Rat u Ukrajini
- Post n°651
Re: Rat u Ukrajini
Ma naravno.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°652
Koliko razumem, nova linija tog "pacifizma" je da Zapad treba da pozove Rusiju na pregovore i da će ona odmah pristati da razgovara, ali pošto Zapad neće pregovore, rat se nastavlja. To su masovno prihvatili beskičmeni poluinteligenti resantimanske orijentacije, koji sebe ponosno, a netačno smatraju kafanskim stratezima (za taj je poziv potrebno slobodno vreme, a ovi pročitaju jednu-dve vesti dnevno između vođenja u vrtić i na aikido, večere u generičkom restoranu i gledanja serija na netflixu, i na osnovu toga rasuđuju o najsloženijem sukobu u Evroaziji).
Samu ideju da je Zapad taj koji duguje Ukrajini mir neću ni komentarisati, ako ne razumeš zašto to nije tako, ne vredi ti ni objašnjavati ništa, a malo si i kurton od čoveka i nemam vremena za tebe.
Samu ideju da je Zapad taj koji duguje Ukrajini mir neću ni komentarisati, ako ne razumeš zašto to nije tako, ne vredi ti ni objašnjavati ništa, a malo si i kurton od čoveka i nemam vremena za tebe.
- Post n°653
+1
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°654
Cousin Billy wrote:Samu ideju da je Zapad taj koji duguje Ukrajini mir neću ni komentarisati, ako ne razumeš zašto to nije tako, ne vredi ti ni objašnjavati ništa, a malo si i kurton od čoveka i nemam vremena za tebe.
Tu je i obrnuta varijanta, da Ukrajina Zapadu, ili bilo kome drugome, duguje mir po svaku cijenu. 'Nemojte živcirati Ruse i ratovati s njima. Pa šta ako vam žele uzeti koji komad teritorija, nama rastu troškovi života...'
- Post n°655
Prvo, to je solidan "komad" - oko 40% zemlje minimum. Drugo, pitanje je i da li je samo to (vrv nije). I nema nikakvih garancija da se sve nece ponoviti, kao sto se ponovilo posle Krima i D/LNR. I na kraju - takav "mir" u Kijevu prosto nema ko da pitpise jer bi tog ubili odmah.
- Post n°656
Mór Thököly wrote:Prvo, to je solidan "komad" - oko 40% zemlje minimum. Drugo, pitanje je i da li je samo to (vrv nije). I nema nikakvih garancija da se sve nece ponoviti, kao sto se ponovilo posle Krima i D/LNR. I na kraju - takav "mir" u Kijevu prosto nema ko da pitpise jer bi tog ubili odmah.
Naravno da ne se ne radi samo o komadu zemlje, nego je priča takva. Rusi se neće zaustaviti dok god na to ne budu prisiljeni. Ali svim tim pričama je zajedničko da se Ukrajinci ni za šta ne pitaju, niti njihova volja postoji.
- Post n°657
Ma gluposti. Mislim, ljudi (oni koji zaista samo brinu o cenama ovoga i onoga, a nisu skriveni putinovci) su besni sto se desilo da zemlja od 40m ljudi ume da se brani. Fakat se brani zato sto ima pomoc, ali - niko da stane za sekund i razmisli na sta bi licila pozicija Zapada da ne pruza pomoc. To bi bio radikalno drugaciji svet. Koji se mnogima na Zapadu ne bi svideo (ovo da ostavim sad Srbiju po strani, to je druga patologija).
- Post n°658
Sotir wrote:Постављен је нови шеф украјинског СБУ.
Прва асоцијација кад сам видео портрет као да га је Васја Ложкин нацртао.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°659
Mór Thököly wrote:Ma gluposti. Mislim, ljudi (oni koji zaista samo brinu o cenama ovoga i onoga, a nisu skriveni putinovci) su besni sto se desilo da zemlja od 40m ljudi ume da se brani. Fakat se brani zato sto ima pomoc, ali - niko da stane za sekund i razmisli na sta bi licila pozicija Zapada da ne pruza pomoc. To bi bio radikalno drugaciji svet. Koji se mnogima na Zapadu ne bi svideo (ovo da ostavim sad Srbiju po strani, to je druga patologija).
Na stranu pozicija Zapada, ali Ukrajinci su ti koji su izabrali boriti se da se iščupaju iz bratskog zagrljaja. Za to će platiti visoku cijenu, ali taj izbor treba respektirati. Uvredljivo je liti krokodilske suze nad njihovim žrtvama jer oni, budale i marionete, ustvari ne znaju šta je za njih dobro i ne žele se predati. Ali mi, eto, znamo.
- Post n°660
Ma to je što lepo ne "pojede vuk magarca" pa da sve bude lepo "kao pre".
- Post n°661
Ni ne treba sve da bude kao pre. Takodje, Rusija je naucila lekciju Nato-a na pojedinacnom slucaju zvanom Kosovo, te stoga ne zeli da okonca rat pre nego sto se Ukrajina privoli da sama od srca usvoji novi poredak stvari na tom prostoru.
Od ostalih stvari, Stiven King je poslednji od onih koje su pranksteri navukli da prica sa "Zelenskim". Ispostavilo se da lik smatra da je veci od svih ruskih pisaca, da Ruse treba zabraniti kao naciju, obecao je da ce napisati horor pricu o Azov bataljonu koju bi Ukrajinci mogli da predstave kao istinitu, hvalio je Stepana Banderu. Drugim recima, ima slicne stavove kao i ovdasnji zdusni podrzavaoci Ukrajine.
Licno, ne mogu da verujem da neko moze da poveruje da je ovo glas predsednika neke zemlje, ali dobro, to sam samo ja...
Od ostalih stvari, Stiven King je poslednji od onih koje su pranksteri navukli da prica sa "Zelenskim". Ispostavilo se da lik smatra da je veci od svih ruskih pisaca, da Ruse treba zabraniti kao naciju, obecao je da ce napisati horor pricu o Azov bataljonu koju bi Ukrajinci mogli da predstave kao istinitu, hvalio je Stepana Banderu. Drugim recima, ima slicne stavove kao i ovdasnji zdusni podrzavaoci Ukrajine.
Licno, ne mogu da verujem da neko moze da poveruje da je ovo glas predsednika neke zemlje, ali dobro, to sam samo ja...
- Post n°662
Mislim, ima tu dekadencije, naravno. Ono - pa rekli su nam da nece vise biti ovakvih sranja - sta je sad ovo...=> pa jel morate bas toliko da se branite...
- Post n°663
Filipenko wrote:Ni ne treba sve da bude kao pre. Takodje, Rusija je naucila lekciju Nato-a na pojedinacnom slucaju zvanom Kosovo, te stoga ne zeli da okonca rat pre nego sto se Ukrajina privoli da sama od srca usvoji novi poredak stvari na tom prostoru.
Ali Rusija nece "Kosovo". U tome je 1 od viceva. Kosovo su vec bili uzeli.
- Post n°664
Cousin Billy wrote:Koliko razumem, nova linija tog "pacifizma" je da Zapad treba da pozove Rusiju na pregovore i da će ona odmah pristati da razgovara, ali pošto Zapad neće pregovore, rat se nastavlja. To su masovno prihvatili beskičmeni poluinteligenti resantimanske orijentacije, koji sebe ponosno, a netačno smatraju kafanskim stratezima (za taj je poziv potrebno slobodno vreme, a ovi pročitaju jednu-dve vesti dnevno između vođenja u vrtić i na aikido, večere u generičkom restoranu i gledanja serija na netflixu, i na osnovu toga rasuđuju o najsloženijem sukobu u Evroaziji).
Potpis.
- Post n°665
Filipenko wrote:Ni ne treba sve da bude kao pre. Takodje, Rusija je naucila lekciju Nato-a na pojedinacnom slucaju zvanom Kosovo
Poteze se ova nesrecna paralela previse cesto - a nije paralela zapravo, jer su potpuno razlicite stvari u pitanju. Jedina slicnost je u krsenju medjunarodnog prava gde se Rusija poziva na Kosovo pa kaze "ako je moglo Kosovo moze i istok Ukrajine". Sto je najgore, Putinidioti po Srbiji ne vide da ta ruska mantra legitimizuje nezavisnost Kosova.
I neveruem da su naucili ista od NATOa jer, rekoh, potpuno su razlicite stvari u pitanju, razlicit je nacin ratovanja, volja MZ da se ratuje, odnos snaga... slomice zube Putin na ovome i nije mi drago zbog toga jer ce u svoj grob da uvuce citav region.
- Post n°666
Meni se cini da ce Ukrajina, takodje kao i Srbija onomad, iz ovog rata izaci kao kontinentalna drzava.
_____
~~~~~
- Guest
- Post n°667
Летећи Полип wrote:Meni se cini da ce Ukrajina, takodje kao i Srbija onomad, iz ovog rata izaci kao kontinentalna drzava.
Uopšte ne mogu da sagledam kraj ovog rata, ni u jednom aspektu. Previše toga nedostaje za razmišljanje o kraju. Za početak, nedostaje i sama ideja o mogućnosti ruske pobede - kao, oni uzmu Odesu, ceo Donbas, izađu na Dunav, i sad se tu potpisuje nekakav mir koji ne prati razmeštanje NATO snaga u Vinicu, Ivano-Frankivsk, Lvov uz direktan kontakt sa ruskom vojskom, nego je "rump" Ukrajina demilitarizovana i pacifikovana. Ne, to se neće dogoditi, to znači da NATO više ne postoji, da je i sam kapitulirao bez preke potrebe. Isto tako je neverovatna i ukrajinska pobeda.
Šta hoću da kažem - verujem da nas čekaju izuzetni i potpuno neočekivani događaji jer, u ovom spregu sila u Ukrajini, potrebno je značajno mešanje karata, i vojno i geopolitičko, da bi se stvorili početni uslovi za kraj sukoba.
- Post n°668
Ja se uzdam u Nemce.
_____
~~~~~
- Post n°669
Летећи Полип wrote:Meni se cini da ce Ukrajina, takodje kao i Srbija onomad, iz ovog rata izaci kao kontinentalna drzava.
Tesko predvideti. U svakom slucaju, sto rece Dezulovic - cak i da Ukrajina pobedi jednog dana bice slavlje na ulicama, ljudi ce se osecati velicanstveno, EU i SAD ce sipati milijarde pomoci - problem je sto ce, kada ta noc slavlja pobede prodje, doci jutro i sledeci dan gde ce Ukrajinci ostati sami sa sobom i razorenim drustvom. Od tih milijardi pomoci pola ce zavrsiti po privatnim dzepovima, gliserima i vilama...etc.
Boris btw. pravi paralelu sa Hrvatskom
Hocu reci, nema ovde pobednika niti ce ih biti. Samo dalja i dublja regresija citavog regiona i stvaranje novih podela.
Last edited by Cowboy on Tue 19 Jul 2022, 21:28; edited 1 time in total
- Post n°670
Kakav kraj rata kad i jedni drugi samo što nisu pobedili? Tako bar kažu.
Mislim, hteli bi Rusi da uzmu Odesu i Harkov, ali ne ide.
Slično prolaze Ukrajinci kod Hersona ili kako se već zove.
Neko tu treba da pobedi, tj. ovaj drugi da nešto bitno izgubi da bi seli da pregovaraju.
Do tad, mrka kapa.
Mislim, hteli bi Rusi da uzmu Odesu i Harkov, ali ne ide.
Slično prolaze Ukrajinci kod Hersona ili kako se već zove.
Neko tu treba da pobedi, tj. ovaj drugi da nešto bitno izgubi da bi seli da pregovaraju.
Do tad, mrka kapa.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°671
Najizglednija opcija je i dalje (iako ni izbliza garantovana) da ce biti nekakvog primirja koje ce prerasti u dugotrajno po liniji razdvajanja. Moguce je svasta, ali ovome bih dao oko 50% sanse.
- Post n°672
Mislim, mozda i 40% ali i dalje vise nego bilo kojem drugom scenariju.
- Post n°673
Cowboy wrote:Filipenko wrote:Ni ne treba sve da bude kao pre. Takodje, Rusija je naucila lekciju Nato-a na pojedinacnom slucaju zvanom Kosovo
Poteze se ova nesrecna paralela previse cesto - a nije paralela zapravo, jer su potpuno razlicite stvari u pitanju.
Pa to i kazem - razlicite stvari, pojedinacni slucajevi.
Cowboy wrote:Летећи Полип wrote:Meni se cini da ce Ukrajina, takodje kao i Srbija onomad, iz ovog rata izaci kao kontinentalna drzava.
Tesko predvideti. U svakom slucaju, sto rece Dezulovic - cak i da Ukrajina pobedi jednog dana bice slavlje na ulicama, ljudi ce se osecati velicanstveno, EU i SAD ce sipati milijarde pomoci - problem je sto ce, kada ta noc slavlja pobede prodje, doci jutro i sledeci dan gde ce Ukrajinci ostati sami sa sobom i razorenim drustvom. Od tih milijardi pomoci pola ce zavrsiti po privatnim dzepovima, gliserima i vilama...etc.
Boris btw. pravi paralelu sa Hrvatskom
Hocu reci, nema ovde pobednika niti ce ih biti. Samo dalja i dublja regresija citavog regiona i stvaranje novih podela.
Ovo ti je klasicna slovenska antifilozofija. Nema pobednika, niceg nece biti, samo nove podele, kuku majko, cemu sve to itd. Pobednika ce naravno biti i to ce, na kraju balade, ipak biti zapad, odnosno USA. Zato i guraju toliko celu pricu. To sto su neki tamo voljni da ginu, njima jos bolje. Ovo uopste nece biti konflikt bez pobednika, nedefinisani rezultat, cardak ni na nebu ni na zemlji. Samo treba shvatiti da se rat i konflikt vode na sirim relacijama od Rusije i Ukrajine, te da je trenutno bojno polje samo jedno od ratnih poprista na kojima se sukobi vode. Zapad je i dalje u ogromnoj prednosti.
Mír Thïkïli wrote: Najizglednija opcija je i dalje (iako ni izbliza garantovana) da ce biti nekakvog primirja koje ce prerasti u dugotrajno po liniji razdvajanja. Moguce je svasta, ali ovome bih dao oko 50% sanse.
Nisi slusao predsednika pre neko vece? Rekao je:
Vučić: Ako Zapad ne prihvati Putinovu ponudu, idemo u pakao. A neće je prihvatiti
"Znam što nas čeka. Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Seversku, Bahmutu i Soledaru, poslije toga na drugoj liniji Slavjansk-Kramatorsk-Avdejevka uslijediće njegova ponuda. Ako Zapad ne prihvati ponudu, odlazimo u pakao, a neće je prihvatiti", kazao je Vučić.
- Post n°674
Poceli Ukrajinci da gadjaju Antonovski most kod Hersona - usred mosta je rupa, verovatno od samo jedne rakete. Juce je gadjan put kod brane kod Kahovske, druga glavna veza sa armijom na desnoj strani Dnjepra. Izgleda da signaliziraju Putinovcima da se povuku dok jos mogu, jer ako ispale pun paket, obe veze ce biti prekinute a vojska u Hersonu odsecena. Ja zaista ne znam kako ce se odbraniti od ovog scenarija - na desnoj strani Dnjepra imaju nekih 10 BTG sto nije dovoljno nizasta.
- Post n°675
Ah, pa ako je tako, lepo je videti da je Ukrajincima toliko stalo do Rusa da ih upozoravaju, signaliziraju im, gledaju da se postede zivoti...