Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Vilmos Tehenészfiú

Rat u Ukrajini - Page 8 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Apr 11, 2022 2:45 am

Ajde vi stručnjaci za haubice, recite mi jel su 155mm haubice koje smo imali u JNA bile američke? Ja sam do danas mislio da su bile ruske. Ja sam u kasarni imao 105mm, za koje sam znao da su američke, i te 155mm za koje sam mislio da su ruske.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Apr 11, 2022 5:49 am

Vilmos Tehenészfiú wrote:Ajde vi stručnjaci za haubice, recite mi jel su 155mm haubice koje smo imali u JNA bile američke? Ja sam do danas mislio da su bile ruske. Ja sam u kasarni imao 105mm, za koje sam znao da su američke, i te 155mm za koje sam mislio da su ruske.

Jesu, ameročka donacija iz vremena razlaza sa SSSR.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Apr 11, 2022 6:48 am

Tu 105mm sam gledao svaki dan godinu dana, i onda još jednom, mnogo godina kasnije, u nekom muzeju. Stavili pored eksponata tri lutke obučene u američku uniformu, da ilustruju posadu haubice. Prateći tekst je bio “haubica 105mm, jedno od glavnih artiljerijskih oružja američke vojske u II svetskom ratu”.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Apr 11, 2022 7:00 am

disident wrote:
    Ferenc Puskás wrote:
    Potpuno se slažem za balistiku. Balistika je provorazredna stvar. Ali teret dokazivanja je na ruskoj strani, a to izgleda da ti nisi shvatio. Niti Sotir, nažalost, koji nakon iskazanog  povjerenja u podatke ruskog MOD postaje vrlo sumnjiv izvor, s konkretnim podozrenjem na proruski bias. Ili tvrdiš da je ono vještačenje, koje poteže Sotir, pouzdano za konačni sud?

Koliko vidim na prosloj strani Sotir prenosi zakljucak strucnjaka sa mcm foruma, ne MOD Rusije.
    Na drugo pitanje, ne mislim da je to vestacenje dovoljno za konacni sud.

Kako god bilo, ono sto jeste jasno je to koliko je malo potrebno da se grupica ugladjenih, obrazovanih ljudi, jedan kruzok i forum pretvori u rulju fanatika od 80iq, sa sve penom na ustima. Iz cisto ideoloskih razloga, pre nego sto krenu moralni izgovori.

Disidente, i necu vise o ovome, Rusi su gadjali u Mikolajevu zgradu administracije, koja, za razliku od zeleznice, nije ni infrastrukturni cilj. Pobili 40tak ljudi, civila naravno. Mogli su da gadjaju recimo u 2 ili 5 ujutru, ali ne, gadjali su u 9. Prosto to je njihov MO u ovom ratu. Nisu to konkretno ideoloske stvari, neco je jasno sta rade. Ideoloski je kad se ukupni kontekst, kao i dostupni audio-vizuelno-verbalni izvori potpuno zanemaruje i kad se vrišti da je sve to laž i nameštaljka i traži i poslednja mogućnost kako i zašto apsolutno najizgledniji scenario nije zapravo istinit, nego se ko zna šta desilo i u sklopu toga kao verovatniji razmatra i realno najneverovatniji scenario uvek i svuda, a to je da je neka strana u sukou pobila sopstvene civile.
    Filipenko

Post by Filipenko Mon Apr 11, 2022 8:30 am

U medjuvremeno, Belgorodsko-Kurska oblast stavljena u zutu zonu opasnosti. Kakva mudrost povuci se do granice. Rat u Ukrajini - Page 8 800920403
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Apr 11, 2022 10:00 am

General Roger Cloutier je izgleda ponovo uhvaćen u Marijupolju i ide trač da je pao Čečenima u ruke. Uuuuu šta će da mu rade, isto ono što su na Ravnoj Gori 1999. radili uhvaćenim američkim pilotima.

(čovek je u Izmiru, komanduje štabom NATO kopnenih snaga)
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Apr 11, 2022 10:01 am

Lol
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Apr 11, 2022 10:07 am

javite kad uvate veslija
    kondo

Post by kondo Mon Apr 11, 2022 10:56 am

Vilmos Tehenészfiú wrote:Tu 105mm sam gledao svaki dan godinu dana, i onda još jednom, mnogo godina kasnije, u nekom muzeju. Stavili pored eksponata tri lutke obučene u američku uniformu, da ilustruju posadu haubice. Prateći tekst je bio “haubica 105mm, jedno od glavnih artiljerijskih oružja američke vojske u II svetskom ratu”.

105mm jesu američke, s njima sam tih 330 dana u JNA (mojte) gađo

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Del Cap

Post by Del Cap Mon Apr 11, 2022 11:13 am

Rusko MOd tvrdi da su uništili 4 lansera S-300 (dostavljenog iz Slovačke) lociranog u hangarima kod Dnjepropetrovska.

МОСКВА, 11 апреля. /ТАСС/. ВС РФ высокоточными ракетами морского базирования "Калибр" уничтожили укрытую в ангаре технику зенитного ракетного дивизиона С-300, поставленного из Европы. Об этом сообщил журналистам в понедельник официальный представитель Минобороны РФ Игорь Конашенков.

"В воскресенье, 10 апреля, высокоточными ракетами морского базирования "Калибр" на южной окраине города Днепр уничтожена укрытая в ангаре техника зенитного ракетного дивизиона С-300, поставленного киевскому режиму одной из европейских стран", - заявил Конашенков.

По словам официального представителя Минобороны России, в результате были поражены четыре пусковые установки С-300 и до 25 человек личного состава украинских вооруженных сил.

https://tass.ru/armiya-i-opk/14340299

edit: slovački premijer demantuje vest da je "S-300 uništen".
    Del Cap

Post by Del Cap Mon Apr 11, 2022 12:51 pm

Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Apr 11, 2022 12:55 pm

which is all the more remarkable because the Greens have a long tradition of pacifism

Dugu i isprekidanu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Apr 11, 2022 1:08 pm

Jedno je pre nego sto rat pocne, drugo je posle svega ovoga
    паће

Post by паће Mon Apr 11, 2022 1:10 pm

А треће између.

Није та историја толико испрекидана колико избушена.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Apr 11, 2022 1:14 pm

Ma ne, to o pacifizmu je glupost, nisu hteli da deluju zbog ekonomije (a i mislili su da ce se Ukri raspasti), dok su im US vec 6 mese i donosili (sto inace ne rade, osetljive obavestajne podatke sta se sprema. Nisu verovali jer posle Iraka svi su vrlo oprezni sa americkim poverljivim info, ali ovoga puta su zaista delili tacan intel
    Filipenko

Post by Filipenko Mon Apr 11, 2022 1:24 pm

Del Cap wrote:

edit: slovački premijer demantuje vest da je "S-300 uništen".

Slovacki premijer se poziva na ukrajinske izvore, tako da je S-300 verovatno unisten.

Post by MNE Mon Apr 11, 2022 1:27 pm

možda je neki drugi S300 ostalo im je još nekoliko komada sigurno imali su ih dosta
    Sotir

Post by Sotir Mon Apr 11, 2022 1:29 pm

Ferenc Puskás wrote:

Sotir je prije par dana uzeo podatke ruskog MOD o gubitcima zdravo za gotovo. Danas se sa sigurnošću može reći da je to bilo pogrešno. 

Ово није тачно. Пронађи поруку у којој сам ти одговорио и цитирај је овде. 
    Или си неписмен или злонамеран - а ценим оба у исто време.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Apr 11, 2022 1:29 pm

Rat u Ukrajini - Page 8 160112113934-merkel-putin-dog-1

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Apr 11, 2022 1:57 pm

Sotir wrote:
    Ferenc Puskás wrote:

Sotir je prije par dana uzeo podatke ruskog MOD o gubitcima zdravo za gotovo. Danas se sa sigurnošću može reći da je to bilo pogrešno. 

Ово није тачно. Пронађи поруку у којој сам ти одговорио и цитирај је овде. 
    Или си неписмен или злонамеран - а ценим оба у исто време.
    Subjektivno ne osjećam u sebi zlu namjeru, dopuštam da je nisam svjestan. Nisam svjestan niti nepismenosti. Ukoliko je to ipak tako, onda apeliram na tvoju pismenost i dobronamjernost da objasniš svoje oslanjanje na podatke ruskog MOD o ruskim gubitcima.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Sotir

Post by Sotir Mon Apr 11, 2022 2:34 pm

Дискусија коју наводиш је почела овде твојим питањем.
    https://vasudeva.forumburundi.com/t2009p525-rat-u-ukrajini#651137

И нисам узео податке руског МО "здраво за готово", већ си ме ти питао шта мислим о њима.
    Добио си одговор на основу чега мислим да јесу реални, али и да нису комплетни јер у њима нису остале проруске снаге.
    Примедбе на анализу ниси имао, а видим да ти је то питање имало другу намену уместо да дискутујемо о томе. 

Тако да јеси злонамеран.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Apr 11, 2022 2:45 pm

Ok, mogu biti zlonamjeran koliko mi srce ište, bitno je da ti to ni na koji način ne može nauditi. Pitao sam te za gubitke, jer me zanimalo šta možeš ponuditi u smislu kvalificirane procjene. Na osnovu ponuđenog vjerujem i dalje da su podatci ruskog MOD umnogome umanjeni. 
    S obzirom da si u slučaju raketiranja civila odbacio kao najvjerojatniju pretpostavku da ih je pobio agresor i tražio sva moguća alternativna objašnjenja, izazvao si kod mene podozrenje da si podložan proruskoj pristranosti. Možda je to zbilja zlonamjerno i nepismeno, ali ja druge pameti do ove male svoje nemam.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.

Post by MNE Mon Apr 11, 2022 3:26 pm

ja ne mislim da su umanjeni već da nisu ažurirani, u smislu oni danas objave podatke koji su možda bili validni prije 15 dana i slično

oni su duboko zaglibili i neće ih nimalo spasiti što će objaviti da su im gubici 2500 umjesto 4500 vojnika
    Del Cap

Post by Del Cap Mon Apr 11, 2022 3:41 pm

fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Apr 11, 2022 4:02 pm

U Rusiji je prije dvije-tri godine izglasan zakon po kom su vojni gubici i sve vezano za njih državna tajna.
    Tako da je zvaničan broj koji je rusko MO objavilo mogao da bude i duplo veći i upola manji, nema tu ništa pouzdano. Uostalom, prvih četiri-pet dana su zvanično bili bez gubitaka.

Nema niti će biti ni približno pouzdanog broja vojnih gubitaka sve do debelo nakon rata, baška što ruska strana po svom zakonu ni tad neće biti obavezna da ga javno saopšti.

Peskov je za prije par dana za sky news doslovno izgovorio da imaju significant losses. Kratki video isječak iz tog intervjua u kom to izgovara prošao je ozbiljniju analizu i seciranje nego ubistva civila u Buči. Ruskoj strani naklonjeni su odbijali da povjeruju da je to izgovrio, tvrdili su da je snimak budžen i montiran, klasična engleska podvala. Onda se pojavio snimak kompletnog intervjua, izjava Peskova se jasno vidi i čuje, riješeno je jednostavno, izjava Peskova je prolašena petokolonaškom, a ispod nedavnih Kidirovljeljlevih izjava o njemu je stavljeno +1000.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sun Nov 17, 2024 5:35 pm