Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Anonymous
    Guest

Rat u Ukrajini - Page 13 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Guest Sun Oct 02, 2022 11:12 pm

mi ne živimo u bipolarnom svetu više, više ne postoje dve suprostavljene ideologije

ista je ideologija svuda, od kine, preko rusije do amerike,i to je tako još od pobede regana

ako je nemačka posle poraza iz I rata rodila hitlera, šta su mislili da će da se desi u rusiji?

ja ne vidim kako može da dođe do poraza rusije bez da upotrebi sve što ima od nuklearnog oružja, pod uslovom da im to radi uopšte

zato navijam za ruse, jebe mi se za ukrajinu
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2022 11:14 pm

Mór Thököly wrote:Ok, ajde ovako, mislim da je verovatnije da ce gadjati necim konvencionalnim neku tacku u Pljskoj na primer gde se privla i naoruzanje za Ukr nego da ce baciti nuklearku, ma kako slabu

Šta bi dobili time osim aktiviranja člana 5? Valjda je ideja (ako takva ideja postoji) jeste da se rat okonča nakon jednog ograničenog nuklearnog napada, idealno bez većih civilnih žrtava, a ne da zaista krene priča o NFZ sa svime što uz to ide?
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Oct 02, 2022 11:18 pm

Da, napad na teritoriju članice NATO je manje verovatan od neke nuklearne igranke na ratištu.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2022 11:19 pm

ok, šta je do sada bilo racionalno u svemu ovome?
    boomer crook

Post by boomer crook Sun Oct 02, 2022 11:20 pm

putin, ne rusija, ce upotrebiti nuklearno oruzje samo ako je 100% siguran da nece biti odgovora. zasto bi iko zeleo nuklearni armagedeon? rusija nije egzistencijalno ugrozena i to njene elite znaju.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:21 pm

Cousin Billy wrote:
    Mór Thököly wrote:Ok, ajde ovako, mislim da je verovatnije da ce gadjati necim konvencionalnim neku tacku u Pljskoj na primer gde se privla i naoruzanje za Ukr nego da ce baciti nuklearku, ma kako slabu

Šta bi dobili time osim aktiviranja člana 5? Valjda je ideja (ako takva ideja postoji) jeste da se rat okonča nakon jednog ograničenog nuklearnog napada, idealno bez većih civilnih žrtava, a ne da zaista krene priča o NFZ sa svime što uz to ide?

Ne znam, alli efekat straha je isti, bez stigme da su presli nuclear treshold.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2022 11:22 pm

boomer crook wrote:putin, ne rusija, ce upotrebiti nuklearno oruzje samo ako je 100% siguran da nece biti odgovora. zasto bi iko zeleo nuklearni armagedeon?  rusija nije egzistencijalno ugrozena i to njene elite znaju.

kako nije ugrožena? mada ja ne mislim da će upotrebiti ako je rusija ugrožena, a jeste, nego zato što je on ugrožen
    boomer crook

Post by boomer crook Sun Oct 02, 2022 11:22 pm

putin je ocigledno verovao u brzu '68 style akciju. oopsic, sto bi reklo moje dete ali to nije iracionalno. da je ukrajina pala za 72 casa i zelenski zbrisao pojeo bi vuk magarca.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:23 pm

Talason wrote:mi ne živimo u bipolarnom svetu više, više ne postoje dve suprostavljene ideologije

ista je ideologija svuda, od kine, preko rusije do amerike,i to je tako još od pobede regana

ako je nemačka posle poraza iz I rata rodila hitlera, šta su mislili da će da se desi u rusiji?

ja ne vidim kako može da dođe do poraza rusije bez da upotrebi sve što ima od nuklearnog oružja, pod uslovom da im to radi uopšte

Ma poraz rusije je sekundaran, bitan je poraz Putina. Mislim, niko nece krenuti na Moskvu.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Oct 02, 2022 11:23 pm

Sve je bilo manje-vise racionalno sa tacke gledista aktera koji su to pokrenuli, s tim sto se ispostavilo da neke stvari naprosto nisu dobro procenili. Problem je naravno sto i bacanje takticke nuklearke moze da bude na slican nacin racionalno, ne za Rusiju, nego za Putina ako vidi da mu se smesi pad s vlasti usled poraza.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:25 pm

Erős Pista wrote:Sve je bilo manje-vise racionalno sa tacke gledista aktera koji su to pokrenuli, s tim sto se ispostavilo da neke stvari naprosto nisu dobro procenili. Problem je naravno sto i bacanje takticke nuklearke moze da bude na slican nacin racionalno, ne za Rusiju, nego za Putina ako vidi da mu se smesi pad s vlasti usled poraza.

Da, to je tacno. I uzasno.
    disident

Post by disident Sun Oct 02, 2022 11:26 pm

Mór Thököly wrote:
    Talason wrote:mi ne živimo u bipolarnom svetu više, više ne postoje dve suprostavljene ideologije

Ma poraz rusije je sekundaran, bitan je poraz Putina. Mislim, niko nece krenuti na Moskvu.
    Nisam siguran da neki delovi ruskih elita dele to misljenje. Dosta zanimljivih stvari je napisano na zadnjoj strani, i sve to izgleda racionalno kad se gleda sa strane ali pitanje je kako izgleda iz ruskih pozicija.

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2022 11:27 pm

Mór Thököly wrote:

što ne bi, odavno su krenuli na moskvu, ja do sada nisam video nikakav pokušaj pregovora, a ovo traje već dugo

nema šanse da nisu znali (nato) da će rusija da napadne ukrajinu
    ficfiric

Post by ficfiric Sun Oct 02, 2022 11:28 pm

boomer crook wrote:putin je ocigledno verovao u brzu '68 style akciju. oopsic, sto bi reklo moje dete ali to nije iracionalno. da je ukrajina pala za 72 casa i zelenski zbrisao pojeo bi vuk magarca.

Da nisu prvih dana pretili nuklearkama i uplasili ljude u Evropi, to bi se i desilo

_____

Uprava napolje!

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:29 pm

Ja ono gore sto sam napisao baziram na sledecim pretpostavkama

- pravi rat je deo propagandnog rata.
    - bacanje nuklearke, bilo kakve, na ukrajinu bi izazvao ogroman odijum, cak i kod rusiji prijateljskih zemalja.
    - ponasanje ruskog stanovnistva i elite utom slucaju pomalo nepredvidljivo
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:31 pm

Talason wrote:
    Mór Thököly wrote:

što ne bi, odavno su krenuli na moskvu, ja do sada nisam video nikakav pokušaj pregovora, a ovo traje već dugo

nema šanse da nisu znali (nato) da će rusija da napadne ukrajinu

Naravno da su znali, ali ako se secas ruski predlozi su bili sumanuti. Pricali su o njima onoliko sa Rusina, ali povlacenje Nato iz istocne Evrope i zabrana sirenja po ruskoj komandi su jednostavno non starters.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Oct 02, 2022 11:32 pm

onda ok, ne znam što vam smeta da rusi bace nuklearke
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Oct 02, 2022 11:32 pm

uopšte nemam utisak da se putinu smeši ikakav brzi pad sa vlasti, bez obzira na stanje na frontu. još se nije duboko zahvatilo u ratne rezerve u najširem smislu, kako vojne tako i propagandne, emotivne, patriotske, pa ni ekonomske. ima on još da gilja dok možda ne dođe do nekog zida.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Oct 02, 2022 11:33 pm

Mór Thököly wrote:Ja ono gore sto sam napisao baziram na sledecim pretpostavkama

- pravi rat je deo propagandnog rata.
    - bacanje nuklearke, bilo kakve, na ukrajinu bi izazvao ogroman odijum, cak i kod rusiji prijateljskih zemalja.
    - ponasanje ruskog stanovnistva i elite utom slucaju pomalo nepredvidljivo

Mislim da je boldovani deo kljucan.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:35 pm

Talason wrote:onda ok, ne znam što vam smeta da rusi bace nuklearke

Ma to sto su trazili su sami znali da nema sanse da bude prihvaceno. Trazili su prosto izgovor za napad.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sun Oct 02, 2022 11:43 pm

Mór Thököly wrote:

Pa sad. Pitanje je ovo.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:48 pm

Pa dobro, sve je pitanje, ja samo mislim da je vrlo verovatno. Mozda ne bi ako bi je bacili na primer na, stajaznam, Vasington. Ali to je onda nesto drugo.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sun Oct 02, 2022 11:51 pm

Pa sigurno bi zvanicno osudili, izrazili zabrinutost itd. Ali realno... Nuklearno oruzje se i drzi da bi se jednom upotrebilo.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 02, 2022 11:54 pm

Nuklearno oruzje je oruzje odvracanja pre svega i da se koristi u krajnjoj nuzdi. Svakome je jasno da takva nuzda u slucaju danasnje Rusije prosto ne postoji
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Oct 02, 2022 11:55 pm

Ma ne, Rusija u tom trenutku postaje liability za sve.

Et Polip

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 4:43 am