Elon Musk is rumored to be supporting Ron Desantis for president in 2024. Asked about it, Desantis says he’s focused on 2022, but always appreciates the support of African-Americans. This is gold. pic.twitter.com/gr0b6fHVCT
— Clay Travis (@ClayTravis) June 15, 2022
Језичарење
- Post n°876
Re: Језичарење
Paće, ovaj je čuo ovo o AfroAmerikancima od tebe:
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°877
Vilmos Tehenészfiú wrote:Paće, ovaj je čuo ovo o AfroAmerikancima od tebe:Elon Musk is rumored to be supporting Ron Desantis for president in 2024. Asked about it, Desantis says he’s focused on 2022, but always appreciates the support of African-Americans. This is gold. pic.twitter.com/gr0b6fHVCT
— Clay Travis (@ClayTravis) June 15, 2022
Јел' слагао нешто? Све је тачно што је рекао.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°878
Prijeđimo, Krleža, u trpezariju - poziva nas Bela. - Ivka nam je tamo nešto servirala.
- Kakva Ti je to riječ - trpezarija? Tko zove blagovaonicu trpezarijom?
- Nego kako? - Špajscimer! U špajscimeru sam se rodio. Ovdje nitko ne govori trpeza, jer nitko nije na grčkoj civilizaciji odgojen.
- Kako da govorim? Nije dobro ni špajscimer. Dakle, uklonimo špajscimer, uzmimo, recimo, blagovaonicu, a ni to mi nije dobro, kupaonica, radionica, štedionica, kladionica, blagovaonica... Da uzmemo slovenski - jedilnica?
- No, sasvim svejedno, Belice, može i jedilnica i trpezarija i blagovaonica.'' ~ srpanj 1978.
- Kakva Ti je to riječ - trpezarija? Tko zove blagovaonicu trpezarijom?
- Nego kako? - Špajscimer! U špajscimeru sam se rodio. Ovdje nitko ne govori trpeza, jer nitko nije na grčkoj civilizaciji odgojen.
- Kako da govorim? Nije dobro ni špajscimer. Dakle, uklonimo špajscimer, uzmimo, recimo, blagovaonicu, a ni to mi nije dobro, kupaonica, radionica, štedionica, kladionica, blagovaonica... Da uzmemo slovenski - jedilnica?
- No, sasvim svejedno, Belice, može i jedilnica i trpezarija i blagovaonica.'' ~ srpanj 1978.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°879
Twitter vote:
Leposava Kangrga vs Bela Krleža
Leposava Kangrga vs Bela Krleža
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°880
To me podsjeća na Ljiljanu Ugricu. E, haj' se malo zajebavamo sa pravim imenom Bele hehehehe.
Glupo kao i zajebancija na račun Ljiljinog djevojačkog prezimena, komotno je prezime moglo da glasi Kuracpičkagovnosisa i nikakav to problem, osim šro je komplikovano za napisati i izgovoriti, ne bi bio. Lljilja je govno od čoveka zbog sasvim drugih razloga.
Glupo kao i zajebancija na račun Ljiljinog djevojačkog prezimena, komotno je prezime moglo da glasi Kuracpičkagovnosisa i nikakav to problem, osim šro je komplikovano za napisati i izgovoriti, ne bi bio. Lljilja je govno od čoveka zbog sasvim drugih razloga.
Last edited by fikret selimbašić on Fri Jun 17, 2022 5:30 pm; edited 1 time in total
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°881
"Ugrica" je dobar primer balkanske mizoginije.
Žena se udala, promenila prezime, razvela, i sad je fora da je zovu devojačkim prezimenom.
Bela je za potrebe muža promenila i ime, a i post je o sinonimima tako da je i Leposava ok.
Žena se udala, promenila prezime, razvela, i sad je fora da je zovu devojačkim prezimenom.
Bela je za potrebe muža promenila i ime, a i post je o sinonimima tako da je i Leposava ok.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°882
Meni je Ugrica zanimljivo kao prezime...
- Post n°883
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°884
Govor akademika Drage Štambuka u HAZU 15. lipnja 2022.
U nastavku prenosimo u cijelosti govor zahvale u HAZU prigodom svečanog proglašenja novih članova HAZU 15. lipnja 2022.
Poštovani Predsjedniče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, članovi Predsjedništva, akademkinje i akademici, ugledni gosti, izaslanici Predsjednikā Republike, Vlade i Sabora, dragi prijatelji,
iznimna mi je čast zahvaliti se u ime izabranih akademika dviju posljednjih generacija, 2020. koja kasni s predstavljanjem zbog velepošasti krunatoga virusa, te skorašnje 2022. koja stiže na vrijeme.
Ovako i mi ponizno uzvratimo našem forumskom jezičnom kuditeljuNarod.hr: Čini li Vam se da poneki mediji ismijavaju izbor najboljih novih hrvatskih riječi koje organiziraju časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter? Kako ocjenjujete kvalitetu hrvatskoga jezika u medijima u Hrvatskoj?
Akademik Drago Štambuk: Neka ismijavaju, imaju pravo na to; ali i mi koji kujemo riječi iz čiste ljubavi prema jeziku i plemenitoj njegovoj supstanciji, imamo pravo na svoju jezičnu kreativnu radost, i ne osvrćimo se na jezične kuditelje; uzvratimo im mirom svoga poniznog srca.
Glede medijske jezične kakvoće – u opadanju je, i ne razumijem zašto lektori nisu nazočni kao nekada, u vremenima koja su bila i manje sklona hrvatskome jeziku. Neke, pak, autore koji su kreativni u jeziku, ne bi se smjelo ispravljati, ali njih i nema preveć.
_____
- Post n°885
Bleeding Blitva wrote:Ovako i mi ponizno uzvratimo našem forumskom jezičnom kuditelju
Коме?
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°886
_____
- Post n°888
Па ако смо госпоја и ја могли да измислимо досађивање (парадајза и паприке)...
_____
- Post n°891
Isp'o sam iz terminologije, ali mislim da se to zove podsađivanje (kad su neke biljke tj. većina normalnog rasta, druge fale ili su se posušile, pa na njihova mesta idu mlade biljčice). Mada je ovo vaše zabavnije. (Kao što je bavljenje voćarstvom uvek bilo "voćarenje", ali među studentima uvek i samo "vaćarenje").паће wrote:Па ако смо госпоја и ја могли да измислимо досађивање (парадајза и паприке)...
- Guest
- Post n°892
Da su avioni životinje - šta mislite da se za grupu aviona kaže "a raid of airplanes"?
- Post n°894
Ma mislim da on to zna, nego je hteo nesto drugo da pita, ali ne znam sta
- Post n°895
Ja sam mislio da se ono kao ozbiljno šali, tipa a murder of crows.
- Post n°896
ma da, mene malo nervira sve to "of" cak i kad se tako stvarno kaze...
- Guest
- Post n°897
Da da, to. Mene to jako zabavlja. Mislim "a troop of monkeys", jako vesela slika.Indy wrote:Ja sam mislio da se ono kao ozbiljno šali, tipa a murder of crows.
Mašine za pranje sudova? "A cycle of dishwashers".
Sam ću izaći, izvinite
- Post n°898
I ja sam to relativno skoro otkrio u engleskom. Sećam se iz jedne pesme Tom Waitsa gde koristi "a murder of crows" - ja sam pre par decenija bio ubeđen da ga to on zacrnjuje onako po pesnički... Pojma nisam znao da se to tako kaže.
Da, to je ovde, jedna od mojih omiljetih pesmica (Alice):
It's dreamy weather we're on
You waved your crooked wand
Along an icy pond with a frozen moon
A murder of silhouette crows I saw
And the tears on my face
And the skates on the pond
They spell Alice
Da, to je ovde, jedna od mojih omiljetih pesmica (Alice):
It's dreamy weather we're on
You waved your crooked wand
Along an icy pond with a frozen moon
A murder of silhouette crows I saw
And the tears on my face
And the skates on the pond
They spell Alice
- Post n°899
Mór Thököly wrote:ma da, mene malo nervira sve to "of" cak i kad se tako stvarno kaze...
Сад си дирнуо у тачку која мене нервира. Нпр шта је Лондон, је ли град можда? Не, Лондон је нешто што има град, јер пишу City of London. Да не спомињем да се не зна шта је оно што није град, јер миссим ако има град ваљда има још нешто, а то нешто нигде не спомињу.
Исто и за републике и краљевине.
_____