Rat u Ukrajini
- Post n°701
Re: Rat u Ukrajini
Dakle, ako je suditi po istoriji, Rusi su naredne godine u Parizu, samo da izdrzimo nalet Turaka...
- Post n°702
Filipenko wrote:Dakle, ako je suditi po istoriji, Rusi su naredne godine u Parizu, samo da izdrzimo nalet Turaka...
Eh, bojim se da ni Kutuzovi više nisu što su nekad bili.
Nego, nije mi jasno kako gube ovolike generale, a znaju da ih Amerikanci prate. U čemu je kvaka? Nema bijega od svevidećih dronova? Totalno nezaštićene komunikacije? Je li kod Rusa normalno da komandant armije šeta po frontu? Stvar vojne doktrine?
- Post n°703
Pisao je neko, valjda im je slaba organizacija na terenu i generali moraju licno to da nadgledaju. Bese u nekom tekstu sto je ovse kacen,ali ko ce tosad da nadje.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°704
Da, pretpostavljam da to ima smisla. Ali, ipak... može li se poslati kakav pukovnik da malo zaprijeti i zavitla pištoljem, majku mu?! Čini mi se da ovako rade više štete nego koristi. Samo dižu moral Ukrajincima, a vjerojatno i pokoji ruski vojnik pomisli: 'Pa šta će biti s nama kad nam generale ovako odstreljuju kao golubove? Jebeš ti ovo, bolje da ja pripazim da se živ vratim kući...'
- Post n°705
Ma nije stvar u tome - nije da se njima raspada vojska pa da generali licno obilaze jedinice, to su bile baljezgarije nakon prvih nekoliko smrti generala - nego ih jenkiji aktivno love iz svemira i javljaju Ukrima gde se nalaze, gde su komunikaciona cvorista, na kom podrucju se belezi nagli porast poruka, pa onda ovi raspale tuda i sta pogode pogode. Izbegnu ovi desetine takvih pokusaja a da toga nisu ni svesni, ali pre ili kasnije ce da izgine neki broj oficira jer im ovi de fakto udaraju po stabovima. Tako su umalo overili i Gerasimova.
Jedini nacin da se to izbegne je da se udari po Jenkijima, ali svesni smo da se to nece dogoditi. Ako Putinu i njima ne smeta, jebiga.
Jedini nacin da se to izbegne je da se udari po Jenkijima, ali svesni smo da se to nece dogoditi. Ako Putinu i njima ne smeta, jebiga.
- Post n°706
Vojna doktrina. Naredbe idu sa vrha i ne mogu da se menjaju u zavisnosti situacije na terenu. Rešenje: priblizi teren onome koji naredjuje.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°707
Zasto bi Putinu smetalo? Taman jedan general dobije popularnost jer je dobar na terenu, kad ono medjutim, pa moramo drugog da stavimo.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°709
MNE wrote:prirodna čistka
Ili prinudna?
:saloisaharmod: Možda je jeftinije ukoniti generala nego priznati da je pogriješio i loše odradio svoj dio zadatka, ko će se zajebavati sa smjenom, suđenem, osudom i samim priznanjem da nešto ne ide po planu. Ukrajinci su već mlatili genreale, manja nam je štete koju će ukrajinska propaganda izvući iz jednog generala manje nego da se mi zazuzmemo uklanjana.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°710
jedno bizarno smatranje
https://branko2f7.substack.com/p/what-if-putin-true-goals-are-different?s=r
"By any standard indicator that measures the achievements by the extent to which the stated objectives have been realized, Russia’s war against Ukraine has been a failure. Ukraine is much more militarized than ever; it is probably one of the most militarized countries in the world right now; Russia’s security has markedly deteriorated; NATO has not returned to its 1997 positions, but has further advanced and become much more consolidated. The West is stronger than before. So, is Putin failing?
Perhaps. Or perhaps not. For suppose that the real objectives of the “special military operation” were not the announced ones, but very different...."
"By any standard indicator that measures the achievements by the extent to which the stated objectives have been realized, Russia’s war against Ukraine has been a failure. Ukraine is much more militarized than ever; it is probably one of the most militarized countries in the world right now; Russia’s security has markedly deteriorated; NATO has not returned to its 1997 positions, but has further advanced and become much more consolidated. The West is stronger than before. So, is Putin failing?
Perhaps. Or perhaps not. For suppose that the real objectives of the “special military operation” were not the announced ones, but very different...."
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°712
kondo wrote:jedno bizarno smatranje
I ovo sam okačio pre neki dan kao link sa danas.rs i u originalu, ali nije bitno.
Meni od samog početka rat izgleda kao promena ruske evropske paradigme.
Nagađao sam da li se radi o Oil peaku koji se ubrzava smanjenjem ruske, a povećanjem arapske proizvodnje.
I dalje mislim da je rano za konačne zaključke ali nikako ne bih odbacivao Milanovićeve teze jer su danas drugačije.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°713
U komentarima ispod tog teksta ima jedan zanimljvi, pomalo poetični iz 2018: https://eng.globalaffairs.ru/articles/the-loneliness-of-the-half-breed/
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°714
Notxor wrote:kondo wrote:jedno bizarno smatranje
I ovo sam okačio pre neki dan kao link sa danas.rs i u originalu, ali nije bitno.
Meni od samog početka rat izgleda kao promena ruske evropske paradigme.
Nagađao sam da li se radi o Oil peaku koji se ubrzava smanjenjem ruske, a povećanjem arapske proizvodnje.
I dalje mislim da je rano za konačne zaključke ali nikako ne bih odbacivao Milanovićeve teze jer su danas drugačije.
izvini, očito dosta toga ovde ne ukačim u prolazu
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°715
Bleeding Blitva wrote:U komentarima ispod tog teksta ima jedan zanimljvi, pomalo poetični iz 2018: https://eng.globalaffairs.ru/articles/the-loneliness-of-the-half-breed/
Strategic solitude
- Post n°716
DNR vojnici u Hersonskoj oblasti sa mosinkama iz 44te bez kvadkoptera i oprema za nocno ratovanje. Mole ko moze da im donira to. Nije mi jasno jel RU vojska toliko korumpirana neorganizovana ili ih prosto zabole za ove likove.
- Post n°717
Mór Thököly wrote:Pa jeste bizarno
Апсолутно није, чак је већ виђено и у Русији и у США.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°718
rujofil wrote:
DNR vojnici u Hersonskoj oblasti sa mosinkama iz 44te bez kvadkoptera i oprema za nocno ratovanje. Mole ko moze da im donira to. Nije mi jasno jel RU vojska toliko korumpirana neorganizovana ili ih prosto zabole za ove likove.
Није ни корумпирана, није ни неорганизована, просто их заболе.
Размишљај о њима као Слободан Милошевић о крајишким и босанским Србима, то је једина логика која има паралеле на терену.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°719
rujofil wrote:
Beric je isto to pricao, da sami kupuju pancire, dronove, opremu. Ali on ne zamera.
- Post n°720
Јанош Винету wrote:Mór Thököly wrote:Pa jeste bizarno
Ne to, nego je bizarno da BM to sad piše
- Post n°722
Cikago je sister city i sa Beogradom, seci to, jebi mu majku
_____
????
- Post n°723
Mór Thököly wrote:Јанош Винету wrote:
Ne to, nego je bizarno da BM to sad piše
Шта је ту бизарно? ”Зашто баш сада и коме то одговара?”
Човек пише јер жели да пише и мисли да је у праву, на основу неке логике.
Логика унутрашњег затварања нас неминовно води у аутаркију што опет следи ка проширењу територија на неку процењену самодовољну величину.
Путина потпуно брига за добробит својих грађана, као и ДНРа и ЛНРа, то се види на делу. Дакле, у питању је нека друга логика, која је опет већ виђена.
Изазивање вечитих хибридних ратова ниског или средњег интензитета који држе становништво у стању сталне параноје и панике, ”требљење издајника” и одсецање од Запада и његовог погубног утицаја који демократизује и афирмише грађане као политички фактор.
Нико сада не може ништа без Путина, он их је увалио у овај сос и само он их може извући. Својим потезом је показао да све зависи од воље једног, незаменљивог човека, не постоје ни бојари нити олигарси нити дубока држава нити каква друга политичка сила која га може ограничити. Самим тим се прогласио за доживотног апсолутног суверена, миран је на власти до своје физичке смрти.
Шта ту не пије воду?
Ни Стаљин, као ни Путин, није лудак нити глупак који се понаша бизарно, па су опет обојица направили погрешне потезе или се преценили или само желели да се сто посто осигурају на власти. Стаљинова чистка војске такође нема неку логику на први поглед, осим једног - тиме се осигурао чак и против потенцијалног устанка против себе, ликвидирао је и заметак опозиције.
Путинов рат је сличан томе - дође један трезвен човечуљак у оделу, у оквиру својих уставних оквира прогласи ”специјалну војну операцију”, скупи сву професионалну војску и пошаље је да нешто ратује па шта направе. Званично Русија није у рату, не спроводи се мобилизација. Ако нешто успеју да освоје војно, одлично, али очигледно не по цену мобилизације или проглашавања рата јер то може довести до непредвиђених нестабилности.
Last edited by Јанош Винету on Mon Jun 06, 2022 11:36 am; edited 2 times in total
_____
- Post n°724
Ma to pije vodu, nego je sam BM pre mesec i vise pisao nesto drugo. A u stvari je sve po malo vrv, no ne moze se niako iskljuciti Putinova zelja da prosto pokori Ukrajinu milom ili silom
- Post n°725
Ja mislim da BM samo razvija hipoteze, što mu je uostalom i posao. Ova je jako zanimljiva, ali mi je na nivou teorije o namerama putinvske elite izuzetno malo verovatna. Glede posledica je već ubedljivija.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
|
|