Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Летећи Полип

Rat u Ukrajini - Page 26 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Летећи Полип Sun Apr 17, 2022 1:45 pm

Ma svugde ima sposobnih ljudi. Pitanje je samo u kojoj meri se pitaju.  U Rusiji ne mnogo. Zato i bezimo od nje.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!

Post by MNE Sun Apr 17, 2022 1:45 pm

da samo što ga niko ne zarezuje 2% više uticaja ima neki pisar iz administracije
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Apr 17, 2022 2:08 pm

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Apr 17, 2022 2:10 pm

Nije lose ovih 200
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Apr 17, 2022 2:18 pm

Harkovski Azovci biju svoje bitke

Rat u Ukrajini - Page 26 Snos-pamjatnika-zhukovu-78_main

Снос памятника советскому полководцу маршалу Георгию Жукову в Харькове подразделением полка Азов "Кракен" оказался неожиданностью для местной власти.
    Об этом в комментарии "Суспильному" сообщила глава администрации Немышлянского района Харькова Татьяна Топчий.
    "Все произошло мгновенно, около 11:00. Подъехали две машины с военными. Сняли бюст, вывезли все куда-то. Сейчас все тихо, мы разбираемся", - сказала она. 
    При этом в Харьковском городском совете инцидент пока не комментируют.
    паће

Post by паће Sun Apr 17, 2022 2:20 pm

Неће историја сама да се фалсификује ревидира...

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Apr 17, 2022 4:27 pm

disident

Post by disident Sun Apr 17, 2022 4:39 pm

Mór Thököly wrote:Nije lose ovih 200

200 zastarelih m113

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Sotir

Post by Sotir Sun Apr 17, 2022 4:59 pm

Застарели су и БМП-1 и голи Т-72 који им стижу.
    Али, њих можеш одмах да проследиш у јединице као попуну губитака. 
    М113, Лео-1 и осталу технику коју Украјинци нису пре користили, мора прво да се да на обуку, формирање нових јединица, обука новог кадра, итд итд, и онда неће видети борбу још дуго времена.
    То је већи проблем.
    Notxor

Post by Notxor Sun Apr 17, 2022 5:11 pm

Meni je najveći problem kult herojske smrti koji se iz nekog razloga neguje kod Ukrajinaca.
    Ako je istina da su ostavili 2500 ljudi da poginu da bi sutra slavili mrtve heroje...
    Jezivo.
    Od toga do bombaša-samoubica je samo jedan korak i to mali.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Apr 17, 2022 5:24 pm

Pa su oruzja slabi(ji)h. 

Preporucujem svima da (ponovo) pogledaju seriju Occupied.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Apr 17, 2022 5:27 pm

Erős Pista wrote:Pa su oruzja slabi(ji)h. 

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Apr 17, 2022 5:28 pm

ovu sam tezu pročitao i na PPP, ali mi je dosta nejasna u svetlu činjenice (koju ti isti ljudi ponavljaju) da sve odluke u Ukrajini donose isključivo Amerikanci. takođe, neobična mi je evolucija za 55 dana od veštačke nacije čije će nesposobne vođe položiti oružje za 48h, do monolitne nacije koja ima razvijen kult herojske smrti.

imam još pitanja i nedoumica. OK, ostavili su 2.500 ljudi. šta to tačno znači? zabranili su im predaju? kako se u praksi nekome zabranjuje predaja? izađeš i predaš se.

takođe me zanima sledeće: u svetlu činjenice da je cela akcija pokrenuta, navodno, radi denacifikacije Ukrajine, kao i činjenice da u borbama u Mariupolju učestvuju i kadirovci koji su više banda nego vojska, zašto bi čudio izostanak predaje? Rusija je u svakom pogledu dehumanizovala protivnika u tom delu zemlje i njihovi životi više ne vrede ništa.

i na susednom forumu se dosta žale na način na koji se Ukrajina brani. propaganda joj je zla, žrtvuju ljude i tako dalje. malo su stvari evoluirale od stava da je sama odbrana zemlje zločinački čin (iako ima i onih koji se drže tog stava) ali i dalje je taj ton dosta neobičan.
    boomer crook

Post by boomer crook Sun Apr 17, 2022 5:30 pm

Cousin Billy wrote:ovu sam tezu pročitao i na PPP, ali mi je dosta nejasna u svetlu činjenice (koju ti isti ljudi ponavljaju) da sve odluke u Ukrajini donose isključivo Amerikanci. takođe, neobična mi je evolucija za 55 dana od veštačke nacije čije će nesposobne vođe položiti oružje za 48h, do monolitne nacije koja ima razvijen kult herojske smrti.

imam još pitanja i nedoumica. OK, ostavili su 2.500 ljudi. šta to tačno znači? zabranili su im predaju? kako se u praksi nekome zabranjuje predaja? izađeš i predaš se.

takođe me zanima sledeće: u svetlu činjenice da je cela akcija pokrenuta, navodno, radi denacifikacije Ukrajine, kao i činjenice da u borbama u Mariupolju učestvuju i kadirovci koji su više banda nego vojska, zašto bi čudio izostanak predaje? Rusija je u svakom pogledu dehumanizovala protivnika u tom delu zemlje i njihovi životi više ne vrede ništa.

i na susednom forumu se dosta žale na način na koji se Ukrajina brani. propaganda joj je zla, žrtvuju ljude i tako dalje. malo su stvari evoluirale od stava da je sama odbrana zemlje zločinački čin (iako ima i onih koji se drže tog stava) ali i dalje je taj ton dosta neobičan.

pa navijaju za ruse naravno.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun Apr 17, 2022 5:31 pm

Е па ништа онда ако су слабији, онда могу да се понашају и као Исламска Држава.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun Apr 17, 2022 5:32 pm

Cousin Billy wrote:ovu sam tezu pročitao i na PPP, ali mi je dosta nejasna u svetlu činjenice (koju ti isti ljudi ponavljaju) da sve odluke u Ukrajini donose isključivo Amerikanci. takođe, neobična mi je evolucija za 55 dana od veštačke nacije čije će nesposobne vođe položiti oružje za 48h, do monolitne nacije koja ima razvijen kult herojske smrti.

Да. Ликвидираш свакога ко жели да се преда и бациш га у канту за смеће. То значи управо то.

Украјинска команда намерно спречава било кога да се преда, наређују им да се никако не предају и да се боре до последњег, причају неке бајке о "спајању" маринаца и Азова, и о томе како су "јединице у Мариупољу појачане", не зна се чиме. 

Нема никаквог предавања јер ће убити сваког ко се преда. Максимално могу да се предају на нивоу индивидуалних војника, никаква предаја читавог гарнизона није могућа јер им је тако наређено. Онај ко не жели да се повинује томе, добиће метак. 

Украјинске јединице у Мариупољу имају само два излаза, или смрт или тешко рањавање.

Last edited by Јанош Винету on Sun Apr 17, 2022 5:36 pm; edited 1 time in total

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Apr 17, 2022 5:34 pm

Јанош Винету wrote:

Да. Ликвидираш свакога ко жели да се преда и бациш га у канту за смеће. То значи управо то.

Možeš i da likvidiraš onoga ko sprečava predaju, ako je već volja za predaju tu. Ali da ne komplikujemo, bumer je već objasnio o čemu se radi, ostalo je široko polje gimnastike.

Last edited by fikret selimbašić on Sun Apr 17, 2022 5:34 pm; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sotir

Post by Sotir Sun Apr 17, 2022 5:34 pm

То што се боре до задњег у Мариупољу има војни значај. Порука Русима да неће узети лако ниједан град. Да ли им се исплати да тешком муком заузму полупани Харков, Николајев, Дњепро, Одесу...?

Додуше, сад је отпор бесмислен у Мариупољу, јер су их одвојили од цивила и могу да равнају чиме хоће. Поготово што су доле остали углавном Азовци. 
    Побиће њих 2,5 к уз губитак пар десетина свој. Курс који би Руси узели сваки пут. 
    Данас су Ту-22 изгледа бацали бомбе од 500кг рафално (у тепиху). А може пуно да их понесе.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Apr 17, 2022 5:36 pm

Imao sam utisak da se u vojnim jedinicama širom sveta dosta mršte na pokušaje pojedinačnih vojnika da se predaju neprijatelju i da se zato takve odluke najčešće donose na nivou jedinice, ali ovde čitam da je posredi neobičan kult smrti, specifičan za Ukrajinu.

Ovo je ludački razgovor, ne mogu da učestvujem u njemu.

Last edited by Cousin Billy on Sun Apr 17, 2022 5:36 pm; edited 2 times in total
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Apr 17, 2022 5:36 pm

Јанош Винету wrote:

Е па ништа онда ако су слабији, онда могу да се понашају и као Исламска Држава.

Ma bas cemo na tom nivou da razgovaramo.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Apr 17, 2022 5:39 pm

Cousin Billy wrote:Imao sam utisak da se u vojnim jedinicama širom sveta dosta mršte na pokušaje pojedinačnih vojnika da se predaju neprijatelju i da se zato takve odluke najčešće donose na nivou jedinice, ali ovde čitam da je posredi neobičan kult smrti, specifičan za Ukrajinu.

Ovo je ludački razgovor, ne mogu da učestvujem u njemu.

Pa ima Ukrajina jaku tradiciju toga, sjeti se Panfilovaca npr.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sotir

Post by Sotir Sun Apr 17, 2022 5:41 pm

Cousin Billy wrote:

- ситуација 1, имаш Батаљон морнарички пешадије коме је забрањена предаја. 
    Од њих 1200, 200 би да се бори и даље. Ових хиљаду се преда, а ови остали пређу код Азоваца.
    - ситуација 2, имаш 2500 Азоваца и нешто војника, од њих би се можда 300 предало. Али, увек се такви држе у мањини, и не могу да мрдну да их остали не виде.

Још од првих дана рата је било случајева да су налазили украјинске војнике са пт бацачима завезане ланцем за стуб, дрво и сл. У старту је било колебљивих - и борбе против њих.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Apr 17, 2022 5:46 pm

Pitanje je da li bi poziv na predaju uopšte upalio. Nebitno: nije ovde nikakav "kult smrti" posredi, to je egzotizacija (gotovo rasistička po implikacijama, ali da se sad ne bavim time), jedne odluke koja je sasvim racionalna u svetlu ruske propagande i proklamovanih ratnih ciljeva.

Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Apr 17, 2022 5:48 pm

U nekom Klettovom udzbeniku iz istorije pise nesto u fazoni da su partizani bili fanatici i da su slali svoje pripadnike i sigurnu smrt, tako nesto.

Na to me podsecaju ove primedbe.

_____

fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Apr 17, 2022 5:53 pm

Prije svega ovaj poziv na predaju nije prvi, sjeća li se još neko da je prvi bio prije mjesec dana?

Meni je, iako manje ezoterično, znakovito kako se mašta forumaša raspalila sa predlozima kako da riješe Azovstalj. Kad već neće da se predaju da ih Kadirovci, po zasluzi, ispeku na ražnju za iftar, onda padaju predlozi o upumpavanju vode ili eksplozivnog gasa, vakuum bombe, aerosolne bombe, betoniranje ulaza, tepih bombardovanje teškim glupim bombama, FOAB, klasični bojni otrovi ili nešto od novih iz ruskog arsenala, najhrabriji predlažu i taktičke nuklearke. Šljapka pod nogama od tjelesnih lučevina.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sun Nov 17, 2024 3:15 pm