Kako objašnjavaš ovu aktivnost ukrajinske vojske s obzirom da mjesecima unazad tvrdiš da su na rubu kolapsa?Sotir wrote:Андуриле,
Ако погледаш мапу од пре неколико дана, кад сам писао, Украјинци су практично на истим положајима као и тад. У међувремену је пропао елемент изненађења, равница је, отворено, они праве мостобран. Није им добар положај.
Тако да не улива поверење да ће бити нешто од тога.
Rat u Ukrajini
- Post n°376
Re: Rat u Ukrajini
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°377
O ukrajinskoj strategiji je spekulisano jos u maju - prvo su naterali Putinovce da se biju za svako utvrdjeno selo i tako trpe gubitke u Donbasu medju najvrednijim ofanzivnim jedinicima, zatim su poceli sa najavljivanjem ofanzive u Hersonu sa sve unistavanje logistike (kao vec u martu/aprilu oko Kijeva) ali drugom metodom, Putinovci su naseli, prebacili bolje jedinice upravo iz podrucja Izjuma i Limana ka Hersonu, ukrajinska ofanziva na Herson je krenula ali ne sovjetskim stilom nego opet prvo po logistici i uzduz celog fronta dok ovima ne ponestane municije i goriva, a istovremeno sada udaraju upravo kod tog Izjuma/Kupjanska, a cenim da ce verovatno krenuti da pritiskaju i kod Melitopola. Strategija nisu neke velike rizicne ofanzive i prodori nego razvuci Putiniste na vise mesta i cepati im logistiku dok mestimicno ne kolabiraju ili se ne povuku kao vec kod Kijeva. Da li ce i koliko ce uspeti nemam pojma, ali za sada im ta strategija ocigledno funkcionise i sada definitivno imaju inicijativu.
- Post n°378
Osvajanje cele te teritorije koju zaprema današnja Ukrajina je vrški težak vojni poduhvat za bilo koga bilo kad. Ideja da će to moći nekom jebenom "specoperacijom", a ne milionskom vojskom iz koje stoje apsolutno svi vojni i drugi kapaciteti drzave je, ono, sumanuto.
- Post n°379
e pa jbg to je bila ideja iz 2014e koju su oni probali da sprovedu 8 godina kasnije, a u međuvremenu se promijenilo mnogo toga
ono kao kad ti neka cura daje znake i pokazuje na tebe pred drugaricama i ti na osnovu toga pokušavaš nakon 8 godina da budeš sa njom a ona se u međuvremenu udala i ima troje djece
ono kao kad ti neka cura daje znake i pokazuje na tebe pred drugaricama i ti na osnovu toga pokušavaš nakon 8 godina da budeš sa njom a ona se u međuvremenu udala i ima troje djece
- Post n°380
Само на ударним правцима на Херсонском фронту су Украјинци употребили 5 бригада, скоро попуњених људством и техником. Сумњам да на другим фронтовима уопште имају толико снага спремљено.Mór Thököly wrote:Cela prica o velikoj ofanzivi na jugu, da bi glavni napad bio kod Harkova/Izjuma?
Код Харкова још увек не знамо колико су употребили, на снимцима досад се виде само лаке снаге.
Напад на Херсон сигурно не може да буде споредни у односу на Балаклеји по обиму ангажованих снага.
То што није успео, а ка Балаклеји можда нешто и успеју уопште не мора да значи да је друго било планирано као главни напад
- Post n°381
Pa ne mora da znaci. Mada do sada nit je uspeo nit je neuspeo. Jer mi takodje ne znamo sta je kome tacno cilj i u kom roku.
- Guest
- Post n°382
još par meseci i neće više ni biti bitno, mene je dotuklo kada je grupa azoty prekinula proizvodnju
sad neka rade šta hoće, neka se poubijaju
sad neka rade šta hoće, neka se poubijaju
- Post n°383
To ovo?
https://www.intellinews.com/poland-s-azoty-group-suspends-fertiliser-production-as-high-gas-prices-sting-254344/
https://www.intellinews.com/poland-s-azoty-group-suspends-fertiliser-production-as-high-gas-prices-sting-254344/
- Post n°386
zar je toliko komplikovano proizvesti đubrivo?
- Post n°387
Mozda je vise problem nesto drugo, tipa polyamid 6
- Post n°388
Тренутно украјински мостобран код Андрејевке/Лозове је у стању нит вамо нит тамо. Изгледа да су одустали од покушаја да га прошире (можда поново покушају ових дана).Mór Thököly wrote:Pa ne mora da znaci. Mada do sada nit je uspeo nit je neuspeo. Jer mi takodje ne znamo sta je kome tacno cilj i u kom roku.
У овој форми је премали да би могли да га држе на дужи период.
А досад су имали значајне губитке на том правцу.
- Guest
- Post n°389
pa jeste privremeno, ne isplati im se da proizvode PA6, kaprolaktam i azotno đubrivo pri ovim cenama gasa, tako su bar zvanično rekli
nezvanično, nije spot cena ono što plaćaju, tako da su razlozi u stvari opravdanje
problem je pad potražnje na evropskom tržištu, a on je sa svakim mesecom sve veći
meni sankcije devedesetih nisu bile toliki problem, znao sam da je oko mene ok i da će moći da se živi, kad tad
sada nije ok oko mene jbg, sa kim god, odakle god, da razgovaram, ne valja
čak su i cene prevoza brodovima počele da padaju, jedino još uvek rastu na relacijama tip holandija usa
nezvanično, nije spot cena ono što plaćaju, tako da su razlozi u stvari opravdanje
problem je pad potražnje na evropskom tržištu, a on je sa svakim mesecom sve veći
meni sankcije devedesetih nisu bile toliki problem, znao sam da je oko mene ok i da će moći da se živi, kad tad
čak su i cene prevoza brodovima počele da padaju, jedino još uvek rastu na relacijama tip holandija usa
- Post n°390
Talason wrote:pa jeste privremeno, ne isplati im se da proizvode PA6, kaprolaktam i azotno đubrivo pri ovim cenama gasa, tako su bar zvanično rekli
djes ba
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°391
znao sam da je oko mene ok i da će moći da se živi, kad tad
Ovo je istina naravno
- Post n°392
Неке од бригада које наступају ка Херсону су биле озбиљно потучене код Северодоњецка.Ferenc Puskás wrote:
Kako objašnjavaš ovu aktivnost ukrajinske vojske s obzirom da mjesecima unazad tvrdiš da su na rubu kolapsa?
За ових месец и по су их попунили људством, пољским тенковима Т-72 и транспортерима М-113.
У овим нападима су претрпели велике губитке. Морали би да са Запада пошаљу још доста помоћи да би их одржали у игри. Али сад долази до успорења прилива помоћи.
- Post n°393
Ok, znači kolaps i dalje teče. Hvala za aktualizaciju. Pitamo se za par mjeseci opet.Sotir wrote:Неке од бригада које наступају ка Херсону су биле озбиљно потучене код Северодоњецка.Ferenc Puskás wrote:
Kako objašnjavaš ovu aktivnost ukrajinske vojske s obzirom da mjesecima unazad tvrdiš da su na rubu kolapsa?
За ових месец и по су их попунили људством, пољским тенковима Т-72 и транспортерима М-113.
У овим нападима су претрпели велике губитке. Морали би да са Запада пошаљу још доста помоћи да би их одржали у игри. Али сад долази до успорења прилива помоћи.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°394
Ferenc Puskás wrote:Ok, znači kolaps i dalje teče. Hvala za aktualizaciju. Pitamo se za par mjeseci opet.Sotir wrote:
Неке од бригада које наступају ка Херсону су биле озбиљно потучене код Северодоњецка.
Koliko se sjećam, jun mjesec je bio maksimalni rok do kog se Ukrajinci mogu održati nakon što su ih Rusi navukli na držanje fronta i izložili konstantnom mljevenju artiljerijo, jer Rusima upravo takav način rata odgovara. Slavjansk i Kramatorsk su takođe trebali da budu gotova stvar u to vrijeme.
Ne znam šta će biti sa ukrajinskim napadima ali zamjećujem da ruska strana nema ozbiljniji napredak od jula mjeseca. Dvjestoti dan rata Donjeck je još uvijek u dometu ukrajinskih minobacača.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°395
zarobili ruskog potpukovnika i njegovog vozača oko Volokhov Yara, vjerovatno neka zasjeda a ovi se šetali kao turisti
- Post n°396
Volokhov Yar is beautiful this time of year
- Post n°397
Wounded Ukrainian soldiers reveal steep toll of Kherson offensive
— RPK Report (@RPKReport) September 7, 2022
“We lost five people for every one they did”
“If we fire three mortars, they fire 20 in return.”https://t.co/z9AXSGU3CU
NYT ovih dana piše o tome da po američkim izvorima Rusi kupuju dronove od Irana (navodno je i neki iranski zvaničnik potvrdio), a granate i rakete od Severne Koreje.
Neki smeliji iz toga izvode zaključak da Kina nije baš od velike pomoći Rusiji po pitanju zaobilaženja sankcija ni kad su u pitanju uvozni delovi za proizvodnju oružja ni kad je u pitanju gotovo oružje.
- Post n°398
“If we fire three mortars, they fire 20 in return.”
Како би тек било да Химарси нису уништили мостове и складишта оружја?
Па вероватно исто - овакав однос је био и на Доњецком фронут.
Како би тек било да Химарси нису уништили мостове и складишта оружја?
Па вероватно исто - овакав однос је био и на Доњецком фронут.
- Post n°399
Rusi tvrde da su polja u hersonskoj oblasti prekrivena hiljadama tijela ubijenih ukrajinskih vojnika, uništana tehnika je 100+. Prvih par dana su tvrdili da nikakve ofanzive i nema.
Ukrajinci škrti sa informacijama. Ne razmeću se brojkama i kvadratima. Snimcima potvrđuju napredak.
Gubici su strašni, zrnca sumnje nemam u to.
Za sad (20:54) nema video potvrde da su Rusi vratili bilo koju poziciju koju su izgubili. Ima snimaka ubijenihh i zarobljenih Ukrajinaca ali ništa masovno. Ima toga i sa ukrajinske strane, na nekim snimcima se vidi kako prolaze pokraj zarobljenih ili uništenih vbr-ova, artiljerije i oklopnih vozila...
Bitnija je preciznost od omjera, vidi se to na onim poljima preoranim. Ono što se ne vidi je vrlo malo ili nimalo snimaka ruske artiljerije i avijacije u kontrakontraofanzivi. Pominje se, ima i snimaka ali ništa posebno u poređenju sa onim od prije tri mjeseca kad su se dnevno štancali i kačali snimci artiljerijskih jedinica, brda municije, brda sanduka i čahura već ispucane, ne štedi se. Nema puno friškog video materijala a napismeno rade ko nikad.
Otkad nisam čuo riječ kotao :-)
Ukrajinci škrti sa informacijama. Ne razmeću se brojkama i kvadratima. Snimcima potvrđuju napredak.
Gubici su strašni, zrnca sumnje nemam u to.
Za sad (20:54) nema video potvrde da su Rusi vratili bilo koju poziciju koju su izgubili. Ima snimaka ubijenihh i zarobljenih Ukrajinaca ali ništa masovno. Ima toga i sa ukrajinske strane, na nekim snimcima se vidi kako prolaze pokraj zarobljenih ili uništenih vbr-ova, artiljerije i oklopnih vozila...
Bitnija je preciznost od omjera, vidi se to na onim poljima preoranim. Ono što se ne vidi je vrlo malo ili nimalo snimaka ruske artiljerije i avijacije u kontrakontraofanzivi. Pominje se, ima i snimaka ali ništa posebno u poređenju sa onim od prije tri mjeseca kad su se dnevno štancali i kačali snimci artiljerijskih jedinica, brda municije, brda sanduka i čahura već ispucane, ne štedi se. Nema puno friškog video materijala a napismeno rade ko nikad.
Otkad nisam čuo riječ kotao :-)
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°400
MNE wrote:zarobili ruskog potpukovnika i njegovog vozača oko Volokhov Yara, vjerovatno neka zasjeda a ovi se šetali kao turisti
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.