KinderLad wrote:Resavanjem kosovskog pitanja Srbija 1) resava kosovsko pitanje, znaci jedno potencijalno krizno zariste manje 2) moguce je da postane clan EU (posto ovako apsolutno nije moguce) 3) opciju da se bez obzira na EU koncentrise na pitanja od zivotne vaznosti tipa vladavina prava, korupcija, ekonomski razvoj, socijalna pitanja, etc, a sto u tri zivota nece uspeti u situaciji u kojoj kompletnim javnim diskursom vlada "najskuplja srpska rec", "kolevka srpstva" sto ce svaka vlast, apsolutno svaka, a vidimo i opozicija, koristiti kao najjaci malj za udaranje politickih protivnika 4) dobija "desakralizaciju" politickog zivota, jer Kosovo je po samoj svojoj prirodi problem koji je antidemokratski onako kako je postavljen u srpskoj javnosti 5) mogucnost da se vodi spoljna politika koja nije svakim korakom vezana time ko je priznao Kosovo i ko "pomaze" da se Kosovo ne prizna 6) (ovo je trebalo iznad) mogucnost da se nekako konacno definise polozaj Srba na Kosovu, posto niko ovde ne prica da treba blanko priznati nezavisno Kosovo pa sta bude - postoji crno na belo, treba insistirati na punoj primeni Briselskog sporazuma i njegovom doradjivanju 7) ukidanje taksi, sto je 400-500m evra za srpsku privredu godisnje 8) relaksacija sveukupnog bezbednosnog polozaja zemlje, jer je jasno da je osnovni konflikt na Kosovu sa NATO-om, a za razliku od nekih drugih delova planete, mi zivimo u NATO svetu, koji je svuda okolo 9) sve to zajedno apsolutno sigurno ce imati i svoj ekonomski izraz
Ali ok, o svim ovim tackama gore se moze debatovati. Medjutim, pravo pitanje je sledece - sta dobija Srbija neresavanjem kosovskog pitanja posto smo ustanovili da ce se iseljavanje Srba nastaviti i da ih na kraju na Kosovu nece skoro ni biti. I tu je jedini posteni odgovor - cekamo "da se promeni odnos snaga u svetu" (pri tom sta ima veze odnos snaga u svetu, valjda je vazan odnos snaga u regionu) i da se vojno (jer kako drugacije?) "vratimo na Kosovo". S tim sto se onda bar zna o cemu se prica. Jer Albanci se dobrovoljno u okvir Srbije nece vracati. A sve i da ih vratimo na silu, ne znam kako, ali ajde, ko ce da placa u zivotima i u parama odrzavanje srpske vlasti dole? To je back to square one.
Pre svakog sastanka moram da izračunam zašto idem na sastanak i koliku vrednost mogu da dodelim bilo kom segmentu posla koji predlažem. Te vrednosti mogu biti potpuno različite (poboljšanje procesa - veći učinak, lakši proizvod - bolji CO2 itd), ali moraju biti kvantifikovane. Tačno mora da se zna koliko je to para. OK, ako zamenite hladnjak na LED svetiljci na taj i taj način, na kraju godine ćete imati 186000 eur više, ali vaš proizvod će biti i atraktivniji tako da će povećanje prodaje i poboljšanje proizvoda doneti ukupno 248500 eur. Granice greške su 8%. Za sve postoje alati.
Mi smo jednostrano uveli ssp, bez ikakve procene efekata, a radi se o mnogo važnijem koraku od običnog jebenog poslovnog sastanka. Sada planiramo da damo Kosovo sjedinjenim državama uz procenu da nam je eto balast, pa će nam biti lakše ako ne mislimo na njega, pa će možda i neka kinta da kapne.
Uz takav pristup - neće. Ni po jednoj tački o kojoj si pisao. Ja sa Kosovom nemam nikakve veze, sprske svetinje me ne zanimaju, istorija još manje. Jedino mi smeta potpuno suludi pristup onih koji bi da Kosovo sačuvaju (što je nemoguće) i onih koji bi da Kosovo daju (što je glupo). Ništa između ta dva stava ne postoji.
Što se tiče toga šta dobija Srbija nerešavanjem Kosovskog pitanja - isto što dobija i njegovim rešavanjem, kako su sada postavljene stvari.