Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NINova nagrada

bela maca

NINova nagrada - Page 22 Empty Re: NINova nagrada

Post by bela maca Mon 17 Feb - 20:52

tužiću sve one koji se ogreše o nas
    :niko se nije ogrešio o njih:

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Bluberi

Post by Bluberi Thu 20 Feb - 0:44

http://www.elektrobeton.net/wp-content/uploads/2020/02/BETON_216.pdf?fbclid=IwAR0yGg5tzlm4jlHq_QLy8rz8VQK_zslR4PRB7AY9bpTQOyaCj-7KV3WcirE
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Thu 27 Aug - 18:57

Tabaške wrote:– U svojoj najavi ovogodišnjeg književnog festivala Krokodil, organizator i pisac, Vladimir Arsenijević, tendenciozno i zlonamerno tumači moje motive za bavljenjem književnošću – pominjući kako ja “nesimpatično” jurišah na nagrade i kako u tom jurišu i ponešto napisah – a takvom mom ponašanju nasuprot, on pretpostavlja ovogodišnju koncepciju svog festivala koja, prema njegovim rečima, artikuliše autentičnu, organsku potrebu za književnošću, oličenu i s njegove strane prepoznatu kod osamnaest spisateljica čije nastupe na ovogodišnjem festivalu najavljuje. Osim što pribegavanjem ovakvom diskursu, Arsenijević reprodukuje najbanalnije stereotipe o podeli na “mušku” i “žensku” književnost, on se, u toj banalnosti (a valjda i upravo zbog nje), odvažava i na to da pripisuje a zatim u skladu sa svojim mogućnostima i tumači motive “ne-ženskih” spisatelja, nedvosmisleno aludirajući na mene, kao na očevidan primer te i takve loše motivisanosti za književnost koju on, eto, ispravno prepoznaje, i smatra je indikativnom za opšte stanje na takozvanoj književnoj “sceni”. Umesto da se pozabavi svojim motivima za (ne)pisanje, kolega Arsenijević umišlja da razume zašto se muškarci, a zašto, pak, žene bave književnošću, i ženama onda, isto tako proizvoljno, tu potrebu za književnošću locira u želucu. Od tih svojih umišljaja povodom nečijih motiva za bavljenjem književnošću, organizator i pisac, gospodin Arsenijević, nastoji da napravi nekakvu kvazi-pogresivnu, emancipatorsku agendu svog festivala, potajno se nadajući da su svi zaboravili prošlogodišnjeg “Šredingerovog Uelbeka”, za kojeg se do zadnjeg minuta pred njegov najavljeni nastup, nije znalo da li je u Beogradu ili ne. Ni ovog puta, ogranizator Arsenijević, nije propustio priliku da se požali na nedovoljno uplata i nedovoljno sredstava, koja nikako da u očekivanoj količini “legnu” na račun njegovog festivala, što nas može navesti da pomislimo da njegovi motivi za književnošću, festivalima i organizacijama, nisu baš posve “književni”; u to, ne bih ulazio. Ono što mi jeste važno, jeste da podsetim na tu uvreženu, nimalo bezazlenu potrebu za bavljenjem motivima drugih ljudi, koja je spada u deo opšte nekulture u našem javnom životu, i koju u svom promovisanju kulturnih sadržaja, gospodin Arsenijević nažalost uspešno demonstrira. Na tu nekulturu ovom prilikom želim da ukažem i upozorim.

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.
    nalog sa ženinog laptopa

Post by nalog sa ženinog laptopa Thu 27 Aug - 19:05

e ovo sam i ja video danas, nisam znao na koji topik da postujem pa batalio  NINova nagrada - Page 22 1233199462

_____
    THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at 
    speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and 
    sun. People have visited the moon, we have sent space probes to 
    all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are 
    picked up by children in the nursery.
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Thu 27 Aug - 19:09

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu 27 Aug - 19:23

Sipljivo-cvrkutavi idiom sedamdesetogodišnjeg drven-deke sa plastičnim đozlucima i u sivom odelu, veterana tribina u Francuskoj 7 i u Rimskoj dvorani, autora knjiga kao što su "Rajački raj: zavičaj u pričama putnika" i "Nogom ćeš stati, možda, prokletom: Jakšićevo poetsko načertanije".
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu 27 Aug - 19:42

NINova nagrada - Page 22 3579118792

Urednicki naslov u rubrici Medju nama - "Ukazujem na nekulturu!"

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu 27 Aug - 19:56

Bukvalno to. Baš je rano došao do tog polemičkog stila.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu 27 Aug - 20:05

Veliki pas - DIZEL LEVICA, HULIGANI, JA SAM DETCHKO IZ BLOKOVA!!!

Mali pas - ukazyjem na nekyltury!

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu 27 Aug - 20:08

NINova nagrada - Page 22 3579118792
    ćaća

Post by ćaća Thu 27 Aug - 20:59

Aorist
    Zarezi gde ne treba
    , eto,

...

Sedi 1
    boomer crook

Post by boomer crook Fri 28 Aug - 10:11

gde je ostatak! GDJE!

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri 28 Aug - 11:17

https://nova.rs/kultura/tabasevic-arsenijevic-zlonamerno-tumaci-moje-motive/

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat 26 Sep - 8:56

Ročišta

PISCI USTALI U ODBRANU KOLEGE: Nakon tužbe Ilića, kolege podržale Igora Perišića (FOTO)
    M. MIRKOVIĆ

petak, 25. 09. 2020. u 19:36

AKTUELNI laureat "Ninove" nagrade za roman godine, Saša Ilić, tužio je teoretičara književnosti dr Igora Perišića, zbog stavova i teza koje je Perišić javno iznosio dosledno se suprotstavljajući odlukama "Ninovog" žirija - a pre svega ideološkim mehanizmima koji artikulišu funkcionisanje tog žirija, ali umnogome utiču i na celu književnu scenu.

Dok je "Ninovac" Ilić, nakon jučerašnjeg pripremnog ročišta na kome se nije direktno suočavao sa tuženim, žurno napustio Palatu pravde izbegavajući da se suoči i sa kamerama - Perišića je ispred, uz novinarske ekipe, dočekala i ekipa prijatelja pisaca.

"Bojkotaši 'Nina'" Vladimir Tabašević, Vladimir Kecmanović, Igor Marojević, Slaviša Pavlović, uz Stefana Mihajlovskog, svesrdno su podržali književnog znalca koji je pravo iz sudnice stao pred kamere i izgovorio:

- Možda bi najprimerenije bilo da vam se obratim uz reči "Drugovi i drugarice, srećna vam nova 1945".

Perišić je pojasnio da za njega ceo ovaj proces, koji je u začetku, "predstavlja veliki retro šok i korak unazad, u vreme kada su zemljom kružili politički komesari koji su proveravali podobnost intelektualaca - dakle, ljudi koji su u obavezi da podvrgavaju kritici sve ono što je od javnog značaja".

- Podnosilac tužbe sebe vidi kao bitnu figuru u antiratnoj politici, ali i sam sam neko ko se suprotastavlja ratnoj politici i retorici - dodao je Perišić. - Zato mislim da Ilić radi nešto loše za mir u regionu, insistirajući na nekakvim lukrativnim narativima i potrebi da nas miri i četvrt veka kasnije, što je kontraproduktivno i daje impuls za nove sukobe.

Saša Ilić je Igora Perišića tužio za njegov stav, što je prvi pokušaj uvođenja verbalnog delikta u kulturi, od pada Berlinskog zida, jasan je Vladimir Kecmanović, koji kaže:

- Ideja da se neko tuži zbog mišljenja i stava koji iznosi, bila bi smešna da nije tužna, i nije mi jasno kako pravosuđe nema nekakav mehanizam da ovakve tužbe odbaci. Ilić je izabrao pogrešan put, jer ako neko hoće da mu se knjiga proda u više od hiljadu primeraka, ideja je da neko tuži njega!

Ilićev prethodnik u nizu laureata "Ninove" nagrade, Vladimir Tabašević, podsetio je da je pisac Saša Ilić tužio Perišića za povredu ugleda i ličnog osećanja časti, zbog teze koju je Perišić izneo a koja nije bez smisla:

- Apsurdno je što je baš Ilić u svom književnom angažmanu radio na otvaranju sukoba na ovim prostorima, i da upravo on pripada propagandnoj mašineriji koja radi na uništavanju osećanja časti kod svih građana Srbije. Mašineriji koja onemogućava da se bilo ko oseća časno i dostojanstveno, insistirajući na tome da je jedino poželjno osećanje građana Srbije - krivica.

Igor Marojević smatra da se tužba protiv Igora Perišića najtačnije može opisati kao - progon javne reči, i dodaje:

- Optuženi je intelektualac poznat po demokratskim stavovima, i pokušaj da se on prikaže u nekakvoj opskurnoj varijanti je apsurdan - a pravi je paradoks što nas na totalitarne metode, koje podrazumevaju i prisilno rušenje slobode javne reči, vraća neko ko se predstavlja kao pripadnik progresivnih snaga. Pitam se šta će to i njemu samom, šta će ovim postići, i zašto je njegova duševna bol tako jeftina?

SUKOBI NA KNjIŽEVNOM POLjU

SAMA "Ninova" nagrada, istakao je i Tabašević, mesto je sukoba i borbe na književnom polju i nešto što se mora podvrgavati kritici i pokušajima prevrednovanja.
    Igor Marojević naglasio je da je sama nagrada značajna, iako neopravdano, te da zbog toga tenzije od prošlogodišnje dodele gotovo da i nisu splašnjavale:
    - U međuvremenu se jedino pojavio kovid koji se pokazao kao dobar saveznik "Ninove" nagrade, ali kao nešto manje dobar saveznik laureata, čija je knjiga najslabije prodavani roman koji je poneo ovu nagradu.

https://www.novosti.rs/kultura/vesti/920630/pisci-ustali-odbranu-kolege-nakon-tuzbe-ilica-kolege-podrzale-igora-perisica-foto?fbclid=IwAR2nx4mFkRLH56jNwiZQo2odf02uj2QLzsFqEIwiT31lN3CUEfrmHOHFlYQ
    паће

Post by паће Sat 26 Sep - 9:10

Ал га сере. Имаш вербалног деликта онолико, пише по законима којекуде, и код нас и ихај, мож да најебеш ко оно код рокера с Мораву, "немој Миле ништа политички, јер да не би добио по .. леђа".

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Sat 26 Sep - 9:37

NINova nagrada - Page 22 TheyLive3-600x400

"Lukretivni narativi"*

*Klačar takes notes...

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat 26 Sep - 11:58

Lukratija Bordžija
    boomer crook

Post by boomer crook Sat 26 Sep - 12:21

se oni secaju zasto je sreten ugricic ostao bez posla? samo je tada kec njakao u drugom horu.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Mon 9 Nov - 19:44

https://nova.rs/kultura/reagovanje-tabasevic-milenkovicu-take-money-and-run/

nema kraja, nema kraja...

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon 9 Nov - 21:19

Citirati tradicionalnu definiciju znanja kao istinitog opravdanog verovanja kako bi se šuknulo Milenkoviću, evo ne znam...

_____

Notxor

Post by Notxor Tue 10 Nov - 8:09

Tabašević je nagrađeni roman godinu dana promovisao na književnim večerima sa Čakarevićem koji je bio član žirija koji mu je dodelio nagradu, da bi dan pre dodele ovogodišnje nagrade promovisao onu budalaštinu od bojkota.
    Mislim, čovek je pre nego što je dobio nagradu spalio svoju knjigu i to posle paljenja knjige Kije Kockar.
    Ne znam kako piše jer nisam ga nisam čitao, ali se ponaša kao dalabu.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    pirossi

Post by pirossi Fri 25 Dec - 14:10

piše d'umreš
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun 10 Jan - 11:25

https://rs.sputniknews.com/kultura/202101091124327472-grupa-pisaca-i-ove-godine-bojkotuje-ninovu-nagradu/?fbclid=IwAR2FLFUTXPsmaL8duGcfaFF0POPlxny9QbfQdDsvlCy66kc_6htNUCfqLI8

BTW, koliko povucenih romana ima u vec objavljenom sirem izboru, pitate se? Da proverimo!

1. Dejan Tiago Stanković, ZAMALEK – Laguna
    2. Vladan Matijević, SLOBODA GOVORA – Laguna
    3. Katarina Mitrović, NEMAJU SVE KUĆE DVORIŠTE – Enklava
    4. Slađana Nina Perković, U JARKU – Imprimatur
    5. Darko Cvijetić, ŠTO NA PODU SPAVAŠ – Književna radionica Rašić
    6. Svetislav Basara, KONTRAENDORFIN – Laguna
    7. Enes Halilović, LJUDI BEZ GROBOVA – Laguna
    8. Ljiljana Maletin Vojvodić, SKRIK – Artprint media
    9. Uroš Dimitrijević, SIROTI MALI RATOVI - Presing
    10. Svetozar Vlajković, LJUBAVI, MAGLE, OSTRVA... – Presing
    11. Marko Vidojković, ĐUBRE – Laguna
    12. Filip Grujić, PODSTANAR – LOM
    13. Jovica Aćin, POLAZEĆI OD KRAJA SVETA – Laguna
    14. Vladimir Kopicl, PURPURNA DEKADA – Dereta
    15. Savo Stijepović, PREKRASNE RUŠEVINE – Dereta
    16. Nenad Teofilović, FRAKTURA – Dereta
    17. Boško Krstić, PARANOJA BARONA ALDINA – Arhipelag
    18. Srđan Srdić, LJUBAVNA PESMA – Partizanska knjiga
    19. Radivoj Šajtinac, PELERINA – Geopoetika
    20. Zvonka Gazivoda, HOSTEL KALIFORNIJA – Geopoetika
    21. Boris Miljković, JUGOSLOVENI – Geopoetika
    22. Franja Petrinović, KONAČNI IZVEŠTAJI O RAVNOTEŽI – Akademska knjiga
    23. Milan Belegišanin, ČOVEČULJAK U KROŠNJI – Akademska knjiga
    24. Miloš Nikolin, PET GODIŠNJIH DOBA MARVENOG DOKTORA – Albatros plus
    25. Uglješa Šajtinac, BIĆE JEDNOM – Pčelica izdavaštvo
    26. Miloš Živanović, DUHOVI NOVEMBRA – Orfelin
    27. Draško Sikimić, KATARINA – LOM
    28. Milan Todorov, NE MOGU SVI DA UMRU LETI – Arhipelag
    29. Bojan Savić Ostojić, NIŠTA NIJE NIČIJE – Kontrast
    30. Uroš Ristanović, VIVID – Otvorena knjiga
    31. Lazar Pašćanović, SPAM – Imprimatur
    32. Radovan Beli Marković, STOJNA VETRENJAČA: četiri kanata – Srpska književna zadruga
    33. Laslo Blašković, PRATEĆI VOKALI – Arhipelag
    34. Milan Vurdelja, ČIJI TO TRAG VIDIM U KROŠNJAMA? – Plato izdavaštvo
    35. Ognjen Spahić, POD OBA SUNCA – Kontrast izdavaštvo
    36. Željko Obrenović, KOLOSEUM – Kontrast izdavaštvo
    37. Šaban Šarenkapić, KVARTIDA – Darma

38. Predrag Marković, DAVID PROTIV OTUŽNOG ZLODUHA – Solaris

Povukli su se iz konkurencije u kojoj nisu ni bili.

Petrinovic koji je prosle godine bojkotovao, ove godine nece (a uso je u siri izbor. Pa hahaha, kakvi likovi.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun 10 Jan - 12:12

Polupismeni kreten Vlada Arsić nešto smatra o NIN-ovoj nagradi, izdvaja stav, bojkotuje...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun 10 Jan - 12:25

Ne znam ko je ro.

Deksina izjava je vrh.

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri 15 Nov - 15:34