Dakle, situaciju bi trebalo shvatiti dijalektički, čovek zaista jeste određen društvenim okolnostima u kojima se nađe, ali ih može prevazići u određenoj meri, i da je sam taj čin ono što je bitno, i može se završiti manje ili više uspešno.
Slave to the Grind
- Korisnik
- Post n°176
Re: Slave to the Grind
Mislim da Sloterdjik tu više misli na struggle u tom Ničeanskom self-overcoming smislu, nego na puko preživljavanje i snalažanje u svakodnevici kasnog kapitalizma. To Sloterdijkovo bi spadalo u filozofiju procesa ako ja dobro shvatam.
Dakle, situaciju bi trebalo shvatiti dijalektički, čovek zaista jeste određen društvenim okolnostima u kojima se nađe, ali ih može prevazići u određenoj meri, i da je sam taj čin ono što je bitno, i može se završiti manje ili više uspešno.
- Post n°177
То је можда било примењиво за време дот ком бума, кад су долари лежали по сокацима и луд је био ко се није сагао. Већ од краја 2001 то све заједно одлази у курац и измишља се прекаријат, који још чека свог теоретичара (а пре ће дочекати тероретичара).
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Korisnik
- Post n°178
Na šta konkretno misliš da je možda bilo primenjivo?
- Post n°179
Naravno, znam na sta misli Sloterdajk. Ne mislim ni da je to potpuno bez veze (imas i kod Zizeka slicnu pricu o skejtu i raznim slicnim vestinama kao samodisciplini za decu iz radnicke klase), ali nema puno veze sa onim iz prethodnog teksta, koji je, nemojmo se zajebavati, upravo ono sto sam napisao - hipster fascism. Mislim, pogledaj samo ovo:
Brate.
Najkomicnije je sto se ovo prodaje kao nekakva alternativa konzumerizmu, when it is anything but, ovo je komodifikovana "muskost" koja se prodaje na svakoj trafici u muskim casopisima (automobili, teretana, ekstremni sportovi, etc). Koliko razumem i autor je zaradio lepu paricu pedlujuci taj bulsit. Kakav countercultural movement, pedlovanje muskih fantazija.
It means that rather than letting the modern age shape you, you decide to shape it — that when it pushes, you push back.
It means joining a countercultural movement which aims to reassert the will, “revolt against the enervating banality of the age,” protest against excess softness, stultifying complacency, and bureaucratic boredom. Its purpose is to revive a race of decisive, stoic, men who are strong in body, mind, and soul. Men who love struggle more than comfort. Who desire boldness over blandness, who hold a “fascination with a world beyond the boundaries of modern safety and routine.” Men who wish to choose initiative over self-indulgent passivity, independence over dependence, becoming over being, and the “elevation of strenuous effort over self-absorbed thought.” Men who relish obstacles and eschew lopsided development in favor of cultivating the whole man.
Members of a fraternity of Promethean masculinity.
Masters instead of slaves.
Adherents of TR’s “cult of strenuosity.”
Brate.
Najkomicnije je sto se ovo prodaje kao nekakva alternativa konzumerizmu, when it is anything but, ovo je komodifikovana "muskost" koja se prodaje na svakoj trafici u muskim casopisima (automobili, teretana, ekstremni sportovi, etc). Koliko razumem i autor je zaradio lepu paricu pedlujuci taj bulsit. Kakav countercultural movement, pedlovanje muskih fantazija.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°180
На целу ту хај тек, финансијску и осталу булументу у вишим ешалонима корпорација, хај тек фирми пред изласком на берзу или под притиском улагача, на добар део Менхетна и Силицијумске долине и слично. Тамо тај сентимент можда још увек и опстаје у неком облику. Остатак света има сасвим друге проблеме.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°181
Ma jasno, injekcija testosterona za menadzersku klasu. Ko drugi ima vremena i sredstava da se hobisticki bavi svojom muskoscu.
Joj, ovo je dobro
Joj, ovo je dobro
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Korisnik
- Post n°182
Pa ne znam baš, to možda važi za one na vrhu koji žive od obrta kapitala a da prstom ne moraju da mrdnu, ovi ispod su samo wage slaves, ma koliko dobro zarađivali. Radno vreme u npr. investicionom bankarstvu je suludo, tipa 80-90 sati nedeljno. Evo primer kako to može loše da se završi.паће wrote:На целу ту хај тек, финансијску и осталу булументу у вишим ешалонима корпорација, хај тек фирми пред изласком на берзу или под притиском улагача, на добар део Менхетна и Силицијумске долине и слично. Тамо тај сентимент можда још увек и опстаје у неком облику. Остатак света има сасвим друге проблеме.
Neki rentijer sa nekoliko stanova ili vlasnik malog biznisa je u mnogo boljoj boziciji nego zaposleni na Wall Streetu i u SD, jer ima veću slobodu da organizuje svoj život kako želi.
- Post n°183
M to je sporedno. Glavno je da hobiji nisu nikakvo "prometejsko oblikovanje drustva", nego lajfstajl. Savet da se, ako radis sedentaran posao, treba baviti sportom ili naci hobi tesko da je originalan ili narocito dubok. Ako je to sve sto tekst ima da ponudi - onda je banalan. Ali naravno, ono sto tekst dodaje jeste ideoloski sloj. Ako posle posla rekreativno ides na boks ili vikendom na planinarenje, onda "primetejski oblikujes svoju sudbinu", "pruzas herojski otpor modernosti" i postajes "gospodar a ne rob". Oh, give me a break! Ti si isto sto si i bio - wage slave, samo imas novi hobi. Nema nista lose u tome, ima lose u ovim dofatnom sloju znacenja. Ako je fraternity of Promethean masculinity muska ekipa koja ide na logorovanje ili na planinarenje, onda je fraza koja komicno preuvelicava znacaj tog cina. Ako je pak u pitanju poziv na politicko udruzivanje ( ali nije), onda je u pitanju cist fasizam.
Ukratko, fajt klab.
Ukratko, fajt klab.
_____
- Post n°184
Samo cekam paceta da uskoci za ovaj "naci hobi"
_____
- Post n°185
Присутан и на броју, али рачунајте на мене као да сам у пуном саставу.
_____
- Post n°186
To sve zajedno se lepo kaze - uvesti vojni rok od jedno 18 meseci pa da vidis kako ce im biti dosta pushovanja back za ceo zivot
_____
alt-lib
- Post n°187
Pa pominje negde i Vilijama Džejmsa i njegov predlog o obaveznoj službi - ako ne vojnoj, onda civilnoj, ali na ozbiljnim fizičkim poslovima. To je lep Džejmsov tekst The Moral Equvalent of War. Ali sa prepoznatljivo progresivističkim naklonom, nikakvo lupetanje o suprotstavljanj modernostima, natčovecima, itd.
Let me illustrate my idea more concretely. There is nothing to make one indignant in the mere fact that life is hard, that men should toil and suffer pain. The planetary conditions once for all are such, and we can stand it. But that so many men, by mere accidents of birth and opportunity, should have a life of nothing else but toil and pain and hardness and inferiority imposed upon them, should have no vacation, while others natively no more deserving never get any taste of this campaigning life at all, — this is capable of arousing indignation in reflective minds. It may end by seeming shameful to all of us that some of us have nothing but campaigning, and others nothing but unmanly ease. If now — and this is my idea — there were, instead of military conscription, a conscription of the whole youthful population to form for a certain number of years a part of the army enlisted against Nature, the injustice would tend to be evened out, and numerous other goods to the commonwealth would remain blind as the luxurious classes now are blind, to man's relations to the globe he lives on, and to the permanently sour and hard foundations of his higher life. To coal and iron mines, to freight trains, to fishing fleets in December, to dishwashing, clotheswashing, and windowwashing, to road-building and tunnel-making, to foundries and stoke-holes, and to the frames of skyscrapers, would our gilded youths be drafted off, according to their choice, to get the childishness knocked out of them, and to come back into society with healthier sympathies and soberer ideas. They would have paid their blood-tax, done their own part in the immemorial human warfare against nature; they would tread the earth more proudly, the women would value them more highly, they would be better fathers and teachers of the following generation.
_____
- Post n°188
To coal and iron mines, to freight trains, to fishing fleets in December, to dishwashing, clotheswashing, and windowwashing, to road-building and tunnel-making, to foundries and stoke-holes, and to the frames of skyscrapers
ali da postoji "ostav"
_____
alt-lib
- Post n°189
_____
- Korisnik
- Post n°190
The Spiritual Crisis of the Modern Economy
The main source of meaning in American life is a meritocratic competition that makes those who struggle feel inferior.
https://www.theatlantic.com/business/archive/2016/12/spiritual-crisis-modern-economy/511067/
The main source of meaning in American life is a meritocratic competition that makes those who struggle feel inferior.
https://www.theatlantic.com/business/archive/2016/12/spiritual-crisis-modern-economy/511067/
- Post n°191
meritocratic competition
dobro, ovo nikog u Srbiji definitivno ne mora da zanima
_____
alt-lib
- Post n°192
Ali mislim da nisi u pravu, Srbija nije samo Srbija nego i deo globalnog tržišta, i ovo čime se tekst bavi već postoji u Srbiji (šta je drugo povika na "parazite", nego upravo to, prilagođeno lokalnim uslovima u kojima je država najveći poslodavac). Meritokratija (ne nužno kao praksa, nego pogled na svet) već caruje u sloju koji radi u globalnoj ekonomiji (bankarstvo, IT, strane firme, itd).
_____
- Post n°193
Tekst je inače odličan sve do pred kraj kad upada u mistifikaciju. Ne, ne treba nam "grace" (ne da imam neki problem sa tim, ne može da škodi), trebaju nam forme političkog i društvenog organzovanja koja će biti alternativa kako tradicionalnoj zajednici i crkvi sa jedne strane, tako i tržišnoj trci, sa druge - ono što su nekada davali sindikati i populistički pokreti na levici (nije tačno da je levica oduvek nudila samo "negatives" - takođe je nudila zajednicu, solidarnost, pomoć, itd.), a što sada ne postoji.
Meritokratija kao gledište nije posledica nekakvog apstraktnog duhovnog stava, pa sad aj ga promenimo u "grace" (stigo je i Hajdegera da pomene jbt), nego vrlo jasnih ekonomski i društvenih uslova proizašlih iz globalnog poraza leve alternative.
Meritokratija kao gledište nije posledica nekakvog apstraktnog duhovnog stava, pa sad aj ga promenimo u "grace" (stigo je i Hajdegera da pomene jbt), nego vrlo jasnih ekonomski i društvenih uslova proizašlih iz globalnog poraza leve alternative.
_____
- Korisnik
- Post n°194
Mislim da je meritokratija samo privid za eksploataciju i korupciju. Skorašnji primer onog dodeljenog tendera za stranu IT firmu umesto nekoj od domaćih pokazuje da je nema.
- Post n°195
Naravno, racionalizacija sopstvenog položaja. ALi svugde je to.
Mislim da sam kačio već onaj Konczalov tekst o Hejsovo Twilight of the Elites:
Mislim da sam kačio već onaj Konczalov tekst o Hejsovo Twilight of the Elites:
https://www.dissentmagazine.org/online_articles/an-elite-like-any-other-meritocracy-in-americaBut meritocracy goes beyond this in limiting the possibilities of politics. A friend of mine at an Ivy League university teaches business students about John Rawls in a class on politics and leadership. The students are with Rawls when it comes to equality of opportunity. And some of them, especially the liberal ones, are with him on the idea that one doesn’t simply deserve whatever the market determines. But when Rawls gets to the parts about how people don’t deserve their natural talents, and how society should have a veto over their claims to their intelligence, the wheels come off the bus. It is almost impossible to get elite students to understand that there could be other ways of thinking about society than as a hierarchy of talent, with rewards allotted as such. If the point of politics is merely to get the best people into the most important positions, then it is beyond its scope to help those at lower stations, let alone empower them. At most, this kind of thinking leads to a neoliberal politics of pity and charity—of means-tested welfare—and the hope that the children of meritocracy’s losers might get a different roll of the dice.
_____
- Guest
- Post n°196
meritokratija u stranim firmama, ajte molim vas, šef na pigmentima mi je bio lik, osrednji retard koji je zveketao poćerku ceo-a
meritokratija eventualno obitava na uskim stratumima
meritokratija eventualno obitava na uskim stratumima
- Post n°197
Naglasio sam da ne mislim na meritokratiju kao praksu (ona u punom smislu ne postoji nigde, ili samo u uskim stratumima, kao što kažeš, i opet, ne samo u Srbiji) - nego kao na dominantnu ideologiju - način na koji uspešni, ali i oni manje uspešni, vide sebe - prvi kao zaslužene pobednike koji su sve zaradili sa svojih deset prstiju, drugi kao gubitnike koji se nisu dovoljno trudili. Ovo je gledište koje se sve više širi i u Srbiji i neizbežni je pratilac tržišne ekonomije (čak i one vrlo nesavršeno tržišne kakva je Srbija) i marketizacije talenata i sposobnosti. Rastuća popularnost DJB je jasan idnikator toga.
_____
- Post n°198
Lev Abalkin wrote:meritokratija u stranim firmama, ajte molim vas
bukvalno sam sad to hteo da napisem
_____
alt-lib
- Post n°199
Uh, to što Viljem kritikuje iznad, baš me podseća na netkoga od tamoa. Isto ko živi u kuli od slonovače, a mašta o tome da gazi blato do kolena i nosi (self-made, naravno) motiku preko ramena.
- Post n°200
William Murderface wrote:Naglasio sam da ne mislim na meritokratiju kao praksu (ona u punom smislu ne postoji nigde, ili samo u uskim stratumima, kao što kažeš, i opet, ne samo u Srbiji) - nego kao na dominantnu ideologiju - način na koji uspešni, ali i oni manje uspešni, vide sebe - prvi kao zaslužene pobednike koji su sve zaradili sa svojih deset prstiju, drugi kao gubitnike koji se nisu dovoljno trudili. Ovo je gledište koje se sve više širi i u Srbiji i neizbežni je pratilac tržišne ekonomije (čak i one vrlo nesavršeno tržišne kakva je Srbija) i marketizacije talenata i sposobnosti. Rastuća popularnost DJB je jasan idnikator toga.
ja stvarno mislim da ti koji u srbiji misle da su za meritokratiju (okvirno, okvirno, DJB sledbenici) da oni u stvari ne znaju za sta su. Kad bi ih neko oporezivao kako dolikuje za ono sto zaradjuju drugu bi pesmu pevali.
da ne skrecem previse sa teme, ogromna vecina napisanog u tekstu stoji, jedino kazem da smo mi mnooooogo daleko od toga.
_____
alt-lib