Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NINova nagrada

Notxor

NINova nagrada - Page 27 Empty Re: NINova nagrada

Post by Notxor Mon Jan 24, 2022 5:57 pm

Erős Pista wrote:

I ne, ovo nije "poema koja se čita kao roman". Može se eksperimentisati s formom, naravno, i jasno je da granice žanra nisu unapred zadate, odnosno da se uvek mogu kreativno presipitivati. Ali ovo nije to, ovo nije roman koji eskperimentiše sa formom. Ovo su njene pesme nakalemljene jedna na drugu.

Rekoh prethodno da roman nije recept za pitu, a sad dodajem - to ne znači da se ne bi mogao napisati roman samo od recepa, mogu tako nešto da zamislim. Isto tako, postoje romani koji inkorporiraju druge žanrove, ili se služe njima - Pantić pominje Beli hotel, a ja bih tu dodao i Bledu vatru. Ali ovo nije ispitivanje granica romana, ovo naprosto ne dobacuje do romana.

Google "verse novel" ili potraži:

https://www.goodreads.com/book/show/22819788-charlotte

https://www.goodreads.com/book/show/35659255-the-long-take

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 6:04 pm

Pa ne moze se ovo razresiti guglom, pobobu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Notxor

Post by Notxor Mon Jan 24, 2022 6:15 pm

Na Amazonu imaš "look inside"

https://www.amazon.com/Charlotte-David-Foenkinos-ebook/dp/B01FJWKXUU

Pročitaj par strana, pa uporedi.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 6:26 pm

Ocigledno se ne razumemo. Verse novel je novel kao sto je graphic novel novel, dakle, by analogy. To nije zanr romana, nego zanr poezije (odnosno stripa).

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Notxor

Post by Notxor Mon Jan 24, 2022 6:51 pm

Prvo da ubediš ove što su nagradili pisce čije romane sam gore linkovao i one koji su pisali prikaze tih knjiga.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 6:53 pm

Kojim su ih nagradama nagradili? Za najbolji roman?

_____

Bluberi

Post by Bluberi Mon Jan 24, 2022 9:02 pm

Konzervativni Eros  NINova nagrada - Page 27 2304934895
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 9:04 pm

NINova nagrada - Page 27 359476144

_____

Notxor

Post by Notxor Mon Jan 24, 2022 9:10 pm

@Eros

ako te toliko zanima možeš i sam da potražiš.
    Ne zanima me cela stvar toliko da bih se ubeđivao, linkovao kritike i nagrade.
    Radi se o jako poznatim i čitanim knjigama. Robertson je bio u užem izboru za Bookera, a Charlotte (a novel) je nagrađena 2018. i prodata je u pola miliona primeraka valjda samo u Francuskoj.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_Take

https://www.theguardian.com/books/2018/jan/19/charlotte-david-foenkinos-review

_____
    Bluberi

Post by Bluberi Mon Jan 24, 2022 9:11 pm

Sampas je poema puta. Bar ga je tako okarakterisao autor na samom početku.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 9:14 pm

Notxor wrote:@Eros

ako te toliko zanima možeš i sam da potražiš.
    Ne zanima me cela stvar toliko da bih se ubeđivao, linkovao kritike i nagrade.
    Radi se o jako poznatim i čitanim knjigama.  Robertson je bio u užem izboru za Bookera, a Charlotte (a novel) je nagrađena 2018. i prodata je u pola miliona primeraka valjda samo u Francuskoj.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_Take

https://www.theguardian.com/books/2018/jan/19/charlotte-david-foenkinos-review

U pravu si, The Long Take je zamalo dobio Bookera, koji jeste nagrada za roman.

_____

Post by Zus Mon Jan 24, 2022 9:46 pm

Erős Pista wrote:Pročitah ili probah da pročitam onaj odlomak što je Noxtor okačio i setih se šta je svojevremeno napisao Veletin, negde pri početku ovog topika, a povodom Tabaševića i Ivane Dimić - mene ovo podseća na domaće serije sa RTS-a.

Sličan sam utisak imao i tada, a i sada, povodom MM. Ne mogu da čitam ovo, ne zanima me, ton me iritira, patos mi je nepodnošljiv.

I ne, ovo nije "poema koja se čita kao roman". Može se eksperimentisati s formom, naravno, i jasno je da granice žanra nisu unapred zadate, odnosno da se uvek mogu kreativno presipitivati. Ali ovo nije to, ovo nije roman koji eskperimentiše sa formom. Ovo su njene pesme nakalemljene jedna na drugu.

Rekoh prethodno da roman nije recept za pitu, a sad dodajem - to ne znači da se ne bi mogao napisati roman samo od recepa, mogu tako nešto da zamislim. Isto tako, postoje romani koji inkorporiraju druge žanrove, ili se služe njima - Pantić pominje Beli hotel, a ja bih tu dodao i Bledu vatru. Ali ovo nije ispitivanje granica romana, ovo naprosto ne dobacuje do romana.

Upravo tako. Ona kao dramaturg fino radi ali kad se citaju I pogotovo gledaju u pozoristu njena dela cesto bude tako usiljeno (mada nije davno nista postavljano na pozornicu). Ne znam za nagradjeno delo
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Mon Jan 24, 2022 9:53 pm

Da, da, evo gugla:
    Can poetry be a novel?
    A verse novel is a type of narrative poetry in which a novel-length narrative is told through the medium of poetry rather than prose. Either simple or complex stanzaic verse-forms may be used, but there will usually be a large cast, multiple voices, dialogue, narration, description, and action in a novelistic manner.
    Proza u poetskom ruhu, poezija u proznim cipelama i obrnuto, dadne se to opisat. Ma danas je sve hibridno  NINova nagrada - Page 27 1861198401  
    Charlotte što je Notxor stavio je poprilično prijemčiva i jako fluidno ide ta naracija, a ovaj odlomak iz Dece me ugušio lubenicama i dlakama, što ne znači da je loše, al nije baš da ću se zaletiti.
    Nego, jeste li čitali druge kandidate za NIN-ovu nagradu?

_____
    my goosebumps have goosebumps
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Jan 24, 2022 10:00 pm

Notxor

Post by Notxor Mon Jan 24, 2022 10:03 pm

Erős Pista wrote:
    U pravu si, The Long Take je zamalo dobio Bookera, koji jeste nagrada za roman.

Što je ok, ali nije presudno. Mesto gde verse novel prestaje da bude poem i postaje novel je za doktorsku disertaciju, a ja nisam kvalifikovan da se time bavim - u književnosti su mi friends&family - ja sam u prolazu.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 10:08 pm

Slazem se, ma mene ustvari nervira ovo njeno pisanje pa sam zapeo. NINova nagrada - Page 27 1233199462

_____

boomer crook

Post by boomer crook Mon Jan 24, 2022 10:18 pm

sutra ujutru je prilicno uzasan film. beli beli svet je gledljiviji.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 24, 2022 10:21 pm

Sutra ujutra ne mos se gleda, Beli, beli svet sam cuo da nije los.

_____

boomer crook

Post by boomer crook Mon Jan 24, 2022 10:33 pm

sta ja znam. beli beli svet nije meni zanimljiv ali mogu da vidim odakle ta oniricka poetika dolazi.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    kondo

Post by kondo Mon Jan 24, 2022 10:57 pm

ovo je skroz dobra vest za poeziju u srbiji, svejedno da li je roman ili zbirka pesama.

drago mi je zbog drugara koji kidaju (stevan tatalovic)

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    kondo

Post by kondo Mon Jan 24, 2022 11:08 pm

Talason wrote:

haha ovo je onaj car što je prekjuče jebo bez guščije masti tjaga stankovića u prkno, za sve i svja
    maximum respect za majstora teologa

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    kondo

Post by kondo Mon Jan 24, 2022 11:09 pm

Bleeding Blitva wrote:
    Nego, jeste li čitali druge kandidate za NIN-ovu nagradu?

Daj šansu Sampasu

_____
    #FreeFacu

Solus_Rex

Post by Solus_Rex Mon Jan 24, 2022 11:58 pm

boomer crook wrote:sutra ujutru je prilicno uzasan film. beli beli svet je gledljiviji.
    Gde će ti duša, Bumere?! 
    Gledao Sutra ujutru u biskopu još onda, pričao sa Mileninim & Dugalićevim studentima i svi se saglasismo kako je ovom susretu dekorum NBG srdačno ugostio Cassavetesa.

Hteo sam da obnovim gradivo sa Beli svetom ali je bilo toliko klinčadije u sali pa sam izašao posle 30 min...
    NINova nagrada - Page 27 3363120308
    Bluberi

Post by Bluberi Tue Jan 25, 2022 6:11 am

Spremite se za fingiranu polemiku, dizanje temperature... koju će pokrenuti Tijago Stanković u svojoj kolumni u NIN-u.
    Notxor

Post by Notxor Tue Jan 25, 2022 7:20 am

Napisao pre 20 sati.

„Kada bih umeo da pišem kritike i osvrte ja bih napisao, a ovde mogu da kažem da mi je ova knjiga bila odlična uprkos svemu, naime niti sam neki ljubitelj poezije, niti volim knjige koje nisu smešne, niti mi prijaju teške teme, a opet, ovo je jedna veoma, veoma dobra knjiga, Jer umetnost je dobra samo kad je iskrena“.

„Imam utisak da je ovo i odlična odluka za NIN, da će ova nagrada doprineti promociji čitanja, a osećam i da će “Deca” biti jedan od romana dobitnika koji će ostati kao klasik. Najtoplija preporuka, „Deca“ je roman koji vredi pročitati i imati u svojoj biblioteci“, zaključio je Dejan Tiago Stanković.

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 3:22 pm