by Esterházy Márton Wed Nov 27, 2019 1:26 am
I ja brljavim jbg, ucitavam Bakicu sve citate bez detaljnijeg citanja...
Meni je generalno neverovatno kod ovih magova analitike sto ne prate kljucne ekonomske karike poput obima trzista, naucno-tehnoloske snage nacionalne ekonomije i globalnih promena. Drugim recima, naopako citaju Marksa u 21 veku.
A ovo me posebno brine
Činjenica jeste da Srbija nema autonomnu proizvodnju nove socijalističke teorije. Zagreb je ima i Ljubljana je ima, a Beograd je uvozi. To nikako ne može da bude dobro, ma koliko ovdašnji aktivisti verovali da im zapadni drugovi štede trud. Beograd je prvo mislio da je kraj teorije, a onda je video da ipak nije, ali da ipak, možda, ima izvesne prečice. Uvozom teorija iz drugih zemalja se ne štedi neki ‘nepotreban trud’, nego se aktivisti uskraćuje njegovo sopstveno saznavanje i ulaganje rada, koji je neminovan.
Neotitoisticki recidiv zala (podvucen nacionalnim) za nikad prezaljenom samoupravnom "mladoscu". Pa, od plasiranog koncepta socsamoupravljanja, a sto je bio ideolosko-ekonomski eskapizam u vreme najurivanja iz Informbiroa, pa sve do pocetka osamdesetih, ta "autonomna proizvodnja" je i imala nekog smisla. Govoriti o tome u danasnjoj Srbiji, zemlji-pariji Evrope je stvarno presmesno.
Last edited by Bungee jump on Wed Nov 27, 2019 1:39 am; edited 3 times in total