Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Poslednji film koji ste (ponovo) gledali

Anonymous
    Guest

Poslednji film koji ste (ponovo) gledali - Page 38 Empty Re: Poslednji film koji ste (ponovo) gledali

Post by Guest Fri Jan 24, 2020 11:03 pm

ne znam za parazit, ali snoupirser je debilan film
    boomer crook

Poslednji film koji ste (ponovo) gledali - Page 38 Empty Re: Poslednji film koji ste (ponovo) gledali

Post by boomer crook Fri Jan 24, 2020 11:07 pm

snoupirser je ono strip pretvoren u film. ali se slazem da je vise klasno odredjen od parazita.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Jan 24, 2020 11:09 pm

Utvara wrote:Сви сте пијани петком увече... и гледате филмове у пијаном стању.

Ја сам гледао Сноупирсер илити Пробијач снега, то је претходни филм овог господина који је радио Паразита. Чист комунизам од филма.
    спојлер:

Паразит има такође ту социјално-политичку класну ноту, али не тако јасно као у Пробијачу снега.

Pa to se ovde gledalo planski.

https://vasudeva.forumburundi.com/t282-kino-klub-7-snowpiercer-2013-bong-joon-ho

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Fri Jan 24, 2020 11:14 pm

bruno sulak wrote:mislim nemoj da se ljutis ali bilo bi zamorno kada bi se svaki put ljudi na taj nacin ogradjivali kada govore o karakteru prvog rata.
    Ne bi bilo ni zamorno ni potrebno da je ovde ikada postojala neka zajednica sećanja na iskustvo iz tog rata sa potrebom da se ono genracijski memoriše, što spomenički što ritualno. Poznato je sa kakvim su se preprekama veterani kod nas suočavali da se Oslobodiocima podigne spomenik na Terazijama i u životu održi sećanje na njihova stradanja. Efemerni tretman koji su vek kasnije zavredili njihovi saveznici u Britaniji može delovati nadrealno iz naše perspektive ako se saglasimo da njome dominiraju instance disperzije i zaborava:

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.

Post by Nino Quincampoix Fri Jan 24, 2020 11:18 pm

E sad se tu pak slažem sa Dženkinsom koji kaže da je kultura sećanja u Velikoj Britaniji u velikoj meri jedna pervertirana nacionalistička travestija.
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Fri Jan 24, 2020 11:22 pm

Pogledaj doku gore od 30 min i videćeš jednu širinu u pervertiranom nacionalizmu koja će nama vazda izmicati. Na dilemu: odvojiti novce za klesani spomenik (čitaj: Paraklis) ili spomenik od jednog dana, pitanje se ni ne postavlja.

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sat Jan 25, 2020 12:17 am

William Murderface wrote:

Ја сам гледао Сноупирсер илити Пробијач снега, то је претходни филм овог господина који је радио Паразита. Чист комунизам од филма.
    спојлер:

Паразит има такође ту социјално-политичку класну ноту, али не тако јасно као у Пробијачу снега.

Pa to se ovde gledalo planski.

https://vasudeva.forumburundi.com/t282-kino-klub-7-snowpiercer-2013-bong-joon-ho

Филм јесте лепо уснимљен, има много визуелно лепих сцена, има динамику и није досадан, али та алегорија са класама у возу је баш претерано директна и карикирана на моменте. Упркос томе филм је интересантан и вуче ту тему о социјалној преодређености од почетка до краја, конзистентно је мотивисан и заокружен њоме, без рупа у мотивацији ликова.

Паразит је мање директан и знатно је тајанственији и двосмисленији, али има много лошију динамику и жанровску одређеност (о томе смо већ писали овде), дотле да делује као да су два филма накалемљена један на други.

Подсећа ме мало на кретенизам попут Жутог Мора, где је филм 30 минута полудокументарна социјална драма а осталих сат ипо холивудски акциони из 80их. Главна људска драма је да ли ће главни јунак да избегне секиру коју је неко зафрљачио на њега и да ли ће узети паре. Зашто ради то што ради, куда је пошао и где се налази заборавиш негде на средини.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Sat Jan 25, 2020 2:04 am

Interesantno je razmisliti na temu zašto je Parazit postao film koji svi slave, a Snowpiercer ostao na nekakvom, ajd, kultnom statusu. Al' moram sad na spavanje.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sat Jan 25, 2020 2:12 am

Мислим да ту нема дилеме. Нема кретенизама попут клања секирама црнаца у тунелу, приземних и адолесцентских дијалога, фантазмагоричних сцена, хороричног пљускања крви посвуда и неких нереалних бајковитих будалаштина које одбијају људе.

Паразит је реална, приземљена и могућа прича. Која прича готово исту ствар као и Пробијач Снега, а на бољи начин.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Sat Jan 25, 2020 9:11 am

Ne zezaj, Parazit je takođe potpuno nemoguća priča, osim ako ne misliš da je moguće da žena drži decenijama muža u nečijem podrumu i donosi mu tamo hranu, a ovome je sve to ok. Poslednji film koji ste (ponovo) gledali - Page 38 1143415371
    A i kakve ima veze da li je priča moguća - eto Blade Runner je potpuno nemoguća priča, pa šta mu fali.
    Neko je, valjda bruno sulak, rekao da su Bongovi filmovi alegorije i tu je u pravu, Parazit je, kao i Snowpiercer dramatizovana alegorija. U Parazitu se ljudi dele na klase, kao i u Snowpierceru, likovi su nešto razrađeniji (dok su u Snowpierceru uglavnom karikature), što je bitno dakako, ali rekao bih da nije  presudno. Neka malo opširnija analiza scenarija bi verovatno utvrdila da su i likovi u Parazitu između sebe u veoma površnim odnosima (na primer, šta zaista može da se kaže o mužu i ženi bogatima, osim da su bogati i pomalo naivni, te da im je stalo do sopstvenog deteta - što je opet nešto bolje od Snowpiercera, gde su likovi karikature koje postoje isključivo u hijerarhiji grupe/klase u kojoj se nalaze). Sve to mnogo bolje fercera sa korejskim glumcima, pretpostavljam, zbog toga što su mnogo manje skloni psihologiji nego zapadni glumci.
    Čini mi se, ipak, da je suština u tome da se Bong u Parazitu mnogo bolje služi žanrom nego u Snowpierceru. Snowpiercer je nominalno nekakav SF anti-utopija. I to se čini zdravorazumski, dok čovek ne pogleda film, pa vidi da u filmu skoro da i nema, na nivou pojedinačnih scena, nikakvih žanrovskih klišea (nema naučnih otkrića, nema alliena, nema opasnosti koja dolazi ili sa druge planete, ili iz budućnosti, nema robota, androida, itd., nema čak ni nekakvog futurizma, u suštini, nema gotovo ničega, da ne tupim dalje, već sam pisao o tome svojevremeno). S druge strane u Parazitu, Bong koristi horor žanr majstorski - i ako nema odsecanja ruku i glava, postoji stalno pretnja da će se nešto tako desiti - uljezi u domu bogatih su, s jedne strane, stalno u opasnosti da će biti otkriveni i s druge strane, stalno postoji opasnost da će bezobzirni uljezi napraviti i sami neko sranje u želji da ostvare svoj plan.  Napeto je skoro ko Halloween. Intruder priča je horor žanr (ne znam, Babadook, Insidious, whatever, čak se i Allien često smatra hororom zbog tog motiva). Pa onda ono, neko živi sve to vreme  dole, u podrumu, pa onda čudni dečak kroz koga se prelama napetost (Shining, npr), i tako dalje. Zbog svega toga je, rekao bih, film postigao toliki uspeh - bilo je sigurno i dosta boljih filmova koji nisu na Engleskom od Parazita, pa opet nisu nominovani za oskara - Bong je kroz žanr uspeo da efektno ispriča tu svoju alegoriju i to je izgleda bio recept za ovakav trijumf.
    паће

Post by паће Sat Jan 25, 2020 10:05 am

bruno sulak wrote:inace scena u kojoj nemacki pilot padne pravo na brite pa ga ovaj izvuce a crevni baron ga zvekne nozom je doslovce komicna.

Цревни барон да се прогласи за најбољи трипфелер месеца! Посебно што делује као нешто паразитарно (и паравојно и парамедицински и паралегално, пара ко блата бре).

Ја сам гледао Сноупирсер илити Пробијач снега, то је претходни филм овог господина који је радио Паразита. Чист комунизам од филма. [споiler="спојлер"]Потлачене масе устају, збацују своје физичке и менталне стеге, и онда се сви возимо у првој класи 5 минута док нека пролетерска стока не сјебе воз. [/spoiler]

По мени, СнегопртРЖ је алегорија на капитализам осамдесетих, Тачер/Регановштину и теорију запишавања са цурењем наниже. Ако је теби црњак типа клинике доктора Крека неки фини механизам који ће неки простуљ да сјебе, а нема ти битно што је тај механизам јео живу децу, онда ок, провери довод вазуха, оће под тим звоном да се убајати.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Jan 25, 2020 11:49 am

Solus_Rex wrote:
    bruno sulak wrote:mislim nemoj da se ljutis ali bilo bi zamorno kada bi se svaki put ljudi na taj nacin ogradjivali kada govore o karakteru prvog rata.
    Ne bi bilo ni zamorno ni potrebno da je ovde ikada postojala neka zajednica sećanja na iskustvo iz tog rata sa potrebom da se ono genracijski memoriše, što spomenički što ritualno. Poznato je sa kakvim su se preprekama veterani kod nas suočavali da se Oslobodiocima podigne spomenik na Terazijama i u životu održi sećanje na njihova stradanja. Efemerni tretman koji su vek kasnije zavredili njihovi saveznici u Britaniji može delovati nadrealno iz naše perspektive ako se saglasimo da njome dominiraju instance disperzije i zaborava:

iskreno bojim se da ne razumem tvoj post. ne znam na koji nacin postojanje ili nepostojanje zajednice secanja u srbiji na zrtve prvog rata utice na karakter prvog svetskog rata i srpsku (pa i jugoslovensku) rolu u njemu.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Zuper

Post by Zuper Sat Jan 25, 2020 2:53 pm

"1917" mu dodje antiratni horor.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Jan 28, 2020 12:46 pm

hehe nice twist

https://www.imdb.com/title/tt5563334/
    kondo

Post by kondo Tue Jan 28, 2020 1:19 pm

Anđe'o wrote: bilo je sigurno i dosta boljih filmova koji nisu na Engleskom od Parazita

Molim za preporuku tj za naslove nekih od tih dosta boljih

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Tue Jan 28, 2020 1:34 pm

AZ-5 wrote:hehe nice twist

Pfft, bolji je Noćni portir.  Poslednji film koji ste (ponovo) gledali - Page 38 2304934895

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Jan 28, 2020 1:52 pm

Kondo wrote:
    Anđe'o wrote: bilo je sigurno i dosta boljih filmova koji nisu na Engleskom od Parazita

Mrzi me sad da nabrajam, evo ti po rediteljima - vidi samo da nikad nijedan Felinijev film nije nominovan za Oskara za najbolji film, nijedan Tarkovski, nijedan Godar, itd.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Jan 28, 2020 1:59 pm

Imaš cirka 12 non-english language filmova nominovanih u kategoriji best picture kroz čitavu istoriju oskara https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_foreign-language_films_nominated_for_Academy_Awards
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Tue Jan 28, 2020 3:26 pm

misim da je Kondo mislio da misis na proslogodisnje filmove. mada mozda gresim
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Jan 28, 2020 4:50 pm

Летећи Полип wrote:
    AZ-5 wrote:hehe nice twist

Pfft, bolji je Noćni portir.  Poslednji film koji ste (ponovo) gledali - Page 38 2304934895

a kul je film, ja sam npr ocekivao nesto tipa dirty rotten scoundrels
    kondo

Post by kondo Tue Jan 28, 2020 5:05 pm

Anđe'o wrote:
    Kondo wrote:

Mrzi me sad da nabrajam, evo ti po rediteljima - vidi samo da nikad nijedan Felinijev film nije nominovan za Oskara za najbolji film, nijedan Tarkovski, nijedan Godar, itd.

mislio sam da se izražavaš o filmovima iz skorije produkcije, plus minus 2-3 godine. zapravo sam mislio da aludiraš na azijsku produkciju.

edit - zvezda +1, da.

i ja sam kreten što nisam iskoristio to što mi drugarica već 15-20 godina uvozi korejske i ine azijske filmove u evropu, nego sporo paljenje.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Tue Jan 28, 2020 5:43 pm

Kondo wrote:
    Anđe'o wrote:

mislio sam da se izražavaš o filmovima iz skorije produkcije, plus minus 2-3 godine. zapravo sam mislio da aludiraš na azijsku produkciju.

edit - zvezda +1, da.

i ja sam kreten što nisam iskoristio to što mi drugarica već 15-20 godina uvozi korejske i ine azijske filmove u evropu, nego sporo paljenje.

A, dobro, prošle godine nema, bar od ovoga što sam gledao za sada.

Korejskih filmova je bilo boljih u ovom veku (što se mene tiče), ali dobro, Oskari su poznati po kasnom paljenju, oni su, na primer, provalili Krononberga tek sa History of Violence.
    Korejske reditelje znaš i ti sigurno one najpoznatije - Chang Dong Lee, Kim ki duk, Chan Wook Park + dosta krimića i horora raznih reditelja (Bittersweet Life, Chaser, na primer).

Jako se retko dešava da film koji nije na engleskom bude nominovan za Oskara za best picture, pa je ovo veliki uspeh Parazita, to je bila moja teza gore.

et zvezda

Ja sam ne bih to skapirao, koji sam retard.
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Wed Jan 29, 2020 10:21 am

https://frieze.com/article/im-hustler-baby-uncut-gems-parasite-and-cinema-scammers?utm_source=Pub_Frieze_FB_IG&utm_medium=Editorial_Amp&utm_campaign=Jan_Traffic&fbclid=IwAR3SSRGSZylSo_ARImhFSQDufmUv-o9Z7WOd04mP0EJOWT9yXQn_KPM2Bso
    bela maca

Post by bela maca Sat Feb 01, 2020 1:21 am

Little women
    Kakva nepotrebnost od filma

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Sat Feb 01, 2020 1:43 am

ja ne bih da imam jak tejk jer sam bio prilicno zlovoljan kad sam gledao film, ali i meni prvih sat vremena bilo bulsitovanje. (za ostatak filma ne znam jer sam iziso iz sale na pola filma... devojka mi ostala i odgledala do kraja, kaze nije odusevljena.) i publika je bila jako profilisana, sve fanovi knjige/adaptacija iz filoloske, ko harija potera da sam otiso da gledam.

volim je ko glumicu (i podrzavam zene reditelje) ali misim da mi se greta gervig ne svidja mi ko rediteljka.

_____
    ova zemlja to je to

Post by Sponsored content

Current date/time is Mon Nov 18, 2024 6:29 am