Rat u Ukrajini
- Post n°901
Re: Rat u Ukrajini
Treba im ali ovo ima prednost. Security trumps economy. Security, naravno, kako je klika u Kremlju i Putjin zamislja
- Post n°902
Pa jel hteo da obnovi SSSR? Jeste? Eto mu sad lade ko u SSSRu. Mislim, rekao sam to na početku rata. Hoćeš Rusiju u granicama SSSRa? Žuvećeš ko u SSSRu.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°903
Mór Thököly wrote:Treba im ali ovo ima prednost. Security trumps economy. Security, naravno, kako je klika u Kremlju i Putjin zamislja
ne znam. videcemo.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°904
Pri čemu ja mislim da su taktičke nuklearke priče za budale. Nema toga dok Ukrajinci ne udju na Krim.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°905
Verovatno. Slazem se. Ali ni druge opcije nisu slatke ( ni Putinu, ni generalno)
- Post n°906
boomer crook wrote:Mór Thököly wrote:Treba im ali ovo ima prednost. Security trumps economy. Security, naravno, kako je klika u Kremlju i Putjin zamislja
ne znam. videcemo.
Ok, mislim, postoji tu 1 meta nivo cele price, ali kasno je.
- Post n°907
After Blinken said he was set to hold the US’ first talks with Russia since the start of the war, Moscow says Lavrov is too busy “with a schedule full of real things” and will only talk to him later when he can find the time https://t.co/pPHQQp9Riw
— max seddon (@maxseddon) July 28, 2022
- Post n°908
Nije bas direktno on topic, ali - novi kandidat za Nešto nešto NR
#Russia’s #invasion of #Ukraine has caused tensions between #Moldova and its Autonomous Territorial Unit of #Gagauzia to rise dramatically over the past few months.
— Balkan Insight (@BalkanInsight) July 27, 2022
@Keith_h96https://t.co/dBKgAmrCQp
- Post n°909
Hoces reci da bi trebalo da nas zabrine ukoliko autonomna republika Gagauzija zatrazi svoja prava po kosovskom modelu?
- Post n°910
Brine nas da ne bude po RSK modelu.
_____
- Post n°911
Kosovo je Junik kejs.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°912
Zato i brinemo za Gologuziju Gaugaziju.
_____
- Post n°914
Sotir wrote:Мислио сам и ја да ће да журе, али су ме преварили - два пута.Mór Thököly wrote:Ja da sam na njihovom mestu - zurilo bi mi se.
Још пре почетка рата смо дискутовали да број ангажованих снага није довољан.
А затим сам мислио да ће после повлачења са севера да крену у неке брзе пробој око Доњецка, али не.
Тек сам онда скопчао да иду на темпо операција као у Сирији.
Neuoredivo je ovo sa Sirijom. U Siriji su Rusi pružali vatrenu,obavještajnu i izviđačku podršku ali teret operacija na kopnu, to jest najzahtjevniji i najopasniji poso na terenu, bio je na Sirijcima, odnosno SAA i raznim šiitskim milicijama. Angažman ruske vojske na kopnu je zanemariv, na malo zajebanijim mjestima korištene su manje jedinice ruske vojske i Vagner ali ukupno je to tanje od jednog dana borbi u Ukrajini. Pri tom je protivnik u Siriji bio malo jača gerila u poređenju sa ukrajniskom armijom. U prvom dijelu rata su i imali nešto ozbiljnijeg naoružanja, što zarobljenog od SAA, što poklonjenog od raznih donatora. U trenutku kad se Rusija uključuje u rat, FSA i frakcije su bili bez PVO, bez oklopa i sa skromnom artiljerijom koja se uglavnom sastojala od raznih budževina i na kraju, već su bili pušteni niz vodu od svojih dotadašnjih sponzora. I opet je trebalo više od godine da ruska avijacija uništi to što su imali do mjere koja je omogućila slom pobunjenika.
Smiješna mi je priča da Rusi baš ovako hoće da ratuju, i ne samo smiješna već i glupa.
Očekivalo se da Rusi za kratko vrijeme, od tri do mejsec dana, završe priču u Ukrajini, Kad su se ta očekivanja slomila na sjeveru, onda se krenulo sa pričom kako je to bila taktička varka da se ukrajinska vojska zadrži na sjeveru da se lakše završi Donbas. Onda su krenule borbe u Donbasu, iste jedinice koje su napadale Kijev su prebačene u Donbas ali i tamo stvar ide prilično kilavo, osvaja se teritorija ali sporo i uz velike gubitke i ljudstva i tehnike. Kad je stvar krenula na taj način, krenula je i već se kao validna utemeljila priča da Rusi baš hoće da razvuku rat i da ratuju na baš ovakav način. Nema šanse, ratuju ovako jer drugačije ne mogu, za sad. Predviđao se i skori slom ukrajinske vojske, čekalo se da cijeli Donbas završi u kotlu u kom bi bilo zahvaćeno 60K ukrajinskih vojnika, povremeno bi se pojavljivale vijesti o hiljdaama ukrajinskih vojnika u kotlovima, o masovnim predajama, prodajama naoružanja i opreme ali ništa od toga nije bilo. Ne računam predaju u Azvistalju. Ukoliko zapad hoće, a ne sumnjam da može, Ruse u budućnoti može da čeka sve jači protivnik. Ne toliko jak da vrati sve zauzeto ali može da digne cijenu rata na nepodnošljivu za Ruse.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°915
Rekao bih da se Ukrajincima žuri i da najavljenim napadom na Herson pokušavaju da dokažu da znaju i da napadaju a ne samo da se brane i što je najvažnije da dokažu da naoružavanje sa zapada ima smisla i daje konkretne rezultate. Precizno pogađanje onog mosta je isključivo u funkciji vraćanja Hersona, inače - koga briga.
Rekli su "do septembra u Hersonu" - neka bude i novembar, i to je u redu.
Rusi ratuju kao da im se ne žuri, a mislim da samo oni znaju koliko dugo mogu ovako.
Rekli su "do septembra u Hersonu" - neka bude i novembar, i to je u redu.
Rusi ratuju kao da im se ne žuri, a mislim da samo oni znaju koliko dugo mogu ovako.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°916
Nema od toga ništa, priče o ofanzivama i povratu teritorija su samo priče, naročito u dijelu kom je Rusija zaleđina. Ukrajinci to ne mogu da izvedu za još nekoliko septembara, ono što mogu je da se brane i da skupo naplaćuju rusko napredovanje.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°917
...
Russian troops are now on the defensive in this part of the south -- unlike in the east, where Ukrainian troops are the ones being forced to cede ground.
But here too, it is a slog. The aim for soldiers like Pidlisnyi is to take small strategic pockets, areas of high ground with views of occupied Ukrainian towns in the distance, from where further gains can be made.
"I'm not sure we will win it [by] the end of this year," he says, referring to retaking Russian-occupied areas in Ukraine's south. "Maybe not until the end of next year."
The Ukrainian troops claim to have won back some territory. They say they pushed the Russians out of two more villages along the Mykolaiv-Kherson border early this week.
But it is a large area of open rolling farmland where any advancing forces would be exposed, and the Russians have had several months to build defensive positions in three layers across the region.
And the Ukrainians have limited assault forces -- for much of this conflict they have been playing defense and that has degraded some of their best units.
Weapons provided by Western allies are, by and large, not designed for ground offensives, and the Ukrainians are short of air cover for any advancing forces.
Ukrainian forces have also been sustaining heavy losses in the south, though the military rarely provides details.
There are growing signs that the Russians are reinforcing their military presence in Kherson, determined to hold it as a vital part of the land bridge to Crimea -- and as the peninsula's main source of water.
In the past two weeks large convoys have trundled west from Mariupol through Melitopol to Kherson.
...
https://edition.cnn.com/2022/07/28/europe/kherson-ukraine-counteroffensive-cmd-intl/index.html
- Post n°918
Ma da. Najizglednije je neko primirje, pa za nekoliko godina ili ko zna koliko godina... Mislim, to kao pozitivan razvoj...
- Post n°919
Bas cudno da Rusi ojacavaju odbranu tamo gde Ukrajinci tvrde da ce udariti vec mesecima, cudi me samo kako pored himarsa. Duplo sam zacudjen.
- Post n°920
Lepo da se skupe na jednom mestu da Himarsi ne moraju da šetaju mnogo levo desno dok ih polivaju.
_____
- Guest
- Post n°921
Masakr u zatvoru Olenivka kod Marijupolja. Rusi tvrde da su Ukrajinci gađali zatvor, pobili 57 azovaca i ranili veći broj.
- Post n°922
Vjerujem da Ukrajinci nisu toliko pokvareni i da za par dana nećemo vidjeti kako neki kalibar ili cirkon pogađa zatvor sa ruskim zarobljenicima u okolini Kijeva.
Zatvor pogođen HMARS raketama, meni to zvuči kao još jedna potvrda da im zaista ozbiljne probleme zadaju.
Fina propagandna kontra Ukrajinca na gađanje zatvora.
Zatvor pogođen HMARS raketama, meni to zvuči kao još jedna potvrda da im zaista ozbiljne probleme zadaju.
Fina propagandna kontra Ukrajinca na gađanje zatvora.
UKRAJINSKI sud je smanjio na 15 godina doživotnu kaznu izrečenu ruskom vojniku u svibnju za ubojstvo s predumišljajem u prvom suđenju za ratne zločine u zemlji.
"Prema rezultatima žalbenog preispitivanja, žalba koju je podnijela obrana djelomično je uvažena", navodi se u priopćenju na web stranici žalbenog suda u Kijevu, dodajući da je ruski vojnik Vadim Šišimarin osuđen na 15 godina zatvora"
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°923
Vilmos Tehenészfiú wrote:Pa jel hteo da obnovi SSSR? Jeste? Eto mu sad lade ko u SSSRu. Mislim, rekao sam to na početku rata. Hoćeš Rusiju u granicama SSSRa? Žuvećeš ko u SSSRu.
misliš da granice države diktiraju ekonomiju?
baš zanimljivo smatranje.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°924
Да не улазимо у теорије завере, по Окаму има једно прилично просто објашњење за ове случајеве украјинске пријатељске ватре.
Раније је и овде постављен линк о украјинским систему за управљање артиљеријом. Имају централизован систем, по ком деле положаје циљева артиљеријским оруђима, и онда траже одговарајућу батерију и дејствују.
У тексту је био занимљив податак, наводно од јављања до дејства може да прође само 15 минута, што је брже чак и од америчког сличног система коме треба 45. Али зашто су амери спорији? Зато што им треба пола сата да провере по чему у ствари гађају. Што значи да тог корака нема код Украјинаца.
И онда кад схватиш коју количину ракета испаљују свакодневно без провере, није чудно да са времена на време не оману.
Раније је и овде постављен линк о украјинским систему за управљање артиљеријом. Имају централизован систем, по ком деле положаје циљева артиљеријским оруђима, и онда траже одговарајућу батерију и дејствују.
У тексту је био занимљив податак, наводно од јављања до дејства може да прође само 15 минута, што је брже чак и од америчког сличног система коме треба 45. Али зашто су амери спорији? Зато што им треба пола сата да провере по чему у ствари гађају. Што значи да тог корака нема код Украјинаца.
И онда кад схватиш коју количину ракета испаљују свакодневно без провере, није чудно да са времена на време не оману.
- Post n°925
Иначе, пре неки дан су били и новитети у гађању Доњецка. Из ракета су побацали велику количину оних малих "лептир" мина, које су направљене да откину стопало. Право по градској зони.