because the state is incapable of imagining Israeli Jewish existence except on the basis of domination over another people.
Pa sad...sposobna je (drzava) da zamisli postojanje bez dominacije. Scenario u kome ovih drugih više nema (bar politicki)
because the state is incapable of imagining Israeli Jewish existence except on the basis of domination over another people.
Nektivni Ugnelj wrote:Pa nije problem ako nisu, kako da kažem, teritorijalno grupisani. Već Z.O. jeste problem, očigledno.
To je Srbija mogla da tvrdi sve do trenutka kada je krenula sa masovnim deportacijama. BTW, ja sam uvek mislio da je to trenutak u kome je Kosovo zauvek izgubljeno za Srbiju.Erős Pista wrote:A Srbija ne sa Albancima nego sa OVK.
A zapravo i jedni drugi sa manjinom koja i sama hoce drzavu.
Nektivni Ugnelj wrote:Obično se priča o izraelskom lobiju. Izraelski lobi je moćna stvar, ali malo bi uradio da još ranije (minimum 1973-1979) nisu karte tako posložile kako "treba".
Nektivni Ugnelj wrote:The two go hand in hand. Interes dozvoljava da se razmaše.
čika Condor wrote:To je Srbija mogla da tvrdi sve do trenutka kada je krenula sa masovnim deportacijama. BTW, ja sam uvek mislio da je to trenutak u kome je Kosovo zauvek izgubljeno za Srbiju.Erős Pista wrote:A Srbija ne sa Albancima nego sa OVK.
A zapravo i jedni drugi sa manjinom koja i sama hoce drzavu.
Mene nije mrzelo, napisao sam ti nekakve teze o tome zašto su te dve priče neuporedive. A ti se sada hvataš najjeftinijih analogija? Po hiljaditi put: nije stvar u tome da palestinska politička elita, od PLO-a do Hamasa, hoće svoju državu (naravno da hoće), oni hoće da Izraela nema.
Erős Pista wrote:Nektivni Ugnelj wrote:Pa nije problem ako nisu, kako da kažem, teritorijalno grupisani. Već Z.O. jeste problem, očigledno.
Bas tako. Pa bilo je Albanaca i u Beogradu pa ih niko nije proterivao.
Јанош Винету wrote:Ја сам имао еурека моменат везан за израелски лоби - не постоји никакав израелски лоби, то је покривалица за америчке интересе. Као не би смо ми али ето израелски лоби.
Арапи имају сто пута више новца, сто пита више лобиста, већу популацију у САД, па ништа од њиховог лобија.
Дубока држава САД има стратешке интересе у Израелу и то је тако.
Као што је Кипар примљен у ЕУ због кључног геополитичког положаја, Израел је исто тако геополитички интересантан. Има ту и нерационалних интереса, демократских идеала, религиозних заноса, породичних и културних и образовних веза, не мора све бити материјално. Израел има геополитички, финансијски, логистички значај.
Нико не мора да бомбардује Израел, нити мора да се Израел напада, нити постоји страх од ”јаке”. Довољно је само да престану да шаљу оружје и муницију Израелу и престану да га морално и политички подупиру, да хапсе његове противнике у својим земљама.
У року од 48 сати Израел престаје са нападима сам од себе и почиње да чува муницију за сопствену одбрану. Чиме да ратују кад немају залихе?
Vilmos Tehenészfiú wrote:+ zahtevaju da se izbeglice iz 1948 vrate. Kada to dodaš na “ne priznaju Izrael” dobijaš… šta?
Čuj, ne priznaju Izrael, hoće da promene demografsku sliku teritorije na kojoj je država Izrael iz granica of 1967, ali ipak nije tačno da oni ‘oni hoće da Izraela nema’, lol.
+ zahtevaju da se izbeglice iz 1948 vrate. Kada to dodaš na “ne priznaju Izrael” dobijaš… šta?Tovar wrote:
Čak je i Hamas u svojoj povelji 2017. prihvatio ideju palestinske države u granicama iz 1967., a koja bi se sastojala samo od Zapadne obale i pojasa Gaze, iako nije priznao Izrael.
Čekaj bre, u Kemp Dejvidu 2000. je i to pitanje rešeno na obostrano zadovoljstvo. Ovo je reset na početak, svi se vraćaju.boomer crook wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:+ zahtevaju da se izbeglice iz 1948 vrate. Kada to dodaš na “ne priznaju Izrael” dobijaš… šta?
Čuj, ne priznaju Izrael, hoće da promene demografsku sliku teritorije na kojoj je država Izrael iz granica of 1967, ali ipak nije tačno da oni ‘oni hoće da Izraela nema’, lol.
cekaj bre right to return je osnovno valjda ljudsko pravo
Tovar wrote:Hoću i ja puno toga, pa ne mogu. Pitanje je zašto su oni promijenili svoju prvobitnu povelju? Možda jer je to signal da je ovo njihov novi početni stav u nekim eventualnim pregovorima u koje bi oni željeli biti uključeni? Možda bi u nekom dogovoru odustali od povratka izbjeglica u mjesta iz kojih su otjerani?
Drugim rečima samo troluju malo, mice male.Tovar wrote:Hoću i ja puno toga, pa ne mogu. Pitanje je zašto su oni promijenili svoju prvobitnu povelju? Možda jer je to signal da je ovo njihov novi početni stav u nekim eventualnim pregovorima u koje bi oni željeli biti uključeni? Možda bi u nekom dogovoru odustali od povratka izbjeglica u mjesta iz kojih su otjerani?