by bemty Mon Oct 28, 2024 11:08 am
s jedne strane muskarci miniraju svoje ucesce dok zene ne dignu ruke i preuzmu stvar, s druge strane zene cesto insistiraju da stvari smesta budu obavljene po njihovim standardima koji su steceni tokom godina i godina iskustva i optimizacije.
meni je interesantno kako mi u nasem domu imamo gradaciju (ne)miniranja zavisno od posla. muz pere sudove i vraca ih na mesto kad su suvi i to funkcionise besprekorno: svakodnevni posao, nikad nemamo ogromnu hrpu neopranih sudova, nesto ide u masinu nesto mora rucno, ne moram ni jednu mozdanu vijugu da posvetim razmisljanju o sudovima, osim sto mi nekad kaze da kupim tablete za pranje sudova kad idem u vecu kupovinu.
onda imamo ves, koji je isto njegov domen, i tu je prica znacajno drugacija. ves se gomila i gomila, onda se pere i prostire po dva-tri dana, nagurava ogromne kolicine u masinu pa se ni ne opere dobro, ili ostavi mokrog u masini citav dan pa se usmrdi, a onda kad ga suvog slozi razvrsta stvari po ormanima dosta toga omasi vlasnika. ne prihvata, hm, moje savete. rezultat je da sam ja prilagodila kupovinu odece za sebe i decu (sto je moj domen) tako da sad svi imamo jedno triput vise odece nego sto nam treba - da ne ponestane - i svako ima svoje boje i stil koji se ne poklapaju sa drugim clanovima domacinstva radi preciznijeg razvrstavanja. a kad nesto smrducka nakon sto se vrati u orman, samo bacim nazad na ogromnu hrpu vesa za jos jedno pranje, dok ne mirise kako treba. prosto, kad on ne optimizuje, citav sistem mora da se prilagodi.
e onda imamo kuvanje, gde ako slucajno mora nesto da skuva uvek 'zaboravi' da sam netolerantna na laktozu, ili skuva nesto sto deca mrze (pecurke!!), ili na neki drugi nacin kao slucajno signalizuje da to nije njegov domen, a sve uz povremeno coktanje da ja kao ne volim da delim taj posao
nemam poentu, samo (hiper)ventiliram