ne

To je to vreme sto je hoardovao i hoardovao i - eto. Slava Putinu.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Jan 23, 2023 10:02 pm

E da, verovatno preteruje ovo za ZSO. Bice formirana i to ce predstaviti kao svoj uspeh.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Jan 23, 2023 10:15 pm

kondo wrote:
    fikret selimbašić

Da, hvala, to je to.

Jedino što nemački profesor misli nešto što je težak tabu u Nemačkoj a i generalno.

Zato ću da ga prenesem ovde:

Svakoga tko ponašanje Putinovog režima pokuša objasniti na način koji ne uključuje kliničko ludilo ili genocidne opsesije proglašava se Putinversteherom (putinovac), što za mlade novinare početnike ili politologe može predstavljati kraj njihove karijere. Ni obični ljudi ne žele da ih se čuje kako zazivaju bilo što drugo osim ukrajinske pobjede kako je definira tamošnja vlada. S druge strane, rizik od prelijevanja nuklearnog rata izvan Ukrajine uopće se ne spominje. Niti se vodi politička debata o tome kako će izgledati evropski ili euroazijski svijet nakon rata, iako sve upućuje na scenarij u kojemu Krim i druge okupirane oblasti neće biti vraćene Ukrajini. Ukoliko se uskoro i dogodi nešto nalik mirovnom sporazumu, na terenu će vjerojatno biti uspostavljena neka vrsta međunarodne uprave i neka vrsta neutralnosti Ukrajine. Izglednije je, međutim, da će SAD preferirati prolongirani lažni rat sa sporadičnim borbama duž postojeće linije fronta i objema stranama duboko ukopanima na trenutnim pozicijama. Ovime bi se omogućilo trajno slabljenje Rusije i stabilna obnova američke hegemonije u zapadnoj Evropi, što je sve u interesu SAD-a dok se priprema za pravi rat s Kinom. Što se tiče Evrope, SAD se vjerojatno neće protiviti nastojanjima Njemačke, Poljske i drugih da ukrajinskoj vladi nastave pomagati da ostvari svoj san o konačnom porazu Rusije, ali na svoj vlastiti trošak i rizik. S Njemačkom i Evropskom unijom koje su svoje vlastito rasuđivanje prepustili onome Zelenskog i Bidena, dok je ozbiljna rasprava o ciljevima rata de facto zabranjena, ovaj se scenarij čini prilično zastrašujućim.

Moralni univerzalizam uvijek sa sobom nosi napast da se svijet popravlja silom, naročito kod generacije koja ne zna što je rat; klaonica koja postaje sve besmislenija što duže traje i koja se hrani strahom, mržnjom i željom za osvetom ugrožavajući time sve strane. Što rat duže traje teže se vratiti miru jer su veće i žrtve i brutalnosti koje se događaju. Samo iz tog razloga ratovi traju duže nego što su planirani, daleko nakon točke u kojoj njihovi troškovi počinju premašivati koristi zbog kojih se vode. Izgleda da mnogi Zeleni danas vjeruju u mogućnost vođenja pravednog rata kao kliničke operacije opravdane moralno superiornom svrhom. Na isti su način i idealistični Amerikanci uvjeravani da američka vojska postoji kako bi širila slobodu i demokraciju. Čini se da je taj američki mesijanizam migrirao u Evropu, primjerice kao kada se njemačka ministrica vanjskih poslova poziva na Hillary Clinton smatrajući da se ženama u Iranu najbolje može pomoći tako da se ne obnovi sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, koji je poništio Donald Trump. U slučaju Ukrajine ovaj novootkriveni heroizam Zelenih je jeftin, jer nismo mi ti koji se tamo bore, a još manje Zeleni koji su djeca bogate srednje klase. I naravno, s obzirom na to da ne žele da im budućnost zauvijek ovisi o koalicijama sa socijaldemokratima, moraju naći i neke zajedničke točke s desnim centrom, koji je ne samo proamerički već i u strastvenom zagrljaju s industrijom oružja, jednako kao i liberali iz FPD-a.

U ratu neke stvari ne smijete govoriti jer će vas se optužiti da stajete na stranu neprijatelja. Spominjanje nuklearnog rata neka je vrsta praznovjernog tabua; ako spomenemo vraga on će i doći. S druge strane, primjetna je dramatična razlika kada se govori o nuklearnim elektranama; tu je svaki rizik, ma kako malen i neizgledan bio, neprihvatljiv. Trebalo bi biti evidentno da će rizik od nuklearnog rata rasti ako se režim kakav je Putinov nađe stjeran u kut. Već samo to trebalo bi biti dovoljan razlog za primirje, i to što prije. No budući da se ukrajinska i američka vlada protive primirju, ni njemačka vlada ne usuđuje se istražiti mogućnosti diplomacije, koju se ovih dana doživljava istovjetnom izdaji. Postoji i strah da bi otvorena rasprava o riziku od nuklearnog rata dovela do toga da bi se javnost počela pitati i o samim ciljevima rata i o tome može li se on završiti a da se ne ispune sve želje ukrajinske vlade. Jer u tom slučaju bi se možda ispostavilo da je broj ljudi u Njemačkoj i u Evropi koji su voljni poginuti za Sevastopolj vrlo malen.

Putin zaista ima genocidne namere prema Ukrajini. To se vidi i iz reci i iz dela.

CDU je proamericki, vrv je zato POSLE 2014te potpisao ugovor o Nord Streamu 2. 

Ovo

Moralni univerzalizam uvijek sa sobom nosi napast da se svijet popravlja silom

je prosto zamena teza.
    Notxor

Post by Notxor Mon Jan 23, 2023 10:19 pm

Šta ja znam... meni je ok da vojno sposobni Evropljani dobrovoljno izginu na ukrajinskom frontu.

Mislim, ja nikad ne bih išao u takav rat, ali ako većina misli da je OK neka im je alal, a ko hoće da priča o moralu neka ide u crkvu.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    kondo

Post by kondo Mon Jan 23, 2023 10:26 pm

ova tena erceg je ozbiljna kraljica i ne samo zbog ovog intervjua.

_____
    #FreeFacu

kondo

Post by kondo Mon Jan 23, 2023 10:46 pm

ko razume nemački ovde ima sat vremena u kome wolfgang streeck razvija ove teze koje je tena erceg skraćeno predstavila.

moj čovek kao i svako ko prezire zelene.

_____
    #FreeFacu

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 10:51 pm

Daï Djakman Faré wrote:
    Del Cap wrote:Lolz

Holy diver
    You've been down too long in the midnight sea
    Oh, what's becoming of me?

Rat u Ukrajini - Page 16 3579118792 Rat u Ukrajini - Page 16 3579118792 Rat u Ukrajini - Page 16 3579118792

_____

Del Cap

Post by Del Cap Mon Jan 23, 2023 11:50 pm

Rusija i Letonija međusobno proteruju ambasadore i obaraju nivo diplomatskih odnosa na nivo otpravnika poslova.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 2:53 am