by Askanasi Sun Sep 27, 2015 10:09 am
@indi: Pa i nema. Ali mi je jasno zašto neko ko nije dobio posao tako gleda.
Prvo da dam primer.
Zadnja dva zaposlenja, od kojih se može relativno pristojno živeti, su skroz drugačija.
Na prvom sam konkurisao, kao i inače, na infostudu. Našao konkurs i poslao, posle 60 neuspešnih na ovaj me zvali i dobio sam posao posle dva kruga.
Kada sam odlazio organizovali smo konkurs, ja sam ga vodio, HR mi je izabrao 40 kandidata, pa smo zajedno smanjili na 12 kandidata, sa kojima smo imali razgovore, i zaposlili smo dvoje, izi pizi, skroz normalno. E sada što na dva mesta konkriše 500 ljudi za nedelju dana i HR može da izvodi besne gliste, to je problem tržišta rada, ali je vrlo moguće dobiti posao samo i čisto preko konkursa.
Na sadašnji me preporučila drugarica, preporuka je samo za priliku da konkurišem pošto je zatvorenija firma, tu sam imao tri kruga razgovora sa bosovima zato što to tako mora, ozbiljna je firma i možeš da imaš preporuku do sutra ako ne znaš posao, prošao sam i zaposlio se. Ali oni tako funkcionišu, i postoji novčani incentive za dobre preporuke, i to po zaposlenju i posle 6 meseci kada se prođe probni period. Ja bih rekao da je ovo jedna forma networkinga, da je nisam znao ne bih ni do razgovora došao, ali ne mogu da na to gledam kao na nešto negativno. Inače kada smo zapošljavali nove ljude jedna moja preporuka nije prošla, nije bio dobar razgovor, šta da se radi, i sam sam sedeo na nekim razgovorima i ljudi nisu prošli, pričaju gluposti.
Druga će možda biti za sledeću poziciju. Ima ljudi koje znam, sa kojima sam radio, koji kada se nađu u nekom problemu i dalje pozovu, ako se njima otvori nešto, oni će me zvati, i imaću ponudu bez daljeg razgovora. To je jako lepo, ja to ne smatram vezom već rezultatom mog, već decenijskog, rada.
E sada, bilo bi jako lepo da se jave oni sa te teme koji su na sve to gledali ... pogrešno.