Језичарење
- Post n°926
Re: Језичарење
Mislim da je ovo vuglusrat nastalo prije nego je vugla ušla u sleng. Moram malo da se ispravim, nije baš nespojivo sa mačkama, meni su prvo na pamet pale moje avlijanerke koje seru po dvorištu ili vrtu u rupu koju iskopaju i koju zagrnu nakon obavljena posla. Iste te avlijanereke upustim u kuću kad su jaki minusi napolju i nenavikle na pijseak, obavezno se iseru u uglu, nekad zavrnu ćošak tepiha pa se iseru tu i ponovo vrate tepih na mjesto. A i to ispada sranje u ćošku, samo ne sobe nego tepiha To je puno gora varijanta jer nekad danima ne skontam otkud ovakav smrad kad sam već počistio.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°927
Унук.1(11) ураво гунђа и богоради што су избацили е из средине па сад пише judgment.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°928
Учесник финског "Ко жели да буде милионер?" замолио да именује главни град Тајланда.
https://www.yapfiles.ru/show/2801847/03ce52f180d9c8532112de19a6d4001b.mp4.html
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°929
Komentar na vijest o pogibiji neprijatelja:
земля им стекловатой!
Laka mu zemllja, to znam. O teškoj zemlji ne znam nijednu široko prihvaćenu frazu, znam destine pojedinačnih. Piminje se zemlja u jednoj koju još uvijek povremeno čujem ali ne kao teret i patnja, kad se priča o nekom rahmetlii, bilo kako da je pomenut, dodaje i zemlja mu habera ne odnijela.
земля им стекловатой!
Laka mu zemllja, to znam. O teškoj zemlji ne znam nijednu široko prihvaćenu frazu, znam destine pojedinačnih. Piminje se zemlja u jednoj koju još uvijek povremeno čujem ali ne kao teret i patnja, kad se priča o nekom rahmetlii, bilo kako da je pomenut, dodaje i zemlja mu habera ne odnijela.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°931
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°932
evo mene prvog boli kurac da li je lestvica ili letvica i uvek cu reci lestvica (tj necu jer ne koristim taj izraz ama bas nikad) ali ivan klajn kaze da se kaze bas letvica sto ima smisla jer je bar u raise the bar letva a ne lestva.
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°933
Нашао сам! Најзад једно правило које важи диљем енглеског језика а нашао сам само 5 изузетака! Гласи:
Ниједна реч (осим тих пет) се не пише почетним двоструким сугласником.
Тих пет речи су: llama, llano, llautu, llyn, ssu.
Ниједна реч (осим тих пет) се не пише почетним двоструким сугласником.
Тих пет речи су: llama, llano, llautu, llyn, ssu.
_____
- Post n°934
Stari dolar, nije isto kao stari dinari ali fali slična kovanica i za dolar. Sve više je prisutno poređenje dolara iz prošlih decenija i vijekova sa današnjim dolarom. Sve ćešće viđam prevod cijena na današnje, TV, internet, novine, a povremeno to i uživo čujem. Npr. USA je za naoružavanje mudžahedina u Avganistanu dala --- dolara ili današnjih -----. Tog ljeta je za -- miliona, današnjih ---- prešao u klub u kojem će provesti ostatak karijere... Cijena osnovnog modela bila je --- ili današnjih ----- dolara...
Frape od pet dolara danas košta --
Frape od pet dolara danas košta --
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°935
Ех, док они развју инфлацијски речник, долар ће бити два цента (из 2003.).
Ајде бре, још нису начисто да ли је news једнина или множина, а да ће нешто озбиљније да реше.
Ајде бре, још нису начисто да ли је news једнина или множина, а да ће нешто озбиљније да реше.
_____
- Post n°936
Аутор је Милан Шипка, погодите годину.
Naš narod stvorio je, ili, kako je Isidora Sekulić govorila, iznitio, desetak različitih glagola, i dvostruko više glagolskih imenica i drugih srodnih reči, koje se odnose na stavljanje (ili navlačenje) i svlačenje odeće i obuće. To su: obući/oblačiti i, obrnuto, svući/svlačiti, zatim obuti/obuvati i izuti/izuvati, nazuti/nazuvati i sazuti/sazuvati, pa navući/ navlačiti, natući/naticati, ustaći/usticati, nabiti/nabijati, ogrnuti/ogrtati i sl.; otuda onda i oblačenje, navlačenje, obuvanje, nazuvanje, naticanje, nabijanje, ogrtanje, i, suprotno tome, svlačenje, izuvanje, sazuvanje kao i pridevi obučen, svučen, obuven, izuven, odeven, neodeven, razodeven itd.
O oblačenju cipela i papuča
U savremenom našem razgovornom jeziku, naročito u gradovima, ali i u novinama, na radiju i televiziji, sve se ređe poseže za tim rečima, pa se upotrebljavaju uglavnom samo dva glagola: obući/oblačiti i svući/svlačiti, uz, naravno, odgovarajuće glagolske imenice i izvedene prideve. Tako se onda u nas sve oblači i svlači: odelo, kaput, košulja, pantalone, suknja, haljina ili jakna (što je u redu), a uz to i čarape, cipele, papuče, natikače, nanule, pa čak i kapa, kravata, tregeri i kaiš (što nikako ne ide, jer se protivi zdravom jezičkom osećanju).
U našim selima, među seljanima, čak i onim nepismenim, nema takve zamene reči i leksičkog siromašenja jezika. Tu se zna tačno šta se oblači, šta obuva, šta nazuva, natiče, ustiče ili navlači. Zato je i u Rečniku Matice srpske zabeleženo da obući znači: „staviti odelo, ruho ili deo odela na telo (sebi ili drugom)” (III, 891). Prema tome, može se obući/oblačiti (od ob-vući/ob-vlačiti, tj. navlačiti) odelo, kaput, košulja, pulover, džemper, prsluk, pantalone, haljina, suknja, pa čak i rukavice i sl. Nasuprot tome, obuti znači: „navući obuću na noge (sebi ili drugom)” (III, 891). Po tome se cipele, čizme, ili patike, teniske i sl. obuvaju. Istina, u Rečniku Matice srpske naveden je i jedan primer, i to iz pera pisca Laze K. Lazarevića, koji pokazuje da se umesto obuti upotrebljava i obući: „Morao bih bar na jednu nogu obući cipelu.” Ali to samo pokazuje da se mešanje reči obući i obuti javlja još u XIX veku. Antonim (reč suprotna značenja) glagola obući je svući (koji, kako ćemo videti, ima i šire značenje), a od obuti — izuti: „svući, snimiti, skinuti s nogu (obuću), osloboditi se obuće” (RMS, II, 441b). Antonim svući ima šire značenje: podrazumeva i odeću i obuću. Taj je glagol u Rečniku Matice srpske protumačen ovako: „skinuti (odeću, obuću) i sl.” (V, 708a). Odeća se, dakle, uglavnom oblači i svlači, mada se za neke „odevne predmete” kaže da se natiču, ustiču, nabijaju i sl. (kapa, šešir, šubara, šajkača), a obuća se obuva ili nazuva i, suprotno tome, izuva ili sazuva. Papuče, nanule i sl. mogu se i navlačiti ili naticati, dok se čarape i nazuvci („polučarape” što se nazuvaju preko čarapa) uglavnom nazuvaju i sazuvaju.
Od svih ovih reči najšireg su značenja staviti/stavljati i skinuti/skidati, jer se jednako odnose i na odeću i na obuću, pa i na čarape, nazuvke i druge „odevne predmete”. Možemo, dakle, staviti ili skinuti kapu, šešir, šubaru, šal, kravatu (kako se obično i govori), ali i kaput, mantil, pantalone, cipele, čizme, čarape, nazuvke itd.
Sve je to zapisano u Rečniku Matice srpske i drugim našim rečnicima, ali se ipak u govornoj praksi to bogatstvo različitih reči s jasno iznijansiranim značenjima i upotrebom zanemaruje i svodi uglavnom na dva glagola: obući/oblačiti i svući/svlačiti.
_____
- Post n°937
Nogomet meets onomastika
Svi hvale jučerašnju vrhunsku igru Joška Gvardiola... No mnoge je zanimalo odakle potječe njegovo prezime.
'Prezime Gvardiol, koje potječe iz Novigrada kod Zadra, dovodi se u vezu s romanskim glagolom guardare 'čuvati' te je srodno poznatomu katalonskom nogometnom prezimenu Guardiola. Našemu braniču ono savršeno pristaje jer je neprijelazan, izvrsno čuva protivničke napadače.
'Zanimljivo je da guardiola na talijanskome znači stražarska kućica, a kako su kućice za pričuvne igrače slične stražarnicama, mogao bi Joško biti i vrhunski trener. Prezime je Gvardiol endemsko prezime, tj. prezime čiji svi nositelji potječu iz zadarskoga kraja. Godine 1948. svi su Gvardioli živjeli u Novigradu. Danas ih ima i u Zagrebu, Zadru i na Dugome otoku, ali svi potječu iz Novigrada', objasnio nam je Vidović koji se skoro 20 godina bavi proučavanjem vlastitih imena, prezimena i toponima diljem Hrvatske.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°938
Мало ногомет, па оно, мастика... може ту и једна маслинка...
_____
- Post n°940
Grah. pasulj.
5:00 do 6:30.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°941
Eto ti ga vraže, nemoš ni kuvat više u miru eno vire iznad lonca i ispravljaju te
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°942
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°944
fikret selimbašić wrote:Grah. pasulj.
Ne znam sta je tacno slovenska rijec, ali znam sta nije novosadisticki akcenat, lalinsko-vojvodjanski dijalekt ili ekavica uopceno.
- Post n°945
Добошар на почетку, истина глумац, је тачно трефио средњебанатски лалински, са све муклим ш.
_____
- Post n°947
Нисмо ни тражили. А и чему, крај где се тако говори има пар стотина хиљада људи, од чега једва половина и уме да га каже како треба. Остали нуму ни кад се швотаду.
_____
- Post n°948
Примећујем ту и тамо већ годинама, тај синдром сувишног и. Могу да се сетим три случаја: оружИје, парадајИз, шпајИз... да ми је знати откуд то. Прекомпензација без разлога?
_____
- Post n°949
Legendarni brazilski fudbaler Pele, preminuo je danas u 82. godini života. Ovu informaciju potvrdio je Sky Sport.
Generacija mog oca je izgovarala Pele kao što se izgovara Prele nakon Dušan Prelević (većina njih su i Bearu zvali Behara a Maradonu razvlačili u Maradoooona) onda se čulo kako to na radiju i tv izgovaraju pa se široko usvojilo. U Bosni se moglo i može čuti još dvije varijante izgovora, obje se izgovaraju brže od prve dvije varijante, ne znam riječ sa kojom su uporedivi ti izgovori pa ne znam ni kako da to napišem.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°950
Snimi na telefonu pa zakači negde na internetu pa nam daj link.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”