NINova nagrada
- Post n°326
Re: NINova nagrada
Jbg, nisam znao o cemu je pisao Tisma.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°327
Dobro, ovo je već sumanuto. Ne bi me ni čudilo da vlast recimo napravi svoju nagradu, oni su i inače u fazonu - kad nam nešto ne odgovara, daj da mi napravimo drugo. Samo teško će to tako ići, ne možeš tek tako da sjebeš neku nagradu sa tradicijom kao Ninova. Jedino, ako bi mogli nekako da stopiraju Ninovu nagradu, ali teško da će se to desiti.
Ali ovo
Kancer kao takav.
Ali ovo
I na kraju treba javno reći: kulturna politika, za koju se zalaže "Ninov" žiri i mediji koji stoje iza njega nije u suprotnosti sa preovlađujućom kulturnom politikom države Srbije.
Kancer kao takav.
- Post n°328
Samo mi nije jasno sta Bazdulj ima protiv toga...
- Post n°329
Sad videh da nekoliko vidjenijih botova sa tvitera aktivno botuje protiv NINa, ponavljajuci istu pricu iz proglasa (strani vlasnik, antisrpstvo).
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°330
dobro, ti imaju 1 drugi beef sa njima...
- Post n°331
KinderLad wrote:Samo mi nije jasno sta Bazdulj ima protiv toga...
Sto nije uso u uzi izbor.
Kad "dugo i preterano često o NIN-ovoj nagradi odlučuju, što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi" pa ne uđeš u najuži izbor pic.twitter.com/b1MxUDbtPw
— Dario Hajrić (@romulian) January 19, 2020
_____
- Post n°333
To sam i ocekivao. Lepo.
_____
- Post n°334
William Murderface wrote:KinderLad wrote:Samo mi nije jasno sta Bazdulj ima protiv toga...
Sto nije uso u uzi izbor.Kad "dugo i preterano često o NIN-ovoj nagradi odlučuju, što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi" pa ne uđeš u najuži izbor pic.twitter.com/b1MxUDbtPw
— Dario Hajrić (@romulian) January 19, 2020
Ah...
- Post n°335
https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/knjige-stripovi/3144585-tinja-rat-oko-ninove-nagrade-tabasevic-objasnjava-plaketu-i-1000-evra-sam-predao-sikimicu
_____
- Post n°336
Ne zaboravite da ja ne zaboravljam ništa.
Uuuuu, ma nije valjda...
- Post n°337
Mi iz Rakovice
Zar on nije iz Mostara?
- Post n°338
kakav rakovacki djilkos i shaban
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°340
Kamo lepe sreće, onda bi Džoni dobio repa
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°341
Papa Lazarou wrote:Ipak Sasa Ilic.
Čestitamo!
- Post n°342
jedan je kapiten
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°343
ćaća wrote:Papa Lazarou wrote:Ipak Sasa Ilic.
Čestitamo!
- Post n°344
I šta jednom navijaču Veleža može ovde da smeta...
- Post n°345
Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija!
_____
- Post n°346
a ne tako davno:
Iste godine, izdavačka kuća Rend je reagovala jer romani Otac Miljenka Jergovića i Setva soli Muharema Bazdulja, iako objavljeni prvo u Srbiji, a zatim u drugim jugoslovenskim republikama, nisu uvršteni u konkurenciju.
Tadašnji predsednik žirija Vasa Pavković pozvao se na Pravilnik u kome stoji da u konkurenciji mogu biti romani napisani i prvi put objavljeni na srpskom jeziku.
Jergović i Bazdulj pišu na ijekavici, a njihove knjige se u Srbiji ne prevode.
Kako je do tada više romana u konkurenciji bilo napisano ijekavicom, a neki od autora ni ne žive u Srbiji, kritičari NIN-ove nagrade tvrde da žiri nije želeo da razmatra dela Jergovića i Bazdulja, pošto oni nisu srpske nacionalnosti.
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-51179198
je l bazdulj jedan od većih preletača?
kusturica milenijalaca
Iste godine, izdavačka kuća Rend je reagovala jer romani Otac Miljenka Jergovića i Setva soli Muharema Bazdulja, iako objavljeni prvo u Srbiji, a zatim u drugim jugoslovenskim republikama, nisu uvršteni u konkurenciju.
Tadašnji predsednik žirija Vasa Pavković pozvao se na Pravilnik u kome stoji da u konkurenciji mogu biti romani napisani i prvi put objavljeni na srpskom jeziku.
Jergović i Bazdulj pišu na ijekavici, a njihove knjige se u Srbiji ne prevode.
Kako je do tada više romana u konkurenciji bilo napisano ijekavicom, a neki od autora ni ne žive u Srbiji, kritičari NIN-ove nagrade tvrde da žiri nije želeo da razmatra dela Jergovića i Bazdulja, pošto oni nisu srpske nacionalnosti.
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-51179198
je l bazdulj jedan od većih preletača?
kusturica milenijalaca
- Post n°347
Secam se toga. To su valjda ta zlatna vremena NINa kada se posten covek nije imao rasta ni buniti, a ne sad.
_____
- Guest
- Post n°348
Добитник Нинове награде Саша Илић за РТС: "Пас и контрабас" – метафора у ритму џеза
Овогодишњи добитник Нинове награде за најбољи роман године Саша Илић у ексклузивном интервјуу за РТС каже да је читав роман "Пас и контрабас" варијација на песму "Ена" од Хаустора. Истиче да су антифашизам и југословенство поруке које шаље едиција у којој се налази награђени роман.
Саша Илић ексклузивно за РТС открива шта добијање Нинове награде мења у његовом животу, као и шта симболизује назив "Пас и контрабас".
Шта Нинова награда мења у животу, пре свега ове књиге?
Мислим да неће ништа променити, настављам свој уобичајен живот, радим у библиотеци и то је то.
Прича је симболички смештена међу две револуције и има више нивоа?
Роман има заправо неколико главних ликова и сваки од тих ликова вуче једну наративну линију, било да су у питању револуција, авангарда, 1968, Франко Базаља и антипсихијатриски покрет, једна линија романа, а главна линија романа, коју заправо носи сам приповедач - то су деведесете, наслеђе деведесетих, џез, траума и пут ка излечењу.
Свако поглавље почиње стихом неке песме, шта највише симболизује дух књиге?
Можда бих могао да кажем да је читав роман варијација на песму "Ена" од Хаустора.
Да ли читава едиција Ноћ републике, као и ваша књига, носи јасну поруку?
Антифашизам и југословенство – то је темељ ове едиције и ми шаљемо ту поруку. Мени је драго да је то препознато и да су се те две књиге нашле у финалу, и веома нам је важно због ауторки и аутора који ће ту поруку примити и придружити се у будућности овој едицији.
"Пас и контрабас" је сложена метафора, скована је у џез духу, дакле да имате тај ритам романа већ у самом наслову, а заправо говори о једној старој ситуацији, а то је орфички прелазак преко границе.
- Post n°349
ćaća wrote:Papa Lazarou wrote:Ipak Sasa Ilic.
Čestitamo!
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°350
Gargantua wrote:Добитник Нинове награде Саша Илић за РТС: "Пас и контрабас" – метафора у ритму џеза
Овогодишњи добитник Нинове награде за најбољи роман године Саша Илић у ексклузивном интервјуу за РТС каже да је читав роман "Пас и контрабас" варијација на песму "Ена" од Хаустора. Истиче да су антифашизам и југословенство поруке које шаље едиција у којој се налази награђени роман.
Саша Илић ексклузивно за РТС открива шта добијање Нинове награде мења у његовом животу, као и шта симболизује назив "Пас и контрабас".
Шта Нинова награда мења у животу, пре свега ове књиге?
Мислим да неће ништа променити, настављам свој уобичајен живот, радим у библиотеци и то је то.
Прича је симболички смештена међу две револуције и има више нивоа?
Роман има заправо неколико главних ликова и сваки од тих ликова вуче једну наративну линију, било да су у питању револуција, авангарда, 1968, Франко Базаља и антипсихијатриски покрет, једна линија романа, а главна линија романа, коју заправо носи сам приповедач - то су деведесете, наслеђе деведесетих, џез, траума и пут ка излечењу.
Свако поглавље почиње стихом неке песме, шта највише симболизује дух књиге?
Можда бих могао да кажем да је читав роман варијација на песму "Ена" од Хаустора.
Да ли читава едиција Ноћ републике, као и ваша књига, носи јасну поруку?
Антифашизам и југословенство – то је темељ ове едиције и ми шаљемо ту поруку. Мени је драго да је то препознато и да су се те две књиге нашле у финалу, и веома нам је важно због ауторки и аутора који ће ту поруку примити и придружити се у будућности овој едицији.
"Пас и контрабас" је сложена метафора, скована је у џез духу, дакле да имате тај ритам романа већ у самом наслову, а заправо говори о једној старој ситуацији, а то је орфички прелазак преко границе.
Oteo Bazdi temu sa sve yu rock saundtrekom!
_____