jugoslavija - od nemila do nedraga
- Post n°401
Re: jugoslavija - od nemila do nedraga
ZUR je na špicu samoupravne ideološke priče i suplement ustava. To je bio partijski odgovor na polit-ekonomski izazov koji se razvijao u prethodnih 10+ godina, delom od onih koji nisu hteli dalje ispuštnje privrede iz ruku partije a delom i protiv tehnokrata (podizanjem značaja kolektivnog radništva i naspram države i naspram direktora), delom zbog nacionalizam-centralizam dihotomije a kao poslednja pro-jugoslovenska ponuda koju je partija umela da iznedri (gde je platforna za zajedništvo bila horizont fantaziranog zajedničkog ekononskog interesa o.u.r.a).
- Guest
- Post n°402
И чекај, теби су Словенци “криви за све” јер су инсистирали на томе да у Словенији службени језик буде - словеначки?
- Post n°403
A danas misli da u Ukrajini treba da se govori ukrajinski.
- Post n°404
Gde sam rekao da su krivi za sve?No Country wrote:И чекај, теби су Словенци “криви за све” јер су инсистирали на томе да у Словенији службени језик буде - словеначки?
Aj napravi jos jedan nalog pa se svadjaj sa njim i poentiraj kako ti je volja.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Guest
- Post n°405
Ах, пардон, #fuck Slovenia. Ужасно ме мрзи да копам по овом светом месту на коме не ради најобичнија претрага, али то је отприлике био сентимент: равнодушан си спроћу БиХ и Хрватске, али Словенце мрзиш, гледе 90-тих? Слободно ме исправи ако сам ја ту нешто злонамерно искривио и покварио?
Дакле, разлог за тај твој сентимент - је тај што они прво проговоре на свом језику? Or is there more to it?
Дакле, разлог за тај твој сентимент - је тај што они прво проговоре на свом језику? Or is there more to it?
- Post n°406
Ukrajinci su svesni koliko je to 1 svetski jezik pa sa strancima (Nemci, Francuzi, Amerikanci...) koji znaju ruski razgovaraju na ruskom ako ne govore nijedan drugi stranic jezik. Janezi ni to nisu hteli nego bum tras - hajmo na slovenackom, ko te jebe sto ga nisi naucio.Filipenko wrote:A danas misli da u Ukrajini treba da se govori ukrajinski.
Fun fact: moj poznanik, koji je nacionalna manjina u Srbiji, je pred kraj SFRJ izgubio dedu u saobracajki u Sloveniji.
Kada je sa ocem i majkom dosao na sudjenje u Lublana je bolana, trazili su prevodioca na srpskohrvatski. Odgovor je bio da nema sudskog prevodioca za taj egzoticni... kako to kazete... srpskohrvatki jezik? Hm, nemamo mi sudske prevodioce za to, ali ima na vasem maternjem jeziku (koji nije srpski).
E zato su Janezi govanca mali brabonjci.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°407
Evo napisao sam ti dole. Pizde od ljudi, ukratko. Sa Janezima ni na pišanje.No Country wrote:Ах, пардон, #fuck Slovenia. Ужасно ме мрзи да копам по овом светом месту на коме не ради најобичнија претрага, али то је отприлике био сентимент: равнодушан си спроћу БиХ и Хрватске, али Словенце мрзиш, гледе 90-тих?
Ali, #fuckSlovenia nije zato sto su otisli iz SFRJ. Iz SFRJ je pobegao svako ko je mogao, i bivše republike i ljudi, ukljucujuci i tebe (a i mene).
_____
- Guest
- Post n°408
For the record, СФРЈ је отишла (богу на истину) неколико година пре мог одласка.
Значи једна баш онако СФРЈ/ЈНА-sized малограђанска генерализација: Јанези су пизде од људи, а? А чуо сам и да поделе рачун у кафани… Јебаји га, мало сам се бољем од тебе надао.
Значи једна баш онако СФРЈ/ЈНА-sized малограђанска генерализација: Јанези су пизде од људи, а? А чуо сам и да поделе рачун у кафани… Јебаји га, мало сам се бољем од тебе надао.
- Post n°409
Ja sam ih izbliza upoznao, ti nisi.No Country wrote:For the record, СФРЈ је отишла (богу на истину) неколико година пре мог одласка.
Račun u kafani.... to je oavko bilo. Tokom dana u selu kopamo kanale za vodovod i seljaci izadju ispred i svi na srpskom jao vi ste naša vojska super je što nam kopate kanale za kanalizacijo jel hoćete sok, jabuku, vodu? Uzmite malo da se osvežite jako je solčence pardon sunce. Uveče sidjemo u kafanu na pivo, kelnerica ne razume šta znači četiri, kad kažemo četiri piva. Ne razume srpski ona, rodjena u tom selu, gde su nas njena mama i tata gostili na srpskom tog dana.
Na kurac ih nataknem sve.
_____
- Post n°411
Pa nagoveštavao sam ja ovde i ranije da sam tamo služio vojsku, možda si zato iz prve pogodio?
_____
- Guest
- Post n°412
Могуће… Него, матор си човек, био би ред да прерастеш индексово радио позориште. Мислим, неће то само од себе, потребно је да се мало потрудиш.
- Post n°413
ja sam sluzio vojsku u pomoravlju. za vreme pesadijske obuke decku pozli, krene mu krv iz nosa, onesvesti se. Preziveo je, ali...u prvoj kuci (koja tu ne znam sta bi bila osim srpska) gospodinu starijem vodniku(tm) nisu hteli da daju telefon da zove koga treba.
- Post n°414
Dobro sad, nema više Juge, odavno smije mrziti kogod koga hoće. A tko neće, nek se ne nameće. Od nameta nema selameta.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°415
Trudim se, ali mi Slovenci ne dozvoljavaju.No Country wrote:Могуће… Него, матор си човек, био би ред да прерастеш индексово радио позориште. Мислим, неће то само од себе, потребно је да се мало потрудиш.
Sticajem okolnosti sam upucen u to ko od ex-SFRJ dolazi u moj grad na studentsku praksu i gde. Do pre nekoliko godina smo imali Slovence i Srbe na istom programu letnje prakse. Sve je bilo lepo dok su Mojca i Janez imali odvojen smestaj od Mileta i Slavice. Ali kada se dogodilo jednom da nije bilo mesta za sve u jednom stanu, i kada je Slavica morala da deli stan sa tri Mojce, eto nevolje. Jedva su jedni drugima rekli dobar dan, a na frizideru osvane poruka "nemoj da nam uzimas hranu, jedi samo svoju hranu" potpis Mojca x3. Da bude jasno kome je poruka upucena, napisano je na engleskom. Naravno, Mojce su ignorisale Slavicu uz minimum komunikacije, kao da je gubava.
Takvi su i prema Hrvatima. Jedne godine se dogodilo da su medju Slovence smestili jednog Hrvoja i izdrzao je sa Janezima nedelju dana, taman dok je dovoljno upoznao Mileta i drugove da ih pita da li moze da se preseli kod njih i da spava na kaucu, jer ga Janezi ignorisu . Mi, ljudi koji zivimo juzno od Sutle, smo za Slovence niza bica. Nemoj da te vara to sto oni dolaze u Istru na more, ili na sabor u Gucu. I Englezi su odlazili u Keniju na safari dok je Kenija bila kolonija, pa nisu mislili da su im Kenijci ravnopravni.
1969 -1989 -2019 same difference. Brabonjci bili, brabonjci ostali.
_____
- Post n°416
Pa kako je onda Žižek tako opušten?
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°417
Јебем ти, ово нисмо имали од Конда и Бугара. Мислим, Хрвате и Албанце не рачунам, они су the mainstream.
- Post n°418
_____
- Post n°419
When you speak Slovene at a Yugoslav meeting./Ko govoriš slovensko na jugoslovanskem sestanku. pic.twitter.com/qTbMJAtvmp
— Zhou Yuguang (@ludwigzhou) October 16, 2023
- Post n°420
Mrzi me da tražim pdfove ali u zapisnicima senata KJ su beleženi iskazi kako su davani. A na socYu saveznom nivou su (skoro) svi pričali s-h, ili je barem tako navođeno u transkriptima, ne sećam se ovih "praznina".
- Post n°421
Normalno za Senat, posto su svi govorili jednim jezikom
- Post n°422
Hteo sam prvo na Laugh, al mozda ipak bolje na ovu temu, ima fragmenata o SFRJ u prvoj polovini i dzejsm bond secanja
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°423
Osamdesete, posljednje i najbolje godine Jugoslavije by sjajna Snježana Banović.@snjbanov: U hrvatske knjižare sutra stiže Frakturina, a idući tjedan u srpskima je Geopoetikina.
— Eugen Jakovčić (@jakovcic_eugen) October 22, 2023
Kronika sretnih trenutaka, lalalalalalala! :gift::gift: pic.twitter.com/71QzO9agoz
- Post n°424
Reče mi 1 čoek nedavno da čita Ideju moderne Srbije u soc. Yu M. Bešlina i da u toj knjizi piše da je CCCP krajem 60ih i početkom 70ih financirao ustašku emigraciju. Dal je istina to? Brežnjev.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°425
ne znam, ali ne bi me cudilo toliko s obzirom na to koga su sve finansirali tijekom prve Jugoslavije