Vilmos Tehenészfiú wrote: čika Condor wrote:Kako li je ova stvar došla do četnika i partizana, mati mila…? Vilmoše, looking at you!
Ne, ne radi se uvek i obavezno o ”nijansama sive”. Kada Hitler napada Poljsku…
Nisam ja uveo nijanse sive, ali me je zanimalo kako Gargamel vidi, kroz nijanse sive, čentike i partizane.
Mislim da ljudi ovde mešaju 2 stvari, i me mešaju ih uvek nego od slučaja do slučaja. Daću nekoliko primera.
Kada pričamo o nekom velikom istoriskom dogadjaju, uvek treba da znamo kako/zašto je do toga došlo. Povod i uzrok nisu isto.
Primer #1: Prvi svetski rat. Uzrok je bilo naoružavanje 2 suprotstavljena bloka, koja su imala sukob interesa u Evropi i van Evrope. Povod je atentat na austrougarskog prestolonaslednika. Srbin će uvek reći nismo
mi krivi za rat, on bi izbio kad tad i bez atentata. To je primer kako Srbin razume šta je bitno a šta manje bitno, krečenje sivom bojom mu je a-okay, jer ako krečimo sivom Srbin nije kriv za WW1, Srbin je žrtva.
Primer 2: NOB i Leva Skretanja 1941 i streljanja po Srbiji 1944. Tu se već lome koplja i javlja se instikt da celokupan pozitivan učinak NOB može da padne u vodu ako se prizna da su komunisti činili zločine. Ovde već dolazi siva boja u priču. Gandalf misli da je 50% siva, ja mislim da je 10%, bumer neće ni da čuje da je boja bilo koja druga nego bela,
Filipenko bi nas poslao na Goli Otok da je trenutno ovde. Ovde je već tricky krečiti sivom, moraš da se pravdaš da ne misliš zlo ako kažeš da je Djilas pravio čuda po CG 1941.
Primer 3: Bliski Istok. Krenuo si da krečiš sivom i dobio si slike izmasakrirane dece i pitanja o Srebrenici, pa haj se ti pravdaj pred narodnim sudom. Krečenje sivom = katran i perje.