Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Region™ i Izrael

čika Condor

Region™ i Izrael - Page 3 Empty Re: Region™ i Izrael

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 6:35 pm

Fauda je za razumevanje Izraela bitna taman koliko je The Wire esencijalna za razumevanje Amerike. I svakako nije reč o propagandi.
    One Eyed Bob

Post by One Eyed Bob Sun Oct 20, 2024 6:40 pm

čika Condor wrote:
    One Eyed Bob wrote:u širem okruženju imam par proizraelskih ljudi. oni nesvesno govore jezikom nacizma, za decu su u fazonu "pa to su sve taoci Hamasa, a za Izrael je to jbg ili/ili situacija", "to nije njihova zemlja, oni su bili neki paori na kamilama", i posle 30 godina protivljenja "Srbi pa amebe" retorici odjednom su land claims stari 2.000 godina važniji od života desetina hiljada ljudi. u razgovoru o tome upadne se u nekakav trans, amok, ponese ih sudbina Izrailja, biblijski žar.
    Taj biblijski žar ”krvi i tla” je dominantan narativ u Srbiji evo bezmalo 40 godina, mal’ne celog tvog života. Pretpostavljam da su čak i ljudi koji se uspešno brane od velikosrpske implementacije istog prosto osmozom usvojili čitav taj obrazac, kao ključ za razumevanje sveta. Pa su im tuđi ”patriotizmi” pomalo prihvatljiviji od svog. Što je jedan dosta zabavan tvist ”autošovinizma”. Region™ i Izrael - Page 3 4101625831

A ono što se ovde zbilja dešava je nešto mnogo jednostavnije, Vaso. Ti si naprosto kupio palestinski narativ, i tu onda više nema razgovora, samo šištanja sa ljuto suprostavljenih barikada. You can take a boy out of the 90s, but you cannot take 90s out of the boy…

A vidiš, ja na primer pokušavam da tvoj odnos prema ovoj temi iščitam u ključu tvog profesionalnog i životnog iskustva, i do sada iskazivanih političkih stavova - tragam za linijama kontinuiteta koje utiču na tvoje današnje zaključke. Takođe, mislio sam da je vidljivo da pokušavam da vodim razgovor a ne da ispaljujem parole sa barikada, ali čini se da to ne pokazujem dovoljno jasno, te ću se postarati da u budućnosti budem još odmereniji. Volim kada ljudi ovako razlože moje mentalne procese, pojednostave ih, dovedu me na nivo automatona i tupog goveda, ništa ne podstiče raspravu kao taj vid poštovanja prema sagovorniku.

_____
    Gdje punac drži pive?
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 7:15 pm

Bilo bi možda od koristi kada bismo malo sistematizovali stavove: Kondore, ja ne razumem šta ti tačno želiš da kažeš. Ako ti je teza da i Hamas i Izrael čine zločine, to niko ne spori, s tim što Hamas odavno nije u prilici da čini zločine, i duže od godinu dana jedini zločin koji se dešava je izraelski. Ako ti je teza da je Palestina jednako Hamas, reci tako pa da polemišemo s time, malo-malo pa uvijeno ubaciš tu tezu. Ja recimo nemam problem da kažem da je Izrael = IDF, većinski stoje iza ratnih zločina, i smatram da je ovakva država Izrael rogue state.

Ako želiš da budemo manje ostrašćeni, nisam siguran da ćeš to postići vređanjem i žestokim izvrtanjem kao što je ono za Polipa i njegovu raspravu sa antisemitama - mi ovde uglavnom dobro baratamo rečima i značenjima i umemo da tumačimo anegdotske postove i jasno nam je, kao i tebi, šta je Polip u tom postu želeo da kaže, jer nismo, naime, polupismene digitalne zanatlije. A i ne vidim razlog da ne budemo ostrašćeni, pošto pratimo u realnom vremenu kako jedna država koja bi trebalo da bude moralni uzor, i predstavlja se tako, namerno gađa škole, bolnice, spaljuje naselja šatora, koristi Palestince kao mašine za aktiviranje mina i uopšte se ne ponaša mnogo bolje od nacista i shooki, uz jedan zanimljiv dodatak a to je neprestan krik za ljubavlju koji pritom ispušta - "mi smo moralni šta god da radimo, i ako to ne prihvatite, angažovaćemo se da vam oduzmemo radna mesta u medijima, nevladinom sektoru, akademiji i svuda dokle možemo da dobacimo". 

Ko li je napisao uokvireni post, Vasilije? Ajmo redom…

Bold 1: Držanje/ mučenje talaca nije zločin? Podmetanje sopstvenog naroda za živi štit nije zločin? Istraga ”izdajnika u sopstvenim redovima”, a zapravo ljudi koji žele da se zaustavi spirala smrti, nije zločin?

Bold 2: Ovde lepo, iskreno i jasno kažeš na čijoj si strani. Evidentno si ponosan na svoj izbor.

Bold 3: Ovo je jedini deo posta koji ti zaista zameram. Ovde pokušavaš jednu jeftinu manipulaciju, i pri tome koristiš ”mi ovde” plural. Na isti ovaj način si me ganjao na ppp-u kada sam napisao da su Amerikanci imali neke dosta dobre razloge da nas bombarduju. Posle si se izgovarao na vrućinu. A zapravo je reč o opijenosti ”mi ovde” momentom. Nemoj da misliš da si iznad toga, jer nisi.

Bold 4: Ovde sažimaš propalestinski narativ. Sve je to većim delom istina, jedino je problem što postoji i kontranarativ, a i taj je većim delom istina. Ti se opredeljuješ, sasvim jasno, za jedan od ta dva. A onda se ljutiš kada ti se to kaže???
    boomer crook

Post by boomer crook Sun Oct 20, 2024 7:23 pm

kondore u vise slucajeva su gadjani jasno oznaceni civilni ciljevi. ono sto se desava u gazi je kontinuirani ratni zlocin, protivan svim konvencijama o zastiti civila, u trajanju od godina dana. niko, ukljucujuci, fox news ne spori da je ubijeno preko 40 hiljada palestinaca.

ja, na primer, nemam problem da primetim da je odnos izraela i palestine arapskog sveta  & irana jedno kompleksno pitanje. no, zaustavljanje ovog genocida je veoma jednostavno. izrael treba da prestane sa neselektivnim dejstvima. a trenutno je situacija da izrael uvlaci zapad u ovaj genocid kao pomagaca i tako mu to dodje sto bi rekao tvoj avatar.

Last edited by boomer crook on Sun Oct 20, 2024 7:29 pm; edited 2 times in total

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Sun Oct 20, 2024 7:25 pm

btw

The Nixon-Kissinger scheme, the Winners' scheme, the neo-Metternichian scheme for lasting world peace is simple. Its basic axiom is to be followed by individuals as well as great nations, by Losers and Winners alike. We have demonstrated the workability of the axiom in Vietnam, in Bangladesh, in Biafra, in Palestinian refugee camps, in our own ghettos, in our migrant labor camps, on our Indian reservations, in our institutions for the defective and the deformed and the aged. This is it: Ignore agony.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    One Eyed Bob

Post by One Eyed Bob Sun Oct 20, 2024 7:26 pm

U trećem boldu sam napisao da i ti razumeš šta Polip piše, što implicira da namerno izvrćeš njegove reči. Bolje je da zbog toga budeš uvređen nego zbog "mi ovde" 😆

A to za bombardovanje - ko zna šta je bilo,  i zašto sam kontrirao...moji stavovi o tome su od 1999. suštinski nepromenjeni i dosta ekstremni, a danas imam i određenu bojazan od njihovog iznošenja bez preke potrebe. 

Nije sve to ni bitno. Pokušavam ti reći da bi bilo probitačno za polemiku, i za tvoju stvar, ma šta ona bila, da se barem praviš da doživljavaš sagovornike kao autonomne diskutante koji su ponešto i sami zaključili.

I da, ne znam koji je kontranarativ o Gazi jer ga ni Izrael ne nudi. Kominikee IDF-a prosto ignorišem, sve vojske sveta lažu na isti način a IDF se ni ne trudi da prikrije svoje delovanje, samo pišu gluposti reda radi.

_____
    Gdje punac drži pive?
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 7:33 pm

boomer crook wrote:kondore u vise slucajeva su gadjani jasno oznaceni civilni ciljevi. ono sto se desava u gazi je kontinuirani ratni zlocin, protivan svim konvencijama o zastiti civila, u trajanju od godina dana. niko, ukljucujuci, fox news ne spori da je ubijeno preko 40 hiljada palestinaca.

ja, na primer, nemam problem da primetim da je odnos izraela i palestine arapskog sveta  & irana jedno kompleksno pitanje. no, zaustavljanje ovog genocida je veoma jednostavno. izrael treba da prestane sa neselektivnim dejstvima. a trenutno je situacija da izrael uvlaci zapad u ovaj genocid kao pomagaca i tako mu to dodje sto bi rekao tvoj avatar.
    Sve što si napisao je apsolutno istina. Samo ne razumem što se baš meni obraćaš? Nije valjda da sam negde napisao da Izrael treba da potpuno sruši Gazu i ubije što više Palestinaca?
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 8:01 pm

One Eyed Bob wrote:U trećem boldu sam napisao da i ti razumeš šta Polip piše, što implicira da namerno izvrćeš njegove reči. Bolje je da zbog toga budeš uvređen nego zbog "mi ovde" 😆

A to za bombardovanje - ko zna šta je bilo,  i zašto sam kontrirao...moji stavovi o tome su od 1999. suštinski nepromenjeni i dosta ekstremni, a danas imam i određenu bojazan od njihovog iznošenja bez preke potrebe. 

Nije sve to ni bitno. Pokušavam ti reći da bi bilo probitačno za polemiku, i za tvoju stvar, ma šta ona bila, da se barem praviš da doživljavaš sagovornike kao autonomne diskutante koji su ponešto i sami zaključili.

I da, ne znam koji je kontranarativ o Gazi jer ga ni Izrael ne nudi. Kominikee IDF-a prosto ignorišem, sve vojske sveta lažu na isti način a IDF se ni ne trudi da prikrije svoje delovanje, samo pišu gluposti reda radi.
    Polip je napisao tačno to što još uvek može da se pročita: da je antisemitizam ostao bez argumenata, da je dakle otvorena sezona mržnje na Jevreje. Ne na isključivo Izraelce i njihove pomagače/ simpatizere. Valjda znamo šta je antisemitizam, ili je i to podložno ”mi” glasovanju?

Glede proizraelskog narativa, zamisli da živiš u stalnom ratnom stanju. Da ideš tri godine u vojsku i svaki čas na vežbe. Da oko tebe eksplodiraju kafići i padaju rakete. Zamisli da postoji Neprijatelj koji hoće da te uništi. Ne da te pobedi, izbori kakve političke ciljeve, bolje granice itd. - ne, želi da te zatre, i tebe i tvoju decu i ostarele roditelje, i prijatelje, i ceo svet koji poznaješ. Zamisli da si rođen, odrastao i umro u toj i takvoj mržnji, i tako jedno 5-6 puta.  Zamisli da su ti ćerku silovali na Exitu i odsekli joj glavu. Zamisli da ti komšiju drže kao taoca, i ti svaki dan gledaš njegovu potpuno izbezumljenu ženu i decu. Zamisli (ovo ti neće biti teško) da te sa svih medija tuku u vugla pravim i izmišljenim primerima stradanja tvog naroda i čudovišnog divljaštva Neprijatelja. To bi ti otprilike bio proizraelski narativ, u najkraćim crtama.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Oct 20, 2024 8:11 pm

čika Condor wrote:

Bold 3: Ovo je jedini deo posta koji ti zaista zameram. Ovde pokušavaš jednu jeftinu manipulaciju, i pri tome koristiš ”mi ovde” plural. Na isti ovaj način si me ganjao na ppp-u kada sam napisao da su Amerikanci imali neke dosta dobre razloge da nas bombarduju. Posle si se izgovarao na vrućinu. A zapravo je reč o opijenosti ”mi ovde” momentom. Nemoj da misliš da si iznad toga, jer nisi.

Ako već izrael, uz genocid koji traje, sprovodi i legitimnu anitrerorističku akciju, onda je re/akcija Srbije na Kosovu, bar do 24. marta bila i legitimnija i konevcionalnije(TM) sprovođena nego bilo koje izraelsko bombanje Gaze u zadnjih petnaestak godina. Adem Sinvari.

:saloisahar:

Ako je Srbija imala zasluga za to što je bombardovana, Izrael, ako već ni 2% ne jebe pregovore, zaslužuje (uz pravo da postoji u granicama od prije ('67.) bombardovanje od strane nove koalicije hrabrih, Onespobljavanje vojne moći do mjere da prihvati pregovore sa Palestincima i Libanom u nekoj avio bazi, najbolje u Indiji. Ovakav pravi preveliku štetu i belaj. Da sporazumom potpišu mirovni sporazum i novonastalu dvodržavu urede kao dejtonsku BiH, mješovite strane trupe sastavljene od stalnih i privremenih članica SB UN, strana uprava i kasniji nadzor domaćinima prepuštenih institucija, i tako na terenu na minimum deset godina bez obzira kakvi rezultati bili, Snage PALIPFOR-a rotiraju zone odgovornosti/okupacione zone na svakih šest mjeseci...

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sun Oct 20, 2024 8:43 pm

čika Condor wrote:
    One Eyed Bob wrote:U trećem boldu sam napisao da i ti razumeš šta Polip piše, što implicira da namerno izvrćeš njegove reči. Bolje je da zbog toga budeš uvređen nego zbog "mi ovde" 😆

Polip je napisao tačno to što još uvek može da se pročita: da je antisemitizam ostao bez argumenata, da je dakle otvorena sezona mržnje na Jevreje. Ne na isključivo Izraelce i njihove pomagače/ simpatizere. Valjda znamo šta je antisemitizam, ili je i to podložno ”mi” glasovanju?

Condore, valjda to nije jasno iz mog pisanja, ali ja pod antisemitizmom ne podrazumevam puku mrznju prema Jevrejima. Kada kazem antisemitizam/ antisemita, ja te izraze upotrebljavam u onom egzistencijalistickom smislu, kako je to objasnio Sartr. Tu je kljucna ona kako da Jevreji ne postoje, antisemita bi ih izmislio.

Podmetati mi da sam rekao da je antisemitizam ostao bez protivargumenata je stoga promaseno, jer ponasanje Jevreja, kakvo god ono bilo, tu ne igra nikakvu ulogu.
    disident

Post by disident Sun Oct 20, 2024 8:48 pm

čika Condor wrote:Fauda je za razumevanje Izraela bitna taman koliko je The Wire esencijalna za razumevanje Amerike. I svakako nije reč o propagandi.
    Region™ i Izrael - Page 3 1931448533

Ozbiljan sagovornik čak i za forumsku diskusiju

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 9:14 pm

Летећи Полип wrote:Podmetati mi da sam rekao da je antisemitizam ostao bez protivargumenata je stoga promaseno, jer ponasanje Jevreja, kakvo god ono bilo, tu ne igra nikakvu ulogu.
    Potraži negde, molim te, definiciju podmetanja. Ti si bukvalno napisao kako si u diskusiji sa antisemitima ostao bez argumenata. Sartra nisi pominjao ni tada, ni pre, ni posle… niti bi ti Sartr tu išta pomogao.

Last edited by čika Condor on Sun Oct 20, 2024 9:21 pm; edited 1 time in total
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 9:20 pm

fikret selimbašić wrote:
    čika Condor wrote:

Ako već izrael, uz genocid koji traje, sprovodi i legitimnu anitrerorističku akciju, onda je re/akcija Srbije na Kosovu, bar do 24. marta bila i legitimnija i konevcionalnije(TM) sprovođena nego bilo koje izraelsko bombanje Gaze u zadnjih petnaestak godina. Adem Sinvari.

:saloisahar:

Ako je Srbija imala zasluga za to što je bombardovana, Izrael, ako već ni 2% ne jebe pregovore, zaslužuje (uz pravo da postoji u granicama od prije ('67.) bombardovanje od strane nove koalicije hrabrih, Onespobljavanje vojne moći do mjere da prihvati pregovore sa Palestincima i Libanom u nekoj avio bazi, najbolje u Indiji. Ovakav pravi preveliku štetu i belaj. Da sporazumom potpišu mirovni sporazum i novonastalu dvodržavu urede kao dejtonsku BiH, mješovite strane trupe sastavljene od stalnih i privremenih članica SB UN, strana uprava i kasniji nadzor domaćinima prepuštenih institucija, i tako na terenu na minimum deset godina bez obzira kakvi rezultati bili, Snage PALIPFOR-a rotiraju zone odgovornosti/okupacione zone na svakih šest mjeseci...
    Ma naravno da im treba makar zapretiti bombardovanjem - a ja mislim da bi bilo i dovoljno. Ali se neće desiti, iz čitavog niza razloga, a koji su i tebi i meni dosta dobro poznati i ovde naširoko opričani.

Pri tome je važno reći i ovo: NATO bombardovanje iz ‘99-te nije bilo samo zarad Kosova, kao što ni nebombardovanje Izraela 2024-te nije samo zarad Gaze. Drugim rečima, te dve priče su neuporedive… po otprilike svemu. Though it is tempting.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Oct 20, 2024 9:28 pm

Vrlo su uporedive. To sto se u izraelskom slucaju bombardovanje nece desiti, ne znaci da su neuporedive, nego da za Izrael vaze neki  drugi arsini

Last edited by Erős Pista on Sun Oct 20, 2024 9:54 pm; edited 1 time in total

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Thomas Sankara

Post by Thomas Sankara Sun Oct 20, 2024 9:49 pm

Mislim da hoce da kaze da je 1999. postojala pretnja da se sukob prelije na Makedoniju i Crnu Goru, zbog albanskog stanovnistva. U slucaju Izraela, njegovim slabljenjem bi jacale strane koje zele da ga uniste da kamen na kamenu ne ostane. Ispravicete me ako sam pogresno interpretirao napisano, dont shoot the messenger
    Thomas Sankara

Post by Thomas Sankara Sun Oct 20, 2024 10:14 pm

Inace ako hocete malo da pizdite, preporucujem da bacite pogled na vox92 , pokojni b92. Kakvi umobolnici tamo pisu ono je zabrinjavajuce i tuzno
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 20, 2024 10:29 pm

Daï Djakman Faré wrote:
    Nektivni Ugnelj wrote:Rokalo se na sve strane, ovih je poginulo 50 hiljada, ovih drugih 30, 40, 50 puta više...
    okej ali su svejedno US taj rat izgubile. mozes da kazes da je bio asimetrican ali ne one-sided..

Nektivni Ugnelj wrote:Cilj u Gazi je, seemingly, da Palestinaca više ne bude na toj teritoriji. Dakle isto što i u burmskom slučaju koji sam naveo. I samo jedna stvar - to nije votaboutizam - ako se za nešto kaže da je jedinstven slučaj i da "nikada nije bilo", onda je ovo - ajde da vidimo da li nikada nije bilo.
    pa vec smo rekli da su se 2016 svi zivi okrenuli protiv An San Su Ki i da mozda nijedan human rights champion nije doziveo toliki U-turn u zapadnoj percepciji - from hero to zero - kao ona. cipelarilo je se kao nikog cele 2010te bas zbog Rohingya genocida. pitanje je sta je ona stvarno mogla da uradi tu i da je hipoteticki bila protiv toga (kao sto verovatno nije), ali poenta je da se nije cutalo.

slazemo se sta je Bibijev cilj, ali se ne razumemo sta je to sto nikad nije bilo. tvrdnja nije da uzivo prenosenog genocida dosad nije bilo nego da u Zapadnom svetu nikad nije bilo genocida pracenog ovakvom kampanje agresivne normalizacije, saucesnistva putem ucutkivanja zrtvi pa cak i otvorenog podrzavanja genocida. dosada je bilo svaki put kada bi Sadams and Tatmadaws of the world uradili ovako nesto Zapad bi nominalno osudio / ne bi osudio / negirao u zavisnosti od trenutnih interesa (eventually svakako osudio jer je genocid tezak za PR) - jer who cares, realpolitika, to je sve ionako international relations equivalent of black on black crime - ali nikad bukvalno nije podvriskivao like their lives depends on it da jedan crnja dokrajci drugog. potreba da vide Izrael kako 'dovrsava' Palestince je nekako egzistencijalno bitna za Zapad i to je duboko uznemiravajuce. PR genocida prakticno oni rade umesto Bibija.

Izrael nije "crnja".

Jel se sećate ono kad sam pisao da je jedina moguća (pozitivna) budućnost - demokratski socijalizam u jednoj zemlji civilizaciji/kontinentu (idealno i sa nekakvom demokratskom Rusijom, ali - yebiga)? E ovo je to, samo nije demokratski socijalizam. Zašto se zemlje upinju da postanu EU/NATO? Well, ne zato što je to cool i lepo je slobodno putovati. Nego zato što je na rubovima - opasno. Na rubovima. A tzv. "Zapadni Balkan" je 1 geopolitical anomaly)

(Izrael nije u Nato i EU, ali je svejedno ekskluzivni član "kluba").
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 10:47 pm

Erős Pista wrote:Vrlo su uporedive. To sto se u izraelskom slucaju bombardovanje nece desiti, ne znaci da su neuporedive, nego da za Izrael vaze neki  drugi arsini
    Ajde. Baš da proverimo onu moju malu teoriju da je ovolika količina hejta na Izrael zapravo posledica pizme na USA, a sve zbog 99-te…

Evo nekih teza, onako s vrha. Verovatno treba znatno proširiti ovu malu listu:

1. Izrael je američki saveznik, i to jedan od najbližih. SRJ to nije bila, i baš dapače.

2. Izrael može da utiče na američku unutrašnju politiku, SRJ to nikada nije mogla.

3. Režim Slobodana Miloševića je započeo četiri agresivna/ neizazvana rata u regionu. Izrael ima dosta solidan narativ po kome mu je egzistencija ugrožena.

4. Slobodan Milošević je važio za čoveka koga je moguće zaplašiti pretnjom bombardovanja/ naterati na diplomatsko rešenje.

5. Kosovski Albanci nisu upadali u centralnu Srbiju, ubijali, silovali, sakatili i otimali taoce. Nisu podmetali bombe i slali rakete. Digli su ustanak na Kosovu nakon 10 godina aparthejda, i taj ustanak srpska policija i vojska nisu bili u stanju da kontrolišu.

6. Izraelske vlasti nisu potrpali kompletno stanovništvo Gaze u vozove i prevezli ga do granice sa Egiptom. Nije da nisu razmatrali planove te vrste - ali eto, još uvek to nisu uradili. Možda čekaju da prvo budu bombardovani?

7. Uz užasan broj civilnih žrtava (čini se da Dinić baš sve palestinske žrtve smatra civilnim?) još uvek nismo naišli na slučajeve gde IDF pokušava da sakrije tragove svojih zločina, hladnjače, visoke peći, Batajnicu i sl. Neka ovde stoji jedan veliki znak pitanja, sasvim je moguće da će u budućnosti nešto isplivati.

8. Konačno, IDF je neuporedivo jači, bolje opremljen i spremniji za rat od vojske SRJ. Amerikanci u vojnom smislu nisu ni osetili bombardovanje iz 99-te. Sa Izraelom bi bila sasvim druga priča.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sun Oct 20, 2024 11:00 pm

Nektivni Ugnelj wrote:
    Daï Djakman Faré wrote:
    okej ali su svejedno US taj rat izgubile. mozes da kazes da je bio asimetrican ali ne one-sided..

pa vec smo rekli da su se 2016 svi zivi okrenuli protiv An San Su Ki i da mozda nijedan human rights champion nije doziveo toliki U-turn u zapadnoj percepciji - from hero to zero - kao ona. cipelarilo je se kao nikog cele 2010te bas zbog Rohingya genocida. pitanje je sta je ona stvarno mogla da uradi tu i da je hipoteticki bila protiv toga (kao sto verovatno nije), ali poenta je da se nije cutalo.

slazemo se sta je Bibijev cilj, ali se ne razumemo sta je to sto nikad nije bilo. tvrdnja nije da uzivo prenosenog genocida dosad nije bilo nego da u Zapadnom svetu nikad nije bilo genocida pracenog ovakvom kampanje agresivne normalizacije, saucesnistva putem ucutkivanja zrtvi pa cak i otvorenog podrzavanja genocida. dosada je bilo svaki put kada bi Sadams and Tatmadaws of the world uradili ovako nesto Zapad bi nominalno osudio / ne bi osudio / negirao u zavisnosti od trenutnih interesa (eventually svakako osudio jer je genocid tezak za PR) - jer who cares, realpolitika, to je sve ionako international relations equivalent of black on black crime - ali nikad bukvalno nije podvriskivao like their lives depends on it da jedan crnja dokrajci drugog. potreba da vide Izrael kako 'dovrsava' Palestince je nekako egzistencijalno bitna za Zapad i to je duboko uznemiravajuce. PR genocida prakticno oni rade umesto Bibija.

Izrael nije "crnja".

Jel se sećate ono kad sam pisao da je jedina moguća (pozitivna) budućnost - demokratski socijalizam u jednoj zemlji civilizaciji/kontinentu (idealno i sa nekakvom demokratskom Rusijom, ali - yebiga)? E ovo je to, samo nije demokratski socijalizam. Zašto se zemlje upinju da postanu EU/NATO? Well, ne zato što je to cool i lepo je slobodno putovati. Nego zato što je na rubovima - opasno. Na rubovima. A tzv. "Zapadni Balkan" je 1 geopolitical anomaly)

(Izrael nije u Nato i  EU, ali je svejedno ekskluzivni član "kluba").
    Hajde malo preformuliši ovo, ništa nije jasno šta si hteo da kažeš.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 20, 2024 11:12 pm

Mora da se zajebavas sa tačkom 6. @Condor
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 20, 2024 11:13 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Nektivni Ugnelj wrote:

Izrael nije "crnja".

(Izrael nije u Nato i  EU, ali je svejedno ekskluzivni član "kluba").
    Hajde malo preformuliši ovo, ništa nije jasno šta si hteo da kažeš.

Prva rečenica je abstract tj. tldr
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 20, 2024 11:26 pm

Nektivni Ugnelj wrote:Mora da se zajebavas sa tačkom 6. @Condor
    Pomalo. Ali ne sasvim.
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Sun Oct 20, 2024 11:41 pm

Nektivni Ugnelj wrote:Izrael nije "crnja".
    jeste kad je u evropi  Region™ i Izrael - Page 3 1861198401

mislim naravno da nije crnja, ali ovo sto rade je nesto iz repertoara takvih zemalja koje smo vec pomenuli (JAR/Burma/Irak).

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Oct 21, 2024 6:32 am

čika Condor wrote:
    Erős Pista wrote:Vrlo su uporedive. To sto se u izraelskom slucaju bombardovanje nece desiti, ne znaci da su neuporedive, nego da za Izrael vaze neki  drugi arsini
    Ajde. Baš da proverimo onu moju malu teoriju da je ovolika količina hejta na Izrael zapravo posledica pizme na USA, a sve zbog 99-te…
    Lijepo si objasnio Erösa, ovejanog srbonacoša. Daj sad obnjašnjene i za ove prekodrinske nichtserbische gutače palestinske propagande.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Sox

Post by Sox Mon Oct 21, 2024 11:26 am

Izrael ima nukelarke, to je druge dimenzija posledica i razmatranja u odnosu na zemlje koje nemju ni pvo da skinu f-16 na 15 000 metara visine.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 5:18 am