veselin đuranović:
... jа neću govoriti о tome mnogo, о tome је bilо reči, uslov za naše prilagođavanje jeste izlazak iz nase unutrašnje krize. Mi smo zakasnili u tome, tu је šta је, ali očigledno i ovom prilikom moramo reći da sve ovo naše prilagođavanje odlučujuće i ključno zavisi od uspeha u ostvarivanju privredne reforme. Odstupanje od privredne reforme, od tog koncepta, svega onoga sto smo usvojili, može krajnje nepovoljno da se odrazi na procese prilagođavanja naše zemlje novim integracionim procesima. prema tome, ključna tačka da izborimo taj svoj položaj i valorizujemo nasu ekonomsku i spoljnu politiku u celini kao evropske zemlje, da ne oslabimo naš ekonomski i politički položaj, jeste koncentracija svim snagama za ostvarivanje ovih ekonomskih reformi i na izlazak iz ekonomske krize. bez toga nema ništa. sada neće biti toliko problem сеnа naših proizvoda na tom tržištu, koliko ćе biti problem u novim uslovima kvaliteta, standarda, roka, dizajna,svega onoga sto treba da izdrži u tom pogledu konkurenciju tom otvorenom evropskom tržištu.
nikola ljubičić:
kad je u pitanju dizajn, naš nameštaj se prodaje 750 do 1000 dolara po toni, italijanski 5000, a danski 8000 dolara po toni. evo primera dovoljnog, koji govori šta treba da radimo. pitanje kvaliteta, dizajna i sve ostalo, treba tome da priđemo, pa ćemo lako onda ući u ekonomsko uključivanje i u e.e.z. i u sve druge grupacije. treba to pitanje da rešimo unutar, kod nas.
...
branko mikulić:
... jedno od ograničenja je ne samo što smo govorili privredni sistem, nismo razvili tržišnu privrednu, nemamo tržišne uslove privređivanja, a sledeće ograničenje je što i naša privreda, zbog niskog kvaliteta, slabog dizajna (drug nikola je sada pročitao o nameštaju a mogli bi naći takvih podataka više) beži sa tih tržišta. ne može da izdrži konkurenciju. mi kubik daske kroz nameštaj sada prodajemo za 50 miliona dinara a nema rentabiliteta u izvozu nameštaja bez toga da dođemo na 200-300 miliona dinara po kubiku. nema. to su sada problemi koji su posledica netržišnog karaktera naše privrede, u kojoj konkurencija nija bila takva da bi se vršila ekonomska prinuda i stimulacija na drugačije preuređivanje. mi imamo interesa da se uključujemo, pogotovo u evropske ekonomske integracije i zbog kvaliteta privređivanja u nas, radi podizanja kvaliteta.