Poslednji film koji ste (ponovo) gledali
- Post n°976
Re: Poslednji film koji ste (ponovo) gledali
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°977
Летећи Полип wrote:Pa znam, zato i kažem - kakve ovo ima veze sa Ifigenijom? Mislim, da ovo odgledam me je upravo naterala znatiželja kako su Ifigeniju osavremenili. A u stvari nisu. Niđe veze.
Kad smo već kod Ifigenije, a vodeći se onim starim grčkim filmom - to je prelepa drama sve do samog kraja kada, što bi rekao Gari, postane čist tamjan. Kolji tata, ako je za Grčku!
Pa nije film inscenacija grčkog mita, nego je snimljen po motivu Infigenije.
- Post n°978
Pa nema tih motiva. De su ti motivi iz Ifigenije? Nego onako, tipično hipsterski, samo naveli Ifigeniju da bi zvučalo high brow.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°979
Kako gde su - čovek je učinio nešto pogrešno i sad mora da žrtvuje dete. To je motiv Infigenije.
- Post n°980
E ako je zato Ifigenija, onda dobro.
_____
~~~~~
- Post n°981
Pa to je taj motiv, ne znam šta bi ti hteo. Nisi valjda očekivao ljude u hlamidama?
Inače, krajnje je zanimljiv dijalog sa mitom, u smislu da je glavni junak kažnjen (od strane bogova) za profesionalnu grešku. Ne sećam se toliko dobro filma, gledao sam ga pre dve godine (mada je ostavio utisak na mene, pre svega zbog onog dečaka i njegove zlokobne glume), ali tu je Lanthimos uspeo da, po meni, najbolje do sada, napravi taj apsurdistički odnos između čoveka, porodice i profesije. Pošto je u filmu, dakle, sacred deer - pacijent, a profesionalni fejl greška koja prouzrokuje lošu volju bogova. Ne postoji motiv zabranjenog (ništa nije zabranjeno) samo je profesionalni neuspeh nešto zbog čega sledi božja kazna, koju trpe svi, čovek, njegova porodica.
Inače, krajnje je zanimljiv dijalog sa mitom, u smislu da je glavni junak kažnjen (od strane bogova) za profesionalnu grešku. Ne sećam se toliko dobro filma, gledao sam ga pre dve godine (mada je ostavio utisak na mene, pre svega zbog onog dečaka i njegove zlokobne glume), ali tu je Lanthimos uspeo da, po meni, najbolje do sada, napravi taj apsurdistički odnos između čoveka, porodice i profesije. Pošto je u filmu, dakle, sacred deer - pacijent, a profesionalni fejl greška koja prouzrokuje lošu volju bogova. Ne postoji motiv zabranjenog (ništa nije zabranjeno) samo je profesionalni neuspeh nešto zbog čega sledi božja kazna, koju trpe svi, čovek, njegova porodica.
- Post n°982
Agamemnonov greh je bitno drugačiji. U jednoj verziji, zato što šalje grčke sinove da ginu zbog njegove ambicije, pa Artemida jelte traži da prva žrtva bude njegova. U drugoj verziji, ubio je jelena i hvalio se da je bolji lovac od nje, pa ga ona iz sujete goni. Iphigenija nije reckoning story! U predstavi, Agamemnonov momenat krivice je kada namamljuje Ifigeniju pod izgovorm da hoće da je oženi za Ahila. Posle se predmišlja, odustaje od njene žrtve, pa šalje drugo pismo koje pak ne stiže do Ifigenije i njegove žene. Što nas dovodi do druge bitne tačke, a to je da nije bio usud da Agamemnon žrtvuje Ifigeniju, nego je on poklekao pod pritiskom.
Inače, Ifigenija ne umire u ruskom ruletu, već se, posle početne jadikovke, sama predaje zarad Grčke. Jer bolje biti Grk nego migrant! Onda joj Ahil priđe, pozdravi joj čestitost i kaže kako mu je žao što se zaista tog dana ne ženi takvom Srbkinjom. Daje joj reč da će je spasti ako se predomisli, ali ona ponosito kaže Oxy! i odšeta na žrtvovanje.
Inače glavni moralni krivac nije Agamemnon, već kurva Jelena Trojanska zbog koje se sve ovo dešava. Mislim, Grčka je Balkan i onda bila.
Inače, Ifigenija ne umire u ruskom ruletu, već se, posle početne jadikovke, sama predaje zarad Grčke. Jer bolje biti Grk nego migrant! Onda joj Ahil priđe, pozdravi joj čestitost i kaže kako mu je žao što se zaista tog dana ne ženi takvom Srbkinjom. Daje joj reč da će je spasti ako se predomisli, ali ona ponosito kaže Oxy! i odšeta na žrtvovanje.
Inače glavni moralni krivac nije Agamemnon, već kurva Jelena Trojanska zbog koje se sve ovo dešava. Mislim, Grčka je Balkan i onda bila.
_____
~~~~~
- Post n°983
Bila je i više od Balkana, onda.
- Post n°984
Вонг Кар Вајев 2046, са једнако шкртим домаћим преводом као што је у тамоу био онај на Критерионовом издању. Дакле сад морам да гледам "Дане дивљања" да бих повезао...
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°985
Ne moraš, ja sam isto prvo gledao 2046. Nećeš dobiti nikakve informacije koje će ti promeniti utisak. Na stranu što je 2046 bolji film, jer je Wong Kar Wai u međuvremenu izbrusio stil do savršenstva - 2046 je jedan od njegovih vrhova.
- Post n°986
Па ни не очекујем промену утиска, него два три детаља која ће мало да допуне оно што је, нпр, изостало због скр. превода.
Ал' ајде што је штимунг од почетка до краја, на свега три ипо локације (хотел, улица, клуб и призор на тераси уз логотрип хотела) плус онај воз, и што је звук скроз тамо - ја се тих година (дакле фризура, хаљина, музике, нарочито Сибонеј, сећам из детињства, пази само како он стиже у 1969. без рокенрола - него што је разбио наратив на пет скоро једнаких епизода, које све варирају мање више исту тему. И колико су теме исте, толико су и рибе . Тј кад се она из флеш-напреда појави опет на крају, уопште је не препознајем, једва сам запамтио ове две главне. А није да тешко разликујем азијске фаце, ево и близнакиње разликујем :љ.
Ма лудак. Напросто морам да допуним слику, нема везе што није исто и није боље, важно да је још.
Ал' ајде што је штимунг од почетка до краја, на свега три ипо локације (хотел, улица, клуб и призор на тераси уз логотрип хотела) плус онај воз, и што је звук скроз тамо - ја се тих година (дакле фризура, хаљина, музике, нарочито Сибонеј, сећам из детињства, пази само како он стиже у 1969. без рокенрола - него што је разбио наратив на пет скоро једнаких епизода, које све варирају мање више исту тему. И колико су теме исте, толико су и рибе . Тј кад се она из флеш-напреда појави опет на крају, уопште је не препознајем, једва сам запамтио ове две главне. А није да тешко разликујем азијске фаце, ево и близнакиње разликујем :љ.
Ма лудак. Напросто морам да допуним слику, нема везе што није исто и није боље, важно да је још.
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°987
ide noći bugija na tv1000
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°988
kuku wrote:ide noći bugija na tv1000
Genijalština. Gledao bih ga i sada, nego nemam tv.
- Post n°989
паће wrote:Па ни не очекујем промену утиска, него два три детаља која ће мало да допуне оно што је, нпр, изостало због скр. превода.
Ma da, naravno, svakako treba i Days of Being Wild gledati. Ja imam malo problem sa razlikovanjem faca, ali kod njega nekako i ne smeta kad se pogubiš u priči.
Kad je krenula ona neka japanska 60s pop stvar, bio sam u oblacima.
edit - evo je.
edit - a nije ni japanska, ne znam zašto sam to pomislio
- Post n°990
Anđe'o wrote:kuku wrote:ide noći bugija na tv1000
Genijalština. Gledao bih ga i sada, nego nemam tv.
jedan od filmova koje uvek pogledam kad naletim na nj
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Admin
- Post n°991
zvezda je zivot wrote:kakvi su moj jutarnji smeh i il traditore?
meni taj stenlijev lavkraft iz trejlera izgleda uzasno. vidim da ilajdza vud posle stenlija producira novi film dzoa dantea.
oba zanimljiva.
il traditore je sve ono sto bi irishman mogao biti. kombinuje kopolinu operaticnost i skorcezeovski humor na mahove. istina i po ili poetska istina.
moj jutarnji smeh je neobican film autora koji kao da nije znao da li zeli da radi film kao dane komljen ili kao danilo beckovic.
-------
https://vasudeva.forumburundi.com/viewtopic.php?t=1776