Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

feminizam i priključenija

feminizam i priključenija - Page 13 Empty Re: feminizam i priključenija

Post by MNE Thu Apr 13, 2023 2:04 pm

"Kako je više puta saopšteno na više od 20 vaših krajnje neprijatnih poziva"

žene kad zapnu...
    Uncle Baby Billy

Post by Uncle Baby Billy Thu Apr 13, 2023 2:06 pm

je l te proganjaju, druye

_____
    ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
    plachkica

Post by plachkica Thu Apr 13, 2023 2:21 pm

nagradno pitanje: zaključiti iz ovog niza jel bilo te tribine ili nije?

Post by MNE Thu Apr 13, 2023 2:23 pm

Uncle Baby Billy wrote:je l te proganjaju, druye
    na sve se živ čovjek navikne
    Notxor

Post by Notxor Thu Apr 13, 2023 2:39 pm

Paković da režira!

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Thu Apr 13, 2023 3:30 pm

sta da ocekujes od kombinacije feminizma i stendapa nego ovakav retro krindz (btw ne stavljam u isti kos feminizam i stendap, feminizam podrzavam u nekom nacelu a stendapu se protivim u apsolutnim kategorijama)

_____
    ova zemlja to je to

Post by MNE Thu Apr 13, 2023 3:36 pm

ja bih mogao i da prođem kao feminista samo jbg nisam vakcinisan
    Notxor

Post by Notxor Thu Apr 13, 2023 3:39 pm

Gadsby i stendap? Niđe veze.
    Stendap je kad ljudi plate karte da se nasmeju.

_____
    паће

Post by паће Thu Apr 13, 2023 4:01 pm

Notxor wrote:Gadsby i stendap? Niđe veze.
    Stendap je kad ljudi plate karte da se nasmeju.

Ожда кажеш да ово не кошта ништа?

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Notxor

Post by Notxor Thu Apr 13, 2023 4:47 pm

Košta, najtežu i najskuplju mušku suzu.

_____
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Thu Apr 13, 2023 5:26 pm

zvezda je zivot wrote:sta da ocekujes od kombinacije feminizma i stendapa nego ovakav retro krindz (btw ne stavljam u isti kos feminizam i stendap, feminizam podrzavam u nekom nacelu a stendapu se protivim u apsolutnim kategorijama)

Well some people try to pick up girls
    And get called assholes
    This never happened to Pablo Picasso

Well he was only 5'3"
    But girls could not resist his stare
    Pablo Picasso never got called an asshole... not in New York

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    plachkica

Post by plachkica Thu Apr 13, 2023 11:28 pm

[size=30]Pristupi koji (ne)rade[/size]

Biblioteka Grada Beograda je pokušala da jedan, za trans osobe isključujući događaj, zameni pokušajem uključivanja – odnosno debatom dve strane, organizatorki čitalačkog kluba Ženske solidarnosti i organizacije Da se zna. Taj pristup mi je poznat, ali ga nakon više od deset godina rada sa ranjivim grupama smatram pogrešnim. Ne zato što mislim da debata ne treba da postoji niti, da parafraziram Leu David, zato što nas “neće izlečiti”.
    Mislim da duboko diskriminisane i višestruko marginalizovane grupe danas u Srbiji nisu u poziciji da zarad “izlečenja” društva na važnu naučnu debatu, ali dozvolićete da zaoštrim – mentalnu gimnastiku povlašćenih akademkinja iz većinske zajednice odgovaraju svojim iskustvom. A to je iskustvo život ispunjen svim poznatim vrstama nasilja. Trans osobe nisu povlašćene ni u jednom segmentu našeg društva. Većinsko društvo ih dehumanizuje i kada nisu prikazane kao nesrećnici, čudaci, predatori, nakaze i kriminalci, estradizovani su i svedeni na seksualni fetiš. To je stvarnost života transrodnih osoba. To je istina. 

[size=30]Šta je istina[/size]

[size][size]
    A šta je još istina? Većina trans osoba nema pristup najosnovnijim ljudskim pravima. Nemaju ličnu kartu u kojoj slika, ime i broj odgovaraju njihovom rodnom identitetu – prisiljene su da biraju između prisilnog izlaganja nasilništvu većine kada se trans identitet “razotkrije” pri odlasku kod lekara, zaposlenju, u banci, školi, pri iznajmljivanju stana, prijavljivanju krađe ili nasilja i u bilo kojoj trivijalnoj situaciji o kojoj većinsko stanovništvo ne razmišlja. 
    Novost za nas, većinu koji nismo trans osobe, bila bi da saznamo šta je trans osobama već zabranjeno ili u potpunosti nedostupno. Nisam mnogo bolja, nisam znala ni ja. Učeći o razvoju zakonske regulative iz oblasti rodne ravnopravnosti u Srbiji od 2000. do danas, saznala sam bolnu istoriju pravnih regulativa vezanih za trans osobe. I danas, iskustva sa promenom dokumenata veoma razlikuju u Vojvodini i Beogradu i na jugu Srbije. Nikad ranije nisam razmišljala o tome da su trans osobama promenom dokumenata automatski poništavani brak i oduzimano starateljstvo nad decom. Šta više, ljudi su se odricali svojih prava, dokumenata i identiteta zbog ljubavi prema svojoj deci.
    [/size][/size]

[size=30]Nije sramota ne znati, važno je pitati[/size]

[size][size]
    Invazivne operacije koje su nekada bile uslov administrativne tranzicije – dobijanja ličnih dokumenata, bile su prisilna sterilizacija. Ta vrsta radikalnih medicinskih procedura koje sam preživela i sama ne ostavlja previše prostora za izbore u daljem životu. Pisali smo o tome kako izabrati ginekologa, a u koju službu se jave trans osobe?
    Da li su trans osobe u mogućnosti da ostvare pravo na invaliditet u slučaju odstranjivanja organa? Šta status invalidnosti donosi a šta odnosi? Koje su mogućnosti trans osobe da se bavi visoko profesionalnim sportom? U zavisnosti od toga kad se tranzicija i u kojoj meri obavi – koje su realne mogućnosti roditeljstva za trans osobe? Koje su realne mogućnosti za zapošljavanje, socijalnu zaštitu, penzije i brak trans osoba?
    Ja to ne znam, ali me zanima. Ova pitanja se u javnosti ne postavljaju. 
     [/size]

[/size]

feminizam i priključenija - Page 13 Collage-Maker-13-Apr-2023-06-31-PM-6752-1080x608
    ZAJEDNO ZA DOSTOJANSTVO I LJUDSKA PRAVA, BEOGRAD 2023, FOTO: SONJA SAJZOR

[size=30]Šta je vestern?[/size]

[size]
    U aktivističkom delu bavim se pitanjima ljudskih prava, a u naučnom svetu bavim se filmom. Iako deluju nepovezana, ova se pitanja veoma sreću u mom radu. Kada govori o američkom filmu u tekstu “The Course of the Empire. Sublime Landscapes in the American Cinema“, putem Frojdovog eseja „Dete je bilo tučeno” iz 1919. godine, Moricija Natali sadističke fantazije postavlja kao osnov samomitologizacije i građenja sopstvenog identiteta. Mit o ugroženosti i neophodnosti hitne i potpune invazije – kod Natali je vezan za vestern i sci-fi narativ, ali i proces građenja političke paranoje.
    Nalik na Holivud, u Srbiji se gradi jedna potpuno poznata vrsta narativa koji je nekada bio isključivo nacionalni a sada je rodni – ali paradoksalno pripada polju identitskih politika iako načelno zagovara preispitivanje i ukidanje roda. Rečima Moricije Natali – ovaj kolektivni san je pun viktimizacije i samoheroizacije – mazohističkih i sadističkih fantazija koje brišu realnost.
    Ono što je kod Natali vestern film, u Srbiji su mediji i društvene mreže koje hrane fantaziju u kojoj neke žene, paradoksalno bivaju u savezništvu sa najkonzervativnijim desničarskim strujama. Verujući da „uzvraćaju“ za svevekovno zlostavljanje žena, oni napadaju trans osobe – malobrojnu i višestruko marginalizovanu grupu. Ne postoji vekovno zlostavljanje koje su starosedeoci amerike, niti vanzemaljci sprovodili nad zemljanima da “zasluže” najbrutalnije akcije potpunog uništenja. Isto tako ne postoji nikakav dokaz da su trans osobe odgovorne za sistemsko nasilje prema ženama, naprotiv – trans osobe su zajedno sa nama, na našoj strani uvek i svuda. 

feminizam i priključenija - Page 13 Collage-Maker-13-Apr-2023-06-32-PM-6257-1080x608
    OSMOMARTOVSKI MARŠ, BEOGRAD 2023, FOTO: SONJA SAJZOR

[/size]

[size=30]Kako učimo?[/size]

[size]
    Nekoliko godina unazad razgovarala sam o tadašnjim javnim svedočenjima ljudi koji su preživeli nasilje i zločine u ratu. Sagovornik mi je rekao koliko su ta svedočenja imala značaja za promenu stavova unutar društva. Zapamtila sam kako je rekao da je devojčica, dok su gostovali u jednoj školi u Zapadnoj Srbiji, možda Valjevu, skinula majicu sa desničarskim simbolima pošto je čula iskustvo mog prijatelja koji je tokom rata je preživeo masakr, a potom logor i progon. Svaka čast svim organizacijama koje su na svoja leđa preuzela teško breme da menjaju društvo na ekstreman način izlažući neposredna iskustva zlostavljanja ljudi, kako bi se minimalno promenila neznalačka i agresivna većinska zajednica.
    Shvatam da postoje učiteljice, najčešće žene, posvećene tome da decu nauče da čitaju i pišu i da su one važne i nezamenjive. Ali ja nisam učiteljica. Ne mogu. Razumem svaku ranjenu osobu koja ne može da ide okolo i iznosi svoj bol, kako bi oni koji su na bol neosetljivi u sebi pronašli zrno empatije. 
    [/size]

[size=30]Znanje i periferija neznanja[/size]

[size][size]
    Iako mislim da je bitno da ljudi u Srbiji nauče da su drugi narodi, osobe sa invaliditetom, lezbejke, gejevi, trans osobe ljudi i da postoje neotuđiva ljudska prava – ne mogu da ih podsećam na to. Da citiram reči trans aktivistkinje Sonje Sajzor „Moljenje ljudi za minimum empatije je ponižavajuće“. Ne želim da nastupam iz pozicije u kojoj branim nečije pravo da postoji. Ne pristajem na debatu jer me boli. Ne osećam se sigurno zastupajući prava ugroženih, osećam se progonjeno, loše i uzaludno. Ne vidim da će biti bolje. Ne mogu da sanjam o tome da će nasilnici promeniti svoje majice. I neću da me boli više. Sada samo želim da znam i da ceo svet zna ko je sve nasilnik. Želim da ih se klonimo, a oni koji hoće nek im se pridruže. Ja ne.

Za one koji žele da znaju više, samoobrazovanje, upoznavanje i saradnja sa zajednicom je pravi put:
    Terminologija
    Publikacije koje uključuju i preporuke za medijsko izveštavanje kao i informacije o depatologizaciji 
    Čitaonica
    Iz perspektive psihijatrije
    Iz perspektive obrazovanja
    Dostupnost i bezbednost javnih prostora
    Prijavi diskriminaciju Poverenici za zaštitu ravnopravnosti
    Prijavi diskriminaciju Zaštitniku građana
    Prijavi nasilje pozivom na broj 192

Ali šta god čitali i mislili, važno je da se setimo
    Moljenje ljudi za minimum empatije je ponižavajuće.
     [/size]

Photo: Sonja Sajzor, Clay Banks on Unsplash
    [/size]

Post by MNE Fri Apr 14, 2023 12:29 am

kakav pogled tipa "važi brt"

feminizam i priključenija - Page 13 Collage-Maker-13-Apr-2023-06-32-PM-6257-1080x608
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Fri Apr 14, 2023 12:44 am

Ма ово се ничим не може бранити. "Важна научна дебата" у истој реченици постаје "ментална гимнастика повлашћених академкиња из већинске заједнице" па позивање на "искуство" у претпостављам ономе што се на Западу зове "олимпијада опресије". Нема "учења" него ето, дајте нам што нам треба, забраните опречна мишљења јер нас "боли".

Колико год да побеђују на "олимпијади опресије" овако не може даље. Мора бити разумне расправе или макар покушаја расправе. Ако не може у хабитусу академске заједнице, како онда да очекујемо да до исте дође у парламенту, у ширем друштву, у кафанама?

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Notxor

Post by Notxor Fri Apr 14, 2023 8:18 am

Marija Ratković je ovde pomešala sve i svašta (pa i western, jebote?!! jer se ona baš sad time bavi) mislim, lične karte jesu problem i sve posledice u vezi sa njima kao i svaka vrsta diskriminacije, normalno.
    Ali onda sledi haos:
    Odstranjavanje organa - invalidnost; drag protiv estradizacije (kao narkomani protiv droge?); empatija? kakva kurac empatija? potrebno je razumevanje; i naravno uspela je da ubaci predavanja u školi jer to roditelji najviše vole.

Semi-related: Kao reakciju na marketinški promašaj godine (a za dalje ćemo videti) u potrazi za profitom, tj. najmlađim pivopijama dobili smo ovo sranje:

_____
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Fri Apr 14, 2023 11:41 am

Primarni desni instinkt, jebi ga.

Lep pokret smo izgradili. feminizam i priključenija - Page 13 1143415371  Hmmm, kako bih mogao da ih sve ogulim sad. feminizam i priključenija - Page 13 919699522

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!

Post by MNE Fri Apr 14, 2023 11:46 am

kapitalizam bato
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Apr 14, 2023 11:54 am

Летећи Полип wrote:Primarni desni instinkt, jebi ga.

Lep pokret smo izgradili. feminizam i priključenija - Page 13 1143415371  Hmmm, kako bih mogao da ih sve ogulim sad. feminizam i priključenija - Page 13 919699522

feminizam i priključenija - Page 13 3579118792

Da, ali bez greske.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Apr 14, 2023 12:05 pm

Ček otkud sad ovo da su operacije prisilna sterilizacija  feminizam i priključenija - Page 13 2729202060 I novina mi je da je administrativno priznanje vodeća motivacija za operacije promene pola. To je radio Asimovljev robot Endru Martin - čeprkali su po njemu dok ga najviše svetsko telo nije priznalo za čoveka - ali valjda ljudi imaju drugačije motivacije? 

Ovo je jedna od onih tema u kojima moraš da budeš stalno na oprezu ako želiš da ti neko ne iskopa oči. A možda je i jednostavnije ne baviti se time baš previše.
    konjski nil

Post by konjski nil Fri Apr 14, 2023 12:20 pm

Cousin Billy wrote:A možda je i jednostavnije ne baviti se time baš previše.
    zdrav strejt privilegovani beli sredovečni muškarac na poziciji moći u hrišćanskoj zemlji i ne treba da se bavi tim smaračinama nego da evt učestvuje u pripremama uskršnje žderačine konstantnim primedbama i mensplejnovanjem feminizam i priključenija - Page 13 2304934895

_____
    feminizam i priključenija - Page 13 2692   Hong Kong dollar, Indian cents, English pounds and Eskimo pence   feminizam i priključenija - Page 13 2692
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Fri Apr 14, 2023 3:00 pm

Notxor wrote:Semi-related: Kao reakciju na marketinški promašaj godine (a za dalje ćemo videti) u potrazi za profitom, tj. najmlađim pivopijama dobili smo ovo sranje:

sunce, trava, bejzbol, kadriranje sa 'dna' palice, hamond orgulje, detonacija... ovo je ooodlicna reklama, 100% USA  feminizam i priključenija - Page 13 903208043

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    Notxor

Post by Notxor Fri Apr 14, 2023 3:04 pm

A počelo je potpuno nevino...

_____
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Fri Apr 14, 2023 3:47 pm

imo, svi ce morati da se pre ili kasnije izjasne i da zauzmu neku od dve ponudjene pozicije. to da si ti danas komercijalna kompanija i da imas marketinsko odeljenje koje treba da proda proizvod ili uslugu u americi bez asignacije krivice jednoj ili drugoj strani je fazon hodanje po konopcu sa preprekama. that ship has sailed.

_____
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Fri Apr 14, 2023 4:04 pm

U slučaju fabrike piva, to bi makar trebalo da bude lako. Ne znam šta su očekivali.

_____

~~~~~

Летећи Полип

Post by Летећи Полип Fri Apr 14, 2023 4:15 pm

Zar je toliko teško, jebote. Ubaciš nekog sredovečnog, zdepastog tipa. Unosi pakete u kuću. Prilazi mu milfara, obučena ko Meri En iz Giligena. Jao, komšija, hvala, može pivo. Može, komšinice, i kaže jel gotovo, misleći da je ubacio sve. Kad ono komšinica ima još pun kamion robe. Piči džingle. The END.

Umesto toga im ubaciš neku trandžaru koja liči na šalterušu iz rfzoa. Ajde jebote.

Kulturni ratovi na stranu, tržište je udarilo neki svoj maksimum, i sada gledamo očajničke pokušaje da se sve prodaje svima. A to već teško, jebi ga. Pogotovo uz inflaciju.

_____

~~~~~

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 07, 2024 11:46 pm