Kosovo*
- Post n°51
Re: Kosovo*
Nije prvi put ali to ne menja cinjenicu da na Kosovu ima vise demokratije nego u Srbiji
_____
★
Uprava napolje!
- Guest
- Post n°53
ficfiric wrote:Nije prvi put ali to ne menja cinjenicu da na Kosovu ima vise demokratije nego u Srbiji
za koga?
- Post n°54
Da, ima vise "demokratije" tamo, oni malo imaju Seselja, malo Arkana na vlasti. Medjutim, to sto i mi i oni imamo monstrume na vlasti nimalo ne menja pocetnu premisu mog pitanja - kada ce doci na njih red da placaju zbog takvog izbora? Kamo sankcije, gubitak teritorija, manjak medjunarodne podrske, kazne, izolacija...? Da ne spominjemo medjunarodni kriminal i trgovinu narkotika koji, da se ne lazemo, iako i mi vrlo lepo radimo ipak Albanci ekspertski drze. Ili mozda ipak "vrednosti" ne igraju takvu ulogu u medjunarodnoj politici kao sto se ovde tumaci.
- Post n°55
No Country wrote:Косово је почетак и крај приче о распаду Југославије, и нити је тај распад могуће разумети без Косова, нити је коначни одлазак Косова из Србије могућ ван контекста рата и гадног распада заједничке државе, и улоге коју су у свему играли Срби, Србија и Милошевић (не нужно тим редом). Наравно да је договор био могућ са Власијем или Руговом, а онда са Тачијем више није био. То мора да се посматра на мало широј скали, и заправо је пратило образац сукоба, ескалација, свађа, максимализма, коначно рата - образац који је био карактеристичан за све екс-Ју ратове, а чији је заједнички чинилац био - погоди ко, Филипе?Filipenko wrote:Izvini, ali sta je Lenjin uradio nakon sto je dozvoljeno da svako moze da ima svoju autonomiju, glasa kako hoce, da izglasa svoju transkavkasku/novosibirsku/altajsku republiku/kraljevinu/kanat? Pokusao je da razgovara sa njima, da, ali je naposletku poslao Crvenu Armiju.
Svi ti racionalni pokusaji sagledavanja problema imaju jednu ozbiljnu falinku - fali druga strana, po mogucstvu racionalna. Kao sto za mene odgovor na teznju srpskog rukovodstva ka centralizaciji nije "e ajde da razbijemo drzavu, ko je jebe" isto tako mi nije adekvatan odgovor "e mi imamo svoju narko-vojsku i paralelne institucije, ko vas jebe". OK, cak bih mogao da razumem da to bude odgovor u nedemokratskoj, komunistickoj Jugoslaviji (i tu dolazimo do starog, dobrog paradoksa - bata Leka je to drzao gvozdenom pesnicom i nije se moglo zamisliti da dodje do nekakve OVK), apsolutno je nedopustivo da to takodje bude odgovor i u kvazidemokratskoj milosevicevskoj Srbiji, narocito u situaciji u kojoj bi jednim izlaskom na izbore Albanci mogli da sruse upravo tu vlast za koju tvrde da ih kinji, maltretira, ne da im da zive itd. No, oni su smatrali da trebaju da se bore za svoju nezavisnost, bez ikakvih sustinskih kompromisa na tom putu, eventualno samo par formalnih. Za divno cudo, nisu im bili primarni demokratski standardi ili ostvarivanje postovanja ljudskih prava, nakon cega bi se islo dalje.
Sta hocu da kazem? U toj jednacini fali drugi, racionalni sagovornik. U suprotnom, racionalna analiza se gubi na terenu. Stoga sada treba biti podjednako racionalan, pre svega zbog nas samih. Strategija "Da mi to damo, da se ratosiljamo problema" ne znaci ama bas nista. Niti se problem resava, niti je druga strana zainteresovana ni za minimum doprinosa resavanju problema (ne postuju ni Zajednicu Srpskih Opstina, koju su da podsetim potpisali), niti smatra da je bilo kakav dogovor obavezuje. U krajnjoj liniji, da li bismo mi sami imali koristi od dogovora sa mafijaskim zlocincima koji vladaju na Kosovu (nezavisno od toga kakve bitange upravljaju Srbijom) i da li bismo zaista mogli da racunamo da bi stvari bile resene nekakvim dogovorom? Naravno da ne bi.
Inace, ne znam zasto nam Albanci jednostavno ne prepuste sever Kosova, u nadi da ce tako resiti problem i biti primljeni u UN/dobiti zelenu kartu za ujedinjene s Albanijom. Generalno, interesantno mi je da se ne ocekuje da druga strana ima neki minimum standarda, a kamoli da postuje dogovor, sve po sistemu da gledamo mi u svoje dvoriste. Na stranu sto i nekoj najboljoj mogucoj Srbiji, jos nepostojecoj, koja ce dobiti vlast na izborima 2028. ili kako vec, nikako ne odgovara da ima mafijasku drzavu na svom jugu, bez prirodnih granica koje bi je odelile, poput Prokletija, velike reke, mora. U takvim okolnostima i Norveska bi imala hrpu problema, a kamoli Srbija.
Velikosrpski nacionalizam jeste bio okidač ali to da je dogovor bio moguć sa Vlasijem ili Rugovom pa možda i jeste sa njima dvojicom ali većina Albanaca bi i dalje tražila nezavisnost apsolutno nevezano za politički sistem i prilike u Srbiji. Srbiji je Kosovo mogao da spasi jedino jak savez sa USA, tj. USA je i imala u planu da "proguta" čitavu Jugoslaviju ali poslaše Rusi iste one koji su skorije pravili sranja u Ukrajini (Strelkov itd) i vrbovaše par generala i političara kojima su kasnije dali azil u Moskvi (Kadijević zla julovka itd) i samo je bilo pitanje na koji način će se završiti sav taj peachwise.
- Guest
- Post n°56
Образац, the pattern, пре свега настаје понављањем. Као што већ рекох, мада у форми реторичког питања, једино су Срби и њихово руководство били константа у свим екс-Ју сукобима и ратовима. НАТО нас је бомбардовао због Косова, али је ту било умешено једно 50% Босне, а у самој Босни је било Дубровника и Вуковара, итд. То је највећи део тога, а оно ресто отпада на глупирање са “очувањем социјализма” и подршку неуспелом пучу у Русији, и цео тај јуловски шмек.Filipenko wrote:No Country wrote:
Каква јефтина шовенска лимунада! Теби су узор за решење проблема Лењин и Лека, док су Албанци дабоме “дивље племе”, незаинтересовано за суживот и демократију, и само гледају како да нас преваре и отму нам оно што је “наше”. Управо је тај твој светоназор, наравно ни најмање оригиналан већ умножаван и утискиван у српско јавно мњење последњих 30 година, узрок свему. Зашто је Косово отишло? Узми огледало, Филипе.
Косово је почетак и крај приче о распаду Југославије, и нити је тај распад могуће разумети без Косова, нити је коначни одлазак Косова из Србије могућ ван контекста рата и гадног распада заједничке државе, и улоге коју су у свему играли Срби, Србија и Милошевић (не нужно тим редом). Наравно да је договор био могућ са Власијем или Руговом, а онда са Тачијем више није био. То мора да се посматра на мало широј скали, и заправо је пратило образац сукоба, ескалација, свађа, максимализма, коначно рата - образац који је био карактеристичан за све екс-Ју ратове, а чији је заједнички чинилац био - погоди ко, Филипе?
Opet ti o ogledalima. Ne, ja nisam rekao da su Albanci divlje pleme, ali da su nezainteresovani za suzivot i demokratiju, to jesu itekako. Odlazak Kosova iz Jugoslavije nije bio moguc ni uz rat, jer je drzava bila prevelika i mogla je da instrumentima sile odrzava tu teritoriju u svom sastavu. Nakon sto smo se dovoljno smanjili, vise nije bilo moguce zadrzati ga ni silom. Dogovor sa Vlasijem ili Rugovom je bio moguc, ali zasto onda do njega nije doslo? Kao sto sam napisao gore, zato sto su i oni videli nezavisnost kao cilj, a sve ostalo kao usputne stanice, i to vrlo, vrlo krakte usputne stanice ka uspostavljanju nezavisnosti.
Inace, obrazac ti prosto ne valja. Hoces da kazes da su Srbi, Srbija, srpsko rukovodstvo krivi za sve, i da je to sve i svja svih ratova. Medjutim, tu imas problem slepila ka tome sta radi druga strana. Ukoliko je na jednoj strani sva odgovornost, i sve sto uradi se tumaci u kontekstu "eto, doneli su rat i zasluzeno tako prosli jer im se obilo o glavu", sta su to rudimentarno drugacije uradili ostali pa da im se ne obije o glavu? Jesu li ta rukovodstva jurila u rat ili su ga izbegavala po svaku cenu? Jesu li plljackali svoj sopstveni narod tokom rata? Jesu li i oni vrsili etnicka ciscenja, proterivanja, jesu li bili demokrate ili nisu, kako to da se njima ne obije o glavu sto glume siledzije ili sto ne zele da razgovaraju sa drugom stranom? Prosto, nije obrazac ako vazi samo za osobu X, a za sve ostale ne vazi i ne mora da vazi. Recimo, ako su Albanci toliko zainteresovani za demokratiju i suzivot, kako to da glasaju za najgore partije nastale na krilima OVK frakcija, i kada ce im se obiti o glavu sto im je rukovodstvo direktno sastavljeno od najgorih zlocinaca koji su direktno ubijali, silovali, pljackali i unistavali? Pa, recimo nikad. Zato sto te moralne odrednice prosto ne vaze u ovom svetu, ne racunaju se, i mozete da ih okacite macku o rep.
Sto se tice Lenjina i Leke, nisu oni nikakvi uzori, vec prosta konstatacija kako se u to vreme (oko prvog i oko drugog svetskog rata) resavaju te vrste problema. Sad, jebiga, mozda bi tebi bio bolji uzor demokratski svet i kako je recimo reseno japansko pitanje u SAD, kako su Nemci prosli na istoku Evrope u to doba ili kako su Kanadjani resavali pitanje domorodaca, ili kako su Italijani resavali pitanje manjina u Dalmaciji, ali to je prosto bila realnost tog doba.
Треће и јебено најважније: нису они нас товарили у возове и шут-у-дупе преко границе, него ми њих, и то у директном преносу. И то у стотинама хиљада.
- Post n°57
Miran protest u Štrpcu, meštani pitaju - ko je naredio intervenciju ROSU
Meštani Štrpca koji više od šest meseci protestuju zbog pokušaja izgradnje mini hidrocentrale, danas su se okupili ponovo na mestu Obereke. Protestu je prisustvovalo između 150 i 200 ljudi, a protekao je mirno.
Za razliku od jučerašnjeg, kada je jedinica Kosovske policije, po svedočenjima meštana, intervenisala upotrebom prekomerne sile, suzavcima i kada je oko dvadeset ljudi povređeno, današnji protestni skup je protekao mirno.
Osim zahteva da se obustavi izgradnja hidroelektrane, meštani ovog sela sada imaju još jedan, odgovor na pitanje – ko je naredio jedinici ROSU da bije goloruki narod?
"Danas oko 10 časova održan je protestni skup, bio je dostojanstven i miran", poručio je Dobrivoje Stevanović u izjavi za KoSSev.
Na današnjem protestu, dodao je, izneli su svoje stavove i osudili neprimernu silu.
Stevanović kaže i da je zatražena odgovornost "onih koji su pozvali jedinice ROSU, i onih koji su to naredili".
"Jer nisu bili izazvani, niti je bilo agresije, niti nereda, niti haosa. Ne može iz čista mira, da bi prošao jedan bager da se bije narod. To nigde u svetu nema", rekao je.
Osim lokalne policije i majora regionalne policije koji je u petak sprečio nastavak incidenta, drugih jedinica policije nije bilo.
Sastanak o izgradnji hidrocentrale u ponedeljak
Danas je meštanima obećano da će se u ponedeljak u Štrpcu održati sastanak o ovom aktuelnom problemu.
Osim meštana Štrpca i lokalne samouprave, sastanku će prisustvovati i predstavnici Kosovske policije i nadležnih ministarstava u Prištini.
"Snagom argumenata i prava ukazaćemo na to da na mestu Obe reke ne bi trebalo da se izgradi mini hidroelektrana", dodao je Stevanović.
Kad je Taci pio kafu pre par meseci, dignuti su drzavni vrh, vojska, Pink...
_____
★
Uprava napolje!
- Guest
- Post n°58
Kao što rekoh, MHE su svetinja.
Nego dosta je tužno i to što je patriotski-1244-vučićupederski deo fejsbuka oćutao ovo iživljavanje nad građanima. Toliko su dresirani da bez miga državnog vrha ne mogu da reaguju na ovo.
Nego dosta je tužno i to što je patriotski-1244-vučićupederski deo fejsbuka oćutao ovo iživljavanje nad građanima. Toliko su dresirani da bez miga državnog vrha ne mogu da reaguju na ovo.
- Guest
- Post n°59
Creepy Uncle wrote:Kao što rekoh, MHE su svetinja.
Off topickć je ali +1
A malo je i prizivanje Garija.
- Post n°60
Nije samo MHE, nego su oni dole vidjeni za "Tacijeve i Haradinajeve Srbe". Oko Severa i Gazivoda se jos "igra".
- Post n°61
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je apsolutno licemerje to što sada oni koji su ga napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju i odbacivali taj plan sada tvrde da nisu ni znali za taj plan.
Vučić je, u izjavi za TV Pink, ukazao da se sada vidi sveukupno licemerje, kada kažu da nisu ni čulu šta je sadržaj predloga.
"Što ste ga onda napadali od prvog momenta. Pa glavu ste mi otkinuli, a niste ni čuli o čemu se radi. Pošto ne znate kako da me kritikujete, onda sada kada kažem da je propao taj predlog, kažete da niste ništa ni čuli o njemu. Što ste ga napadali i rušili sve, a niste ni hteli da čujete", poručio je Vučić.
On je podsetio da su svi slojevi društva bili pozvani na dijalog, da su mnogi govorili, od kojih su neki hteli podelu, neki zamrznuti konflikt, ali opozicija, osim što je bila protiv svega, ništa nije rekla.
"Nisu ni čuli predlog a razapinjali su me na krst, napadali. To je nešto što je za mene potpuno nelogično. Suština je da moramo da budemo ozbiljni i odgovorni", poručio je on.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°63
Kapitulacija, ne znam drugu reč. Gotovo je, gotovo. Pa da nam posle ovoga lakne?
B92:
"Šta je rešenje sada, osim što će Kosovo i Metohija, ne mojom voljom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji. Pa ću da pitam mnoge stručnjake koji su protestovali što ste to radili? Kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost? Što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod?", upitao je Vučić.
B92:
"Šta je rešenje sada, osim što će Kosovo i Metohija, ne mojom voljom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji. Pa ću da pitam mnoge stručnjake koji su protestovali što ste to radili? Kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost? Što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod?", upitao je Vučić.
- Post n°64
Hvala Bogu da dolazi i kraj tome (Vučiću i Kosovu).
- Post n°65
Kako nesto sto nije nezavisno(prica u futuru da ce dobiti nezavisnost) dobije nezavisnost za vreme njegove vlasti nije njegova krivica?
Dobro, napreduje, sada vec priznaje da Kosovo nije nezavisno.
Dobro, napreduje, sada vec priznaje da Kosovo nije nezavisno.
- Post n°66
U njegovom ludilu nema sistema. Hamlet iz našeg sokaka.
- Post n°67
Nije rekao u vreme njegove vlasti, nego nekad u buducnosti, za 20-30 godina.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°69
Ma zastrasivanje.
_____
- Guest
- Post n°70
William Murderface wrote:Nije rekao u vreme njegove vlasti, nego nekad u buducnosti, za 20-30 godina.
To je negde rekao? Izgleda to je sada, za vreme njegove vlasti.
B92:
Kako bilo, to je neko trebao da uradi pre 100 godina a ne da se mitovi naslažu, preteruju i sateraju Srbiju u ćorsokak i Vučića jadnika u čitanke kao izdajnika.
Ništa on nije kriv, mislim, to je problem glečera koji klizi i klizi na dole, koji je danas za Srbiju nerešiv.
- Post n°71
Ma jok, nista nije kriv, samo je bio u vladi koja je vodila rat na Kosovu i danas predaje Kosovo, povlaceci ono malo institucija i vlasti koje je drzava Srbija imala tamo.
- Post n°72
yoyogi wrote:William Murderface wrote:Nije rekao u vreme njegove vlasti, nego nekad u buducnosti, za 20-30 godina.
To je negde rekao? Izgleda to je sada, za vreme njegove vlasti.
B92:
Kako bilo, to je neko trebao da uradi pre 100 godina a ne da se mitovi naslažu, preteruju i sateraju Srbiju u ćorsokak i Vučića jadnika u čitanke kao izdajnika.
Ništa on nije kriv, mislim, to je problem glečera koji klizi i klizi na dole, koji je danas za Srbiju nerešiv.
"IDEJE O RAZGRANIČENJU SU PROPALE" Vučić o Kosovu: To će nas skupo koštati za dve do tri decenije
_____
- Post n°73
Kada se arbanasi umnoze i razmnoze pa dodju do Nisa...
- Post n°75
La Fondation Manifesta, basée à Amsterdam, a annoncé vendredi dernier que la 14e édition de la manifestation européenne se tiendrait à Pristina, la capitale du Kosovo, en 2022...par Rafael Pichttps://t.co/azcskxsmt7
— Quotidien de l'Art (@Quotidiendelart) May 6, 2019
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.