by Guest Sat Oct 15, 2022 10:02 am
Gledaj još. Moja (grubo simplifikovana) teorija je da The Wire sveobuhvatno objašnjava društvo a The Sopranos - ljudsku prirodu. (Junak The Wire je proizvod ukupnih društvenih odnosa i deluje kao agent klase, profesije i svog društvenog stratuma, a junak The Sopranos često ima finiju granulaciju, koja ga nekada odvede u karikaturalnost, a nekada u bezdan porodičnih patologija).
Odnos Toni - dr Melfi je izvanredno važan jer se u konačnici bavi ontologijom zločina i uvidima u prirodu samog zločinca - nature vs. nurture dilema sprovedena kroz prizmu klase, lične etike, i beskompromisno razrešena pred kraj serije.
Odnos Tonija i majke takođe je veoma važan (Piterson bi, u svom primitivnom tumačenju psihologije nazvao Liviju "devouring mother" i bio bi veoma blizu mete ali ne onako kako on misli...), to je crna senka nad celom serijom, koja ne popušta nijednog trenutka.
A tu su naravno i super fore, mafijaški sleng, bleja ispred kasapnice sa espresom u ruci i busting balls u krug kao i kod svakog muškog društva igde ikada, odlična ubistva, neka planirana a neka impulsivna - ta su ponajbolja - potom vrhunski satirični komentari o imigrantskom iskustvu ("Commendatori", s02e4, jedna od najboljih epizoda po mom mišljenju)...
Načeo sam tipa 4% stvari koje me vezuju za tu seriju.