Vojvodina
- Post n°101
Re: Vojvodina
hm. pa i u sad-u su ti procesi "implementirani" silom. ili misliš da bi recimo povelju nezavisnosti američku bilo moguće implementirati bez oružja?
- Guest
- Post n°102
Mr.Pink wrote:vojvođani su se izjasnili po tom pitanju krajem osamdesetih kada je nekolicina njih naoružana jogurtima tu priču završila.
vojvođani iz gračanice i čačka
https://youtu.be/oGqsJPrz-MY?t=3m52s
- Post n°103
hm, vrlo moguće i verovatno, ali sa novosadskim korpusom nema greške (da se radi o vojvodjanima).
u krajnjoj liniji - još je tužnije što je te institucije urušilo par autobusa sa kosova.
u krajnjoj liniji - još je tužnije što je te institucije urušilo par autobusa sa kosova.
- Post n°104
burkholderia mallei wrote:Mr.Pink wrote:vojvođani su se izjasnili po tom pitanju krajem osamdesetih kada je nekolicina njih naoružana jogurtima tu priču završila.
vojvođani iz gračanice i čačka
https://youtu.be/oGqsJPrz-MY?t=3m52s
gde si gari! vec sam se zabrinuo. jos santino da se pojavi pa imamo the original line up reunion tour.
- Guest
- Post n°105
e ma tu sam, odmarao oči od ekrana malo, koliko je to moguće u današnjim okolnostima.
- Guest
- Post n°106
Silom prema britanskim vojnicima ne prema onima nad kojim se implementiraju prava i slobode.Mr.Pink wrote:hm. pa i u sad-u su ti procesi "implementirani" silom. ili misliš da bi recimo povelju nezavisnosti američku bilo moguće implementirati bez oružja?
al da ne ulazimo saad u to, stičem utisak da nećeš prestati da budeš socijal utopista, zato što sam ti ja reko a težim da imam više tolerancije za ljude s različitim svetonazorima, bivam bolji čovek i slična sranja
Dobro primećeno ,al da odem korak dalje, ne samo da socijalističke institucije nemaju popularnu podršku (jer naravno nisu utemeljene u demokratskom procesu) nego su i neučinkovite u svojoj nameni :Mr.Pink wrote:hm, vrlo moguće i verovatno, ali sa novosadskim korpusom nema greške (da se radi o vojvodjanima).
stopa rasta u sap vojvodini u periodu od 1953 do 1970 je varirala od 6,8 do 7, 3 procenta , a u periodu od 1974 do 1987 pada na 3,1 posto godišnje.
Dakle u vreme kad je ekspoloatisna Vojvodina napreduje, a u vreme kad ima najveću autonomiju nazaduje- ne stoji očigledno.
- Post n°107
tokom americke revoulicije bilo je represija i prema lojalistima i prema domorodcima koji su podrzavali krunu koliko ti drago.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°108
mislim da grešiš kada kažeš da se prava i slobode implementiraju. one se osvajaju. nisu socijalističke institucije dar sa neba, već su nastale nakon dugogodišnjih borbi i težnji naroda sa ovih prostora za pravednije i slobodnije društvo.
vojvodina je užasno loš primer za to. ali zato kosovo (hehe), hrvatska, maćedonija, b&h bome jesu.
vojvodina je užasno loš primer za to. ali zato kosovo (hehe), hrvatska, maćedonija, b&h bome jesu.
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°109
Ovo možeš da tvrdiš samo ako daš uporedni pregled i drugih republika/pokrajina (a i svetskih trendova).Šuvar i varivo wrote:stopa rasta u sap vojvodini u periodu od 1953 do 1970 je varirala od 6,8 do 7, 3 procenta , a u periodu od 1974 do 1987 pada na 3,1 posto godišnje.
Dakle u vreme kad je ekspoloatisna Vojvodina napreduje, a u vreme kad ima najveću autonomiju nazaduje- ne stoji očigledno.
- Post n°110
.
Last edited by beatakeshi on Tue Sep 01, 2015 1:59 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : dupli)
- Post n°111
Mr.Pink wrote:
Па Војводина од 1974 наовамо јесте лош пример за то, али по свом настанку је баш добар пример. Још од Чарнојевића па до изгона Турака су гаће крвавили бранећи границу (понекад у оба смера ), и стицали право на земљу. Јер не можеш бити тампон (зона) а да се не окрвавиш.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°112
loš primer je cela sfrj u to vreme. rast do 70ih posledica je isključivo velikog zaduživanja i primljenog novca i opreme kao nadoknade za ratnu štetu. sfrj je primila više novaca od zemalja zapadne evrope na konto odštete. od početka sedamdesetih praktično počinje recesija, jer je nezaposlenost rasla uprkos tome što je u tom periodu najviše ljudi odlazilo da radi u inostranstvo. do početka 70ih godina jedino su eksploatisani strani krediti i bespovratno primljena sredstva po nekoliko osnova.
- Post n°113
da, vojvodina je loš primer u kontekstu avnojske jugoslavije. na stranu činjenica da se struktura stanovništva znatno promenila od doba čarnojevića, pa je i na tom historijskom planu nastanka ona dosta izgubila od svoje specifičnosti.
ali zato maćedonija, b&h, cg, hrvatska, kosovo da zahvale - >
i da, ostap je naravno u pravu kada kaže da su tu implementaciju mnogi na teritoriji 13 kolonija, a i šire, osetili na svojim leđima. politička situacija na severnoameričkom kontinentu je bila tada baš komplikovana, tamo je sve vrvelo od politike i plemena.
ali zato maćedonija, b&h, cg, hrvatska, kosovo da zahvale - >
i da, ostap je naravno u pravu kada kaže da su tu implementaciju mnogi na teritoriji 13 kolonija, a i šire, osetili na svojim leđima. politička situacija na severnoameričkom kontinentu je bila tada baš komplikovana, tamo je sve vrvelo od politike i plemena.
- Guest
- Post n°114
radikalski sljam kaze danas u ns da je dosao u severnu srbiju. odlicno je sto je on sustinski na istom putu na kom je uvek i bio, tako je isto dolazio u zapadnu u hrvatskoj. nema boljih boraca za vojvodinu od zastitnika velikosrpstva.
- Guest
- Post n°115
to je ispravna primedba... ne znam brojke za svetske trendove, na nivou SFRJ je u centralistčkom periodu rast bio oko 8 procenata u posle u brionskom 5.beatakeshi wrote:Ovo možeš da tvrdiš samo ako daš uporedni pregled i drugih republika/pokrajina (a i svetskih trendova).Šuvar i varivo wrote:stopa rasta u sap vojvodini u periodu od 1953 do 1970 je varirala od 6,8 do 7, 3 procenta , a u periodu od 1974 do 1987 pada na 3,1 posto godišnje.
ali to ne menja validnost moje teze- da sama decentralizacija nije nžno povezana sa ekonomskim razvojem. To je jedini racionalni argument autonomističke strane, kad se taj argument opovrgne , što je vrlo lako, onda ostaje samo meni je komšija Rusin i ja sam jako ponosan na to. Super. Pozdravi komšiju.
edit : a đavo mi ne da mira zanemari.burkholderia mallei wrote:radikalski sljam kaze danas u ns da je dosao u severnu srbiju. odlicno je sto je on sustinski na istom putu na kom je uvek i bio, tako je isto dolazio u zapadnu u hrvatskoj. nema boljih boraca za vojvodinu od zastitnika velikosrpstva.
- Guest
- Post n°116
pa pisi sta hoces. ponasaju se isto kao i prema svemu ostalom sto su nasilu zeleli da "osvoje-prisvoje-zastite", a u praksi je sve bilo suprotno. takva retorika prema vojvodini sve je zesca otkako vise nema nijednog validnog kosovskog mentalnog pojila za prazne glave koje se loze na naciju i veliku srbiju. ostalo im na raspolaganju jos malo przenja po vojvodini, bravonolu, i tu i tamo lozenje povodom nekog petog do osmog mesta u streljastvu vaterpolu i bacanju kamena sramena.
- Post n°117
burkholderia mallei wrote:ostalo im na raspolaganju jos malo przenja po vojvodini, bravonolu, i tu i tamo lozenje povodom nekog petog do osmog mesta u streljastvu vaterpolu i bacanju kamena sramena.
Da bi Srbija bila peta u vaterpolu potrebno je da se tim sportom bave barem jos cetiri zemlje u svetu
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°118
italija, crna gora, hrvatska, madjarska i srbijaficfiric wrote:burkholderia mallei wrote:ostalo im na raspolaganju jos malo przenja po vojvodini, bravonolu, i tu i tamo lozenje povodom nekog petog do osmog mesta u streljastvu vaterpolu i bacanju kamena sramena.
Da bi Srbija bila peta u vaterpolu potrebno je da se tim sportom bave barem jos cetiri zemlje u svetu
- Guest
- Post n°119
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/593258/Umro-profesor-Radivoj-Stepanov
Profesor Stepanov je bio stanoviti zagovornik autonomije Vojvodine i veliki kritičar Mitrovdanskog ustava, pre svega sa tih federalističkih pozicija.
Kratko mi je predavao nešto, sad već davno, to su bila neprijatna iskustva.
U ovoj kratkoj vesti se to ne kaže , jer verovatno nisu našli način da na dostojanstven način kažu- Stepanov je bio osoba sa invaliditetom i sve vreme se uporedo sa svojim političkim angažmnom bavio položajem i pravima osoba sa invaliditetom. Najviše je zapravo uradio ličnim primerom, bivajući veoma agilan i aktivan i namećući se svojim prisustvom uprkos hendikepu.
Profesor Stepanov je bio stanoviti zagovornik autonomije Vojvodine i veliki kritičar Mitrovdanskog ustava, pre svega sa tih federalističkih pozicija.
Kratko mi je predavao nešto, sad već davno, to su bila neprijatna iskustva.
U ovoj kratkoj vesti se to ne kaže , jer verovatno nisu našli način da na dostojanstven način kažu- Stepanov je bio osoba sa invaliditetom i sve vreme se uporedo sa svojim političkim angažmnom bavio položajem i pravima osoba sa invaliditetom. Najviše je zapravo uradio ličnim primerom, bivajući veoma agilan i aktivan i namećući se svojim prisustvom uprkos hendikepu.
- Guest
- Post n°120
Potražih detaljniji nekrolog: http://vojvodjanskiklub.rs/poslednji-pozdrav-profesoru-stepanovu/
- Guest
- Post n°121
I autonomija. info je postavila intervju koji ilustruje njegove stavove.
Neću da linkujem to, prvi je tekst.
Neću da linkujem to, prvi je tekst.
- Guest
- Post n°122
Ima te jedne manjinske novine koje se bave kulturom, na način različit od uobičajenog, dakle bez folklora i glupe zagledanosti u sebe (možete misliti koliki je tiraž)...Novine su da budem pošten, postojale u socijalističko doba i bile su mesto gde se moglo više eksperimentisati i onda su devesetih ugašene. Moja prijateljica ih je na mišiće i entuzijazam ponovo pokrenula.
Napisao sam jedan tekst, bez honorara ,drugarski , na srpskom jer prosto ne bih umeo s elokvencijom na slovačkom. Jako su negativni komentari, ljudi "iz zajednice" zovu i uzrujani su i tako. Pogotovo im smeta što mi ime nije srpsko, a ipak sam na srpskom pisao...
Ne bih sad da pravim od ovoga poentu o Vojvodini, samo mi mnogo krivo..
Napisao sam jedan tekst, bez honorara ,drugarski , na srpskom jer prosto ne bih umeo s elokvencijom na slovačkom. Jako su negativni komentari, ljudi "iz zajednice" zovu i uzrujani su i tako. Pogotovo im smeta što mi ime nije srpsko, a ipak sam na srpskom pisao...
Ne bih sad da pravim od ovoga poentu o Vojvodini, samo mi mnogo krivo..
- Post n°123
Мени много шта у политици није јасно, зашто неко повлачи овакве и онакве потезе, ту увек има непознатих мотива који могу да буду врло банални. Код политике унутар мањина ми је још мање јасно, то је за још један корак измакнуто из мог видокруга.
Колико да се зна, у САДу су скинули једну емисију са јавног радија (да л' се радило о побачају, државном отимању деце или о побачају, бемлига) због реакције јавности (на саму најаву теме, емисију нико није чуо). На ту реакцију јавности је потрошено више бајтова него што је реакције било - после се испоставило да се радило о два имејла редакцији што су послале неке две бабе са Флориде, онако згражавајући се уз кафу. Свеједно, никад није емитовано.
Тебе су бар објавили, добар коњ, прашина.
Колико да се зна, у САДу су скинули једну емисију са јавног радија (да л' се радило о побачају, државном отимању деце или о побачају, бемлига) због реакције јавности (на саму најаву теме, емисију нико није чуо). На ту реакцију јавности је потрошено више бајтова него што је реакције било - после се испоставило да се радило о два имејла редакцији што су послале неке две бабе са Флориде, онако згражавајући се уз кафу. Свеједно, никад није емитовано.
Тебе су бар објавили, добар коњ, прашина.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°124
pa niej bas za dobrim konjem , samo za srpskim.. niko nije komentarisao sam tekst, samo jezik kojim je pisan.
elem , rekla mi drugarica da bolje da ipak ne pisem za sledeci broj, dok ona ne vidi u savetu.
Savet nema kontrolno telo, ne moze niko da ih smeni, inace..teoretski mogli bi iz zatvora da vode savet carski je to DS napravio, nadam se da su dobili tih par desetina hiljada nesrpksih glasova, preseli im..
elem , rekla mi drugarica da bolje da ipak ne pisem za sledeci broj, dok ona ne vidi u savetu.
Savet nema kontrolno telo, ne moze niko da ih smeni, inace..teoretski mogli bi iz zatvora da vode savet carski je to DS napravio, nadam se da su dobili tih par desetina hiljada nesrpksih glasova, preseli im..