ostap bender wrote:liberali nisu nista krivi.
Ja bih pazio na konstrukcije u rečenicama koje ostavljam po internetu, naročito ovako izvučenim iz konteksta, uvek se mogu koristiti u budućim
ostap bender wrote:liberali nisu nista krivi.
William Murderface wrote:Jovic je Srbin.
doduse ogradio se sa jednim 'ne znam'zvezda je zivot wrote:secate se one nase rasprave o populizmu. kaze mu drug sto ga sluso veceras da je buden na mojoj strani. ne znam kakav je on autoritet ovde ali eto.
kaze mi drug da ga neka zena pitala kako da levica bude popularna a ne populisticka. buden reko da levica treba da bude populisticka i da su protiv populizma samo liberali poput Williama i korija robina
(kurziv i reci u kruzivu su moji)
zvezda je zivot wrote:pusti ti to, i dejan jovic je hrvat al on vam valja
zvezda je zivot wrote:
ne znam ja, sluso sam ga i prica na hrvatskom
Budena ta vrsta pitanja ne zanima, jer.zvezda je zivot wrote:secate se one nase rasprave o populizmu. kaze mu drug sto ga sluso veceras da je buden na mojoj strani. ne znam kakav je on autoritet ovde ali eto.
kaze mi drug da ga neka zena pitala kako da levica bude popularna a ne populisticka. buden reko da levica treba da bude populisticka i da su protiv populizma samo liberali poput Williama i korija robina
(kurziv i reci u kruzivu su moji)
Naposljetku, kao što sam već rekao, i sama ideja političke partije, socijaldemokratske ili bilo koje druge, danas je u krizi. Partijska forma političke organizacije ljevice, klasična politička borba u parlamentu među drugim partijama, protiv njih i u suradnji s njima, odnosno pred očima takozvane demokratske javnosti, nije više dostatna. Čak i da u tom sistemu nekakva lijeva partija dođe na vlast, gotovo ništa ne bi mogla promijeniti. Ali ona još uvijek može imati nekog smisla samo ako je u stanju mobilizirati široku socijalnu bazu kojoj bi ona bila neka vrsta glasnogovornika, odnosno infrastrukturna nadgradnja. Možda i kao neka vrsta škole u smislu paralelnog, socijalno motiviranog sistema obrazovanja, ali i kao socijalni servis na usluzi siromašnima. Ali kao klasična partija, to više ne.
To je na neki način jasno iz ovoga što sam rekao o propasti postjugoslavenske socijaldemokracije. Na ovom našem prostoru, kad je riječ o političkom jeziku globalizacije, njegovom rječniku i gramatici, “lokalno” ne znači nacionalno. Lijeva politika u toj takozvanoj regiji ima šanse u onoj mjeri u kojoj je u stanju artikulirati lokalnu politiku s onu stranu nacionalnih demokracija. U sadržaju, i u smislu adresata svojih političkih poruka, ne u smislu puke lokacije. Ona na neki način mora biti otpočetka globalna, dakle transnacionalna. U jednakoj mjeri ona mora biti postpartijska. Dakle, čak i ako ima formu partije, ta forma mora biti sekundarna u odnosu na njezinu primarnu aktivnost. A ta nikako nije politička borba u okviru parlamentarne demokracije s ciljem dolaska na vlast nego nešto sasvim drugo. Primarna politička aktivnost nove postjugoslavenske ljevice mora imati socijalno formativni karakter. To znači da ona mora biti u stanju kreirati nove forme društvenosti, da ne kažem nove forme društvenog bitka. Zašto? Ne samo zato jer je divljački neofašistički kapitalizam na ovim našim prostorima gotovo do temelja razorio društvo kao takvo, nego i zato što više nema povratka u one oblike društvenog života i rada kakvi su bili tipični za razdoblje industrijske moderne. U tom kontekstu ljevica mora inzistirati na radikalnoj deprivatizaciji i deetatizaciji općih društvenih i radnih odnosa. Ona mora iznova poći od rudimentarnih formi društvene solidarnosti. Ako se na primjer neki pravnik ili pravnica uključe u rad takve lijeve političke partije onda oni to ne čine zato da bi sutra, kad partija dođe na vlast, preuzeli neke funkcije u državnoj službi. Naprotiv, oni to čine da bi na primjer jedan dan u mjesecu nudili besplatnu pravnu pomoć onima koji nemaju para za fiškale. Isto vrijedi za liječnike, učitelje i profesore, ali također i za bravare, zidare ili limare. Partija mora smoći snage da siromašnoj obitelji popravi krov koji prokišnjava, da pričuva dijete samohranoj majci dok ova traži posao, da pomogne učeniku ili učenici da poprave jedinice u školi, da barem rudimentarno pokrene alternativne obrazovne programe za one kojima je obrazovanje uskraćeno, slijedeći onaj Gramscijev dictum da su svi ljudi intelektualci. Zvuči utopijski? Ali kako je ono rekla Margaret Thatcher: there is no alternative!
beatakeshi wrote:Dobro došao Bluberi!
Meni djeluje kao inspirirano praxama poput Hamasovih gdje socijalni rad generira političku podršku, ili poput kosovskih Albanaca kad organiziraju podzemni sistem obrazovanja. Pitanje je kakav je potencijal ovakvog pristupa u okolnostima klasne, a ne plemenske borbe.Kinder Lad wrote:Meni ovo Budenovo lici na pretvaranje stranaka u charity koji ucestvuje na izborima. A onda kad dodje na vlast, sta onda? Pa nista, onda ce za to isto koristiti drzavni novac. To je prosto socijalizam (kind of)
zvezda je zivot wrote:znam. mi u ovim malim nacionalnim drzavama nemamo nikakvu politicku suverenost, a ideja nacionalne drzave je u terminalnom stadijumu, sve propada pa nam od politike preostaje njegov utopijski izum, sms-aktivizam. (posalji sms na broj da spasis tog i tog)
brzo smori budenov brend antifilozofije: zivimo u vremenu o kojem ne mozemo da mislimo. u vremenu koje nema svoje ime. a mi nemamo reci za ovo sto se desava. sve forme su zastarele. vi jadnici nemate pojma sta se desava u temporalnosti velikog sveta. zivimo u trecem svetskom ratu. treba nam sve novo. blablabla.
kapiram pogodio te raspad jugoslavije ali proslo je 30 godina get over it. misim lik se ponasa ko gost pescanika iz 2006. godine. skace u mestu i afektira ko placipicka.
otto katz wrote:Meni djeluje kao inspirirano praxama poput Hamasovih gdje socijalni rad generira političku podršku, ili poput kosovskih Albanaca kad organiziraju podzemni sistem obrazovanja. Pitanje je kakav je potencijal ovakvog pristupa u okolnostima klasne, a ne plemenske borbe.Kinder Lad wrote:Meni ovo Budenovo lici na pretvaranje stranaka u charity koji ucestvuje na izborima. A onda kad dodje na vlast, sta onda? Pa nista, onda ce za to isto koristiti drzavni novac. To je prosto socijalizam (kind of)
otto katz wrote:Meni djeluje kao inspirirano praxama poput Hamasovih gdje socijalni rad generira političku podršku, ili poput kosovskih Albanaca kad organiziraju podzemni sistem obrazovanja. Pitanje je kakav je potencijal ovakvog pristupa u okolnostima klasne, a ne plemenske borbe.
otto katz wrote:Meni djeluje kao inspirirano praxama poput Hamasovih gdje socijalni rad generira političku podršku, ili poput kosovskih Albanaca kad organiziraju podzemni sistem obrazovanja. Pitanje je kakav je potencijal ovakvog pristupa u okolnostima klasne, a ne plemenske borbe.Kinder Lad wrote:Meni ovo Budenovo lici na pretvaranje stranaka u charity koji ucestvuje na izborima. A onda kad dodje na vlast, sta onda? Pa nista, onda ce za to isto koristiti drzavni novac. To je prosto socijalizam (kind of)
Pa od otmica i prodaje droge, da od čeg drugog.паће wrote:otto katz wrote:Meni djeluje kao inspirirano praxama poput Hamasovih gdje socijalni rad generira političku podršku, ili poput kosovskih Albanaca kad organiziraju podzemni sistem obrazovanja. Pitanje je kakav je potencijal ovakvog pristupa u okolnostima klasne, a ne plemenske borbe.
Пре ће бити то него било какав социјализам. С тим што се ту поставља питање одакле ће то да се финансира, у случајевима где нема богате тетке. Све и да ће социјални раденици да волонтирају, треба купити сунђере, креде и табле, а понешто текста треба и одштампати.