Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

kondo

Rat u Ukrajini - Page 14 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by kondo Fri May 27, 2022 11:06 pm

izvesno je da ukrajina gubi podršku spolja i da će na kraju ostati samo US i granične severoistočne zemlje. od slovačke nalevo i naniže do kraja leta ništa. da li će to biti dovoljno da se odbrane ne znam, nadam se da će biti dovoljno za neku novu DMZ pa do sledećeg rata. rusija ima mnogo više aduta nego što su analitičari računali - svi su istripovali da će brzo završiti rat a desilo se obrnuto, da je mnogo opasnija strategija mrcvarenja ostatka sveta.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri May 27, 2022 11:08 pm

Ja bih sa prognozama sacekao bar dok se ne zavrsi bitka za Donbas. Mesec dana vec traje pokusaj preuzimanja Severodonjecka. Kramatorsk/Slovjansk su jos veci "zalogaji". Ne kazem da ih nece osvojiti, ali u kakvom ce stanju izaci obe strane na drugu stranu te bitke (u svakakvom smislu) mi realno ne znamo.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri May 27, 2022 11:10 pm

kondo wrote:izvesno je da ukrajina gubi podršku spolja i da će na kraju ostati samo US i granične severoistočne zemlje

I jos jedna zemlja

da li će to biti dovoljno da se odbrane ne znam, nadam se da će biti dovoljno za neku novu DMZ pa do sledećeg rata. rusija ima mnogo više aduta nego što su analitičari računali - svi su istripovali da će brzo završiti rat a desilo se obrnuto, da je mnogo opasnija strategija mrcvarenja ostatka sveta.

To jeste visestruko opasna strategija
    Filipenko

Post by Filipenko Fri May 27, 2022 11:11 pm

Ko/sta je Meduza? Neki izvor sa lica mesta ili tviteras...?

BTW principijalni Finci bi brz ulazak u Nato, ali Ukri da postuju proceduru za EU Rat u Ukrajini - Page 14 2304934895

Finska ne podržava: "Nema izuzetka za Ukrajinu"
    kondo

Post by kondo Fri May 27, 2022 11:14 pm

tu drugu zemlju vodim pod US, ona nema svoju spoljnu politiku kada dođe do ovakvih stvari

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    kondo

Post by kondo Fri May 27, 2022 11:16 pm

Filipenko wrote:Ko/sta je Meduza? Neki izvor sa lica mesta ili tviteras...?

BTW principijalni Finci bi brz ulazak u Nato, ali Ukri da postuju proceduru za EU Rat u Ukrajini - Page 14 2304934895

Finska ne podržava: "Nema izuzetka za Ukrajinu"

Deder ako ti nije teško, daj neki neruski izvor za ovo. Nešto mi slabo izlazi da ne kažem ništa.

_____
    #FreeFacu

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri May 27, 2022 11:19 pm

kondo wrote:tu drugu zemlju vodim pod US, ona nema svoju spoljnu politiku kada dođe do ovakvih stvari

Dobro(tm). Ne da mi se sad o tome, to je, onako, sideshow.
    Sotir

Post by Sotir Fri May 27, 2022 11:29 pm

kondo wrote:u smislu bržeg kraja ove agonije i privođenja sukoba nekakvoj real politici, jel ovaj ruski prodor obećava nešto ili će biti samo produžetak sranja?
    Руска стратегија је тренутно "slow and painful". 
    Мислим да ће ићи темпом као што су ишли у Сирији.
    Значи ово може дуго да траје. 

Са друге стране, код Украјинаца се претходних недељу дана скоро сваки дан јавно јавља по нека јединица војске или територијалне одбране. Ови други су мислили да ће да чувају неку позадину, а послали су их на фронт где их Руси свакодневно бомбардују.
    Ако се ту нешто деси, може да убрза колапс њихових снага. Али тешко да ће бити скоро нешто битније.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri May 27, 2022 11:36 pm

PoAnta sa Kram/Slovj. Je da ce tu tesko da ih zatvore sa druge strane jer em nisu ljudski ni krenuli to da rade, em je to mnogo veci prostor nego kod zatvaranja Severodonjecka. Uzmimo tu i cisto operativne pauze...rekao bih, laicki razume se, da to pre karaja jula ne mogu skroz da odrade. E onda, posle toga, i ako bude sve po ruskim planovima, cemo videti gde su i jedni i drugi. Mozda se i povuku na neku liniju Harkov-nesto-Dnipro (mada ne verujem)...videcemo. Mislim, oni jos nisu ni zauzeli Severodonjeck. Mada vrv hoce. Ali...vreme.
    kondo

Post by kondo Sat May 28, 2022 12:06 am

ne verujem da je dinamika na ratištu u ovom trenutku toliko bitna koliko dinamika u evropi i to što je rat došao u ubrzavajuću fazu dokurčavanja svima koji nisu direktno involvirani (US/UK i istočni sateliti) a po čijoj se guzici sve više obija. prebrzo je otišla inflacija, energetska kriza, pad evra za svega tri meseca a ono što sledi ili bi moglo da usledi ima neslućene i mnogo gore posledice - glad u delovima sveta koji se smatraju za refugee-producing deo sveta, pre svega u africi. ako milioni krenu a krenuće ako ne budu imali šta da jedu, imaćemo apsolutno najgore socijalne posledice ikada i potencijalni raspad evrope koja će se oružjem braniti od nove invazije najsiromašnijih. a one koji pumpaju rat to ne zanima, naprotiv, prija im. i rusiju i ameriku.

zato je bilo pametnije da je ovo bilo rešeno kada je moglo biti rešeno a moglo je. moram reći da mi demokratski izbor ukrajine protiv čega je napala rusija trenutno stoji na listi prioriteta dosta niže od ovoga.

_____
    #FreeFacu

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 12:14 am

Bilo bi bolje, ali bi bilo bolje i da neko nije trazio da se vreme vrati na 1997 i ostale gluposti.
    kondo

Post by kondo Sat May 28, 2022 12:21 am

It takes 2 to tango, i to bez Ukrajine.

Da mi drugari nisu pohrlili u Kijev nakon što su srušili Miloševića a u potrazi za još malo life changing uzbuđenja (i nekretnina), da su manje izdašno farbali revolucije (i tresli ruski kavez), da nisu 2014 napravili nešto što u drugim zemljama, recimo na Balkanu, zovu puč, možda bi svi mi prošli bez ruskog tenka.

Nije ovo počelo 24.2.2022 ali više nije bitno nego samo kako da izađemo iz ovog sranja.

_____
    #FreeFacu

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 12:30 am

Nisam siguran da su se zvezde tako postavile da postoji lak izlazak iz ovoga. Da su ruski ciljevi jasnoteritorijalni, onda bi, ma kako neprincipijelno imalo o cemu da se pregovara. Ali izgleda da nisu ili izgleda da su, ako su teritorijalni, onda takvi da su apsolutno neprihvatljivi drugoj strani. I to ne samo Ukrajini. Ako dovrse osvajanje Donbasa - to ce zaista biti "the moment of truth". Ako se tada ne povedu ozbiljni pregovori... A licno sam vrlo skeptican da hoce. A ako ponovo krenu u osvajanje velikih gradova, sa svim sto to nosi (hiljade civilnih zrtava)...bice veselo.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat May 28, 2022 12:34 am

Premalo je ovde receno o pravoj tragediji naseg doba, tj o tome kako je Nemcu najteze i kako ce mi bude 2 stepena ladnije u bazenu.

Last edited by Erős Pista on Sat May 28, 2022 12:36 am; edited 1 time in total

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 12:36 am

Iskreno, super je ako to u pitanju. Nadam se da jeste. Ali strepnja...
    kondo

Post by kondo Sat May 28, 2022 12:42 am

Retko glup komentar, no dobro. Ovaj o nemačkoj bulji.

_____
    #FreeFacu

bradilko

Post by bradilko Sat May 28, 2022 12:57 am

naravno da ce veliki deo zapada izdati ukrajinu.
    praticemo najpopularnije medije pa cemo videti.
    dolazi leto sirotinjska majka, a onda jebena jesen za sve.
    pod kontra pritiskom medija nisu iskoriscene sve mogucnosti pregovora pa cak i pod pokroviteljstvom npr trenutno neutralnih drzava.
    avi su poleteli a plan b ne postoji. postoji za sve osim ukrajine.
    dzaba cu ja podrzavati odbranu ukrajine od okupacije kad ce opet pobediti oportunizam.
    nije zapad ( ili delovi zapada, evropa sad ili vec ko..) trebao da dozvoli ovaj scenario.
    stvari su dovedene do toga da nema povratka a posebice za ruse.
    ove kao sto je zelenski bi lako ubedio neki potsekretar stej dipartmenta da je game over.
    ali to je ziherastvo zapada, nikad gorih politicara..
    pustanje nasilnika kao sto je putin koji se u medjuvremenu ucvrstio u vladavini. preokrenuo je drzavu na bazi agresije i sovinizma.
    predugo je pusten iz oportunih razloga.
    treba naci gde su putinovi tajkuni ulagali novce svih ovih godina.
    vidim po milu da je nova destinacija saudi arabija. ( tamo mu je jeknicka).
    jebeno

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 1:09 am

ove kao sto je zelenski bi lako ubedio neki potsekretar stej dipartmenta da je game over.

ali to nije problem, problem je nesto drugo - ko ce da ubedi Putina da je game over, odnosno da je vreme za pregovore.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 1:11 am

Mislim, nadam se da niko (ok, osim Makrona mozda) ne misli da ce apelovanje na humanizam i taj neki zdrav razum upaliti kod Putina, kao - e brate, daj sad stvarno dosta, evo neutralnost i donbas pa da se razilazimo. Posto to nema sanse.
    kondo

Post by kondo Sat May 28, 2022 1:18 am

u kom ratu to radi tako? aj sad ćemo da pristanemo na ono što smo odbili pre nego što ste nas razbucali, šalili smo se pre 3 meseca.

ista ta amerika nama posle bombardovanja nije nudila rambuje nego kumanovski sporazum.

_____
    #FreeFacu

rujofil

Post by rujofil Sat May 28, 2022 1:24 am

Mór Thököly wrote:

ali to nije problem, problem je nesto drugo - ko ce da ubedi Putina da je game over, odnosno da je vreme za pregovore.
    Pa moj je dojam da upravo Putin jedva ceka pregovore da podeli to u 20vekovnom maniru. Ali njemu ta cast narovno nece biti ukazana kao ovom gospodinu -> Rat u Ukrajini - Page 14 29297947
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 1:29 am

Potpuno je jasno da Rusija prema Ukrajini nema tu premoc koju je Nato imao prema SRJ. Druga stvar - Nato je imao jasan i javan cilj - odlazak nasih snaga sa Kosova. Ti kod Rusa pojma nemas sta je tacno cilj, osim ono sto su naveli, a to je krah cele zemlje. Kako moze bilo koja vlada na to da pristane?

@Kondo
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat May 28, 2022 1:32 am

rujofil wrote:
    Mór Thököly wrote:

Pa moj je dojam da upravo Putin jedva ceka pregovore da podeli to u 20vekovnom maniru. Ali njemu ta cast narovno nece biti ukazana kao ovom gospodinu -> Rat u Ukrajini - Page 14 29297947

Pregovore sa kim? Mislim, moze tajno (to vrv i rade u nekom skromnom obimu), ali da javno sedne negde da sa Amerikom pregovara o teritorijalnom razgranicenju u Ukrajini...bojim se da od toga nema nista.
    plachkica

Post by plachkica Sat May 28, 2022 2:27 am

na telegramu ide vest da je uhapšen porošenko na granici sa poljskom

Post by MNE Sat May 28, 2022 8:48 am

Cousin Billy wrote:Dosta je veliko čudo da su se konsolidovali tako da mogu da napreduju i tom brzinom. Ali koncentrisali su snage, izgleda da su odabrali pametan pravac napada, imaju neiscrpne materijalne rezerve, verovatno i bolji lanac komande nego na početku, i sad to već liči na nekakvo ratovanje. Eto malo da te utešim Filipe  Rat u Ukrajini - Page 14 3274312807
    u početku je u ruskoj armiji bilo bar 80% njih kojima se apsolutno ne ratuje po Ukrajini a sada je taj broj daleko manji, iskristalisala se situacija i oni manje motivisani su vjerovatno prebačeni u pozadinu, takođe predavanja više skoro i da nema a na startu su se predavali po nekoliko desetina dnevno

nešto mi govori da će ovo Rusi razvlačiti i mrcvariti do jeseni a onda će da počnu da mašu gasom Evropi i ostalima

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 01, 2024 7:22 am