Radagast wrote: шумидер-модер wrote:Masis ovde: takozvano stratesko bombardovanje i takozvani neograniceni podmornicki rat su elegantno preskoceni tokom sudjenja nacistickim ratnim zlocincima.
Razlozima mozes i sam da se dosetis
.
Tesko da je necista savest bila razlog za to, ali moderna civilizacija je pristala na nove forme i metode ratovanja i pokazala punu spremnost da plati punu cenu.
Ukljucujuci i civile kojima je pripao demokratski udeo u ratu, totalnim su ga bese krstili?
Pa u pravu si. Nisam znao, stavise, bio sam ubedjen da je Goering osudjen izmedju ostalog zbog toga.
Lose si bio ubedjen.
Preko strateskog bombardovanja se preslo iz prostog razloga sto ga je i druga strana siroko koristila, usavrsila i u njemu, vazdusnoj moci tacnije, videla perspektivu itekakvu.
Nesto mrvica po tom pitanju je dobaceno Jugoslovenima, na primer, sa izrucenjem Lera, komandanta bombardovanja Beograda.
Radagast wrote: Mr.Pink wrote:
hteo si da kažeš nejač™? ma daj, ne možemo tako pričati, besmisleno je.
Nije besmisleno, besmisleno je zagovarati kolektivnu odgovornost posle svega sto smo naucili od Drugog svetskog rata nadalje.
Ovde i ovako pominjati kolektivnu odgovornost je najobicnije podmetanje.
Ljudi u Hirosimi, civili, bas kao i ljudi u Gerniki, Koventriju, Varsavi, Beogradu, itd, itd, su jednostavno bili tamo.
Fraza da se izgubila razlika izmedju fronta i pozadine nije obicna fraza, predstavlja jedno od najvecih civilizacijskih dostignuca 20. veka, Drugog svetskog rata tacnije.
Postoji interesantna istorijska paralela: tokom WW1 je u Nemackoj, kao posledica blokade, umrlo sigurno milion ljudi i to onih najizlozenijih, dece pre svega, pa se ipak nije nasao niko da postavi pitanje odgovornosti za glad i njene posledice u Nemackoj.
Ne vidim razliku izmedju tog nacina uticaja na civilno stanovnistvo i bacanja bombi po njemu, osim procenjene efikasnosti; apsurdna logika rata kaze da su pomenuti civili, njihova podrska tacnije, jedan od stubova rezima, sto je u Nemackoj itekako bio slucaj.
Opet, istom logikom se na odgovornost mogu pozvati piloti, britanski na primer, koji su Nemacku zasipali bombama, i to svaki pojedinacno.
William Murderface wrote:Upravo.
Šumidere, mislim da se ne razumemo. Naravno da se u ratu moraju i uprljati ruke, i donositi nemoralne odluke, itd, itd. Ali ovaj slučaj jeste po mnogo čemu poseban, i jednostavno se ne može pravdati tom vrlo uopštenom pričom.
Bojim se da ti ne razumes: bombu posmatras ocima danasnjice pridajuci joj znacenja koja je stekla tek tokom Hladnog rata i nasih iskustava tokom istog; tada se radilo samo o novom oruzju koje je za minut i samo jednim avionom izazvalo isto toliko zrtava koliko i neka od takozvanih klasicnih bombardovanja za koje je bila potrebna cela jedna noc i nekoliko stotina aviona.
Razlika je tada bila samo kvantitativna, kvalitet ce da donese Hladni rat sa sve apsurdima kao sto su visestruko uzajamno unistenje, onaj cuveni MAD, Mutual assured destruction...
Logika rata pred kojom se tada nasao Japan bila je prosta: od danas, 6. avgusta 1945. mozemo svaki drugi dan da vam unistimo 1 grad i ubijemo 100,000 ljudi. pa vi racunajte.
Samo se to vazi, obaska sto mi nisi odgovorio na neka pitanja koja sam ti postavio.
Nije u redu da baratas moralnim ili nemoralnim: u ratu se to, nazalost, svodi na izbor, odluku, pojedinca dok sistemi, drzave, kao drustvene organizacije ciji smo deo, funkcionisu sasvim drugacije, a principijelni pacifizam nikako ne pije vodu kad je u pitanju rat kakav je bio Drugi svetski.