:niko se nije ogrešio o njih:
NINova nagrada
- Post n°526
Re: NINova nagrada
tužiću sve one koji se ogreše o nas
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°527
http://www.elektrobeton.net/wp-content/uploads/2020/02/BETON_216.pdf?fbclid=IwAR0yGg5tzlm4jlHq_QLy8rz8VQK_zslR4PRB7AY9bpTQOyaCj-7KV3WcirE
- Post n°528
Tabaške wrote:– U svojoj najavi ovogodišnjeg književnog festivala Krokodil, organizator i pisac, Vladimir Arsenijević, tendenciozno i zlonamerno tumači moje motive za bavljenjem književnošću – pominjući kako ja “nesimpatično” jurišah na nagrade i kako u tom jurišu i ponešto napisah – a takvom mom ponašanju nasuprot, on pretpostavlja ovogodišnju koncepciju svog festivala koja, prema njegovim rečima, artikuliše autentičnu, organsku potrebu za književnošću, oličenu i s njegove strane prepoznatu kod osamnaest spisateljica čije nastupe na ovogodišnjem festivalu najavljuje. Osim što pribegavanjem ovakvom diskursu, Arsenijević reprodukuje najbanalnije stereotipe o podeli na “mušku” i “žensku” književnost, on se, u toj banalnosti (a valjda i upravo zbog nje), odvažava i na to da pripisuje a zatim u skladu sa svojim mogućnostima i tumači motive “ne-ženskih” spisatelja, nedvosmisleno aludirajući na mene, kao na očevidan primer te i takve loše motivisanosti za književnost koju on, eto, ispravno prepoznaje, i smatra je indikativnom za opšte stanje na takozvanoj književnoj “sceni”. Umesto da se pozabavi svojim motivima za (ne)pisanje, kolega Arsenijević umišlja da razume zašto se muškarci, a zašto, pak, žene bave književnošću, i ženama onda, isto tako proizvoljno, tu potrebu za književnošću locira u želucu. Od tih svojih umišljaja povodom nečijih motiva za bavljenjem književnošću, organizator i pisac, gospodin Arsenijević, nastoji da napravi nekakvu kvazi-pogresivnu, emancipatorsku agendu svog festivala, potajno se nadajući da su svi zaboravili prošlogodišnjeg “Šredingerovog Uelbeka”, za kojeg se do zadnjeg minuta pred njegov najavljeni nastup, nije znalo da li je u Beogradu ili ne. Ni ovog puta, ogranizator Arsenijević, nije propustio priliku da se požali na nedovoljno uplata i nedovoljno sredstava, koja nikako da u očekivanoj količini “legnu” na račun njegovog festivala, što nas može navesti da pomislimo da njegovi motivi za književnošću, festivalima i organizacijama, nisu baš posve “književni”; u to, ne bih ulazio. Ono što mi jeste važno, jeste da podsetim na tu uvreženu, nimalo bezazlenu potrebu za bavljenjem motivima drugih ljudi, koja je spada u deo opšte nekulture u našem javnom životu, i koju u svom promovisanju kulturnih sadržaja, gospodin Arsenijević nažalost uspešno demonstrira. Na tu nekulturu ovom prilikom želim da ukažem i upozorim.
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°529
e ovo sam i ja video danas, nisam znao na koji topik da postujem pa batalio
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°530
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Guest
- Post n°531
Sipljivo-cvrkutavi idiom sedamdesetogodišnjeg drven-deke sa plastičnim đozlucima i u sivom odelu, veterana tribina u Francuskoj 7 i u Rimskoj dvorani, autora knjiga kao što su "Rajački raj: zavičaj u pričama putnika" i "Nogom ćeš stati, možda, prokletom: Jakšićevo poetsko načertanije".
- Post n°532
Urednicki naslov u rubrici Medju nama - "Ukazujem na nekulturu!"
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°534
Veliki pas - DIZEL LEVICA, HULIGANI, JA SAM DETCHKO IZ BLOKOVA!!!
Mali pas - ukazyjem na nekyltury!
Mali pas - ukazyjem na nekyltury!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°536
Aorist
Zarezi gde ne treba
, eto,
...
Sedi 1
Zarezi gde ne treba
, eto,
...
Sedi 1
- Post n°537
gde je ostatak! GDJE!
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°538
https://nova.rs/kultura/tabasevic-arsenijevic-zlonamerno-tumaci-moje-motive/
_____
- Guest
- Post n°539
Ročišta
PISCI USTALI U ODBRANU KOLEGE: Nakon tužbe Ilića, kolege podržale Igora Perišića (FOTO)
M. MIRKOVIĆ
petak, 25. 09. 2020. u 19:36
AKTUELNI laureat "Ninove" nagrade za roman godine, Saša Ilić, tužio je teoretičara književnosti dr Igora Perišića, zbog stavova i teza koje je Perišić javno iznosio dosledno se suprotstavljajući odlukama "Ninovog" žirija - a pre svega ideološkim mehanizmima koji artikulišu funkcionisanje tog žirija, ali umnogome utiču i na celu književnu scenu.
Dok je "Ninovac" Ilić, nakon jučerašnjeg pripremnog ročišta na kome se nije direktno suočavao sa tuženim, žurno napustio Palatu pravde izbegavajući da se suoči i sa kamerama - Perišića je ispred, uz novinarske ekipe, dočekala i ekipa prijatelja pisaca.
"Bojkotaši 'Nina'" Vladimir Tabašević, Vladimir Kecmanović, Igor Marojević, Slaviša Pavlović, uz Stefana Mihajlovskog, svesrdno su podržali književnog znalca koji je pravo iz sudnice stao pred kamere i izgovorio:
- Možda bi najprimerenije bilo da vam se obratim uz reči "Drugovi i drugarice, srećna vam nova 1945".
Perišić je pojasnio da za njega ceo ovaj proces, koji je u začetku, "predstavlja veliki retro šok i korak unazad, u vreme kada su zemljom kružili politički komesari koji su proveravali podobnost intelektualaca - dakle, ljudi koji su u obavezi da podvrgavaju kritici sve ono što je od javnog značaja".
- Podnosilac tužbe sebe vidi kao bitnu figuru u antiratnoj politici, ali i sam sam neko ko se suprotastavlja ratnoj politici i retorici - dodao je Perišić. - Zato mislim da Ilić radi nešto loše za mir u regionu, insistirajući na nekakvim lukrativnim narativima i potrebi da nas miri i četvrt veka kasnije, što je kontraproduktivno i daje impuls za nove sukobe.
Saša Ilić je Igora Perišića tužio za njegov stav, što je prvi pokušaj uvođenja verbalnog delikta u kulturi, od pada Berlinskog zida, jasan je Vladimir Kecmanović, koji kaže:
- Ideja da se neko tuži zbog mišljenja i stava koji iznosi, bila bi smešna da nije tužna, i nije mi jasno kako pravosuđe nema nekakav mehanizam da ovakve tužbe odbaci. Ilić je izabrao pogrešan put, jer ako neko hoće da mu se knjiga proda u više od hiljadu primeraka, ideja je da neko tuži njega!
Ilićev prethodnik u nizu laureata "Ninove" nagrade, Vladimir Tabašević, podsetio je da je pisac Saša Ilić tužio Perišića za povredu ugleda i ličnog osećanja časti, zbog teze koju je Perišić izneo a koja nije bez smisla:
- Apsurdno je što je baš Ilić u svom književnom angažmanu radio na otvaranju sukoba na ovim prostorima, i da upravo on pripada propagandnoj mašineriji koja radi na uništavanju osećanja časti kod svih građana Srbije. Mašineriji koja onemogućava da se bilo ko oseća časno i dostojanstveno, insistirajući na tome da je jedino poželjno osećanje građana Srbije - krivica.
Igor Marojević smatra da se tužba protiv Igora Perišića najtačnije može opisati kao - progon javne reči, i dodaje:
- Optuženi je intelektualac poznat po demokratskim stavovima, i pokušaj da se on prikaže u nekakvoj opskurnoj varijanti je apsurdan - a pravi je paradoks što nas na totalitarne metode, koje podrazumevaju i prisilno rušenje slobode javne reči, vraća neko ko se predstavlja kao pripadnik progresivnih snaga. Pitam se šta će to i njemu samom, šta će ovim postići, i zašto je njegova duševna bol tako jeftina?
SUKOBI NA KNjIŽEVNOM POLjU
SAMA "Ninova" nagrada, istakao je i Tabašević, mesto je sukoba i borbe na književnom polju i nešto što se mora podvrgavati kritici i pokušajima prevrednovanja.
Igor Marojević naglasio je da je sama nagrada značajna, iako neopravdano, te da zbog toga tenzije od prošlogodišnje dodele gotovo da i nisu splašnjavale:
- U međuvremenu se jedino pojavio kovid koji se pokazao kao dobar saveznik "Ninove" nagrade, ali kao nešto manje dobar saveznik laureata, čija je knjiga najslabije prodavani roman koji je poneo ovu nagradu.
https://www.novosti.rs/kultura/vesti/920630/pisci-ustali-odbranu-kolege-nakon-tuzbe-ilica-kolege-podrzale-igora-perisica-foto?fbclid=IwAR2nx4mFkRLH56jNwiZQo2odf02uj2QLzsFqEIwiT31lN3CUEfrmHOHFlYQ
- Post n°540
Ал га сере. Имаш вербалног деликта онолико, пише по законима којекуде, и код нас и ихај, мож да најебеш ко оно код рокера с Мораву, "немој Миле ништа политички, јер да не би добио по .. леђа".
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°541
"Lukretivni narativi"*
*Klačar takes notes...
_____
- Post n°543
se oni secaju zasto je sreten ugricic ostao bez posla? samo je tada kec njakao u drugom horu.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°544
https://nova.rs/kultura/reagovanje-tabasevic-milenkovicu-take-money-and-run/
nema kraja, nema kraja...
nema kraja, nema kraja...
_____
- Post n°545
Citirati tradicionalnu definiciju znanja kao istinitog opravdanog verovanja kako bi se šuknulo Milenkoviću, evo ne znam...
_____
- Post n°546
Tabašević je nagrađeni roman godinu dana promovisao na književnim večerima sa Čakarevićem koji je bio član žirija koji mu je dodelio nagradu, da bi dan pre dodele ovogodišnje nagrade promovisao onu budalaštinu od bojkota.
Mislim, čovek je pre nego što je dobio nagradu spalio svoju knjigu i to posle paljenja knjige Kije Kockar.
Ne znam kako piše jer nisam ga nisam čitao, ali se ponaša kao dalabu.
Mislim, čovek je pre nego što je dobio nagradu spalio svoju knjigu i to posle paljenja knjige Kije Kockar.
Ne znam kako piše jer nisam ga nisam čitao, ali se ponaša kao dalabu.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°548
https://rs.sputniknews.com/kultura/202101091124327472-grupa-pisaca-i-ove-godine-bojkotuje-ninovu-nagradu/?fbclid=IwAR2FLFUTXPsmaL8duGcfaFF0POPlxny9QbfQdDsvlCy66kc_6htNUCfqLI8
BTW, koliko povucenih romana ima u vec objavljenom sirem izboru, pitate se? Da proverimo!
Povukli su se iz konkurencije u kojoj nisu ni bili.
Petrinovic koji je prosle godine bojkotovao, ove godine nece (a uso je u siri izbor. Pa hahaha, kakvi likovi.
BTW, koliko povucenih romana ima u vec objavljenom sirem izboru, pitate se? Da proverimo!
1. Dejan Tiago Stanković, ZAMALEK – Laguna
2. Vladan Matijević, SLOBODA GOVORA – Laguna
3. Katarina Mitrović, NEMAJU SVE KUĆE DVORIŠTE – Enklava
4. Slađana Nina Perković, U JARKU – Imprimatur
5. Darko Cvijetić, ŠTO NA PODU SPAVAŠ – Književna radionica Rašić
6. Svetislav Basara, KONTRAENDORFIN – Laguna
7. Enes Halilović, LJUDI BEZ GROBOVA – Laguna
8. Ljiljana Maletin Vojvodić, SKRIK – Artprint media
9. Uroš Dimitrijević, SIROTI MALI RATOVI - Presing
10. Svetozar Vlajković, LJUBAVI, MAGLE, OSTRVA... – Presing
11. Marko Vidojković, ĐUBRE – Laguna
12. Filip Grujić, PODSTANAR – LOM
13. Jovica Aćin, POLAZEĆI OD KRAJA SVETA – Laguna
14. Vladimir Kopicl, PURPURNA DEKADA – Dereta
15. Savo Stijepović, PREKRASNE RUŠEVINE – Dereta
16. Nenad Teofilović, FRAKTURA – Dereta
17. Boško Krstić, PARANOJA BARONA ALDINA – Arhipelag
18. Srđan Srdić, LJUBAVNA PESMA – Partizanska knjiga
19. Radivoj Šajtinac, PELERINA – Geopoetika
20. Zvonka Gazivoda, HOSTEL KALIFORNIJA – Geopoetika
21. Boris Miljković, JUGOSLOVENI – Geopoetika
22. Franja Petrinović, KONAČNI IZVEŠTAJI O RAVNOTEŽI – Akademska knjiga
23. Milan Belegišanin, ČOVEČULJAK U KROŠNJI – Akademska knjiga
24. Miloš Nikolin, PET GODIŠNJIH DOBA MARVENOG DOKTORA – Albatros plus
25. Uglješa Šajtinac, BIĆE JEDNOM – Pčelica izdavaštvo
26. Miloš Živanović, DUHOVI NOVEMBRA – Orfelin
27. Draško Sikimić, KATARINA – LOM
28. Milan Todorov, NE MOGU SVI DA UMRU LETI – Arhipelag
29. Bojan Savić Ostojić, NIŠTA NIJE NIČIJE – Kontrast
30. Uroš Ristanović, VIVID – Otvorena knjiga
31. Lazar Pašćanović, SPAM – Imprimatur
32. Radovan Beli Marković, STOJNA VETRENJAČA: četiri kanata – Srpska književna zadruga
33. Laslo Blašković, PRATEĆI VOKALI – Arhipelag
34. Milan Vurdelja, ČIJI TO TRAG VIDIM U KROŠNJAMA? – Plato izdavaštvo
35. Ognjen Spahić, POD OBA SUNCA – Kontrast izdavaštvo
36. Željko Obrenović, KOLOSEUM – Kontrast izdavaštvo
37. Šaban Šarenkapić, KVARTIDA – Darma
38. Predrag Marković, DAVID PROTIV OTUŽNOG ZLODUHA – Solaris
Povukli su se iz konkurencije u kojoj nisu ni bili.
Petrinovic koji je prosle godine bojkotovao, ove godine nece (a uso je u siri izbor. Pa hahaha, kakvi likovi.
_____
- Guest
- Post n°549
Polupismeni kreten Vlada Arsić nešto smatra o NIN-ovoj nagradi, izdvaja stav, bojkotuje...
- Post n°550
Ne znam ko je ro.
Deksina izjava je vrh.
Deksina izjava je vrh.
_____