Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Nektivni Ugnelj

Rat u Ukrajini - Page 36 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 28, 2022 3:53 pm

Da, to je test. Avdijevka je vrlo utvrdjeno mesto.
    Sotir

Post by Sotir Thu Jul 28, 2022 4:02 pm

Mór Thököly wrote:Mislim, 17-18k ubijenih i 3x toliko izbacenih iz stroja u stvari i ne deluje nemoguce.
    Да је то тако и да су Украјинци окупили војску од милион људи изгледало би мало другачије ратиште.... 

Скоро је ДНР објавио податке, око 2400 погинулих и скоро 10к рањених. 
    ЛНР има нешто мање. 

А руска војска има око 5 хиљада погинулих. Већи део тога је потврђен по доступним подацима о сахранама.

Укупно ове три војске имају око 10 хиљада погинулих досад, и вероватно 30-40 хиљада рањених.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 28, 2022 4:06 pm

Mozda jeste tako, zasto bi izgledalo ratiste drugacije - ko zna koliki su ukrajinski gubici...
    rumbeando

Post by rumbeando Thu Jul 28, 2022 4:09 pm

boomer crook

Post by boomer crook Thu Jul 28, 2022 4:29 pm

kako je glup makron. ono izmedju MBS i dede se nije dobro zavrsilo.

mojih dvadeset para: glavni americki adut regionalno nije sta mogu da urade vec sta nece da urade a to je da nece sprecavati iran da zavrsi bombu. zbog toga je izrael u histeriji.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Jul 28, 2022 4:37 pm

Ja vjerujem da su  ruski gubici puno veći, sami su prije par dana pisali da ratuju protiv:

Rat u Ukrajini - Page 36 95fc7972d523b92c6bee384e2cca16b1.jpg

Ne vjerujem u zvanične brojke, Ukrajinci su prije par sedmica rekli da će zvaničan broj poginulih saopštiti tek kad se rat završi. Rusija odavno ima zakon po kom su vojni gubici državna tajna, malo mi je smiješno kad Sotir iznese podatke DNR/LNR ili ruskog MO i tim zakuca raspravu jer je to to, sumnje nema.

Vjerujem da je broj poginulih puno veći od navedenih i vjerujem da su obje strane iznenađene brojem žrtava koji debelo prelazi i najpesimističnije procjene koje su važile do izbijanja rata. 1200 kilometara fronta, udari po dubokoj pozadini, desetine hiljada projektila dnevno, guta to ljude ko Moloh, vjerujem da tu desetak ljudi dnevno gine u raznim vrstama nesreća, od saobraćajnih do nestručnog rukovanja oružjem.

Neka se pripreme Baltik, Stanovi i Kavkaz.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    rumbeando

Post by rumbeando Thu Jul 28, 2022 5:03 pm

​Ovo Šojguovo je izvučeno iz konteksta i ne odnosi se na sadašnjost, dakle fejk njuz.

Russian Defense Minister Sergei Shoigu took part in an event dedicated to the 30th anniversary of the first peacekeeping operation of the Russian Federation to resolve the Georgian-Ossetian conflict.
    It was held on July 14, 1992 in South Ossetia. According to the head of the Russian military department, it was done in one breath and became an important work for our country.
    " This is the first peacekeeping operation. It was done in one breath, very quickly. It can be called such a unique experience when a commission was created in a few days, which included representatives of all law enforcement agencies. I mean the future of the Ministry of Emergency Situations, then the state committee, deputy Minister of Defense, First Deputy Minister of Internal Affairs, First Deputy of the FSB - all this was put together , "Sergei Shoigu explained. Congratulating the present participants of that peacekeeping operation, he noted the importance for the country of the work carried out then.
    " I am sure that at that time absolutely everyone, especially my generation, were convinced that all this was temporary, and our country would again be big and strong, and there would be the Soviet Union again, and no one would leave anywhere, everyone would live in peace and harmony " - added the Minister of Defense of the Russian Federation.
    https://ren.tv/news/v-rossii/1000427-shoigu-rasskazal-o-znachenii-pervoi-mirotvorcheskoi-operatsii-rossii (prevod: Google translate)
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Jul 28, 2022 5:09 pm

OK. Onda ide dole, makar je dobra zajebancija. A i ne mora,slične pa i žešće zacrtane ratne ciljeve su već pominjali ruski uticajdžije™.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sotir

Post by Sotir Thu Jul 28, 2022 6:53 pm

За оне које имају проблема са читањем и разумевањем.
    - Днр даје редовно пресек војних и цивилних губитака. Колико сам видео, није било примедби да број пријављених сахрана одступа од званичног податка. 
    - ЛНР ређе даје податке о губицима. Требало би да су мањи од Днр (имају мање јединица и нису били у Мариупољу).
    - руско МО је прошли пут дало јако давно податак о погинулима, ако се добро сећам после неколико недеља од почетка рата, тад су пријавили око 1300 погинулих. Можда је била и касније још нека, нисам сигуран.
    На основу објављених читуља и сахрана, екипа ббц је прикупљала податке о погинулим руским војницима. Њихови подаци су били нешто мањи од званичних података руског мо. 

Тако да практично имамо званичан податак једне стране, независно потврђен практично од друге стране.
    Да ли је то тешко разумети?
    Или је лакше и даље тупити "то су званични руски подаци и они су ми смешни, мора да су пет пута већи".
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Jul 28, 2022 7:21 pm

Nisam napisao niti mislim da su gubici pet puta veći već da su puno veći od zvaničnih, ne bih da se gađam brojevima. Ne vjerujem večini zvaničnih saopštenja, naročito kad su osjetljvie teme poput vlastitih gubitaka u pitanju. Jebiga, da povjerujem u Konašenkova saopštenja, a sa njima se sprdaju i sami Rusi, prije toga moram da povjerujem da Ukrajinom vladaju nacisti pa tek onda ostalo.

Gledam snimke i slike, komentare koji ih prate uglavnom izbjegavam i od toga sklapam svoju verziju mogućih događaja, pri tom sam svjestan da gledam samo ono što mi se servira i da je sve što znam prilično daleko od slike stvarnog stanja na terenu.

Da dodam da ja nisam neutralan u ovom ratu, ja sam otvoreno na strani napadnutih, jebiga, tako sam vaspitan. Da su Ukrajinci napali Rusiju biio bi obrnuto.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Jul 28, 2022 7:58 pm

Meni bi bilo drago da su Andurilove analize tačne.

A ne slažem se sa njim.

Jesu uništena mnoga skladišta ali danas ruska artiljerija radi punom parom na mjestima gdje napadaju. Nije ovako bilo od Lisičanska, ne kubure sa tim. Mala je utjeha i korist Ukrajincima to što su na nekim drugim mjestima uspjeli da svedu ruske udare na 10%.

Opet se dosta tehnike iz Rusije kreće prema Ukrajini, prugom i outevima. Formiraju se dobrovoljačko-plaćenički bataljoni i odredi, brojnosti od četiri čovjeka do dvije stotine ljudi. Veliki procenat ljudi 45+ u tim jedinicima.

Lavrov on tour i njegovi diplomatski uspjesi po Africi.

Rusi će ići dalje, dokle budu mogli, djeluje mi da mogu još dugo, a povoda da udare imaju ili mogu da naprave da idu sve do Dunava.

A onda Jadran  Rat u Ukrajini - Page 36 2304934895

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sotir

Post by Sotir Thu Jul 28, 2022 8:15 pm

Поента је да је данас број убијених у рату проверив податак.
    Савезнички (како кажу Руси за своје и ЛДНР) губици су тренутно доста мањи од украјинских.
    Тако да се Русима тренутно исплати да кажу тачан податак. Тиме су им и саопштења кредибилнија.

Некад не можеш да кажеш истину да је неки положај неодржив / неисплатив, па јеби га мораш да слажеш да је повлачење у ствари знак добре воље па ако прође прође.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 28, 2022 10:11 pm

Ne bi im odgovaralo da objave tacne podatke ako su recimo 20k vs 40k Ukr. Bez obzira na to sto bi bilo duplo vise ukrajinskih ubijenih jer - 20k je prosto mnogo. Tako da to nije nikakva garancija.
    Sotir

Post by Sotir Thu Jul 28, 2022 10:50 pm

Само да додам да Руси већ неко време врше ротацију својих јединица, неке извуку из борбе, пошаљу лући на одмор, замене са другом.
    Још један показатељ да имају довољно јединица ангажовано, али и да им се не жури.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 28, 2022 11:02 pm

Ja da sam na njihovom mestu - zurilo bi mi se.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Jul 28, 2022 11:08 pm

+1, ali mene niko ne pita.
    Sotir

Post by Sotir Thu Jul 28, 2022 11:10 pm

Mór Thököly wrote:Ja da sam na njihovom mestu - zurilo bi mi se.
    Мислио сам и ја да ће да журе, али су ме преварили - два пута. 

Још пре почетка рата смо дискутовали да број ангажованих снага није довољан. 
    А затим сам мислио да ће после повлачења са севера да крену у неке брзе пробој око Доњецка, али не.
    Тек сам онда скопчао да иду на темпо операција као у Сирији.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 28, 2022 11:23 pm

Mozda, ali...ovo je mnogo razlicito od Sirije. Plus postoji mogucnost da oni drugacije nine znaju, a da bude učinkovito.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Jul 28, 2022 11:30 pm

Ja nisam ni mislio da ce da napadnu sa toliko malo snaga.

Doduse, ostavljao sam mogucnost da znaju nesto sto mi ne znamo u smislu da su organizovali neku pobunu iznutra i da postoji sansa da se zapadna vlast u Ukrajini raspadne kada se pojave ruske trupe. Pa jos kada sam gledao maltene uzivo kako se ekipa Fox newsa na aerodromu Gostomelj userava u gace kada skapira da caska sa ruskim specnacom a ne sa ukrajinskim banderasem...ali nista od toga.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Jul 28, 2022 11:44 pm

Ne, to je bio APP. Nije proslo i jbg idemo na plan B. S tim sto niko ne moze sad da izbrise iz istorije da nije proslo.

Cak izgleda da obavestajno- konspirativni deo "operacije" na jugu i nisu tako lose izveli. No svejedno ostaje da za 5 meswci rata najveci grad koji su uzeli je Herson. To sigurno inije bila ideja. Fora je u tome sto sadasnjinacin ratovanja - traje do nekakvog uspeha. Da, strada igomila ukr vojske. Ali Ukri imaju problem sa time kako da naoruzaju vojsku. To dugo traje ali ae na kraju uradi, prosto sve u zemlji se podredi tome. Rusi pak imaju dovoljno pristojnog naoruzanja, ali ako se rat otegne duboko u iducu godinu, Putin ce apsolutno biti pred dilemom da li da proglasu nekakvu, delimicnu, mobilizaciju ili da pocne da razmislja o taktickim nuklearkama.

Post by MNE Fri Jul 29, 2022 12:03 am

koje resurse Ukrajina još može da dobije od zapada (osim avijacije) a što nisu već dobili a troše nemilice(+ što im Rusi unište/zarobe), za mjesec dva ispucaće sve rezerve HIMARSa i ostale artiljerije koje mogu da dobiju i šta će onda da rade, mislim da zapadne zemlje nisu baš voljne da prazne svoje rezerve jer ne znaju hoće li možda njima sjutra zatrebati
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jul 29, 2022 12:07 am

Nemam nikakve sumnje da ce ih snabdeti u tokuvremena od recimo godinu dana svime cime treba. Ovo je rat za kojito cuvaju. Jer ne ratuje Ukrajina sa Iranom ili ne znam kim. Ratuje upravo protiv potencijalnog protivnika kojem je to oruzje i namenjeno. Istrenirace ih i naoruzati, jedino je pitanje koliko imaju vremena. Sto duze sa njihove vojne tacke gledista - to bolje.
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Jul 29, 2022 12:13 am

ja prosto ne znam. evo svaka cast putinu. za samo dve decenije je podigao zemlju da bude jaca ekonomski i vojno od sssr. sve ide po plan, sankcije propale, poslednji ukrajinac poginuo ali se volodja igra s njima tako mrtvima ko macka s misem. 

u realnom svetu ono rusi prave lade bez air bagova i radija u kolima.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jul 29, 2022 12:15 am

Dobro, ali u realnom svetu u Rusiji, to nije nesto zbog cega ce doci do neke krize. Do krize bi doslo ako bi izgubili Herson. Ili delove zaporoske oblasti prema Crnom moru.
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Jul 29, 2022 12:17 am

ne sada medjutim ruska ekonomija je tako struktuirana da njima treba to evropsko trziste kao sto evropskom trzistu treba taj gas. taj energetski pivot ka aziji je prilicno zajebana stvar.

rusi trenutno najvise izgledaju kao buzdovan opeka.

_____

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 4:49 pm