Ove godine planiram da odvojim kvalitetno tri cela dana i da odradim tri komada, a možda i dokupim koju tablu slanine obaška. Obećali mi dve mangulice sa jednog sremskog salaša. Ako uspem da odvojim vreme...
СУВОмеснато - дакле, где има а да није бризгана вода
Slaninu pravim sam, pala su prošle godine dva tovljenika, i nestalo već krajem juna. Ostala jedna šunka koju sam teškom mukom sačuvao da sazri kako treba.
Ove godine planiram da odvojim kvalitetno tri cela dana i da odradim tri komada, a možda i dokupim koju tablu slanine obaška. Obećali mi dve mangulice sa jednog sremskog salaša. Ako uspem da odvojim vreme...
_____
zvona i praporci
На списку ствари које правимо сами нема ничег за ову тему, ал' зато имам шогора. Дотурио сам му неку кинту за сировине (које, иначе, набавља у Промесу) ал' тада је још била врућина, каже ризично је да се сад ради, него кад ноћна температура падне испод 25... Сад све чекам да ме изненади
_____
with modem on UPS, I will have wife even when power goes down.
нама је потребно да ви будете на робији.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
Kakvo je? (mislim, sastav ne obećava...)
- Guest
hrabri kondo, mogo bi u vajs sa dimitrijem da probaju sve te domace otrove umesto nas
Sad sam video sastav, ne bi provalio da je pileca. Nije klasa Famisa ali u mom slucaju je bila OK, skuvao sam je u vodi (u poslednje vreme cesce trpam virsle u mikrotalasnu na suvo), malo je porasla, nije eksplodirala, nije se smezurala kada sam je izvadio iz vode. Sve u svemu OK, nista epohalno ali ne deluje kao health hazard na prvu loptu. Premia senf sa kojim sam je pojo je sigurno mnogo gori, ima strukturu cudnog ejakulata neke praistorijske zivotinje.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
one wudy bi trebalo da su ok jer kazu da nema prakticno skoro nicega zivotinjskog porekla, sve sojara i zacini
- Guest
kad smo vec kod ovakve i slicne hrane
fda je us food and drugs admin.
Sedam aditiva je FDA skinula sa liste dozvoljenih, zbog dokazanih štetnih uticaja na zdravlje.
A. Benzophenone
B. Ethyl Acrylate
C. Methyl Eugenol
D. Myrcene
E. Pulegone
F. Pyridine
G. Styrene.
fda je us food and drugs admin.
Sedam aditiva je FDA skinula sa liste dozvoljenih, zbog dokazanih štetnih uticaja na zdravlje.
A. Benzophenone
B. Ethyl Acrylate
C. Methyl Eugenol
D. Myrcene
E. Pulegone
F. Pyridine
G. Styrene.
- Guest
moze i ovo ovde
indy cuvaj se fake meda
https://focusonfoodsafety.wordpress.com/2018/09/18/food-fraud-fake-honey/
indy cuvaj se fake meda
A new scandal erupted in mid 2018 as researchers determined that almost half the honey sold on Australian supermarket shelves was fake honey.
https://focusonfoodsafety.wordpress.com/2018/09/18/food-fraud-fake-honey/
Od domaćih mi je ipak ovo za sada najbolje
Vidiš, nikad probao, ali rado kupujem svežu piletinu u Perutnini. Imaju neke karabatake bez kože i koske, odlični za sve na brzinu, od roštilja, do tiganj i kuvani jela
_____
zvona i praporci
Zapravo najbolje su one male od, mislim, 130g pakovanje, ne "mini", nego prosto male, 4 male su u pakovanju. Sve je to kao isto (sve to što piše da ima 90 posto pilećeg mesa), ali sve sam proverio i ove o kojima pričam deinitivno imaju najbolji ukus. Mnogo bolje od bilo čega domaćeg što sam probao.
KinderLad wrote:Kakvo je? (mislim, sastav ne obećava...)
Да је као некад, имало би шђћ...
И било би у ринфузу и месар би измерио и замотао у папир, на папир би записао масу и износ.
_____
Kereći repovi, u svakom slučaju.
- Guest
U lokalnom Mercatoru, odnosno Konzumu, odnosno Idei, pojavilo se nekoliko proizvoda na čijim pakovanjima piše Z Dežele. Tri vrste nečega što se zove reznina, nešto slično kulenu i kobasica koja u prsejeku podsjeća na onu sa Sotirovug avatara. Meni je od svega pomalo donijela sestra pa ne znam cijene ali slutim da su malo jače jer su svi proizvodi vrhunski u svojoj klasi, provjeriću za dan-dva. Znalački začinjeno i fino odimljeno, jaka koncentracija krupno mljeveniog kvalitetnog mesa i dobro udešen omjer (25% otprilike) slanine. Sve mi se dopada ali mi je barena kobasica najveći hit, decenijama nisam naletio na kobasicu koja je dobra na žaru, kuhana ili samo zagrijana i koja je vrhunska čak i kad se samo nasiječe pa zamezi sa krckavim hljebom, u stvari mi je tako i najbolja. U njoj je malo veći procenat slanine, skoro trećina ali fino raspoređena. Procunjajte malo, vjerovatno će tamo da se pojave, naklon Slovencima za ovo.
Нашао у месари код Жике, у мом старом крају, сухомеснато од Недељковића, негде из Срема (Наталинци или тако нешто). Све као некад, штогод да сам пробао. За ту фирму сам нешто чуо (натрчао на мрежи, тачније) још пре петнаестак година, ал' досад нисам наишао на комад у витрини. Сад је то прво на списку за набавку, па тек онда оно са 80+% посто меса из Лидла - јер јесте то толико меса, али је питање које класе. Како су ме бековци научили, што јаче зачињено, то више мувају да се не осети од чега је.
_____
natalinci su u sumadiji
_____
#FreeFacu
Kondo wrote:natalinci su u sumadiji
Једначење по сличности... тј звуче ми као савршен спој неких десет сремских села а уклапају се у шумадијска имена ама бап никако.
_____
- Guest
meso iz lidla je odvratno, osim nesto suhomesnatog sto uvezu iz njemacke.
AZ-5 wrote:meso iz lidla je odvratno, osim ... sto uvezu iz njemacke.
_____
★
Uprava napolje!
- Guest
Kondo wrote:natalinci su u sumadiji
i ja sam ranije mislio da su u Sremu. to je najsremskije ime sela ikada.
- Guest
I to u sred Šumadije, u kvizu bih na pitanje od miljun kuna Natalince smjestio u Srem ili na krajnji istok Slavonije.
On topic, neki dan sam prvi put jeo austrijske slanine koja ne liči ni na jednu tamošnju koju sam do sad bio u prilici da probam nego je skroz ovdašnja i starinska. Dopala mi se toliko da sam zamolio drugara za još jednu turu i za nekih dvadesetak dana očekujem dostavu.
On topic, neki dan sam prvi put jeo austrijske slanine koja ne liči ni na jednu tamošnju koju sam do sad bio u prilici da probam nego je skroz ovdašnja i starinska. Dopala mi se toliko da sam zamolio drugara za još jednu turu i za nekih dvadesetak dana očekujem dostavu.
- Guest
nije u sred šumadije, granica je vrlo blizu, kada se ide putem junkovac natalinci, pa skrene ka bašinu koji je oko 4km od natalinaca - već taj bašin nije u šumadiji, a o cerovcu, predvoricama i palanci da ne pričam
- Guest
U pravu si ali po Miroslavoljevom evanđelju i Beograd je u Šumadiji pa sam ih zato u sred nje smjestio.
Last edited by fikret selimbašić on Wed Oct 02, 2019 10:00 am; edited 1 time in total
Каже се "по Мирослављевљевом".
_____