Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Slave to the Grind

паће

Slave to the Grind - Page 7 Empty Re: Slave to the Grind

Post by паће Mon Sep 12, 2016 1:07 pm

Чуј једна цела... има их на хиљаде. Ено ти најкласичнијег примера (јер бољег не могу да се сетим), стаза које се секу под правим углом а раја онда себи скрати пут за пар метара па иде укосо преко ћошка. Јер би писано

Јер тај ум, који гледа да тера људе да иду куд им се каже, није само у главама архитеката и других планера јавних места. Они често ураде посао како треба – на стадионима направе потребан број улаза, око зграда довољан број места за паркове и паркирање, и градитељи понајчешће и ураде како им се нацрта. Него онда дође неки кербер, ака шеф обезбеђења, и нареди да се затворе сви улази осим једног (случај девојке која је погинула улазећи на концерт Рибље Чорбе у Загребу осамдесетих). Чак и не мора да буде неко место где се наплаћује улаз – по разним фирмама сам виђао, посећујући их послом, да разне бочне капије буду замандаљене. Чак и по кафанама, мензама, тржним центрима (!). Понекад и главни и велелепни улаз у зграду, тик до паркинга, буде не само закључан него и затрпан којекаквом старудијом – господо пословни пријатељи, изволте обићи 500м кроз теретни улаз, обезбеђење! Не можемо дозволити да нам којекакви улазе и да неко нешто украде а да није бар шеф одељења, сви сте сумњиви!
    И то нема везе са капитализмом, социјализмом и филателизмом – то је тако у главама управљача простором. Кад стигнем негде, већ по томе како се улази видим какве главе управљају тим. Да ли ме терају да идем куд они хоће, или ипак цене моје нула зарез три секунде. Сетите се овога кад год одједном више не можете да прођете онуда куд сте навикли. Неко вас тренира.

И опет и ти програмери ће да ураде оно што им се наручи, а наручиће им оно што економиста смисли као нај*исплативије. Јер они су ту, сви редом, не зато да би свима заједно било боље, него да би се профит воздигао до максимума својега, па макар сви поцркали.

*"нај" - на који рок? Па разуме се, до краја квартала. После тога потоп. Најважнија ствар у свемиру чак није ни да добро стојимо, ни да имамо лове до крова банке, ни да је профитна стопа нешто велика, него да приметно расте у односу на претходни квартал. Остало се занемарује.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Sep 12, 2016 2:15 pm

Океј, океј, all of the above. Али... има баш у програмирању, специфично, и да га јебеш то је баш оно што волимо и по чему знамо да смо добри програмери/ архитекте, оно кад скужиш патерне и пронађеш елегантан алгоритам, кад смислиш "метафору" која заиста поједностављује процес, чини га лакшим и ефикаснијим. "А-ха" осећање слично ономе као када решиш математички проблем, с том разликом што овде решење подразумева и пробну вожњу, the test run, и ствар или "ради" или "не ради". Нашој срећи никад краја, и ретко се запитамо како то да је управо програмирање изградило инфраструктуру неолиберализма, којом ће полако али сигурно и наши послови отпловити за Индију и даље, у АИ и сличне антиутопије, где ће по дефиницији бити све мање и мање скрупула... Капитализам на ауто-пилоту, како вам то звучи?
    паће

Post by паће Mon Sep 12, 2016 5:49 pm

Па баш и не, јер је моја филозофија програмирања била та да нећемо ми да напишемо нешто да вас замени на послу, него да уместо вас ради оних 90% глупих послова за које не треба превише укључивати кефало, па да можете да се посветите оној десетини зајебаних и закучастих за које никад нисте имали довољно времена, па и да сад можете да урадите оно што досад нисте могли. Што је и успевало, имали смо случајева да су фирме отварале избачена одељења тамо где им раније није падало на ум, јер је сад за то требало три човека и рачунар, а не њих десет (двојица да раде а осморица да распетљавају папирологију).

И не, нисам никад имао тај осећај да ја сад пишем нешто што ће неком да промени понашање, да га натера да увек ради овако а никад онако. Осим у оном делу где има да зна да се све негде бележи, па ако мисли да краде, има добро да разуме како то све ради па да се провуче да га не ухвате.

Ал'  ја сам та стара школа, ја сам занат учио у самоуправљању Slave to the Grind - Page 7 1143415371. После су се променили наручиоци. Ово што радим данас је и даље алат за запослене, да могу да ураде свој посао а да не проведу пола дана претурајући по папирима, и да извештаје којекоме дају на два клика а не да остају прековремено и остаре прерано. Веће зло су разни ај ти кербери, са којима сам развио врло интиман однос, тј са мајкама им.

Али и ту сам у ствари имао среће - нисам никад заглавио да радим за неку муфљуску фирму (ако не рачунам оне дијамантере из Њуце... ал' то је обично шибицарење, ко поверује у дијаманте, заслужио је). Једном је мало фалило да заглавим на софтверу за кол центар, срећом ништа од тога, па нисам ни стигао у дилему.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Wed Sep 14, 2016 3:25 am

No Country wrote:Нисам на то мислио. Него сам ухватио себе како "дизајнирам" једно три пута док сам читао овај иначе одличан чланак. Имаш код Вонегата то константно упозорење гледе научника: здраво воле да се сиграју замишљеним комбинацијама топовских кугли пред градском скупштином... а онда једног лепог дана замрзну планету, упсис! Међутим, са програмирањем је та ствар "сишла у народ", сада више није неопходно бити генијалан да би се нанела мерљива штета човечанству, постоји једна цела индустрија која се тиме бави. Slave to the Grind - Page 7 2729202060
    To je onaj problem što ga je Ted Kaczyinski nazvao surogatnim/zamenskim aktivnostima kao posledica industrijskog društva.
    http://anarhisticka-biblioteka.net/library/theodore-kaczynski-industrijsko-drustvo-i-njegova-buducnost#toc13

Dualna je priroda svakog alata, i fizičkog i mentalnog. Nož npr. možeš da koristiš da spremaš hranu ili da nekoga ubiješ. Svaka od suprotnosti u sebi čuva i obuhvata onu drugu u negaciji, kako nas učio čika Hegel. 
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Oct 20, 2016 2:08 pm

dobio sam 18 mejlova od kako sam postavio onaj povratnicki post Slave to the Grind - Page 7 1949538119

janko 2.0 nastavlja u ponedeljak
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Nov 20, 2016 12:49 pm

The Sleep Revolution is therefore a work of extraordinary gall. There is no consideration of the structural problems with sleeplessness, no critique of the systems which drive people from their beds toward jobs where they nod off to sleep in exhaustion. Arianna Huffington did not invent the web, but she is among those who created the news that never sleeps, in turn created by aggregators working around the clock, so that you might wake up at midnight or 3 or 4 in the morning, entertained by yet another set of links about Kate Middleton in a red dress or a hammock for your head so you can sleep on the train on the way to work.
    In the Alien films, the Weyland Corporation sends its workers across the universe, millions of light years away in search of material and profits. But travel across the cosmos is time-consuming; workers would inevitably age along the journey, dulling their efficiency. Weyland’s solution is simple: Sleep pods that hold the bodies in suspended animation. Here all natural bodily functions cease, and the workers are reduced to nothing more than bodies. Once at their destination, the ship, a machine that possesses complete control over them, wakes them up and they continue their work. Everyone is a freelancer; everyone is put to sleep till their next gig. In the first film, when Captain Dallas hacks into the ship’s computer to discover the mission’s operating mandate, he discovers a chilling command stating that capturing the alien is the first and only priority. “Crew expendable,” it reads.
    On her Twitter feed, Huffington retweets yet another famous billionaire, Melinda Gates, wife of Bill Gates: “Make sure to be gentle to yourself. Take time for yourself. Make sure that you’re taking care of yourself in order to be the best person and do your best job.” Ultimately, that’s all that matters to Huffington and her ilk, that the workers remain at their most fit, churning out content when awake, then suspended in pods until their labor is next required. And should these freelancers prove too costly, well, “crew expendable.” In space, no one can hear you cry in your dreams.
    https://www.currentaffairs.org/2016/11/killing-you-softly-with-her-dreams

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Indy

Post by Indy Sun Nov 20, 2016 1:08 pm

Slave to the Grind - Page 7 UNaEHrr
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Nov 20, 2016 1:22 pm

Slave to the Grind - Page 7 Theylive2

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun Nov 27, 2016 11:38 am

Why some Chinese millennials are taking up the hermit’s life in the mountains
    Quote wrote:Over the past several decades, China has transformed from a largely poor and rural farming nation to a world power with massive economic heft and a rapidly growing urban middle class. While access to the global economy offers the emerging generation of young adults unprecedented access to material goods and a wide range of lifestyles, consumerism has come at a cost for some Chinese millennials who are seeking something beyond money. With a contemplative style that evokes its subject, the Beijing-based filmmaker Ellen Xu’s Summoning the Recluse introduces several young Chinese urbanites who are embarking on spiritual quests. Through a hermit’s lifestyle that draws on Buddhist, Taoist and Confucian traditions – either for a brief respite from modern life, or for the long haul – they focus on studying religion, meditation and connecting with nature, seeking meaning in what they describe as an ‘ancient way of life’.

Fuck work

Quote wrote:Economists believe in full employment. Americans think that work builds character. But what if jobs aren’t working anymore?
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Nov 28, 2016 3:02 am

Slave to the Grind - Page 7 CyTvREVWEAAZxCb

smrt svima!
    Filipenko

Post by Filipenko Mon Nov 28, 2016 3:16 am

Najstrašnije u celoj stvari jeste što će zaposliti neku pripravnicu iz Delhazea ili UradiSam.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Nov 28, 2016 4:30 am

Запослиће најбољу рибу која се јави, под условом да довољно исфлертује са комисијом. Why not, када сви пријављени (и непријављени) кандидати потпуно једнако испуњавају услове конкурса, све док имају 25 година или више?
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Mon Nov 28, 2016 9:22 am

Jel pod 25god misle na godine života ili iskustva? Pošto to nije nužno isto. Slave to the Grind - Page 7 1399639816
    Indy

Post by Indy Mon Nov 28, 2016 9:25 am

No Country wrote:Запослиће најбољу рибу која се јави, под условом да довољно исфлертује са комисијом. Why not, када сви пријављени (и непријављени) кандидати потпуно једнако испуњавају услове конкурса, све док имају 25 година или више?

Ne piše da traže žensku?
    Filipenko

Post by Filipenko Mon Nov 28, 2016 9:44 am

Indy wrote:
    No Country wrote:Запослиће најбољу рибу која се јави, под условом да довољно исфлертује са комисијом. Why not, када сви пријављени (и непријављени) кандидати потпуно једнако испуњавају услове конкурса, све док имају 25 година или више?

Ne piše da traže žensku?

Nemoj me terati da objavljujem javno spisak zaposlenih u Executive Group-u... Slave to the Grind - Page 7 2952840586

Naravno da će zaposliti žensku. I to najverovatnije sa filologije, jer se zna ko je najtalentovaniji za marketing i odnose sa javnošću. To je sigurno kao što je sigurno da će joj zaštitnik gotama zapratiti instagram, pa će nam kroz par meseci kukati kako je terapeutu pričao o jednoj maloj, opasnoj...
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Mon Nov 28, 2016 10:23 am

Indy wrote:

Ne piše da traže žensku?

Well, oglas je drečavo roze...

_____
    alt-lib
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Nov 28, 2016 10:33 am

Malo ti glupo ovo Filipe... Mislim znam da se zajebavaš al ipak...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Dec 06, 2016 12:11 pm

First world problems alert:

Situacija je sledeca... Treba da imam sastanak sa hedhanterom iz jedne relativno fensi marketinske firme... Mislim, ja to obicno odbijam, ali ovde bih zapravo presao pod nekim uslovima, bolja je firma u mnogo cemu, pre svega kreativniji je rad, drugo ima manje klijenata ali im se ozbiljnuje posvecujes, sto bi meni trenutno odgovaralo, mislim rasuti smo svuda - mogli bi deset novih ljudi da zaposlimo.

Ova firma gde sam sad je prakticno jedino ozbiljno iskustvo koje imam. Ja bih zapravo otisao na nekoliko intervjua da vidim what else is out there. Ne mogu ni da procenim sta bi bila dobra ponuda, sta znam dvaes posto veca plata je dosta da razmislim.

Poenta je sto je industrija jedna da izvine pokojni ezel palanka ™. Dogovaram taj sastanak kao da cemo da dilujemo drogu, u jednom momentu je bilo predlozeno da me pokupi kolima, pa da se vozamo okolo i tako razgovaramo. Mislim, jeboga ti, tacno je da ce sutra ovi moji znati da sam bio tamo, al nije to brak nego posao, ne varam ja nikog, radim za pare.

Ima tu jos jedna neprijatna stvar - mi pregovaramo povisice u januaru, pa moze da deluje da zato to radim... Sto svakako ce pomoci celoj stvari, ali je slucajnost. Osim toga, meni je firma isplatila maminu sahranu celu i to bez ikakvih racuna, nisam nista se setio da sacuvam. Samo su mi dali.

Dosta je neobicno razmisljati o poslu kao o karijeri.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Fri Dec 23, 2016 6:57 pm

Why time management is ruining our lives
    All of our efforts to be more productive backfire – and only make us feel even busier and more stressed 
    by Oliver Burkeman

https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/22/why-time-management-is-ruining-our-lives
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Dec 23, 2016 9:06 pm

Odličan tekst, tnx!

_____

Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sat Dec 24, 2016 12:37 pm

Mislim da i ovo spada ovde.

A Call for a New Strenuous Age
    by BRETT AND KATE MCKAY

Word count: ~11,800
    Time to read: ~40-60 minutes 

http://www.artofmanliness.com/2016/12/21/call-new-strenuous-age/
    паће

Post by паће Sat Dec 24, 2016 1:22 pm

ontheotherhand wrote:Why time management is ruining our lives
    All of our efforts to be more productive backfire – and only make us feel even busier and more stressed 
    by Oliver Burkeman

https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/22/why-time-management-is-ruining-our-lives

Најзад дође и то на ред да се прочита (јер сам спавао до подне Slave to the Grind - Page 7 1143415371).

Мислим да сам достигао зен равнотежу у том погледу. Радим колико ми се ради, имејлове са посла уопште не читам (немам додира са корисницима, има ко је плаћен за то), и једина ствар за коју се упињем да је постигнем је контра од оног "никад нема времена да се уради како треба, али увек има времена да се уради двапут". Дакле, блејим на форуму, излазим у башту да се прошетам, одем у неку набавку... и успут ми се сложи идеја како да то и то урадим тако да не морам да га урадим двапут. Радим једну већу или две мање ствари у току дана; било шта треће има да чека.

И мислим да сам бржи и ефикаснији него пре двадесетак година, кад сам радио до касно увече, некад и до 5 ујутро (почињао око подне...). Боље спавам, опуштенција као прилог.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Dec 24, 2016 1:30 pm

ontheotherhand wrote:Mislim da i ovo spada ovde.

A Call for a New Strenuous Age
    by BRETT AND KATE MCKAY

Word count: ~11,800
    Time to read: ~40-60 minutes 

http://www.artofmanliness.com/2016/12/21/call-new-strenuous-age/

Ovo je bas lose. Protofasisticko proseravanje, ko sa Novog Polisa.

Onaj deo za Arts and Crafts (btw, ime Bokanove nekadasnje PR agencije) me podsetio na omiljenu foru iz Portlandije:

U stvari ceo tekst je takav, izgubljena muskost, nekad bilo bolje, vratimo se starim zanatima itd.

_____

Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sat Dec 24, 2016 2:01 pm

Pa čekaj, ne može da se porekne ono za ogroman uticaj industrijske revolucije ("najveća promena ljudskog života u pisanoj istoriji" - Hobsbaum) i sedentarnog načina života. To ima i dobre i loše strane, on je tu naglasio loše. Adam Smit je pisao da podela rada kroz sve veću specijalizaciju i elimisanje svestranog rada dovodi do mentalnog osakaćivanja i gubitka sposobnosti za snažno doživljanje kako bola tako i zadovoljstva.

Ima taj self-mastering i kod skorog Sloterdjika. Ne vidim šta je loše u tome da ljudi pokušaju da se što više isključe iz potrošačke mašine.

Sloterdijk's irrepressible imagination propels him to consider today's crystal palaces as temples of relaxation for us worthless postmoderns, complete with lifts to take us to different floors. These floors recall nothing so much as Dante's infernal circles. On the first floor, you'll find those who have succeeded in fulfilling the dream of income without performance (Prince Andrew?). The fifth floor is for those who have become famous without achieving anything worthwhile (X Factor contestants). But it's the second floor that intrigues me the most: there you'll find those who profit from political security without themselves having to fight. Sloterdijk argues that the most visible change to the west's mentality in the last half-century is the arrival of the new man, that symptom of the rapid disintegration of historical masculinity.

In this, we are truly the last men envisaged by Nietzsche, anti-Napoleons who represent the decadent full stop to the heroic offensive adventure of western civilisation. But women, too, beware. "Pampering," writes Sloterdijk with latter-day Dostoevskyan disdain, "the expectation of security without struggle, has infused almost every individual existence today, regardless of gender."

It's perhaps no surprise that his more recent book, You Must Change Your Life, is a superb and wide-ranging analysis of those moderns who have refused to be pampered or to dwell in capitalist decadence. In a disenchanted world of production and consumption, he argues, some of us look to re-enchant our dreary selves through religious observance or spiritual exercises to become more than mere homo economicus. Instead of excoriating resurgent religion in the manner of Richard Dawkins or Christopher Hitchens (both of whom he despises), Sloterdijk finds in this observance a post-secular drive to self-training and self-discipline.
    https://www.theguardian.com/books/2014/jan/01/world-interior-capital-peter-sloterdijk-review
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Dec 24, 2016 2:12 pm

Ma i Sloterdajk je isto od sorte... Security without struggle, kakva budalastina. Jel svestan on u kakvom svetu zivimo. Pa pogledaj samo prvi tekst da vidis kolika je to budalastina, struggle i discipline su deo svakodnevnog iskustva prezivljavanja u neoliberalizmu. Ako on zivi u kuli od slonovace, to je njegova stvar.

Ali onaj prvi tekst je cist hipster fasizam. Cim neko pocne da zali za more strenous times ne bi li pronasao svoju muskost, masim se za revolver.

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 9:00 am