Likely another shipment of nuclear fuel arriving in Bratislava. https://t.co/oHWE9U709C
— Flightradar24 (@flightradar24) March 17, 2022
Russian aircraft are allowed transit through prohibited airspace with special permission. Volga Dnepr has completed a handful of flights to Bratislava in the past few weeks. pic.twitter.com/5sNyR1O16X
Rat u Ukrajini
- Post n°826
Re: Rat u Ukrajini
- Post n°827
Srećom niko nije zvao da prijavi bombu na letu...
- Post n°829
The University of Florida has changed the names of its library study rooms that referenced historical figures, including one called the “Karl Marx Group Study Room.”
The university made the change after it received media attention noting Karl Marx’s name inscribed outside the door of a study room within the school’s George A. Smathers Libraries.
"Given current events in Ukraine and elsewhere in the world, we determined it was appropriate to remove the name of Karl Marx that was placed on a group study room at the University of Florida in 2014," Hessy Fernandez, the school's director of strategic communications, told Campus Reform.
The university made the change after it received media attention noting Karl Marx’s name inscribed outside the door of a study room within the school’s George A. Smathers Libraries.
"Given current events in Ukraine and elsewhere in the world, we determined it was appropriate to remove the name of Karl Marx that was placed on a group study room at the University of Florida in 2014," Hessy Fernandez, the school's director of strategic communications, told Campus Reform.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Guest
- Post n°830
verovatno u direktnoj vezi sa Lavrovljevim kružnim letom.
Russian troops have killed at least 10 civilians standing in line for bread in Chernihiv, a city in northern Ukraine, according to a Ukrainian public broadcaster and the U.S. Embassy in Kyiv. pic.twitter.com/KEXH9V4OJL
— CGTN America (@cgtnamerica) March 17, 2022
- Post n°831
Putin prijatelj malih poduzetnika.Ruski portal pod strogom kontrolom Kremlja, Russia Today objavio je popis mjera koje bi mogle pomoći Rusiji da prevlada ekonomsku krizu izazvanu oštrim sankcijama Zapada.
-Glavne banke Rusije isključene su iz sistema SWIFT-a uslijed čega im je onemogućen pristup međunarodnim tržištima. Međutim, Rusija sada može primati elektroničke transfere putem Mira, ruskog alternativnog sistema plaćanja, i raditi sa stranim bankama i tvrtkama te tako zaobići restrikcije Zapada. Mir također može zamijeniti Visu i MasterCard koji su prestali ruskim klijentima omogućavati međunarodne transakcije.
-Sankcije su također pogodile ruske depozite u eurima i dolarima kako bi Rusiji onemogućili međunarodno trgovanje. Međutim, Moskva sada uspostavlja trgovački mehanizam koji će omogućiti plaćanja u nacionalnoj valuti sa stranim trgovinskim partnerima. Rusija i Kina već neko vrijeme imaju mehanizam plaćanja u rubljama i juanima. Također, shema plaćanja u rubljama i indijskim rupijama najavljena je za potrebe izvoza ruske nafte u Indiju. Indija je dosad oko tri posto ukupnog uvoza nafte kupovala od Rusije, no nastoji taj postotak povećati, baš kao i Srbija. To je znak da Rusija ima alternative kad je izvoz u pitanju ako Zapad nastavi izolirati zemlju.
-Kako bi podržali rublju, koja je u odnosu na ostale valute ovaj mjesec doživjela oštar pad, ruskim tvrtkama koje posluju s inozemstvom naloženo je da prodaju 80 posto svoje zarade u stranoj valuti i zamijene je za rublje. To će, očekuje se, stabilizirati nacionalnu valutu i ohrabriti više investicija u Rusiji umjesto da ih preseli van.
-Rusija je ovog tjedna privremeno zabranila izvoz žitarica u zemlje Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Ograničenja obuhvaćaju pošiljke u postsovjetske države koje dijele slobodnu carinsku zonu s Rusijom. Među njima su Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan. Mjerom se želi održati dobro opskrbljeno domaće tržište hrane i spriječiti skok cijena.
-Budući da je gotovo polovica deviznih rezervi zemlje zamrznuta i nedostupna za podršku oslabljenoj rublji, ruska središnja banka hitno je podigla ključnu kamatnu stopu s 9,5 na rekordnih 20 posto godišnje. Ovaj korak je poduzet kako bi se kompenzirali povećani rizici devalvacije i inflacije, ili jednostavno kako bi se pomoglo u održavanju stabilnosti cijena i zaštiti štednje građana od deprecijacije. Regulator je također pokrenuo dodatne mjere za potporu kreditnim institucijama i preporučio bankama da ne naplaćuju kamate i penale na kredite, kao i da dopuste restrukturiranje plaćanja. Ovi potezi stabilizirali su rublju, koja je od četvrtka zabilježila šest uzastopnih dana rasta u odnosu na euro i dolar.
-Rusija je odobrila dvije isplate vlasnicima obveznica u ukupnom iznosu od 117 milijuna koje u srijedu dospijevaju u američkim dolarima. Novac stiže s državnih računa blokiranih u inozemstvu. Sada je na SAD-u i njihovim saveznicima da odobre prijenos. Ako to ne učine, ruska vlada je naredila da se dug plati u rubljama po službenom tečaju središnje banke u trenutku prijenosa. Institucije sa sjedištem na Zapadu inzistiraju na tome da će Rusija, ako ne plati dug u valuti izdavanja, biti suočena s prvim neispunjenjem obveza u sto godina. Moskva inzistira na tome da Zapad pokušava proizvesti 'umjetno neispunjenje obaveza' budući da zemlja ima novca za plaćanje svojih dugova, samo je tom novcu trenutno zabranjen pristup.
-Predsjednik Vladimir Putin nodobrio je u srijedu nove mjere podrške ruskim građanima zbog porasta cijena, nezaposlenosti i problema s opskrbom povezanih sa sankcijama. Potezi će biti usredotočeni na zaštitu obitelji s djecom i starijih građana. Rekao je da će odluka o povećanju minimalne plaće, plaća u javnom sektoru i socijalnih naknada, uključujući mirovine, biti donesena za nekoliko dana.
-Ruska vlada odobrila je nacrt plana za potporu malim i srednjim poduzećima. Lokalnim vlastima je naloženo da organizacijama, individualnim poduzetnicima i samozaposlenim građanima osiguraju mjere potpore, uključujući subvencije i kredite.
-Predsjednik Putin pozvao je ruske izvoznike da ne smanjuju proizvodnju kao odgovor na sankcije, već da opskrbljuju domaće tržište. To će spriječiti porast cijena unutar zemlje, uključujući benzin, dizel, metale i drugu izvoznu robu, rekao je i dodao da projekti zamjene uvoza nikada nisu bili važniji.
-Suočeni s pritiskom sankcija, brojne strane tvrtke ovog su mjeseca najavile svoje privremeno povlačenje iz Rusije, uključujući IKEA, Microsoft, Volkswagen, Apple, Shell, McDonald's, H&M i druge. Izneseni su prijedlozi za nacionalizaciju tih poduzeća kako bi se poslovanje nastavilo. Međutim, u svom obraćanju u srijedu, predsjednik Putin je rekao da će Rusija poštivati privatno vlasništvo stranih tvrtki. Ranije je izrazio podršku još jednoj ideji – uvođenju vanjskog upravljanja, kako bi strane tvrtke mogli voditi partneri u Rusiji. Ministarstvo gospodarstva priprema prijedlog zakona kojim će se regulirati taj postupak.
Taman čitam o tamošnjem brain drainu:
Nikolai Dolgushkin, the RAS presidium’s chief scientific secretary, estimated that emigration among Russian researchers increased from 14,000 in 2012 to almost 70,000 last year. He contrasted the figures with China, the United States and other countries bolstering their ranks with tens of thousands of new researchers over the same period.
“Objectively speaking, Russia is the only developed country where the number of scientists has been decreasing for several decades in a row,” Dolgushkin said.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Guest
- Post n°832
US Treasury je odobrio transfer tog novca, u skladu sa prethodnim odlukama po kojima će se to onemogućiti tek, ako se ne varam, od 25. maja, tako da je za sada izbegnut bankrot.
- Post n°833
Drago mi je da je tako. Zbunilo me ono terciranje Pinku kako je Zelenski narkić. U tome smislu ukidam sankcije.Notxor wrote:Ferenc prijatelju, ja sam pacifista i samo me zanima da u ratu ne stradaju civili, a ako već mora neko da pogine da to ne budu ni Ukrajinci ni Rusi.
Više puta sam napisao da je Rusija agresor i saglasio se sa Fikretom da su najhrabriji ljudi, Rusi i Ukrajinci, koji demonstiraju protiv rata.
Nešto ti tu nisi razumeo.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°834
et Bili
Mislis Kinezi dobili cold feet zbog tog ubistva civila ili Kinezi pisu o tom ubistvu civila jer se nesto uzjebalo?
Mislis Kinezi dobili cold feet zbog tog ubistva civila ili Kinezi pisu o tom ubistvu civila jer se nesto uzjebalo?
_____
????
- Guest
- Post n°835
Mislim Kinezi pišu o tom ubistvu da bi signalizovali Amerikancima (i ostatku sveta) da su još uvek ambivalentni i suzdržani po pitanju Ukrajine i da niko ni slučajno ne pomisli da su se svrstali na stranu Moskve.
Lavrov prekine put na pola, pusti se ova vest, ima, rekao bih, diplomatskih "šumova" na liniji Moskva-Peking, u toku su veliki pregovori i dogovori na više kanala, pa dolazi i do grešaka, pogrešnih iščitavanja poruka i mi vidimo deliće toga.
Lavrov prekine put na pola, pusti se ova vest, ima, rekao bih, diplomatskih "šumova" na liniji Moskva-Peking, u toku su veliki pregovori i dogovori na više kanala, pa dolazi i do grešaka, pogrešnih iščitavanja poruka i mi vidimo deliće toga.
- Post n°836
Sankcijama se Rusija ne.moze unistiti, imaju hrane i imaju energente, to start with. Ono sto je cilj sankcija je da se Rusija na dugi rok skljoka na prihvatljivo mesto, najpre u ulaganjima u vojnu industriju. Da ova vojska koja ni danas ne izgleda bas previse impresivno bude tehnoloski 2040-50 takva da ne moze ugrozavati okolo. Naravno, Rusija moze da odluci i da poveca ulaganja u vojsku, ali to je onda sigurno naustrb drugih stvari i tako je ustvari trokirao SSSR. Rusija bi mogla, teoretski, da stvori 1 totalno libertarijanski ekonomski ambijent u kome bi biznis postepeno potpuno oziveo, ali po cenu socijale. To je takodje minsko polje u drustvu njihove starosne strukture. Potpuno pak bacanje Kini u narucje takodje ima cenu (i finansijsku) za koju nisam siguran da zele da je plate, a drugo to ne moze potpuno da nadoknadi Zapad. To bi ipak bila najbolja opcija, verovatno, jer to je jedina zemlja izvan zapada koja stvarno ima kapital koji moze da ulozi. Ali ni u tom slucaju Rusija ne ostaje samostalna, bar polusupersila sa potpuno autonomijom strateskog delovanja. Na primer u odnosu upravo prema EU, sa kojom bi Kina najradije da izbegne sukob.
- Post n°838
jaka su mi ova objavljivanja za ignore, kao tinejdzerka koja mjesec dana kaci statuse kako hoce da se makne sa fejsbuka da bi je svi molili da to ne radiFerenc Puskás wrote:Podlegavši zapadnoj histeriji postaje mi manje i manje jasno zašto tu moram čitati pobornike denacifikacije i demilitarizacije. Mr. Pink, Šuvar, Filipenko, Kondo, MNE, Noxtor, ok, svi idu na ignore, ali to je više od pola produkcije na ovom topiku. Izgleda da sam ja na pogrešnom mjestu.
- Post n°839
WTMILMNE wrote:jaka su mi ova objavljivanja za ignore, kao tinejdzerka koja mjesec dana kaci statuse kako hoce da se makne sa fejsbuka da bi je svi molili da to ne radiFerenc Puskás wrote:Podlegavši zapadnoj histeriji postaje mi manje i manje jasno zašto tu moram čitati pobornike denacifikacije i demilitarizacije. Mr. Pink, Šuvar, Filipenko, Kondo, MNE, Noxtor, ok, svi idu na ignore, ali to je više od pola produkcije na ovom topiku. Izgleda da sam ja na pogrešnom mjestu.
- Post n°840
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°841
Kanada
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°842
Kanada je kao tinejdžerka koja kači na fejsbuk tuđi status sa svojom redakcijom?
Last edited by Notxor on Thu Mar 17, 2022 10:55 pm; edited 1 time in total
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°843
Ferenc Puskás wrote:Podlegavši zapadnoj histeriji postaje mi manje i manje jasno zašto tu moram čitati pobornike denacifikacije i demilitarizacije. Mr. Pink, Šuvar, Filipenko, Kondo, MNE, Noxtor, ok, svi idu na ignore, ali to je više od pola produkcije na ovom topiku. Izgleda da sam ja na pogrešnom mjestu.
napuši se kurčine sa ignora, govnarčino smrdljiva
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°844
Svako novo ime na ignor listi je nova rana na telu burundija. Svako napusavanje, po jedan osmeh na licu nasih neprijatelja. Nemojte.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°845
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°846
el može neko da citira polipa, konda i pištu, ne vidim šta su pisali, na ignoru su mi
- Post n°847
Jedan okacio neku sarenu zastavu, drugi smiruje tenzije, treci eskalira. The end.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°848
:rotating_light:Uzbekistan :flag_uz: foreign minister calls for:
— Jen Brick Murtazashvili (@jmurtazashvili) March 17, 2022
Immediate cessation of violence in Ukraine
Asks Russia :flag_ru: and Ukraine :flag_ua: to come to a peaceful resolution
Refuses to acknowledge independence of Luhansk and Donetsk
Recognizes Ukraine’s territorial integrity https://t.co/WoQZn3H56f
- Guest
- Post n°849
Onaj Roman Gavrilov iz Rosgvadije stvarno zglajznuo, potvrdio Komersant.
https://www.kommersant.ru/doc/5260568?from=top_main_3Заместитель Виктора Золотова, курирующий безопасность и спецназ, подал рапорт об отставке
- Post n°850
Cousin Billy wrote:Mislim Kinezi pišu o tom ubistvu da bi signalizovali Amerikancima (i ostatku sveta) da su još uvek ambivalentni i suzdržani po pitanju Ukrajine i da niko ni slučajno ne pomisli da su se svrstali na stranu Moskve.
#UPDATE An ambassador tells AFP that Moscow canceled the vote on its "humanitarian" resolution after it failed to secure co-sponsorship of the draft text from China and India https://t.co/o49vhQF1kT