Utvara wrote:otto katz wrote:
Meni djeluje kao inspirirano praxama poput Hamasovih gdje socijalni rad generira političku podršku, ili poput kosovskih Albanaca kad organiziraju podzemni sistem obrazovanja. Pitanje je kakav je potencijal ovakvog pristupa u okolnostima klasne, a ne plemenske borbe.
+1
Ili možda kao varijetet te ideje : pokret Gulenista u Turskoj?
Ma pazi, to je sve razaranje drzave, a time i drustva as we know it. U neku ruku to je alternativni povratak u feudalizam (alternativni u odnosu na to sta korporativni kapitalizam nudi, ali feudalizam svejedno). I nije nista novo. Meni je jedna Indijka pricala kako to funkcionise tamo. U fazonu, ma kakva drzava, mi imamo "community" (verski definisano, dabome), medjusobno se pomazemo, proslave, sahrane, ovo ono, ali i biznis i kad neko zapadne u probleme ostali mu pomazu, pa tako posle i on njima. Mislim, malo je smesno, jer u delu sveta odakle smo mi nikad nismo skroz ni izasli iz tih modela drustvenog funkcionisanja, ali ja tu stvarno ne vidim srecu ni neko veliko resenje, jer to je sve vec vidjeno, ali u vremenu bez interneta, a uskoro i masovnog VR-a, pa onda štampanja kuća i oružja. Mislim, nije ništa strašno loše, ali nije to rešenje.